Aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate, in ultimele zile, de pe o insula din Papua Noua Guinee din apropierea unui vulcan care a erupt.
Potrivit informatiilor furnizate de Crucea Rosie, activitatea a fost observata inca de pe 5 ianuarie, transmite Reuters.
Vulcanul se afla pe insula Kadovar, la 24 de km de partea continentala a tarii.
Iar dupa ce a scos doar cenusa, acesta a explodat, vineri, azvarlind roci incinse, lava si eliminand dioxid de sulf, un gaz toxic.
In total, in ultimele zile, aproape 1.500 de persoane au fost evacuate, inclusiv de pe insulele vecine.
"Oamenii de acolo, in timp ce vulcanul a erupt, au fugit imediat sa se salveze", a spus reprezentantul local al Crucii Rosii.
Duminica, lava ajunsa in apele din imprejurime a creat nori de abur care s-au ridicat la o inaltime de 600 de metri deasupra nivelului marii.
De asemenea, guvernul australian a transmis ca ajuta Papua Noua Guinee cu 19.775 de dolari pentru eforturile de relocare.
C.P. ...citeste mai departe despre "Aproape 1.500 de persoane au fost evacuate din calea eruptiei unui vulcan de pe o insula tropicala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 15:43
Zeci de zboruri au fost anulate in insula indoneziana Bali, ca urmare a eruptiei vulcanului Agung, au anuntat autoritatile locale.
Coloana de fum de deasupra vulcanului era, duminica, de pana la 4.000 de metri inaltime, astfel ca 28 de zboruri au fost anulate, a precizat Arie Ahsanurrohim, purtator de cuvant al aeroportului din Denpasar, conform AFP.
Aeroportul ramane insa deschis si companiile aeriene vor decide daca isi vor anula sau devia zborurile, a adaugat Ahsanurrohim.
Mai multe zboruri interne, unele avand ca destinatie insula Lombok, au fost anulate, vantul ducand cenusa spre aceasta insula.
Cenusa cazuta a acoperit soselele, masinile si cladirile din zona.
Vulcanul Agung, situat la aproximativ 75 de kilometri de orasul turistic Kuta, s-a trezit la activitate in septembrie. Atunci, autoritatile au declarat alerta maxima si 140.000 de persoane au fost evacuate din zona. Dupa o luna, situatia s-a calmat si multi localnici au revenit la casele lor.
Vulcanul s-a reactivat marti. Autoritatile le-au cerut celor care locuiesc pe pe raza de 7,5 kilometri sa paraseasca zona pentru siguranta lor, insa deocamdata nu au decretat nivel maxim de alerta.
Indonezia se afla pe "Centura de Foc" a Pacificului, unde coliziunea placilor tehtonice provoaca frecvent seisme si o importanta activitate vulcanica.
In 1963, peste 1.000 de persoane au murit dupa o eruptie a vulcanului Agung.
...citeste mai departe despre "Zeci de zboruri au fost anulate in insula... mai mult
Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 12:32
Vulcanul Agung de pe insula turistica Bali aflata in centrul Indoneziei a erupt pentru a doua oara, sambata, expulzand in aer o coloana inalta de cenusa, dupa ce vulcanologii coborasera nivelul de alerta, a anuntat Agentia pentru gestionarea dezastrelor, relateaza Xinhua.
Eruptia a avut loc la ora locala 17:30 (11:30 GMT), iar materiile vulcanice au fost aruncate la 1.500 de metri in aer, o inaltime mai mare fata de cea inregistrata in timpul celei mai recente activitati a vulcanului Agung, care a avut loc la 21 noiembrie 21, a precizat purtatorul de cuvant al agentiei, Sutopo Purwo Nugroho.
In timpul primei eruptii, jetul de cenusa vulcanica a ajuns pana la o inaltime de 700 de metri.
Cu toate acestea, vulcanologii au declarat ca nu s-a inregistrat o crestere a activitatii seismice dupa ce gradul de alerta pentru eruptii vulcanice a fost coborat cu o treapta, a precizat Sutopo.
"Aeroportul International Ngurah Rai functioneaza in mod normal, iar sectorul turistic ramane sigur", a mai spus acesta pentru Xinhua.
Sutopo a declarat ca in urma eruptiei de sambata nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate.
Peste 200.000 de turisti straini viziteaza lunar insula, conform Biroului national de statistica.
Muntele Agung se afla in districtul Karangasem, la aproximativ 70 de kilometri centrul turistic Kuta.
Alerta a fost ridicata la cel mai inalt nivel la 22 septembrie, cand 130.000 de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele si... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 16:01
Institutul Geologic al Romaniei a transmis ca nu exista indicii geologice din care sa rezulte posibilitatea reluarii activitatii vulcanice in ce priveste Muntele Ciomatu, unde se afla lacul Sfanta Ana.
"Nu exista indicii geologice care sa vorbeasca despre o recrudescenta a activitatii vulcanice in zona Muntelui Ciomatu", a spus Rodica Tita, cercetator stiintific al Institutului Geologic al Romaniei, citata de Mediafax.
Vulcanul de sub lacul Sfanta Ana ar putea erupe din nou ...citeste mai departe despre "Geologii romani ne linistesc: Nu sunt semne ca vulcanul de sub Sfanta Ana ar putea erupe din nou" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 13:30
Japonia ar putea fi partial distrusa de o eruptie vulcanica masiva in urmatorul secol, ceea ar ar pune in pericol aproape toata populatia de peste 127 de milioane de locuitori, potrivit unui nou studiu realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Kobe.
"Nu este o exagerare sa spunem ca o colosala eruptie vulcanica ar putea rade Japonia de pe suprafata Pamantului", sustin Yoshiyuki Tatsumi, profesor de stiintele naturii de la Universitatea Kobe, si asociatul sau Keiko Suzuki, intr-un studiu publicat miercuri, potrivit Phys.
Expertii au analizat scara si frecventa eruptiilor vulcanice din arhipelagul nipon pe o perioada de 120.000 de ani, concluzionand ca sansele unei eruptii devastatoare in urmatorii 100 de ani sunt in jur de 1%.
Probabilitatea ca un cutremur major sa loveasca orasul Kobe in urmatorii 30 de ani a fost estimata la aceeasi valoare, doar cu o zi inainte ca un cutremur de ...citeste mai departe despre "Japonia ar putea fi rasa de pe suprafata Pamantului de o eruptie vulcanica uriasa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 11:45
Vulcanul Tavurvur, din Papua Noua Guinee, a erupt pe 29 august, momentul exploziei de pamant fiind surprins intr-o inregistrare video de un organizator de excursii, care se afla in zona respectiva impreuna cu mai multi turisti.
Potrivit Daily Mail, eruptia vulcanului a fost extrem de puternica, provocand un boom sonic si unde de soc ce au deformat norii, informeaza Mediafax.
In inregistrarea realizata de Phil McNamara (58 de ani) se poate vedea un nor de praf aruncat in aer, urmat de un zgomot asurzitor, care reuseste chiar sa miste ambarcatiunea in care se aflau turistii.
Un boom sonic este sunetul asociat cu undele de soc provocate de avioanele supersonice. Acestea produc cantitati imense de energie si un sunet asemanator cu cel al unei explozii, asa cum se poate observa si din inregistrare.
"M-am gandit sa am putea captura un fenomen pe care rar il poti surprinde. Insa, n-am realizat ce puternica va fi explozia. Cu totii am fost foarte speriati", a declarat Phil McNamara pentru publicatia "The Brisbane Times".
Vulcanul a intrat in eruptie pe 29 august, in estul Papuei Noua Guinee, emitand un nor de cenusa si cenusa incandescenta si antrenand evacuarea satelor din zona.
"Eruptia a inceput in mod lent, dupa care a devenit o eruptie stromboliana (de intensitate slaba), cu proiectii incandescente insotite de zgomot de explozie si un sunt surd", a anuntat Observatorul Vulcanologic de la Rabaul.
Eruptia a durat timp de cateva zile dupa filmarea... mai mult
Marti, 09 Septembrie 2014, ora 15:15
Muntele Etna, unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii, erupe constant de mai multe luni.
Marti, muntele din Sicilia a dat un adevarat spectacol, la apus, cand a aruncat in aer lava, care apoi s-a scurs pe kilometri intregi, scrie Belfast Telegraph.
Etna este un munte cu altitudinea de 3.329 de metri si o bogata activitate vulcanica. Sute de turisti s-au bucurat, marti seara, de spectacolul naturii si unii s-au apropiat chiar de lava ...citeste mai departe despre "Vulcanul Etna erupe spectaculos (Foto & Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:14
In sud-vestul statului Peru, in Moquegua, la circa 1.200 de kilometri sud fata de capitala Lima, a fost declarata stare de urgenta, dupa ce vulcanul Ubinas a inceput sa erupa.
Locuitorii din zona deja au parasit regiunea, anunta sbs.com.au, ...citeste mai departe despre "Eruptie in Peru: Stare de urgenta intr-o zona cu 40 de vulcani" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 18:00
Un nor de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda a perturbat, joi, traficul aerian al mai multor tari din Europa. Cel putin 37 de curse aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Romania, informeaza Mediafax. BUCURESTI - OTOPENI
PLECARI
Tarom:
ROT371 - Bucuresti - Brussels
ROT301 - Bucuresti - Frankfurt
ROT381 - Bucuresti - Paris
ROT391 - Bucuresti - Londra
ROT361 - Bucuresti - Amsterdam
ROT223 - Bucuresti - Riga
ROT383 - Bucuresti - Paris
ROT373 - Bucuresti - Brussels
Air France:
AFR1089 Bucuresti - Paris
AFR1889 Bucuresti - Paris
AFR2489 - Bucuresti - Paris
British Airways:
BAW885 - Bucuresti - Londra
BAW887 - Bucuresti - Londra
Lufthansa:
DLH3417 Bucuresti - Frankfurt
DLH3429 Bucuresti - Dusseldorf
DLH3413 - Bucuresti - Frankfurt
DLH3427 - Bucuresti - Dusseldorf
DLH3415 - Bucuresti - Frankfurt
DLH3413 - Bucuresti - Frankfurt
DLH3481 - Bucuresti - Munchen
Finnair:
FIN3772 - Bucuresti - Helsinki
FIN3774 - Bucuresti - Helsinki
KLM:
KLM1372 Bucuresti - Amsterdam
KLM1374 Bucuresti - Amsterdam
KLM1376 - Bucuresti - Amsterdam
LOT:
LOT644 Bucuresti - Varsovia
LOT642 Bucuresti - Vasovia
CSA:
CSA803 - Bucuresti - Praga
Malev:
MAH855 - Bucuresti - Budapesta
Austrian Airlines:
AUA788 - Bucuresti - Viena
SOSIRI:
Tarom:
ROT372 - Bruxelles - Bucuresti
ROT302 - Frankfurt - Bucuresti
ROT382 - Paris - Bucuresti
ROT392 - Londra - Bucuresti
ROT362 - Amsterdam - Bucuresti
ROT224 - Riga - Bucuresti
ROT384 - Paris - Bucuresti
Air France:
AFR1888 - Paris - Bucuresti
AFR2488... mai mult
Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 10:15