Turcia, o mare economie emergenta perceputa candva ca o stea in ascensiune de catre investitorii internationali, a intrat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere) in a doua parte a anului trecut, dupa ce lira turceasca s-a depreciat cu 30% fata de dolar si costurile de imprumut au crescut, transmit BBC si Reuters.
PIB-ul Turciei s-a contractat cu 2,4% in trimestrul patru din 2018, dupa un declin de 1,6% in precedentele trei luni, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (TurkStat).
Pe ansamblul anului trecut, economia a inregistrat un avans de 2,6%, fata de o expansiune de 7,4% in 2017. Cresterea din 2018 reprezinta cea mai slaba performanta din 2009.
Sectorul constructiilor, care a beneficiat mult timp boom-ul creditarii din Turcia, s-a contractat cu 8,7% in trimestrul patru din 2018, in timp ce in industrie s-a inregistrat un declin de 6,4%. Cheltuielile de consum au scazut cu aproximativ 9%, dupa ce rata inflatiei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu imprumuturile au afectat perspectivele de investitii.
Anul trecut, lira turceasca a pierdut aproximativ 30% din valoare in raport cu dolarul, pe fondul ingrijorarilor cu privire la efectele influentei presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, al apelurilor sale repetate pentru dobanzi mai mici si al inrautatirii relatiilor cu SUA. mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 12:39
Lira turceasca a coborat, marti, pana la un nou minim istoric dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan si-a anuntat intentia de a-si majora controlul asupra economiei si asupra politicii monetare, daca va castiga alegerile de luna viitoare, transmite Bloomberg.
In data de 24 iunie, in Turcia, urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate iar sondajele arata ca Erdogan are cele mai mare sanse pentru a castiga alegerile prezidentiale.
In conditiile in care moneda Turciei s-a depreciat deja in acest an in raport cu toate cele 17 valute importante, Recep Tayyip Erdogan a declarat luni intr-un interviu pentru Bloomberg TV ca, dupa ce votul de luna viitoare va transforma Turcia intr-o republica prezidentiala, se asteapta ca Banca Centrala sa respecte solicitarile sale pentru reducerea dobanzii de referinta. In prezent, dobanda de baza a Bancii Centrale a Turciei est de 13,5%, comparativ cu o rata a inflatiei de 10,9%.
"Atunci cand oamenii intampina dificultati din cauza politicilor monetare pe cine vor trage la raspundere?", s-a intrebat retoric Recep Tayyip Erdogan. "Il vor trage la raspundere pe presedinte. De vreme ce il vor intreba pe presedinte despre acest lucru trebuie sa proiectam imaginea unui presedinte care are influenta asupra politicilor monetare", a apreciat Erdogan. Presedintele Turciei a subliniat ca acest lucru trebuie facut "pentru ca aceia care conduc statul sunt responsabili in fata cetatenilor".
Declaratiile lui Erdogan au... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 17:07
Economia Turciei va inregistra o crestere solida in 2018 si isi va pastra usile deschise larg in fata investitorilor internationali, a afirmat vineri presedintele Recep Erdogan.
"Am vesti proaste pentru cei care incearca sa foloseasca cursul de schimb ca o sperietoare pentru cetateni. Turcia va contracara din nou manevrele impotriva sa cu o crestere ridicata in 2018", le-a spus Erdogan membrilor partidului sau de guvernamant, transmite Reuters.
Conform datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (TurkStat), PIB-ul Turciei a inregistrat o crestere de 7,4% in 2017, o evolutie spectaculoasa dupa avansul de 3,2% inregistrat in 2016.
Chiar daca cifra anuntata de TurkStat este peste estimarile analistilor, care mizau pe o crestere de 7,25%, pietele financiare nu par sa fie incurajate de acest rezultat. Lira turceasca a pierdut 5% din valoare in raport cu dolarul in luna martie, trecand joi dimineata pragul simbolic de patru lire pentru un dolar.
Analistii subliniaza ca relansarea rapida a economiei turcesti a fost insotita de mai multe riscuri structurale, printre care o inflatie de doua cifre si o adancire a deficitului de cont curent, diferenta dintre banii care ies din Turcia si cei care intra. mai mult
Vineri, 30 Martie 2018, ora 14:55
Turcia a inregistrat o crestere anuala de 11,1% in trimestrul trei din 2017, cel mai rapid ritm in randul tarilor G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente), a anuntat, luni, Institutul de Statistica (TurkStat).
Este al treilea trimestru consecutiv in care PIB-ul Turciei inregistreaza un avans anual de peste 5%. Analistii estimau o expansiune anuala de 8,5% in trimestrul trei din 2017, transmit Anadolu, DPA si Bloomberg.
Cheltuielile de consum ale gospodariilor, care reprezinta aproape doua treimi din economie, au urcat cu 11,7% in perioada iulie-septembrie 2017, comparativ cu trimestrul trei din 2016.
Cheltuielile Guvernului cu salariile si achizitiile de bunuri au crescut cu 2,8% in trimestrul trei din 2017, fata de un avans de 2,4% in perioada similara din 2016.
Pe baza datelor ajustate sezonier, economia a inregistrat un avans de 1,2% in trimestrul trei din 2017, comparativ cu precedentele trei luni.
Dupa publicarea datelor Turkstat, lira turceasca s-a apreciat cu 0,2% fata de dolar, si se tranzactiona la 3,82 lire pentru un dolar.
Performantele economice au fost sprijinite de masurile de stimulare adoptate de Guvern, de majorarea exporturilor, a productiei industriale si a cheltuielilor de consum, considera analistii.
Insa, adancirea deficitului de cont curent si majorarea ratei inflatiei arata o supraincalzire a economiei, a avertizat analistul Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management LLP in Londra.
In noiembrie,... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:10
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sambata ca tensiunile cu tarile europene au drept cauza politica interna a Uniunii Europene si ca relatiile cu Berlinul se vor imbunatati dupa alegerile generale din Germania.
Relatiile dintre tarile europene si Turcia, stat membru al NATO si candidat la aderarea la UE, au fost tensionate dupa epurarile care au avut loc in Turcia dupa puciul esuat de anul trecut, unele tari europene exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu amploarea epurarilor, transmite Reuters.
"Criticile din partea Europei au de-a face cu politica lor interna. Franta si Austria au facut asta inainte, iar acum vedem ca Germania urmareste aceeasi strategie. Cred ca aceasta situatie se va imbunatati dupa alegeri", a declarat Erdogan intr-un discurs la Isparta, oras in vestul Turciei.
Merkel si-a inceput campania cu doua promisiuni importante
Intre timp, in Germania, Angela Merkel si-a inceput sambata campania electorala pentru alegerile generale din 24 septembrie cu promisiunea ca, pana in 2025, rata somajului sa se situeze sub 3% si cu mentinerea unui deficit zero, informeaza EFE.
Intr-un miting in fata sustinatorilor Partidului Crestin-Democrat (CDU) din orasul Dortmund, din vestul tarii, Merkel a subliniat ca Germania se afla "intr-o situatie buna", dar ca lumea este intr-o faza de "schimbare si de incertitudine".
"Obiectivul este sa ajungem in 2025 cu o rata a somajului sub 3% si cred ca putem sa obtinem asta", a spus Merkel... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 21:13
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat o noua serie de atacuri la adresa bancilor private din tara sa si a cerut reducerea dobanzilor, cu scopul de a creste creditarea.
Prezent la o intalnire a membrilor Camerei de Comert si Industrie de la Trabzon, Erdogan a anuntat ca bancile de stat vor recurge in curand la o astfel de masura, dar asteapta o politica similara si din partea bancilor private, relateaza Hurriyet Daily News.
"Bancile aproape ca si-au dublat profitul. Este un dezastru", a declarat presedintele turc, care marturiseste ca ar dori sa vada reducerea costurilor imprumuturilor pentru a relansa economia.
Erdogan s-a declarat in mai multe randuri un inamic al dobanzilor, iar acum cere sectorului bancar sa adopte o alta atitudine in fata clientilor.
"Daca sectorul bancar s-ar dovedi mai curajos in finantarea pietelor, cresterea economica ar reveni la un nivel normal", a apreciat Recep Erdogan.
Punctul sau de vedere este impartasit si de ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, care este de parere ca ar fi cazul ca bancherii sa mai faca si sacrificii, nu doar profit.
"Am observat ca institutiile de credit din Turcia sunt indeajuns de profitabile pentru a avea loc si pentru sacrificii. Ar trebui sa faca profit din cresterea nivelului de creditare, nu din crestera dobanzilor", sustine acesta.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru antreprenorii din Turcia fost majorat la o valoare de 10 ori mai mare, in cursul lunii martie, ajungand in... mai mult
Joi, 10 August 2017, ora 10:42
2Detensionarea relatiilor dintre Moscova si Ankara pare sa aduca beneficii pentru economia turca, nivelul exporturilor crescand neasteptat de rapid in prima luna a acestui an.
Alianta politica incheiata de Putin si Erdogan pe tema conflictului sirian a avut ca efect o crestere cu 57% a exporturilor turcesti in Rusia, dupa cum sustin reprezentantii unei asociatii comerciale de la Ankara, citati de IB Times.
In total, luna ianuarie a adus o crestere de 15 procente a exporturilor de marfuri din Turcia, in vreme ce relatia comerciala cu Rusia a dus la ridicarea cu 57% a nivelului de marfuri exportate pe aceasta piata, impulsul fiind considerat cel mai puternic din ultimii patru ani, sustine Asociatia Exportatorilor din Turcia intr-un comunicat de presa.
"Asteptam o crestere a preturilor la petrol si materii prime, ca si o reducere a pierderilor in relatia de export cu Rusia", afirma Mehmet Buyukeksi, presedintele asociatiei.
Dupa o perioada de inghet al relatiilor dintre cele doua tari, survenita in urma doborarii unui avion miltar rusesc la granita cu Siria, presedintii Vladimir Putin si Recep Erdogan par sa fi ajuns la un compromis in ceea ce priveste detensionarea legaturilor dintre Moscova si Ankara.
Insa, pentru profesorul de jurnalism Mohamad Bazzi, de la Universitatea din New York, noua legatura dintre Ankara si Moscova evolueaza dincolo de simplele efecte ale relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
"Prin flirtul cu Rusia, guvernul Erdogan... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 13:34
1Ultimele atacuri teroriste din Turcia i-au pus pe ganduri pe analistii si investitorii din toata lumea. Multiplele provocari cu care se confrunta tara asezata la limita dintre Orientul Mijlociu si Europa se pot transforma intr-o criza economica si geopolitica periculoasa.
Expertii consultati de postul CNBC au subliniat ca Turcia are de infruntat o combinatie toxica de lipsa a reformelor economice, pericole de securitate aparute in urma confruntarii cu militiile kurde si Statul Islamic si o criza masiva a refugiatilor generata de razboiul din Siria.
In acest moment, sentimentul de securitate din Turcia este spulberat de confruntarile cu o multime de inamici aparuti atat in interiorul granitelor, cat si in afara lor.
Despre Turcia se spune ca detine a zecea armata a lumii din punct de vedere a numarului de trupe, dar aceasta se confrunta nu doar cu pericolul terorist reprezentat de Statul Islamic, ci si cu amenintarea reprezentata de gruparile kurzilor rebeli din Siria si Irak: YPG, respectiv PKK.
In iulie 2015, ruperea armistitiului dintre guvernul de la Ankara si PKK a evidentiat cat de vulnerabila este Turcia in fata atacurilor teroriste.
PKK este recunoscuta ca o miscare terorista de catre Ankara si aliatii sai occidentali, iar in spatele activistilor sai sunt puse o multime de atacuri violente.
Cu toate acestea, atentatul de miercuri, 17 februarie din Ankara, soldat cu 28 de morti, a fost pus de oficialii turci in sarcina celuilalt grup de rebeli... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 13:45
Pe fondul crizei care a lovit UE, economia Turciei se confrunta cu un boom incredibil. Cui datoreza Turcia acest miracol al cresterii economice si ce riscuri implica aceasta crestere rapida? Istanbul, metropola de 15 milioane de locuitori, este un oras plin de "giganti" de otel si sticla care vor deveni viitoare sedii de birouri si banci. Anul trecut, economia Turciei a crescut cu 8,9 la suta, potrivit institutului de statistica national. Astfel, Turcia ocupa primul loc in Europa la acest capitol, iar in randul tarilor din G-20 se afla chiar inaintea Chinei, scrie Deutsche Welle. Cea mai mare surpriza o reprezinta redresarea rapida a economiei Turciei, dupa criza din 2009.
Analistii considera ca aceasta crestere a economiei se datoreaza in mare masura guvernului turc, care a acordat stimulente fiscale pentru consumatori, pentru a creste puterea lor de cumparare. Astfel, oamenii si-au putut cumpara, mai usor, masini si aparatura electrocasnica.
Inca din 2011, nou-instalatul guvern Erdogan a reformat complet sectorul financiar, fortat de criza financiara care pusese stapanire pe Turcia. Erdogan a redus datoria publica, orientand economia catre piata exporturilor.
Astfel, a fost incurajata dezvoltarea unor sectoare precum industria textila si legumicultura din sud, dar si industria auto, chimica si cea constructoare de masini.
Cu alte cuvinte, Turcia a aplicat cu succes "principiul baronului Munchausen", iesind singura din mlastina crizei, fortata practic... mai mult
Sambata, 21 Mai 2011, ora 23:23