Statul Muntenegru nu mai avea, duminica, pe teritoriul sau nicio persoana confirmata ca fiind infectata cu SARS-CoV-2, devenind astfel prima tara din Europa libera de coronavirus, la 68 de zile dupa ce a inregistrat primul sau caz de COVID-19, arata datele Institutului de sanatate nationala al Muntenegrului (IJZ).
In Muntenegru nu au mai fost inregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv, scrie luni agentia croata de presa HINA.
Potrivit institutului, in cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste si niciunul nu a iesit pozitiv. Asadar, in momentul de fata Muntenegrul nu are cazuri active de infectare cu noul coronavirus, a conchis institutia.
Autoritatile sanitare din tara au afirmat anterior ca epidemia va fi declarata incheiata cand nu se vor mai inregistra cazuri noi timp de 28 de zile.
Muntenegru a fost ultima tara din Europa care a confirmat existenta unui caz de COVID-19, la 17 martie. De atunci, in micul stat ex-iugoslav cu 630.000 de locuitori au fost confirmate 324 de cazuri de contaminare, 315 vindecari si noua decese.
In cele 70 de zile de izolare, un numar de 1768 de persoane au fost amendate pentru incalcarea masurilor de protectie si s-au platit 106.000 de euro catre organizatii umanitare.
Vezi si Europa relaxeaza si mai mult restrictiile impuse din cauza coronavirusului ...citeste mai departe despre "Prima tara din Europa care a scapat de coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 11:19
Slovenia a proclamat sfarsitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul sau si si-a redeschis frontierele, chiar daca unele masuri preventive raman in vigoare.
"Astazi Slovenia are cea mai buna situatie clinica din Europa, ceea ce ne permite sa punem capat starii epidemice" declarate pe 12 martie in tara, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa, informeaza AFP.
Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toti cetatenii UE, in timp ce cetatenii altor state vor trebui sa stea in carantina.
Slovenia, tara cu 2 milioane de locuitori ce se invecineaza cu Italia, Croatia si Austria, a inregistrat in total 1.500 de contaminari si 103 de decese de COVID-19, cu putine noi contaminari in ultimele zile.
Unele restrictii vor ramane in vigoare, cum ar fi interdictia de adunari publice, obligativitatea de a purta masca si respectarea regulilor de distantare sociala.
Mai devreme in cursul acestei saptamani, guvernul sloven a anuntat ridicarea celor mai multe restrictii incepand de saptamana viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale si a hotelurilor cu mai putin de 30 de paturi.
Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfarsitului epidemiei statul evita prelungirea automata, pana la sfarsitul lui iunie, a unui set de masuri de sustinere economica votate pentru a ajuta populatia si afacerile. Prin urmare, aceste masuri se vor incheia la sfarsitul lunii mai. ...citeste mai departe despre "Prima tara din UE care declara sfarsitul epidemiei si isi... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:20
Majoritatea angajatilor din corporatiile prezente pe piata romaneasca lucreaza de acasa in aceasta perioada, conform unui sondaj derulat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL) in prima decada a lunii martie.
Confruntate cu o situatie pe care, in urma cu mai putin de o luna ar fi crezut-o imposibila, corporatiile sunt nevoite sa isi reorganizeze activitatea si sa gaseasca noi modalitati procedurale prin care sa-si poata coordona angajatii si un nou set de indicatori de performanta care sa contabilizeze eficienta lucratului de acasa.
Cum se redefinesc rigorile corporatiste in vremea coronavirusului
Rigorile intr-o corporatie reprezinta un cumul de limite (auto) impuse ca o combinatie intre ce vine de sus in jos - regulile de grup (daca vorbim de un concern international), viziunea CEO-ului si (sau) numitorul comun al mentalitatii liniei unu de management - si ce porneste de jos in sus: propria organizare (comporta) mentala a angajatului si etica sa in munca.
Raluca Mihaila, autoarea cartii "Glasvand - 35 de ore din viata unui copil mare", prima radiografie a vietii de corporatist in Romania scrise din perspectiva celui care a facut parte din acest angrenaj, ne-a explicat mai multe despre bunul mers al lucrurilor in acest mediu de business.
"Viata in corporatie are, in general, o serie de repere fixe, de care suntem constienti cu totii:orarul de munca, modul de comunicare interna sau in afara companiei, procedurile de urmat in functie de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 11:42
Industria turismului este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus, arata un raport al expertilor Agentiei Globale de Turism Online - eSky.
Conform unui comunicat de presa remis joi Ziare.com, pana la sfarsitul lunii ianuarie, cand s-au inmultit rapid cazurile de coronavirus, China era o destinatie pentru care interesul in randul europenilor a continuat sa creasca intr-un ritm ridicat anul acesta.
"In a 4-a saptamana a lunii ianuarie 2020, ca urmare a raspandirii informatiilor in mass-media despre epidemia de coronavirus, situatia a inceput sa se schimbe odata cu numarul rezervarilor ce a scazut semnificativ. (...)
Companiile aeriene au decis sa limiteze zborurile catre regiunile infectate. De asemenea, clientii au inceput sa renunte masiv la calatorii in multe tari asiatice, in special in China, unde in februarie, numarul de rezervari a scazut cu in jur de 81% fata de ianuarie", se arata in raport.
In plus, si alte tari asiatice au suferit, inclusiv Thailanda, o destinatie foarte populara printre turistii europeni.
Situatia din Romania
Analiza eSky releva ca epidemia de coronavirus nu a avut un impact mare asupra numarului de rezervari la zboruri din tara noastra, facute pe platforma.
"Numarul tuturor rezervarilor de zboruri din Romania dupa ce a fost anuntata epidemia in China a scazut cu aproximativ 7% de la saptamana la saptamana, dupa care s-a recuperat rapid cu o crestere de aproximativ 10% in saptamana ce a urmat.
Stirile... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 14:34
Epidemia de coronavirus ia amploare in intreaga lume, inclusiv in Romania, unde avem, pana acum, confirmate 31 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 12 au fost confirmate marti, noua fiind din Bucuresti.
Miercuri, au fost confirmate inca doua cazuri: o femeie din Bucuresti de 43 de ani si un barbat de 42 de ani din Iasi. Pana in prezent, 5 persoane au fost declarate vindecate.
Incepand de astazi, se inchid scolile si gradinitele timp de o saptamana si jumatate, pana pe 22 martie.
Astfel, aproximativ trei milioane de elevi urmeaza sa stea acasa, pentru a preveni raspandirea coronavirusului.
De asemenea, tot incepand de azi, pana la finalul lunii, vor fi suspendate cursele de transport de persoane din si spre Italia, dupa ce de luni s-au anulat toate zborurile.
Totodata, sunt asteptate noi masuri pentru a limita raspandirea epidemiei de coronavirus, astazi fiind convocata o noua sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU).
La nivel mondial, numarul cazurilor de infectare cu Covid-19 se apropie de 120.000.
Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii despre epidemia de coronavirus si masurile luate de autoritati:
12:10 - Intrebat daca Bucurestiul si Ilfovul ar putea fi inchise, Arafat a spus ca nu: "La acest moment nu se pune problema, daca va fi o transmitere intensa in comunitate se pot lua in calcul, dar sunt masuri extreme si acum nu se impun".
12:02 - Referitor la... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 12:10
Consilierul de strategie al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, spune ca este o prostie ca oamenii sa isi faca provizii in eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 si avertizeaza ca banii cash sunt o metoda de transmitere a virusului.
"E o prostie sa faci provizii, daca ar fi sa vina o molima si sa ai de facut provizii, pe cat timp faci asta? Faci pe trei saptamani, pe patru saptamani?!", a intrebat retoric economistul BNR la Digi 24.
Vasilescu spune ca singura "provizie" pe care si-a facut-o el in aceasta perioada, a fost sa renunte la folosirea banilor cash.
"Nu mai umblu cu bani in buzunar. Banii sunt cei mai periculosi, cand e vorba de raspandirea unei epidemii, asa ca am renuntat la cash", a mai spus Vasilescu.
Consilierul BNR a vorbit si despre faptul ca Romania are un avantaj din acest punct de vedere, pentru ca avem bani din plastic si acestia pot fi spalati.
"Noi avem posibilitatea sa-i spalam, pentru ca sunt din plastic. Banii de plastic au doua caracteristici, sunt greu de falsificat si pot fi spalati, la propriu, cu sapun si cu apa", a mai spus economistul. ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Banii cash sunt cei mai periculosi in raspandirea unei epidemii. Avantajul e ca ii putem spala, cu apa si sapun" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Martie 2020, ora 15:44
Traim vremuri tulburi in care probleme date de epidemia de coronavirus au afectat pietele de capital internationale, iar in Romania avem si incertitudine politica, a afirmat, vineri, Claudia Ionescu, membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Traim vremuri tulburi in care avem odata problemele de sanatate date de epidemia de coronavirus. Aceasta a fost una din cauzele pentru care pietele internationale au cazut. Si peste toate acestea, noi, in tara, avem si aceasta incertitudine politica data de faptul ca nu avem un guvern stabil", a spus Claudia Ionescu, la evenimentul "Suna Clopotelul pentru Egalitate de Gen".
Intrebata daca incertitudinea politica s-a simtit pe Bursa, ea a raspuns: "Intotdeauna politicul poate avea influente pe burse, in primul rand pentru ca politicul este cel care trebuie sa dea stabilitate si predictibilitate".
Claudia Ionescu a participat la un eveniment special pentru egalitatea de gen dedicat Zilei Internationale a Femeii, intitulat "Suna Clopotelul pentru Egalitate de Gen".
In acest context, ea mentionat ca in urma cu doi ani era singura femeie din Consiliul de Administratie al BVB, in timp ce acum proportia in CA este de 23% femei si 77% barbati.
La randul sau, Silvia Buicanescu, directorul general al Depozitarului Central, a apreciat ca la nivelul institutiei pe care o conduce femeile au fost intotdeauna bine reprezentate in board, la nivelul conducerii executive fiind o balanta perfect... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 12:26
Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran, a declarat ca noi cazuri de infectare cu coronavirusul depistat in China la finalul anului trecut sunt "foarte posibile" in Franta si ca autoritatile sanitare sunt pregatite in cazul unei epidemii.
Varan a afirmat, duminica, si ca autoritatile franceze urmaresc cu mare atentie situatia din Italia.
"Astazi, in Franta, exista un singur pacient infectat, spitalizat la Lyon. Starea lui nu este ingrijoratoare.
Toti ceilalti, in afara barbatului in varsta de 80 de ani care a murit, au fost externati vindecati si nu sunt contagiosi", a declarat Varan intr-un interviu acordat Le Parisien.
"Alte cazuri sunt foarte probabile. O epidemie? Ne pregatim pentru asta", a adaugat ministrul, citat de Reuters.
Varan a mai spus ca numarul laboratoarelor din Franta echipate cu teste pentru diagnosticare va fi crescut la cateva mii de teste pe zi, fata de 400 cate sunt acum.
Italia este tara europeana cu cele mai multe cazuri de infectare - peste 100. Doi oameni au murit, iar Guvernul italian a luat masuri speciale in regiunile Lombardia si Veneto, in incercarea de a opri raspandirea bolii.
China a raportat duminica o noua scadere a numarului de infectari noi in afara epicentrului, insa autoritatile sanitare au avertizat ca este prea devreme sa faca predictii legat de epidemie, avand in vedere raspandirea coronavirusului in peste 25 de tari.
Citeste si:
Epidemia cu noul coronavirus se raspandeste galopant: Peste 100 de... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 14:22