Necesarul brut de finantare al Romaniei pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 miliarde de lei, 22-23% din aceasta suma putand fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research.
"La sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a acoperit necesarul de finantare pentru acest an in proportie de aproximativ 82%, datorita celor trei emisiuni pe pietele externe din lunile ianuarie si aprilie (22% din necesarul de finantare pentru 2014). Aceste emisiuni au ajutat si la mentinerea randamentelor pe piata locala in general pe o tendinta descendenta pana in prezent deoarece Ministerul Finantelor a imprumutat mai putin de pe piata interna (randamentul mediu pe piata primara a scazut in primele opt luni din 2014 la 3,7%, de la 4,7% in 2013). Consecvent propriei strategii, Ministerul Finantelor a reusit sa extinda maturitatile, determinand reducerea necesarului brut de finantare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din aceasta suma poate fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna", se arata in raport, informeaza Mediafax.
Analistii Erste apreciaza ca bancile locale, fondurile de investitii si de pensii vor fi principalii cumparatori ai titlurilor de stat in 2015, majorandu-si expunerea neta cu aproximativ 6 miliarde lei.
"Cu toate ca este un sector aflat la inceput in Romania, fondurile private de pensii au devenit doar in... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 15:00
Reactia pietelor financiare la anuntul Erste ca banca se asteapta la pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania a fost "dura" dar "de inteles", a declarat luni seara seful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergenta, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat CNBC.
Vineri, actiunile Erste Group Bank au scazut la bursa de la Viena cu peste 16% dupa anuntul bancii, iar la inchiderea sedintei de luni inregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scazut cu peste 25%.
Dar Andreas Treichl a admis ca banca a fost fortata sa faca acest anunt ca rezultat al actiunilor Guvernului din Ungaria iar schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei referitoare la creditele neperformante a fost "destul de dramatica".
Din cauza rezultatelor mai slabe la cele doua subsidiare, Erste se asteapta sa inregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).
Europa Centrala si de Est, calcaiul lui Ahile
Analistii sustin ca anuntul Erste reaminteste riscurile cu care se confrunta creditorii care opereaza in Europa Centrala si de Est, o regiune care a generat marje de profit substantiale in anii de dupa caderea comunismului, dar acum se confrunta cu probleme economice.
Dificultatile din Europa de Est au determinat in ultimele doua saptamani Telekom Austria si EVN sa avertizeze asupra posibilei scaderi a profiturilor.
Erste Group, proprietarul BCR, a anuntat joi... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:40
Grupul Erste are in prezent doua "piete problematice" in Romania si Ungaria, a declarat directorul general al Erste, Andreas Treichl, intr-un interviu. Daca Ungaria, grupul se loveste de ostilitatea guvernului, in Romania, Erste vrea sa se implice, alaturi de stat, in proiecte de infrastructura.
"In Ungaria suntem sub calcaiul guvernului, deci nu putem sa ne facem planuri in siguranta pentru aceasta piata. In Romania, am dori sa cooperam cu statul in proiecte de infrastructura", a afirmat Treichl intr-un interviu acordat site-ului ungar de stiri, citat de Mediafax.
Seful Erste a mentionat ca, in prezent, piata poloneza este mult mai atractiva decat cea ungara, insa aceasta nu ii va determina sa renunte la Ungaria.
Observatiile sefului Erste vin dupa ce compania a anuntat recent noi achizitii pe aceasta piata, in incercarea de a-si consolida pozitia. Subsidiara Erste Bank va prelua divizia de wealth management (administrare a averii) a BNP Paribas din Ungaria.
Erste face achizitii in Ungaria
Erste, care detine grupul BCR, a raportat pentru primul semestru o pierdere de 140,5 milioane euro in Romania, dupa un rezultat negativ de 22,5 milioane euro pentru intregul an 2011.
Erste Group: Profit net in scadere cu 12,9% in primul semestru din 2012
Pe piata din Ungaria, banca austriaca a avut o pierdere de 72,7 milioane euro in prima jumatate a acestui an, dupa un rezultat negativ de 566 milioane euro in 2011.
Romania sta mai prost decat Ungaria si la... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 18:25
Romania, Republica Ceha si Slovacia au cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor guvernamentale, iar Ungaria ar trebui sa evite sa se finanteze la randamente mai mari de 6%, se arata intr-un raport publicat luni de Erste Group.
"In pofida progreselor uriase inregistrate de guvernul Romaniei in privinta consolidarii fiscale, imbunatatirea ratingului de catre agentia Standard&Poor's va fi posibila doar dupa alegerile din luna noiembrie, cu conditia menttnerii directiei actuale a politicii fiscale" se arata in raportul Erste.
"Imbunatatirea ratingului de catre S&P ar duce la majorarea semnificativa a grupului de investitori care ar putea cumpara obligatiunile emise de Romania", se mai mentioneaza in raportul Erste Group.
Chiar daca criza datoriilor suverane din zona euro si cresterea aversiunii la risc au afectat cererea de obligatiuni emise de guvernele din Europa Centrala si de Est (ECE), analistii Erste Group nu anticipeaza nicio vanzare de obligatiuni comparabila ca marime cu cea din perioada post-Lehman.
"Cu toate acestea, tensiunea actuala din zona euro a generat o presiune crescuta asupra diferentelor de randament si a declansat discutii despre nivelul randamentelor pe care tarile si-l pot permite din punct de vedere al lichiditatii", a declarat Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.
Calculele Erste Group indica o libertate de miscare... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:40
Regiunea in care opereaza Erste "va suprinde in mod placut" in urmatorii ani si va veni o zi "cand vom fi foarte multumiti de Romania", a declarat, marti, presedintele Erste Group, Andreas Treichl, pentru postul de radio ORF.
"Nu trebuie sa va faceti griji pentru noi si pentru bancile din regiune", a precizat presedintele Erste Group. Treichl a admis ca amortizarea fondului comercial in Ungaria si Romania a fost una dintre vestile negative ale acestui an, dar va veni o zi "cand vom fi foarte multumiti de Romania", a mai spus seful Erste. El si-a exprimat speranta ca si Ungaria va reusi sa revina la nomal.
Totodata, Treichl a apreciat ca o crestere de capital nu este necesara.
"Daca se va ajunge in situatia in care Erste Group nu va putea asigura cei 750 de milioane din propriile resurse, atunci problema Austriei si a Europei Centrale si de Est va fi alta decat Erste (...) Vom fi atunci in mijlocul unei crize financiare de neinchipuit", a declarat Andreas Treichl.
Seful Erste a precizat insa ca nu crede intr-un astfel de "scenariu de groaza" in 2012, an in care, a recunoscut el, situatia nu va fi "roz", dar, a adaugat bancherul, "nu vad venind peste noi o catastrofa".
Potrivit testului de stres realizat de Autoritatea Bancara Europeana, Erste Group ar mai trebui sa adauge la capital 743 de milioane de euro, conform datelor din trimestrul al treilea al anului 2011. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 20:36
Romania va depasi rapid multe state din regiune daca va rezolva problema transporturilor, inclusiv prin dezvoltarea unor proiecte finantate cu fonduri europene, considera directorul general- presedinte al grupului Erste, Andreas Treichl, potrivit Mediafax. "Situatia in Ungaria si Romania este dificila. Cred ca Romania are o sansa mai buna decat Ungaria de a iesi din situatia actuala dificila pentru ca are un avantaj foarte mare multumita datoriei straine foarte reduse si mix-ului mai bun dintre costul muncii - productivitate", a aratat Treichl la o conferinta cu investitorii grupului austriac, organizata la Dubrovnik.
Presedintele Erste considera ca "situatia dezastruoasa" a infrastructurii de transport este factorul care "tine cu adevarat in urma" investitiile si cresterea economica.
"In multe alte segmente economia merge mult mai bine, ceea ce este primul semn al democratiei, ca economia evolueaza indiferent de cat de buni sau slabi sunt politicienii.
Totusi, in transport cred ca este o problema serioasa pentru avantajul real al Romaniei cred ca este sectorul logistic, adica mixul dintre transport si costul muncii si, binenteles, marimea pietei locale", a continuat seful grupului austriac.
Treichl a precizat ca Romania are la dispozitie finantari substantiale, mai multe decat orice alta tara din Europa de Est, dar nu poate executa proiecte si atrage fonduri europene.
"Speram ca se va intampla ceva foarte repede. Daca aceasta problema va fi depasita, atunci Romania... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 23:45
Politicienii din Romania au sansa sa aduca statul printre principalele tari din Europa Centrala si de Est, dar o risipesc "in stil mare", a declarat, joi, presedintele si directorul general al grupului austriac Erste Bank, Andreas Treichl, potrivit Mediafax.Intrebat despre listarea BCR, Treichl a spus ca Romania are probleme mai mari decat listarea unei banci.
"Cred ca presedintele si Guvernul ar trebui sa se asigure ca lucreaza impreuna si ca reusesc in sfarsit sa arate romanilor ca au tara sub control si sa nu mai dea vina pe oficiali ca nu sunt profesionisti", a afirmat seful grupului austriac, intr-o conferinta de presa.
El considera ca Romania este una dintre putinele state din Europa care au "o asemenea sansa" sa iasa din recesiune mai repede si mai bine decat orice alt stat.
"Nu vad nicio tara din Europa care isi face treaba atat de prost in a profita de avantajele pe care le are. Si iubesc Romania, iubesc poporul roman, iubesc banca mea de acolo si nu inteleg pur si simplu ce se intampla", a spus Treichl.
El a adaugat ca politicienii au sansa sa aduca Romania in topul statelor din Europa Centrala si de Est.
"Nu stiu care cred politicienii ca este responsabilitatea lor. Ei au acum au sansa sa aduca Romania in varful Europei Centrale si de Est si o risipesc in stil mare.
Si nu am nici cel mai mic indiciu de ce. Nu sunt prosti, nu sunt tampiti. Sunt foarte inteligenti, cunosc ceea ce trebuie sa faca, sunt bine educati, exista mult mai multi oameni de afaceri in... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 13:49
Romania are cel mai ridicat potential de crestere dintre pietele de actiuni din Europa Centrala si de Est, cu un avans estimat 77% al indicelui BET in acest, un factor determinant fiind scaderea aversiunii fata de risc, se arata intr-un raport al Erste Bank. Printre principalele achizitii urmarite in acest an este mentionata preluarea Bancii Transilvania (BT) de catre un jucator important, deoarece banca va avea nevoie de sustinerea unui actionar strategic pentru a activa intr-o piata mai competitiva, relateaza Mediafax.
Turbomecanica este o alta tinta potentiala de achizitie, datorita pozitiei sale ca furnizor pentru jucatorii de top din sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce si Agusta.
Compania este controlata de catre manageri si actionarii care sunt interesati in vanzare, dar pretul cerut este substantial mai mare decat pretul curent din piata, potrivit raportului Erste.
"Din punct de vedere economic, pietele din Europa Centrala si de Est vor ramane impartite in doua.
Pietele care au atins minimele mai devreme - cum sunt Republica Ceha sau Slovacia - ar trebui sa poata raporta o crestere mai buna in 2010.
Romania sau Ungaria, fiind piete ramase in urma in privinta atingerii minimelor, vor ramane in urma si in ceea ce priveste cresterea", a declarat in studiu Henning Eßkuchen, co-director cercetare piete de capital din Europa Centrala si de Est si autor al raportului.
Potrivit analistilor, sectorul tehnologic este considerat in... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 15:40
Erste a revizuit in sus estimarile pentru deficitul bugetar al Romaniei, la 7,9% din PIB in acest an, de la prognoza anterioara de 7,3%, anticipand un nivel de 6,8% din PIB pentru 2010, semnificativ peste tinta agreata de guvern cu FMI, de 5,9% din PIB, arata cel mai recent raport al grupului, informeaza NewsIn.Astfel, analistii Erste au inrautatit prognoza pentru deficitul bugetar in 2010, de la nivelul estimat anterior, de 6,6% din PIB, dupa metoda de calcul cash.Totodata, acestia au revizuit si nivelul prognozat pentru 2011, de la un deficit de 5,6% din PIB la 6,1% din PIB. In 2011, Romania ar trebui sa reduca deficitul bugetar catre plafonul impus de UE, de 3% din PIB, in vederea adoptarii euro in 2014.
Pentru 2009, tinta agreata de autoritatile romane cu FMI este de 7,3% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar s-a plasat la 4,9% din PIB, potrivit metodei de calcul cash, respectiv la 5,5% din PIB dupa standarde ESA.Astfel, din cele 8 tari din Europa Centrala si de Est luate in calcul in analiza (Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Ucraina), Romania va avea pe toata perioada 2009-2011 cel mai mare deficit bugetar, potrivit raportului Erste. mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 14:20