Dupa Rusia, si Arabia Saudita a interzis importurile de legume din UE, din cauza epidemiei E.coli, conform NewsIn. Expertii sauditi in agricultura au declarat ca interdictia nu va afecta grav piata saudita de legume, deoarece tara importa numai din doua state europene - Olanda si Franta.Vineri, Libanul a suspendat importurile de legume din UE si le-a crescut pe cele din Siria si Iordania pentru a acoperi deficitul. Qatarul i-a urmat exemplul sambata, interzicand castravetii, rosiile si alte legume de salata din Spania si Germania.Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, spusese in weekend ca exista un lant clar care dovedeste ca sursa infectiei este o sera aflata la sud de Hamburg, la Uelzen, care intre timp a fost deja inchisa.Sera respectiva cultiva o varietate de seminte pentru germeni, importate din diferite tari. Este vorba despre seminte de adzuki, alfalfa, broccoli, mazare, linte si fasole mung, toate cultivate pentru ca germenii lor sa fie consumati in salate. Semintele sunt cultivate in rasadnite mari si nu este clar cum a ajuns acolo bacteria E.coli. Doi angajati ai companiei - al carei nume nu a fost dat publicitatii - au dezvoltat simptome grave de diaree, iar intr-unul din cazuri cauza a fost E.coli.Insa testele initiale de laborator din Germania au stabilit ca semintele germinate nu sunt responsabile pentru epidemia de E.coli, au anuntat luni oficiali. Anuntul a fost facut dupa testarea a 23 dintre cele 40 de mostre. mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 14:15
Nu exista motive pentru a se lua masuri la nivel european impotriva epidemiei E.coli, aceasta fiind limitata geografic, dupa cum a declarat comisarul UE pentru sanatate John Dalli, conform NewsIn. Ministrii agriculturii din UE se reunesc marti la Luxembourg, pentru discutii de urgenta, in timp ce continua eforturile pentru a gasi sursa epidemiei de E.coli soldata cu moartea a 22 de persoane si imbolnavirea altor peste 22.000.Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, spusese in weekend ca exista un lant clar care dovedeste ca sursa infectiei este o sera aflata la sud de Hamburg, la Uelzen, care intre timp a fost deja inchisa.Sera respectiva cultiva o varietate de seminte pentru germeni, importate din diferite tari. Este vorba despre seminte de adzuki, alfalfa, broccoli, mazare, linte si fasole mung, toate cultivate pentru ca germenii lor sa fie consumati in salate. Semintele sunt cultivate in rasadnite mari si nu este clar cum a ajuns acolo bacteria E.coli. Insa testele initiale de laborator din Germania au stabilit ca semintele germinate nu sunt responsabile pentru epidemia de E.coli, au anuntat luni oficiali. Anuntul a fost facut dupa testarea a 23 dintre cele 40 de mostre. mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 12:04
Producatorii locali de castraveti au suferit pierderi de 9 mil. euro din cauza epidemiei E.coli, confrom lui Valeriu Tabara, ministrul economiei, relateaza NewsIn. De asemenea, Tabara afirma ca legumele romanesti sunt sigure pentru consum.
Tabara a anuntat ca MADR va trimite o scrisoare comisarului european Dacian Ciolos, in vederea adoptarii unor masuri care sa compenseze pierderile producatorilor si exportatorilor romani.Ministrul Agriculturii a mai spus ca a transmis scrisori catre mai multe ministere, pentru a identifica beneficiari pentru distribuirea gratuita a castravetilor.Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, cultivatori ?i exportatori de castraveti s-au intalnit sambata pentru a stabili procedurile ?i demersurile necesare pentru despagubirea producatorilor. Ministrul Agriculturii ?i Dezvoltarii Rurale a declarat atunci ca se incearca gasirea unor surse de la bugetul de stat pentru despagubirea producatorilor de castraveti ?i a exportatorilor, pana la primirea compensarilor din partea Comisiei Europene.Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli". Peste 2.150 de persoane din Germania au fost infectate cu E.coli enterohemoragic (EHEC), peste 600 dintre ele dezvoltand sindrom uremic hemolitic (HUS), o afectiune a rinichilor ce poate fi fatala. Cazurile de... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:33
Epidemia E.coli va fi subiectul intalnirii de marti a ministrilor agriculturii din UE, conform NewsIn.Epidemia a provocat pana in prezent moartea a 22 de persoane, a declarat luni un oficial european.
Ministrii se reunesc marti, la ora 14.00 (15.00 ora Romaniei), la Luxembourg.UE a trimis experti in Germania pentru a ajuta autoritatile sa identifice sursa epidemiei.Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioara, Gert Lindemann, a anuntat duminica faptul ca seminte germinate si muguri cultivati in acest land federal ar putea fi la originea epidemiei de E.coli, soldat cu 22 de morti, din care 21 in Germania. Germania urmeaza sa emita in curand un avertisment prin intermediul sistemului europeana de alerta rapida, in legatura cu suspiciunile ca seminte germinate se afla la baza raspandirii bacteriei E.coli, au anuntat duminica surse din Comisia Europeana.Noile informatii pun intr-o situatie stanjenitoare Germania, care anterior daduse vina pe fermele spaniole si in special pe castravetii bio cultivati acolo ca ar fi sursa infectiei. Peste 2.150 de persoane din Germania au fost infectate cu E.coli enterohemoragic (EHEC), peste 600 dintre ele dezvoltand sindrom uremic hemolitic (HUS), o afectiune a rinichilor ce poate fi fatala.Cazurile de imbolnavire s-au concentrat in nordul Germaniei, in special zona Hamburg, iar in cazul persoanelor infectate din alte 12 tari s-a dovedit ca toate, cu exceptia uneia, calatorisera in nordul Germaniei.
mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 15:28
"Epidemia E.coli poate fi un razboi intre comerciantii de produse europene, un atac asupra Spaniei, care este o mare producatoare de legume si de fructe. Acuzatia Germaniei i-a produs mari prejudicii Spaniei. O declaratie facuta in pripa si uitati-va unde a dus. Exista un razboi surd", a declarat pentru Bloombiz.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.Romania pierde 110.000 euro/zi din cauza opririi exportului cu castraveti. In Germania si Cehia, producatorii romani exportau 160 de tone/zi.
In ceea ce priveste soiurile de castraveti cornison, exporturile mergeau catre Polonia si Republica Moldova.
Secretarul general in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, atrage atentia asupra faptului ca Romania poate deveni victima intoxicarii cu E.coli odata cu intrarea in tara a persoanelor din Germania.
In opinia sa, boala nu provine din legume ci vectorul uman raspandeste bacteria.
"Vectorul uman este cel care raspandeste boala, nu fructele si nici legumele. L-am facut ucigas pe castravete fara sa aiba nicio vina. Asta a creat o isterie generala, iar oamenii pentru ca au fost dezinformati nu mai consuma castraveti", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, seful Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, Valeriu Steriu, spune ca restrictionarea accesului persoanelor din Germania nu trebuie luata in vedere.
In opinia acestuia, epidemia provine de la legume, insa nu de la cele produse in Romania.
Valeriu Steriu... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:38
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri pentru NewsIn ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli", relateaza NewsIn."Cele doua tari nu mai importa castraveti de nicaieri, pentru ca le este teama. Nu stie nimeni cat va mai dura aceasta situatie.
Deocamdata s-a creat aceasta psihoza, ca, daca mananci castraveti, mori. Si, cum nimeni nu vrea sa moara, nimeni nu mai cumpara castraveti", a declarat Adrian Radulescu.
Oficialul din Ministerul Agriculturii a precizat totodata ca este de urmarit cum evolueaza lucrurile dupa ce se va determina de unde provine bacteria.
Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal.
Epidemia de E.coli a facut pana in prezent 18 victime, inregistrandu-se 17 morti in Germania si unul in Suedia.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua.
Testele genetice preliminare arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa.
Initial, s-a crezut ca epidemia de E.coli a fost provocata de castraveti bio importati din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzatii. mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:10