Pierderile provocate de epidemia E.coli in randul fermierilor bulgari sunt estimate la 2,5 milioane de euro, conform NewsIn.96 de agricultori bulgari au depus pana in prezent cereri de compensatii, majoritatea in regiunile Plovdiv (30) si Blagoevgrad (25), din sudul tarii.
Fermierii sunt eligibili pentru compensatii pentru marfa nevanduta sau nerecoltata, in urma panicii care a cuprins consumatorii europeni.
Pachetul de 210 milioane de euro alocat de UE pentru plata compensatiilor in urma epidemiei de E.coli vizeaza sa ajute cultivatorii de legume care au suferit pierderi financiare majore.
Epidemia de E.coli a provocat moartea a peste 50 de persoane in Europa si imbolnavirea a peste 4.000.
Initial, s-a crezut ca la origine crizei se afla castravetii din Spania. Insa s-a dovedit ulterior ca a fost vorba de seminte din Egipt. mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 10:01
"Epidemia E.coli poate fi un razboi intre comerciantii de produse europene, un atac asupra Spaniei, care este o mare producatoare de legume si de fructe. Acuzatia Germaniei i-a produs mari prejudicii Spaniei. O declaratie facuta in pripa si uitati-va unde a dus. Exista un razboi surd", a declarat pentru Bloombiz.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.Romania pierde 110.000 euro/zi din cauza opririi exportului cu castraveti. In Germania si Cehia, producatorii romani exportau 160 de tone/zi.
In ceea ce priveste soiurile de castraveti cornison, exporturile mergeau catre Polonia si Republica Moldova.
Secretarul general in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, atrage atentia asupra faptului ca Romania poate deveni victima intoxicarii cu E.coli odata cu intrarea in tara a persoanelor din Germania.
In opinia sa, boala nu provine din legume ci vectorul uman raspandeste bacteria.
"Vectorul uman este cel care raspandeste boala, nu fructele si nici legumele. L-am facut ucigas pe castravete fara sa aiba nicio vina. Asta a creat o isterie generala, iar oamenii pentru ca au fost dezinformati nu mai consuma castraveti", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, seful Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, Valeriu Steriu, spune ca restrictionarea accesului persoanelor din Germania nu trebuie luata in vedere.
In opinia acestuia, epidemia provine de la legume, insa nu de la cele produse in Romania.
Valeriu Steriu... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 23:38
Cultivatorii si exportatorii de castraveti vor cere despagubiri, conform Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, relateaza NewsIn. "In prezent se discuta procedurile care trebuie urmate ?i se cauta solutii pentru despagubirea producatorilor de castraveti ?i exportatorilor romani afectati. Luni voi analiza concluziile comisiei intrunite astazi (sambata, n.r.). Vom cauta solutii pentru rezolvarea situatiei producatorilor mai ales in ceea ce prive?te recuperarea pierderilor ?i obtinerea unei compensari europene. Noi ne dorim ca aceasta despagubire sa fie una justa, nu speculativa", a precizat Tabara.
Ministrul Agriculturii ?i Dezvoltarii Rurale (MADR) a adaugat ca se incearca gasirea unor surse de la bugetul de stat pentru despagubirea producatorilor de castraveti ?i a exportatorilor, pana la primirea compensarilor din partea Comisiei Europene.
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli".
Peste 1.700 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Epidemia de E.coli a facut pana in prezent 18 victime, inregistrandu-se 18 morti in Germania si unul in Suedia.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua. Testele... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 16:58
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri pentru NewsIn ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli", relateaza NewsIn."Cele doua tari nu mai importa castraveti de nicaieri, pentru ca le este teama. Nu stie nimeni cat va mai dura aceasta situatie.
Deocamdata s-a creat aceasta psihoza, ca, daca mananci castraveti, mori. Si, cum nimeni nu vrea sa moara, nimeni nu mai cumpara castraveti", a declarat Adrian Radulescu.
Oficialul din Ministerul Agriculturii a precizat totodata ca este de urmarit cum evolueaza lucrurile dupa ce se va determina de unde provine bacteria.
Peste 1.500 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal.
Epidemia de E.coli a facut pana in prezent 18 victime, inregistrandu-se 17 morti in Germania si unul in Suedia.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua.
Testele genetice preliminare arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa.
Initial, s-a crezut ca epidemia de E.coli a fost provocata de castraveti bio importati din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzatii. mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:10