Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic, pentru care se impune masura carantinarii persoanelor care ajung in Romania, a fost actualizata, duminica, fiind inclusa si Africa de Sud, datorita circulatiei unor noi tulpini de coronavirus. Persoanele care sosesc in Romania din aceste tari sau zone trebuie sa stea in carantina.
Autoritatile au decis totodata reluarea zborurilor dinspre si catre Marea Britanie, incepand de luni. Persoanele care vin din acest stat trebuie sa prezinte un test negativ pentru COVID-19, facut cu cel mult 48 de ore inainte.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat, in sedinta de duminica, Hotararea numarul 1 privind aprobarea listei tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, a anuntat Grupul de Comunicare Strategica.
Citeste si: Zborurile catre si dinspre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, reluate de luni, potrivit unei decizii CNSU
Pe lista se afla Gibraltar, Liechtenstein, Lituania, San Marino, Panama, Slovenia, Olanda, Serbia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Jersey, Suedia, Danemarca, Georgia, Puerto Rico, Elvetia, Luxemburg, Marea Britanie, Croatia, Slovacia, Estonia, Letonia, Israel, Cipru, Palestina, Portugalia, Turcia, Monaco, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Germania, Sint Maarten, Republica Moldova, Liban, Austria, Columbia, Italia, Ungaria, Polonia, Andorra, Curacao, Africa de... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 19:43
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat luni, 2 noiembrie, lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania.
Totodata, se modifica valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie in toate spatiile deschise.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta hotarare:
"Art. 1 Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru
care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea,
prevazuta in anexa la prezenta.
Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidenta cumulata a cazurilor in
ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie astfel incat sa
acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate
spatiile publice deschise, in sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) se aplica la nivelul tuturor localitatilor dintr-un
judet, daca rata de incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile la nivelul acestuia
depaseste 1,5/1.000 de locuitori, iar daca la nivel judetean rata de incidenta cumulata a
cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, masura se va
aplica la nivelul localitatilor unde aceasta depaseste 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 3 Prezenta hotarare se comunica... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 21:32
Medicul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a declarat, pentru Ziare.com, ca decizia Ministerului Sanatatii de a externa pacientii asimptomatici, dar inca pozitivi pentru coronavirus, dupa 10 zile de spitalizare, este una buna.
Scopul este decongestionarea spitalelor, deoarece unele sunt la un pas de a ajunge la capacitate maxima. Printre cele aflate la limita, in privinta spatiului pentru pacienti, se numara Institutul "Matei Bals" Bucuresti sau Spitalul Judetean din Ramnicu Sarat, ai caror coordonatori sunt deja nevoiti sa redirectioneze pacientii noi catre Spitalul Judetean Buzau.
Totusi, Doinca Azoicai atrage atentia asupra faptului ca pacientii asimptomatici trebuie sa mentina izolarea la domiciliu pana la 14 zile deoarece exista in continuare o posibilitate de a fi contagiosi, chiar daca redusa.
Pacientii asimptomatici. Spitalizarea de 10 zile, necesara
Chiar daca un pacient este asimptomatic, este necesar ca acesta sa fie spitalizat zece zile, spune Doina Azoicai. Desi in primele zile poate sa nu manifeste simptome, nu este exclus ca starea de sanatate sa se degradeze ulterior.
"Supravegherea in spital se face timp de 10 zile pentru ca exista riscul ca acesti asimptomatici sa dezvolte la un moment dat simptome. Ei trebuie sa fie monitorizati pentru ca riscul unor simptome grave, pe parcursul acestei perioade, chiar exista", declara Doina Azoicai.
Pacientii asimptomatici. Rata de contagiozitate mult mai redusa, dar nu... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 16:20
Primul mare perdant este, evident, comunitatea stiintifica si in speta imaginea expertizei stiintifice in ochii publicului. Turnura pe care au luat-o evenimentele, incepute altfel dramatic, a capatat accente de-a dreptul comice. Cetatenii simpli nu puteau sa nu observe ca situatia de confuzie generala la nivelul decidentilor si populatiei se datoreaza informatiilor contradictorii ce vin de la comunitatea virusologilor si epidemiologilor, multe din surse cu credentiale epistemice egal de solide.
Azi masca era esentiala, ieri umbla vorba ca e un moft, ieri doi metri de distantare erau buni si siguri, azi vine cineva de la o "universitate de prestigiu" si zice ca virusul se transmite la patru metri. Maine toata povestea e considerata alarma falsa... Era vorba de un stranut puternic....Ieri specialisti cu aceeasi greutate si autoritate ne spuneau si daca ai pe cineva in familie infectat, probabilitatea de infectare in familie e totusi sub 50%, azi auzim alta cifra. Ieri virusul se transmitea stand in suspensie in aer, azi transmisia pe acea cale e declarata o speculatie fara temei...
Facand un pas in spate si aruncand o privire detasata la toata povestea asta, cu toti specialistii si oamenii ei de stiinta etc., oamenii simpli nu pot sa nu se intrebe: Unde in istoria stiintei s-a mai vazut o asemenea concentrare de contradictii si de erori, unele prin comisiune si altele prin omisiune, de asemenea magnitudine, densitate si intensitate? Unde si cand s-a mai vazut ca din... mai mult
Sambata, 13 Iunie 2020, ora 13:55