Erste Group, cel mai important grup financiar din Romania, din care face parte si Banca Comerciala Romana (BCR), avertizeaza intr-un raport publicat la inceputul lunii martie ca economia noastra va avea de suferit din cauza epidemiei de coronavirus.
"De la izbucnirea noului coronavirus in China la sfarsitul lunii decembrie 2019, situatia s-a schimbat semnificativ. Numarul de persoane infectate este de zece ori mai mare comparativ cu epidemia SARS din 2003 si virusul s-a raspandit rapid la nivel global.
SARS-CoV-2 a inceput sa se raspandeasca rapid in Europa la sfarsitul lunii februarie, Italia inregistrand cel mai mare numar de cazuri confirmate. Prin urmare, vedem noi riscuri privind perspectivele economice ale Europei Centrale si de Est (ECE)", se arata in raport.
Analistii Erste au redus estimarea de crestere a PIB-ului Romaniei pentru 2020 de la 3,5% la 3%, tara noastra fiind astfel lovita mai dur fata de Cehia, Ungaria sau Polonia.
"Ca urmare a raspandirii rapide a COVID-19 in Europa, vom revizui in scadere cu circa 0,3 puncte procentuale, spre 2,6%, rata de crestere economica estimata pentru Europa Centrala si de Est, revizuirile negative variind de la 0,3 pp pentru Cehia, Ungaria si Polonia pana la 0,5 pp in cazul Romaniei sau chiar peste in cel al Croatiei.
Europa Centrala si de Est este, evident, mult mai integrata cu restul economiei europene si mult mai expusa la riscuri decat a fost la momentul la care a izbucnit virusul in China", conform sursei... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 10:36
Grupul bancar austriac Erste a anuntat marti ca va pune deoparte pana la 230 de milioane de euro ca rezultat al deciziei instantei supreme din Romania, legata de activitatile de afaceri ale subsidiarei sale locale BCR Banca pentru Locuinte, transmite Reuters.
"In pofida acestui efect unic negativ, Erste Group isi mentine estimarea pentru anul financiar 2019 - obtinerea unei rentabilitati a capitalului propriu de peste 11%", se arata intr-un comunicat al bancii austriece.
Grupul bancar austriac Erste este actionarul majoritar de la Banca Comerciala Romana (BCR) . mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 11:20
Grupul bancar austriac Erste Group estimeaza ca impactul suportat de pe urma taxei pe activele bancare introdusa recent de Guvernul de la Bucuresti va fi de peste 100 milioane euro in anul 2019, a declarat joi directorul general de la Erste Group, Andreas Treichl, transmite APA.
Suma anuntata de Andreas Treichl, in conferinta cu prilejul publicarii rezultatelor anuale organizata la Viena, este mai mica decat estimarile analistilor potrivit carora povara pentru Erste Group a noii taxe ar urma sa se situeze in jurul a 120-150 milioane de euro pe ansamblul anului 2019.
Treichl a subliniat ca Erste Group, care detine BCR, va face fata cu bine acestei taxe care va afecta insa mai serios bancile locale din Romania si ramane de vazut cum noile politici fiscale vor afecta economia romaneasca in ansamblu. In acest moment se poarta negocieri si este foarte posibil ca situatia sa fie clarificata, a declarat Andreas Treichl.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucuresti a stabilit, prin Ordonanta 114/2018, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Joi, Erste Group a raportat un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro in 2018, in crestere cu 36% fata de 2017, fiind cel mai bun rezultat inregistrat de grup in cei 200 de ani de activitate. De asemenea, subsidiara din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR) a realizat anul trecut un profit net de peste 1,202 miliarde de lei (258 milioane euro), in crestere cu 80% fata de... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 09:39
Actiunile grupurilor bancare austriece Erste Bank si Raiffeisen Bank International au inregistrat miercuri scaderi semnificative, dupa ce autoritatile romane au anuntat planuri de a taxa activele bancare incepand din 2019, transmite Reuters.
Actiunile Erste Bank, care genereaza 8,4% din venituri de pe urma subsidiarei Banca Comerciala Romana, au cazut cu pana la 10%, cel mai mare declin inregistrat de o actiune din indicele STOXX 600, dupa care au recuperat o parte din pierderi.
Similar, actiunile Raiffeisen Bank International, care detin 6% din activele sale in Romania, inregistrau o scadere de 3,5%.
Proiectul de ordonanta privind masurile fiscale prezentat marti va afecta si castigurile bancii franceze Societe Generale, analistii de la KBW estimand impactul undeva intre 2% si 7% din castigurile pe actiune.
"Performantele dramatice ale actiunilor bancilor inregistrate in aceasta dimineata par putin exagerate. O noua taxa ar urma sa fie absorbita de public, in cele din urma, si ar trebui sa ajute la protejarea marjelor bancilor in viitor, chiar daca natural, pe termen scurt, castigurile vor avea de suferit", a declarat Tom Kinmonth, analist la ABN Amro.
Principalul indice al Bursei de la Bucuresti a coborat si el la cel mai redus nivel din ultimele sase luni dupa ce Guvernul a anuntat noi taxe pentru banci si companiile de energie precum si masuri care vizeaza fondurile private de pensii.
Una dintre cele mai importante masuri anuntate marti de ministrul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:05
Aproximativ 30 de milioane de euro au fost atrasi, in ultimele doua saptamani, de catre Erste Private Banking (EPB), castigatoarea titlului de "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in 2017.
Activele gestionate de Erste Private Banking au depasit, in prezent, pragul de 1 miliard de euro, nivel care consolideaza acest serviciu, oferit in Romania de BCR, ca unul dintre liderii segmentului de Private Banking.
"Ne bucura faptul ca suntem prima alegere a clientilor din Romania in momentul in care se gandesc la stabilitatea si responsabilitatea unui partener de private banking. Dinamica activelor din ultimii ani ne-a dovedit ca strategia dezvoltata la nivel local poate fi imbinata cu expertiza celui mai bun serviciu de Private Banking din Europa Centrala si de Est", a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail & Private Banking BCR, intr-un comunicat de presa.
Erste Private Banking este un serviciu care are ca principal scop oferirea de produse de investitii in conditii de intelegere a profilului investitional si a cunostintelor pe care clientii le detin.
In portofoliul EPB, produsele de investitii depasesc 70% din totalul activelor clientilor.
La finele lunii octombrie, Erste Group Bank AG (Erste Group) a castigat, la Londra, titlul "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in cadrul premiilor Global Private Banking 2017, organizate de catre prestigioasele publicatii internationale The Banker si PWM (Private Wealth Management).
In... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 13:26
Grupul austriac Erste Group Bank a preluat controlul direct asupra activelor din Europa centrala si de Est, in urma absorptiei in structura sa a firmei EGB Ceps Beteiligungen GmbH, un vehicul creat special pentru administrarea acestor active pe timpul crizei, relateaza Reuters.
EGB Ceps Beteiligungen GmbH, firma infiintata la finele anului 2009 si detinuta in proportie de 100% de Erste Group, administra inclusiv participatia Erste la BCR, de aproape 93,58%.
Potrivit reprezentantilor Erste, vehiculul creat in 2009 a fost menit sa ajute grupul sa treaca cu bine peste criza financiara.
"Acum acest vehicul nu mai este necesar, asa ca structura grupului va fi simplificata la loc", a declarat un purtator de cuvant al Erste pentru Reuters.
Preluarea prin absorptie a EGB Ceps Beteiligungen GmbH nu va afecta rezultatele financiare ale Erste, si nici activitatile de management.
Erste a raportat pentru primele noua luni din acest an o pierdere de 1,48 miliarde de euro, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru Romania.
Saptamana trecuta, CEO-ul grupului Andreas Treichl a declarat ca simplificarea structurii Erste va ajuta la imbunatatirea riscurilor, a lichiditatii si a performantei grupului. mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:46
Presedintele Erste Group Bank, Andreas Treichl, anticipeaza un rezultat negativ intre 1,4 si 1,6 miliarde euro la nivelul grupului bancar austriac, pana la sfarsitul anului 2014, dar se asteapta ca baza de capital a bancii sa se consolideze.
'La nivel de grup previzionam o pierdere intre 1,4 - 1,6 miliarde euro, la sfarsitul lui 2014, dar anticipam ca vom avea o baza sigura de capital, inclusiv in Romania, la BCR', a declarat Treichl, pentru AGERPRES, dupa anuntarea rezultatelor la sase luni ale Erste Group, care arata un minus financiar de 927 milioane euro, in semestrul I al anului 2014.
Presedintele Erste Group a precizat ca la BCR, care a inregistrat, de asemenea, un minus de 276,6 milioane euro in S1, nu a fost vorba de o pierdere efectiva de bani fizici, ci doar de un rezultat negativ contabil pe hartie.
'In Romania (la BCR n.r.) nu am pierdut bani efectiv, ci a fost doar o operatiune contabila pe hartie, a fost doar o pierdere contabila, dar care arata foarte rau. Previzionam ca si aici vom avea un capital solid', a subliniat Treichl.
Intr-o conferinta de anuntare a rezultatelor, la Viena, Treichl a dat asigurari ca prin strategia de eliberare de resurse, in 2015 vor fi obtinute rezultate financiare mai bune.
"Decizia de a accelera imbunatatirea calitatii bilantului va avea drept rezultat eliberarea de resurse care ne vor permite, nu doar sa obtinem rezultate mai bune in 2015, ci si sa contribuim la reluarea creditarii in Europa Centrala si de Est.... mai mult
Duminica, 03 August 2014, ora 15:17
Reactia pietelor financiare la anuntul Erste ca banca se asteapta la pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania a fost "dura" dar "de inteles", a declarat luni seara seful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergenta, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat CNBC.
Vineri, actiunile Erste Group Bank au scazut la bursa de la Viena cu peste 16% dupa anuntul bancii, iar la inchiderea sedintei de luni inregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scazut cu peste 25%.
Dar Andreas Treichl a admis ca banca a fost fortata sa faca acest anunt ca rezultat al actiunilor Guvernului din Ungaria iar schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei referitoare la creditele neperformante a fost "destul de dramatica".
Din cauza rezultatelor mai slabe la cele doua subsidiare, Erste se asteapta sa inregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).
Europa Centrala si de Est, calcaiul lui Ahile
Analistii sustin ca anuntul Erste reaminteste riscurile cu care se confrunta creditorii care opereaza in Europa Centrala si de Est, o regiune care a generat marje de profit substantiale in anii de dupa caderea comunismului, dar acum se confrunta cu probleme economice.
Dificultatile din Europa de Est au determinat in ultimele doua saptamani Telekom Austria si EVN sa avertizeze asupra posibilei scaderi a profiturilor.
Erste Group, proprietarul BCR, a anuntat joi... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:40
Erste Group, proprietarul BCR, anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.
In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.
Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.
Ca urmare a acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 09:40