Judetele Timis si Arad, care la inceputul pandemiei de coronavirus erau in top in ceea ce priveste cazurile de coronavirus, au reusit sa stinga toate focarele pe care le-au avut. Specialisti din cele doua judete, citati de adevarul.ro, explica modul in care s-a actionat pentru a se ajunge la aceste performante.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara a explicat care au fost cauzele pentru care Timisul a fost in topul judetelor cu cazuri de COVID la inceputul pandemiei.
"Noi am fost la inceputul pandemiei in top si pentru ca statistica era facuta cu pacientii care erau internati in spitalul nostru, iar noi internam pacienti din Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara. Pe de alta parte, tot in acea perioada erau centrele de carantina in acest judet si parte din pacienti veneau din aceste centre", a explicat doctorul Musta, potrivit caruia in Timis, batalia a fost castigata pana acum in afara spitalului datorita respectarii regulilor de prevenire a infectiilor.
"In momentul in care noi am facut o comunicare si am solicitat comunitatii sa fie foarte precauta pentru ca batalia se castiga in afara spitalului, nu in spital, pentru ca daca spitalul va fi coplesit de cazuri grele nu vom putea face fata, se pare ca populatia a inteles si numarul de cazuri a scazut. Eu cred ca acesta e unul din motivele pentru care si acum se mentine scazut. Noi avem foarte putini pacienti din judetul Timis internati, focarele sunt aproape... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:34
Slovenia a proclamat sfarsitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul sau si si-a redeschis frontierele, chiar daca unele masuri preventive raman in vigoare.
"Astazi Slovenia are cea mai buna situatie clinica din Europa, ceea ce ne permite sa punem capat starii epidemice" declarate pe 12 martie in tara, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa, informeaza AFP.
Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toti cetatenii UE, in timp ce cetatenii altor state vor trebui sa stea in carantina.
Slovenia, tara cu 2 milioane de locuitori ce se invecineaza cu Italia, Croatia si Austria, a inregistrat in total 1.500 de contaminari si 103 de decese de COVID-19, cu putine noi contaminari in ultimele zile.
Unele restrictii vor ramane in vigoare, cum ar fi interdictia de adunari publice, obligativitatea de a purta masca si respectarea regulilor de distantare sociala.
Mai devreme in cursul acestei saptamani, guvernul sloven a anuntat ridicarea celor mai multe restrictii incepand de saptamana viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale si a hotelurilor cu mai putin de 30 de paturi.
Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfarsitului epidemiei statul evita prelungirea automata, pana la sfarsitul lui iunie, a unui set de masuri de sustinere economica votate pentru a ajuta populatia si afacerile. Prin urmare, aceste masuri se vor incheia la sfarsitul lunii mai. ...citeste mai departe despre "Prima tara din UE care declara sfarsitul epidemiei si isi... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:20
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a spus, joi, ca varful epidemiei de coronavirus a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste, adaugand ca romanii ar putea sa se intoarca la serviciu, progresiv, de la data de 15 mai.
"Plecand de la ratiune ca varful va fi la doua saptamani dupa Paste eu cred ca varful a fost atins deja daca lumea nu se vede de Paste. Dupa trendul actual, care arata o crestere moderata, probabil ca o sa avem intre 12.000 si 14.000 de cazuri. Numarul de cazuri de astazi este generat de comportamentul nostru din urma cu sapte sau 10 zile", a spus Rafila, la "Marius Tuca Show."
Presedintele SRM a afirmat ca romanii ar trebui sa se intoarca la serviciu, progresiv, dupa data de 15 mai. "Teama este ca dupa ce ridici masurile, daca o faci brusc, nu este bine si atunci trebuie facuta gradual. Sarbatorile de Paste reprezinta o relaxare a restrictiilor si vrem sa vedem ce se va intampla in acest interval de 7-14 zile, daca reusim sa avem un comportament care sa limiteze contactele fizice. (...) As incuraja marile lanturi de magazine sa mareasca programul de lucru", a mai zis sursa citata.
Microbiologul a spus ca spera ca, incepand cu 1 mai, Romania sa intre pe un trend descendent sustinut, "care sa ne faca sa luam masuri de relaxare si sa redeschidem si scolile".
Creste discriminarea
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai declarat ca discriminare vis-a-vis de persoanele care nu au COVID-19 este... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 21:38
Majoritatea angajatilor din corporatiile prezente pe piata romaneasca lucreaza de acasa in aceasta perioada, conform unui sondaj derulat de Asociatia Business Service Leaders in Romania (ABSL) in prima decada a lunii martie.
Confruntate cu o situatie pe care, in urma cu mai putin de o luna ar fi crezut-o imposibila, corporatiile sunt nevoite sa isi reorganizeze activitatea si sa gaseasca noi modalitati procedurale prin care sa-si poata coordona angajatii si un nou set de indicatori de performanta care sa contabilizeze eficienta lucratului de acasa.
Cum se redefinesc rigorile corporatiste in vremea coronavirusului
Rigorile intr-o corporatie reprezinta un cumul de limite (auto) impuse ca o combinatie intre ce vine de sus in jos - regulile de grup (daca vorbim de un concern international), viziunea CEO-ului si (sau) numitorul comun al mentalitatii liniei unu de management - si ce porneste de jos in sus: propria organizare (comporta) mentala a angajatului si etica sa in munca.
Raluca Mihaila, autoarea cartii "Glasvand - 35 de ore din viata unui copil mare", prima radiografie a vietii de corporatist in Romania scrise din perspectiva celui care a facut parte din acest angrenaj, ne-a explicat mai multe despre bunul mers al lucrurilor in acest mediu de business.
"Viata in corporatie are, in general, o serie de repere fixe, de care suntem constienti cu totii:orarul de munca, modul de comunicare interna sau in afara companiei, procedurile de urmat in functie de... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 11:42
Industria turismului este una dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus, arata un raport al expertilor Agentiei Globale de Turism Online - eSky.
Conform unui comunicat de presa remis joi Ziare.com, pana la sfarsitul lunii ianuarie, cand s-au inmultit rapid cazurile de coronavirus, China era o destinatie pentru care interesul in randul europenilor a continuat sa creasca intr-un ritm ridicat anul acesta.
"In a 4-a saptamana a lunii ianuarie 2020, ca urmare a raspandirii informatiilor in mass-media despre epidemia de coronavirus, situatia a inceput sa se schimbe odata cu numarul rezervarilor ce a scazut semnificativ. (...)
Companiile aeriene au decis sa limiteze zborurile catre regiunile infectate. De asemenea, clientii au inceput sa renunte masiv la calatorii in multe tari asiatice, in special in China, unde in februarie, numarul de rezervari a scazut cu in jur de 81% fata de ianuarie", se arata in raport.
In plus, si alte tari asiatice au suferit, inclusiv Thailanda, o destinatie foarte populara printre turistii europeni.
Situatia din Romania
Analiza eSky releva ca epidemia de coronavirus nu a avut un impact mare asupra numarului de rezervari la zboruri din tara noastra, facute pe platforma.
"Numarul tuturor rezervarilor de zboruri din Romania dupa ce a fost anuntata epidemia in China a scazut cu aproximativ 7% de la saptamana la saptamana, dupa care s-a recuperat rapid cu o crestere de aproximativ 10% in saptamana ce a urmat.
Stirile... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 14:34
Ministrul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca spitalele private vor fi si ele cooptate in combaterea epidemiei de coronavirus, daca situatia o va impune.
Victor Costache a precizat ca sistemul romanesc de sanatate poate gestiona cazurile actuale de COVID-19, insa daca numarul acestora va creste se va apela la serviciile spitalelor private. Acestea dispun de un numar de aproximativ 300 de paturi in sectiile de terapie intensiva.
Oficialul a precizat ca autoritatile pot cumpara materiale sanitare sau ventilatoare, insa nu pot cumpara personal medical, iar in acest context medicii si asistentele din sptalele private constituie o resursa care trebuie folosita.
Victor Costache a mentionat, in interviul acordat Antena3 ca la nivel national exista aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensiva. ...citeste mai departe despre "Spitalele private vor fi cooptate in combaterea epidemiei de coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 23:17
In contextul cresterii numarului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul Romaniei, se impune ca operatorii economici sa aiba in vedere o serie de masuri pentru protejarea salariatilor lor.
Atat Codul Muncii, cat si Legea 319/2016 a securitatii si sanatatii in munca ("Legea 319/2006") asigura un cadru legislativ care sa permita angajatorilor, in contextul epidemiei Covid-19, sa ia masuri pentru a proteja sanatatea salariatilor lor.
Astfel, Codul Muncii permite angajatorilor sa modifice temporar atat locul, cat si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora sau ca masura de protectie a salariatului.
De asemenea, conform prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca si de a respecta principiile generale de prevenire, de evitare si de combatere a riscurilor precum si de adoptare, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva.
In acest context, o masura importanta pe care multi dintre angajatori au decis sau intentioneaza sa o aplice o reprezinta efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.
Care sunt insa modalitatile de punere in aplicare a acestei masuri si care sunt aspectele pe care angajatorii trebuie sa le aiba in vedere?
Efectuarea muncii de la domiciliul salariatului ca masura de protectie in cazul salariatilor care desfasoara munca utilizand tehnologia informatiei
Avand in vedere... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 11:20
Consilierul de strategie al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, spune ca este o prostie ca oamenii sa isi faca provizii in eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 si avertizeaza ca banii cash sunt o metoda de transmitere a virusului.
"E o prostie sa faci provizii, daca ar fi sa vina o molima si sa ai de facut provizii, pe cat timp faci asta? Faci pe trei saptamani, pe patru saptamani?!", a intrebat retoric economistul BNR la Digi 24.
Vasilescu spune ca singura "provizie" pe care si-a facut-o el in aceasta perioada, a fost sa renunte la folosirea banilor cash.
"Nu mai umblu cu bani in buzunar. Banii sunt cei mai periculosi, cand e vorba de raspandirea unei epidemii, asa ca am renuntat la cash", a mai spus Vasilescu.
Consilierul BNR a vorbit si despre faptul ca Romania are un avantaj din acest punct de vedere, pentru ca avem bani din plastic si acestia pot fi spalati.
"Noi avem posibilitatea sa-i spalam, pentru ca sunt din plastic. Banii de plastic au doua caracteristici, sunt greu de falsificat si pot fi spalati, la propriu, cu sapun si cu apa", a mai spus economistul. ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Banii cash sunt cei mai periculosi in raspandirea unei epidemii. Avantajul e ca ii putem spala, cu apa si sapun" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Martie 2020, ora 15:44
Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50