Hidroelectrica este o companie unde s-au vazut evolutii incurajatoare, dar are nevoie in continuare de o imbunatatire a performantei, a declarat, marti, Erik de Vrijer, in cadrul unei conferinte de presa, unde a vorbit despre necesitatea privatizarii mai multor companii de stat din Romania.
"Se vad evolutii incurajtoare si la Hidroelectrica. A fost condusa prost mai mult ani de zile, dar acum administratorul inregistreaza progrese. Aceasta companie, condusa bine, poate avea rezultate promitatoare", a spus Erik de Vrijer.
Guvernul Romaniei va lista inca 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa, dupa cum releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.
Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, a declarat, anul trecut, ca Hidroelectrica va avea in 2013 un profit de cel putin 100 de milioane de euro si va fi printre primii trei jucatori din economia romaneasca.
Administratorul a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate in derulare la momentul deschiderii procedurii de insolventa, obtinand o reducere de peste 93 milioane euro a cheltuielilor societatii.
Hidroelectrica a vandut in 2012 energie de 100 milioane de euro, iar administratorul judiciar, Remus Borza a declarat ca in 2013 compania intentioneaza sa vanda de doua ori mai mult, adica un sfert din productia totala de energie.
Compania Hidroelectrica se afla in insolventa din luna iunie a anului trecut. In... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:06
Compania CFR Marfa are mari probleme, iar singura solutie pentru salvarea ei este privatizarea integrala, prin vanzarea catre un investitor strategic, a declarat, marti, seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.
"CFR Marfa a fost subiect de discutie si am ajuns la concluzia ca nu este o companie care functioneaza asa cum trebuie. Cel mai bun lucru pe care il putem face este ca CFR Marfa sa fie vanduta unui cumparator care poate dezvolta aceasta companie", a declarat Erik de Vrijer.
Acesta este de parere ca procesul de privatizare a CFR Marfa va fi unul de durata, din cauza faptului ca are mari datorii, dar si pentru ca este nevoie de investitori "seriosi".
"Este nevoie de timp pentru a analiza compania", a spus seful misiunii FMI in Romania.
Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie a acestui an si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Statul va ceda 51% din titlurile companiei.
Ministrul roman a mai spus ca in circa trei saptamani vor fi numiti manageri profesionisti la CFR Marfa.
Initial, Guvernul se angajase fata de FMI sa vanda doar 20% din actiunile CFR Marfa, dar ulterior s-a decis in Consiliul Suprem de Aparare a Þarii sa fie vandut un pachet majoritar de actiuni.
Ministerul Transporturilor a anuntat anul trecut ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in decembrie 2012, dar ulterior a... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:20
Guvernatorul BNR a declarat, luni, ca incheierea "pozitiva" a actualului acord cu FMI in prima jumatate a acestui an va reprezenta un spatiu suficient de conlucrare pentru intregul an 2013, lasand sa se inteleaga ca Romania ar putea sa nu mai perfecteze o noua intelegere cu institutia internationala.
"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.
Seful bancii centrale s-a eschivat sa comenteze pe marginea unui nou acord, argumentand ca nu se poate exprima intrucat nu este uzual sa se discute inainte de terminarea negocierilor.
"Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a conchis Isarescu.
O misiune a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 08:28
Delegatia Fondului Monetar International, condusa de Erik de Vrijer, va avea in cursul zilei de vineri, o intrunire cu membrii Comisiei pentru buget, finante si banci de la Camera Deputatilor.
Intalnirea va avea loc in sala Comisiei pentru buget de la Camera Deputatilor, potrivit unui comunicat al forului legislativ.
Expertii Fondului Monetar International au inceput pe 31 iulie, la Bucuresti, a sasea misiune de evaluare a acordului stand-by de tip preventiv convenit cu Romania. Vizita FMI are loc simultan cu cele ale delegatiilor Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
Pe agenda discutiilor reprezentantilor finantatorilor internationali cu cei ai autoritatilor romane se afla mai multe teme de negociere, printre care masurile pentru sprijinirea economiei anuntate de catre Guvern.
FMI isi arata ingrijorarea
Delegatia FMI, BM si CE se afla la Bucuresti din data de 31 iulie, aceasta fiind cea de-a sasea misiune de evaluare in Romania, dar prima sub conducerea lui Erik de Vrijer, dupa ce mandatul lui Jeffrey Franks s-a incheiat.
Membrii delegatiei s-au intalnit in mai multe randuri cu ministrul de Finante si alti sefi de ministere, cu premierul Victor Ponta, cu presedintele interimar Crin Antonescu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Pe lista intalnirilor s-au mai aflat si alte institutii din Romania.
Seful delegatiei, Erik de Vrijer, si-a exprimat ingrijorarea privind climatul economico-politic din tara. "Suntem ingrijiorati de situatia actuala si... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 09:10
Misiunea FMI condusa de Jeffrey Franks ajunge marti in Romania, pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by, care se va termina in data de 9 mai. Temele fierbinti ale intalnirii sunt cresterea salariilor bugetarilor, scaderea CAS, liberalizarea pietei energiei si privatizarile.
Vizita FMI are loc intr-un context in care tot mai multe voci se ridica impotriva continuarii acordului cu Fondul Monetar. Intalnirile vor stabili si bazele viitoarei relatii dintre Romania si FMI, in conditiile in care este prima evaluare a Fondului din mandatul guvernului Ungureanu si ultima condusa de Jeffrey Franks. De asemenea, tot acum are loc si prima vizita oficiala a olandezului Erik De Vrijer, in calitate de viitor sef al FMI in Romania.
Principalele teme de discutie
Cel mai fervent subiect aflat pe agenda guvernului pentru discutiile cu FMI este recuperarea diminuarii salariale anuntata de guvernul Ungureanu, in conditiile in care Jeffrey Franks nu a incurajat pana acum aceasta idee.
"Daca exista spatiu fiscal, guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In scrisoarea de intentie convenita cu guvernul, in urma celei de-a patra evaluari a acordului preventiv, derulata in ianuarie-februarie, se subliniaza ca politica de austeritate pe... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 08:01