Turcia devine o republica prezidentiala si Recep Tayyip Erdogan, care tocmai a capatat puteri sporite, va ramane la putere pana in 2029. Asta in urma rezultatelor finale de la referendumul de duminica, un scrutin cu un scor extrem de strans ce a dat deja startul la acuzatii de fraudare a votului.
Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99,96% din voturi, 24,3 milioane de cetatenii turci (51,22%) s-au pronuntat in favoarea sistemului prezidential, iar 23,1 milioane (48,78%) impotriva, relateaza agentia de stiri Anadolu.
Erdogan va putea sa aiba inca doua mandate la presedintie, ceea ce ar insemna ca poate ramane la conducerea statului pana in 2029. De asemenea, se va putea intoarce la conducerea formatiunii AKP, pe care a fondat-o si care beneficiaza de majoritate in Parlament.
Rolul de presedinte era pana acum in mare parte ceremonial, avand o influenta limitata in luarea deciziilor politice.
Cele 18 amendamente la Constitutie pe care turcii si-au exprimat parerea la referendum vizeaza in primul rand prerogativele puterii executive si legislative. Acestea includ:
Abolirea functiei de premier. Presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.
Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.
Numarul membrilor... mai mult
Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 20:44