Intrucat razboiul dintre Palatele privind aplicarea accizei la carburanti nu are nici un arbitru, prin neimplicarea BNR in acest scandal, tot FMI va fi factorul deciziv si in ceea ce priveste taxa suplimentara pe benzina si motorina, este de parere analistul financiar Adrian Mitroi.
"Este un cap de pod important acum. Adauga in ecuatie cel mai important lucru pentru care niciuna din parti, oricat ne-am chinui, nu avem argumente: nu stim exact care va fi evolutia imediata a economiei. Dupa un an surprinzator de bun, anul 2014 se anunta a fi un an mai dificil, iar necesarul nostru de crestere economica se bazeaza mult pe capaciatea noastra de investitii, in infrastructura in special. Noi nu avem bani suficienti pentru asa ceva. Din acest punct de vedere, o acciza suplimentara facea sens daca scopul ei era infrastructura" a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.
In aceste conditii, amanarea aplicarii accizei este o masura de compromis binevenita pentru toti jucatorii de pe scena politica.
"Eu cred ca actorii au mai castigat ceva timp din doua motive: in primul rand, vor sa vada realitatea, confirmarea sau infirmarea tezelor lor, iar in al doilea rand, vor sa vada opinia arbitrului", sustine analistul.
Sah in trei, in asteptarea opiniei FMI
Intucat BNR este cea mai neutra in acesta ecuatie si nu poate sa faca acest arbitraj, analistul Mitroi considera ca de fapt toata aceasta situatie este un sah in trei care asteapta sa... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 14:00
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene ajunge marti in Romania, pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by incheiat in 2011.
Delegatia creditorilor internationali va ramane pana pe 29 ianuarie la Bucuresti, cand sunt asteptate concluziile evaluarii.
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Premierul Victor Ponta spera sa obtina o prelungire cu cateva luni a termenelor stabilite cu creditorii internationali pentru indeplinirea obligatiilor asumate.
Seful Executivului a admis ca exista intarzieri la capitolul reformelor structurale, insa crede ca Romania si-a indeplinit obligatiile asumate pe zona bugetara.
"Pe zona bugetara ne-am indeplinit obligatiile. Pe zona de reforme structurale sigur ca avem intarzieri si inclusiv s-ar putea - acordul expira in martie - dar inclusiv s-ar putea - si eu sper sa obtinem acest lucru - sa obtinem o prelungire a termenelor, inca trei luni sau inca cinci luni, pentru ca totusi 2012 a fost un an cu trei guverne, cu trei momente tensionate electoral si, sa zic asa, avem o justificare pentru faptul ca ceea ce trebuia sa facem pana in martie poate o sa facem pana in iunie sau cel mai tarziu pana in septembrie", a spus Ponta.
Victor Ponta vrea prelungirea termenelor din acordul cu FMI
Premierul a adaugat ca nu se pune problema... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 10:28
Guvernatorul BNR a declarat, luni, ca incheierea "pozitiva" a actualului acord cu FMI in prima jumatate a acestui an va reprezenta un spatiu suficient de conlucrare pentru intregul an 2013, lasand sa se inteleaga ca Romania ar putea sa nu mai perfecteze o noua intelegere cu institutia internationala.
"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.
Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.
"Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a conchis Isarescu.
O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:28
Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar.
"Credem ca, privind stabilizarea macroeconomica, s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.
Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.
De asemenea, el a aratat ca situatia arieratelor e inca dificil de tinut sub control, iar probleme pentru intreaga situatie a finantelor publice ale Romaniei pot fi create si de corectiile financiare stabilite de Comisia Europeana pe programele operationale care au fost presuspendate anul acesta.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse.
Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer.
Totodata, el a... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:35
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
Presedintele Traian Basescu primeste joi, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
O delegatie a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si progresele facute in reformele structurale, vizita urmand sa se incheie pe 14 noiembrie, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.
Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:12
Reducerea TVA la 9% si alocarea unui fond pentru cele 30 mii de pensii militare calculate gresit reprezinta doua dintre subiectele pe care Guvernul Ponta doreste sa le discute cu reprezentantii FMI, CE si BM, care au ajuns marti in Romania, in cadrul unei vizite oficiale.
Premierul a afirmat ca tara noastra ar trebui sa continue acordul preventiv cu Fondul.
"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru".
Perspectiva premierului nu este impartasita de analistul financiar Ionel Blanculescu. El considera ca Romania se poate autosustine din punct de vedere finciar, iar un argument este si succesul emisiunii de obligatiuni de saptamana trecuta, prin care Ministerul Finantelor a atras 1,5 miliarde euro de pe pietele externe, la randamente avantajoase.
"Romania nu are nevoie de FMI si, desigur, prim-ministrul este captiv. Nu are cum sa spuna acum, in campanie electorala, ca sa deschida o tema de atac si de dezbatere", a declarat Blanculescu.
Daca recalcularea pensiilor militare este o masura pur sociala, Ionel Blanculescu saluta initiativa de reducere a TVA la alimente, cu toate ca analistul recunoaste ca varianta hibrida la care s-a ajuns nu este cea mai bune solutie pentru industrie.
"Noi am solicitat mereu TVA, insa nu in aceasta forma. Reducem la 9%, dar luam tot 24% si 15% dam... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:28
Economia Romaniei are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, iar calitatea infrastructurii in anumite sectoare economice o defavorizeaza in fata altor state, avertizeaza reprezentantii FMI.
Reforma companiilor de stat va consolida perspectivele de crestere ale Romaniei pe termen lung, dar economia are nevoie de investitii masive in urmatorul deceniu, scrie Agerpres.
In acelasi timp, datele disponibile indica faptul ca economia romaneasca se compara nefavorabil cu alte state, in privinta calitatii infrastructurii in sectoarele economice cheie, cum ar fi energia si transporturile, unde domina intreprinderile cu capital de stat.
Reformarea acestora, o guvernanta corporatista mai buna si o implicare mai mare a sectorului privat vor duce la mai multe investitii in aceste sectoare esentiale, se arata in "Raportul de tara" dat publicitatii miercuri de Fondul Monetar International, dupa misiunea de evaluare condusa de Erik de Vrijer, care s-a aflat la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august.
Reformarea intreprinderilor cu capital de stat ar putea crea de asemenea spatiu fiscal pentru investitii in sectoare sociale si infrastructura, pentru ca toti romanii sa beneficieze de aceste reforme.
Pe fondul incertitudinilor de pe piete si al riscurilor provocate de criza din zona euro, cum ar fi o accelerare a procesului de deleveraging (dezintermediere) a bancilor straine, este important ca Banca Nationala a Romaniei sa continue supervizarea bancara intensiva... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:45
Delegatia Fondului Monetar International, condusa de Erik de Vrijer, va avea in cursul zilei de vineri, o intrunire cu membrii Comisiei pentru buget, finante si banci de la Camera Deputatilor.
Intalnirea va avea loc in sala Comisiei pentru buget de la Camera Deputatilor, potrivit unui comunicat al forului legislativ.
Expertii Fondului Monetar International au inceput pe 31 iulie, la Bucuresti, a sasea misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv convenit cu Romania. Vizita FMI are loc simultan cu cele ale delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Pe agenda discutiilor reprezentantilor finantatorilor internationali cu cei ai autoritatilor romane se afla mai multe teme de negociere, printre care masurile pentru sprijinirea economiei anuntate de catre Guvern.
FMI isi arata ingrijorarea
Delegatia FMI, BM si CE se afla la Bucuresti din data de 31 iulie, aceasta fiind cea de-a sasea misiune de evaluare in Romania, dar prima sub conducerea lui Erik de Vrijer, dupa ce mandatul lui Jeffrey Franks s-a incheiat.
Membrii delegatiei s-au intalnit in mai multe randuri cu ministrul de Finante si alti sefi de ministere, cu premierul Victor Ponta, cu presedintele interimar Crin Antonescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe lista intalnirilor s-au mai aflat si alte institutii din Romania.
Seful delegatiei, Erik de Vrijer, si-a exprimat ingrijorarea privind climatul economico-politic din tara. "Suntem ingrijiorati de situatia actuala si... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 09:10