Actiunile celui mai mare producator de bere din Turcia au inregistrat luni cea mai puternica crestere din ultimele opt luni, depasind cu mult avansul de 0,3% inregistrat de principalul indice al bursei de la Istanbul, dupa ce candidatii AKP, formatiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-au situat pe locul secund atat in capitala Ankara, cat si la Istanbul, la alegerile municipale de duminica, transmite Bloomberg.
Potrivit rezultatelor preliminare, candidatii principalului partid de opozitie din Turcia, Partidului Republican al Poporului (CHP), au castigat alegerile intr-o serie de mari orase, inclusiv Istanbul, Ankara, Antalya si Adana. Toate cele patru orase au fost pana acum controlate de AKP, formatiunea presedintelui Recep Tayyip Erdogan, sau aliatii sai nationalisti, MHP. Sub conducerea lui Erdogan, unele municipalitati din Turcia au luat masuri pentru a restrictiona vanzarile de alcool.
Luni, la inchiderea bursei de la Istanbul, actiunile producatorului de bere Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii AS afisau o crestere de 6,9%, cel mai mare avans inregistrat dupa luna septembrie 2018. De asemenea, titlurile Turk Tuborg Bira ve Malt Sanayii AS, un alt mare producator de bere listat la bursa, inregistrau o crestere de 2,4%.
"Unii investitori ar putea miza pe faptul ca restrictiile municipale cu privire la vanzarea de alcool ar putea fi relaxate", a declarat Burak Isyar, analist la firma de brokeraj ICBC Securities din Istanbul.
In pofida cresterilor de... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:30
Municipalitatile din Turcia vor incepe sa vanda alimente la preturi reduse pentru a concura cu preturile in crestere rapida din supermarketuri si magazinele mai mici, a anuntat presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, tintind presupusii speculanti.
"Daca unii oameni (fac specula cu preturile) in supermarketuri sau in alte parti, atunci municipalitatile vor incepe sa vanda alimente", a spus Erdogan la un miting de companie in orasul Sivas din Anatolia, relateaza DPA.
"Vom introduce acolo produse la cele mai mici preturi", a declarat el.
Turcia va organiza alegeri locale la 31 martie, iar starea economiei, in special inflatia ridicata, ramane o chestiune majora pentru votanti.
Rata inflatiei pentru 2018 a ramas la peste 20%, cu cea mai mare crestere anuala de 30,97% pentru alimente, a precizat luni Institutul de Statistica din Turcia (TurkStat).
Conform TurkStat, preturile la ardei si vinete, ambele fiind legume de baza in gospodariile din Turcia, au crescut cu peste 80% in ianuarie comparativ cu luna anterioara.
Erdogan i-a acuzat vineri pe speculantii de preturi ca incearca sa ii submineze guvernul. "George si Hans vor sa ne loveasca, iar acesti oameni ii ajuta", a spus el, folosind nume occidentale pentru a se referi la puteri straine.
Seful Trezoreriei si ministru de finante Berat Albayrak, care este ginerele lui Erdogan, a mers chiar mai departe si a vorbit miercuri despre un "terorism alimentar", conform cotidianului Hurriyet.
Municipalitatile... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 09:47
Scriitorul turc Burhan Sonmez locuieste astazi in Turcia, dupa ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit sa traiasca in exil. A fost martorul degradarii vietii cotidiene, in ultimii doi ani scursi de la puciul esuat, in care, spune el intr-un dialog la cald dupa alegerile de duminica, Turcia nu a fost o tara democratica, ci una polarizata, aflata sub controlul unui singur om.
Burhan Sonmez este unul dintre cei mai importanti scriitori ai Turciei, unul dintre sustinatorii valorilor democratice si liberale. In 1996, a fost grav ranit in timpul unui asalt al politiei turce si a plecat in Marea Britanie pentru o perioada mai lunga de timp. A revenit in Turcia, fiind unul dintre militantii pentru drepturile omului.
Am vorbit cu Burhan Sonmez la cald, dupa ce Erdogan si-a proclamat noua victorie, in conditiile in care puterea sa va creste exponential. E un dialog succint, dar care ia temperatura unor alegeri a caror miza a fost mare si pentru Erdogan, dar mai ales pentru societatea turca.
"Erdogan a obtinut 52,2% dintre voturi, in vreme ce Opozitia a obtinut 47,5%. Este o diferenta mica, din nou. Rezultatul a fost similar la referendumul de anul trecut", aminteste Burhan Sonmez.
"Miza ar fi fost ca Erdogan sa se mentina sub 50 de procente si sa castige in al doilea tur de scrutin, care ar fi fost peste doua saptamani.
Sunt ingrijorari serioase ca numaratoarea voturilor a fost manipulata, pentru ca nu exista un sistem transparent, care sa controleze si sa administreze... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 12:26
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a castigat din primul tur scrutinul prezidential, conform rezultatelor anuntate de presa de stat turca, dar principalul adversar, Muharrem Ince, denunta nereguli electorale.
Sustinut de Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, dreapta/conservator), el a obtinut 52,6% din voturi, arata rezultatele anuntate dupa numararea a 96% din buletinele de vot, informeaza Mediafax.
Principalul adversar al lui Recep Erdogan, Muharrem Ince, unul dintre liderii Partidului Popular Republican (CHP, centru-stanga), a obtinut 30,7%.
Selahattin Demirtas a obtinut 8,04%, iar Meral Aksener 7,43%.
Recep Erdogan si-a proclamat victoria, afirmand ca rezultatul este expresia puterii democratiei turce.
"Oamenii mi-au dat un nou mandat, conform rezultatelor neoficiale. Sper ca nimeni nu va aduce un prejudiciu democratiei prin a arunca o umbra asupra acestor alegeri si asupra rezultatelor pentru a-si ascunde esecul", a declarat acesta, citat de The Guardian.
In schimb, Muharrem Ince a denuntat nereguli electorale, semnaland ca nu au fost numarate toate buletinele de vot. El le-a cerut observatorilor trimisi de partidul sau sa nu paraseasca sectiile de votare.
Alianta Populara - alcatuita din formatiunea lui Recep Erdogan, Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP, dreapta/conservator), si Miscarea Nationalista (MHP, dreapta) - se claseaza pe primul loc in scrutinul parlamentar, cu 53,7% din voturi. Pe locul al doilea se pozitioneaza coalitia... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 23:15
Alegatorii turci au mers duminica la urne, pentru a decide daca ii acorda sau nu un al doilea mandat presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit rezultatelor partiale, acesta a castigat alegerile, dar Opozitia acuza nereguli.
Votul a fost marcat de tensiuni din cauza unor arestari ce au avut loc cu o zi inainte.
Mai mult, Opozitia a denuntat tentative de frauda, iar patru persoane ar fi murit intr-o altercatie care ar fi avut loc la o sectie de votare.
In ciuda faptului ca un anunt oficial nu a fost facut, Erdogan si-a revendicat deja victoria.
UPDATE 22.50: Recep Tayyip Erdogan a tinut un discurs in care a precizat ca a iesit victorios in alegerile prezidentiale din Turcia. "Oamenii mi-au dat un nou mandat, conform rezultatelor neoficiale. Sper ca nimeni nu va aduce un prejudiciu democratiei prin a arunca o umbra asupra acestor alegeri si asupra rezultatelor pentru a-si ascunde esecul", a declarat acesta.
Agentia de presa Anadolu, detinuta de stat, anunta ca acesta a castigat 52,72% din voturi, dupa numararea a 95,5% din sufragii. Totusi, partidul de opozitie CHP a insistat ca aceste cifre sunt incorecte, avand in vedere ca, in fapt, numaratoarea voturilor a ajuns doar la jumatate, asa ca e posibil sa se ajunga la turul al doilea.
UPDATE 22.40: Agentia de presa Andalou, detinuta de stat, sustine ca s-au numarat 94% din voturi, iar rezultatele sunt:
Erdogan - 52,85%Ince - 30,66%
Daca vor fi confirmate de autoritatea electorala, acest lucru inseamna... mai mult
Duminica, 24 Iunie 2018, ora 23:02
Presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla duminica la Sarajevo pentru un miting controversat, singurul eveniment electoral programat in afara granitelor Turciei.
Alegerea orasului Sarajevo de catre Erdogan a intervenit dupa ce mai multe tari din Uniunea Europeana, in special Germania, impiedicasera organizarea unor mitinguri pro-Erdogan inaintea referendumului din aprilie 2017 cu privire la extinderea puterilor sale.
Aceasta reuniune electorala este organizata cu mai putin de o luna inaintea alegerilor prezidentiale si legislative pe care el le-a convocat pentru 24 iunie si se adreseaza diasporei turcesti, care are peste 3 milioane de alegatori, intre care 1,4 milioane in Germania.
Mai multe mii de turci, veniti din toata Europa, se inghesuiau in sala Zetra, patinoar al Jocurilor Olimpice de Iarna din 1984, unde au fost instalate de sambata doua portrete imense ale lui Recep Tayyip Erdogan si Ataturk, primul presedinte al Turciei.
"Daca ni se spunea sa mergem la capatul lumii, noi ne-am fi dus la capatul lumii cu el. Daca ni se spunea sa murim pentru el, noi am muri pentru el", spune in asteptarea sefului statului turc un student de 20 de ani, venit cu autobuzul din Dortmund, in timp ce ambianta era din ce in ce electrizanta odata cu trecerea minutelor.
In aprilie, autoritatile olandeze si austriece au avertizat ca nu sunt favorabile organizarii unei astfel de reuniuni politice.
La Sarajevo nu exista insa niciun risc pentru o astfel de respingere din... mai mult
Duminica, 20 Mai 2018, ora 17:36
Lira turceasca a coborat, marti, pana la un nou minim istoric dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan si-a anuntat intentia de a-si majora controlul asupra economiei si asupra politicii monetare, daca va castiga alegerile de luna viitoare, transmite Bloomberg.
In data de 24 iunie, in Turcia, urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate iar sondajele arata ca Erdogan are cele mai mare sanse pentru a castiga alegerile prezidentiale.
In conditiile in care moneda Turciei s-a depreciat deja in acest an in raport cu toate cele 17 valute importante, Recep Tayyip Erdogan a declarat luni intr-un interviu pentru Bloomberg TV ca, dupa ce votul de luna viitoare va transforma Turcia intr-o republica prezidentiala, se asteapta ca Banca Centrala sa respecte solicitarile sale pentru reducerea dobanzii de referinta. In prezent, dobanda de baza a Bancii Centrale a Turciei est de 13,5%, comparativ cu o rata a inflatiei de 10,9%.
"Atunci cand oamenii intampina dificultati din cauza politicilor monetare pe cine vor trage la raspundere?", s-a intrebat retoric Recep Tayyip Erdogan. "Il vor trage la raspundere pe presedinte. De vreme ce il vor intreba pe presedinte despre acest lucru trebuie sa proiectam imaginea unui presedinte care are influenta asupra politicilor monetare", a apreciat Erdogan. Presedintele Turciei a subliniat ca acest lucru trebuie facut "pentru ca aceia care conduc statul sunt responsabili in fata cetatenilor".
Declaratiile lui Erdogan au... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 17:07
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sambata ca tensiunile cu tarile europene au drept cauza politica interna a Uniunii Europene si ca relatiile cu Berlinul se vor imbunatati dupa alegerile generale din Germania.
Relatiile dintre tarile europene si Turcia, stat membru al NATO si candidat la aderarea la UE, au fost tensionate dupa epurarile care au avut loc in Turcia dupa puciul esuat de anul trecut, unele tari europene exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu amploarea epurarilor, transmite Reuters.
"Criticile din partea Europei au de-a face cu politica lor interna. Franta si Austria au facut asta inainte, iar acum vedem ca Germania urmareste aceeasi strategie. Cred ca aceasta situatie se va imbunatati dupa alegeri", a declarat Erdogan intr-un discurs la Isparta, oras in vestul Turciei.
Merkel si-a inceput campania cu doua promisiuni importante
Intre timp, in Germania, Angela Merkel si-a inceput sambata campania electorala pentru alegerile generale din 24 septembrie cu promisiunea ca, pana in 2025, rata somajului sa se situeze sub 3% si cu mentinerea unui deficit zero, informeaza EFE.
Intr-un miting in fata sustinatorilor Partidului Crestin-Democrat (CDU) din orasul Dortmund, din vestul tarii, Merkel a subliniat ca Germania se afla "intr-o situatie buna", dar ca lumea este intr-o faza de "schimbare si de incertitudine".
"Obiectivul este sa ajungem in 2025 cu o rata a somajului sub 3% si cred ca putem sa obtinem asta", a spus Merkel... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 21:13
Presedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat, luni, ca turcii din Europa ar trebui sa "ofere un raspuns pentru nepotii nazismului" votand pozitiv la referendumul din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor prezidentiale.
Intre 27 martie si 9 aprilie, cetatenii turci din Europa pot sa voteze la referendumul privind revizuirea Constitutiei Turciei, care vizeaza inlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidential si ii va permite presedintelui sa emita decrete, sa declare stare de urgenta, sa numeasca ministri si oficiali de stat cu rang inalt si sa dizolve legislativul, relateaza AFP.
Circa 1,4 milioane de persoane sunt asteptate sa voteze in Germania, unde se afla cea mai mare comunitate turca din diaspora.
Erdogan i-a laudat pe turcii din diaspora si a subliniat ca acestia au votat intr-un numar mai mare in 2015 comparativ cu precedentele alegeri. Presedintele turc a comparat actiunile unor state cu practicile naziste.
"Spuneti da la urne, cat mai multi. Haideti sa dam un raspuns necesar celor care promoveaza practici fasciste, acei nepoti ai nazismului. Cei care incearca sa-i impiedice pe fratii si surorile noastre din Europa sa voteze pot face asta cat vor ei. Fratii nostri din Europa vor umple acele urne de vot. Nu vom permite ca trei sau cinci fascisti europeni sa afecteze onoarea acestei tari", a spus Erdogan in cadrul unui miting in provincia nordica Rize.
Tensiunile dintre Turcia si Europa au inceput in luna martie, cand Olanda si Germania... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 21:32