Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care IRI Investments, din grupul Ikea, preia unele companii din Romania apartinand grupului Vestas Wind Systems, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta.
IRI Investments SRL este o companie de tip holding, detinuta de Ingka Investments B.V., Olanda, care apartine Grupului Ingka.
Grupul Ingka opereaza in Romania doua directii de business: comercializarea mobilei, articolelor de iluminat si a celor de uz casnic si investitii in sectorul forestier, detinand magazinele Ikea.
Grupul Vestas activeaza, in principal, in industria energiei eoliene, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene si servicii conexe, la nivel global.
In Romania, Grupul Vestas opereaza in domeniul furnizarii de turbine eoliene si serviciilor conexe, prin intermediul Vestas CEU Romania SRL.
Cele sapte companii preluate de catre IRI Investments SRL activeaza in domeniul producerii si comercializarii de energie eoliana.
In urma a analizei acestei concentrari economice, Consiliul Concurentei a constatat ca operatiunea propusa nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.
Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.
Pe 13 septembrie, grupul suedez Ingka,... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 11:29
Grupul suedez Ingka, care detine majoritatea magazinelor IKEA, a anuntat vineri ca a achizitionat de la Vestas o participatie de 80% in sapte parcuri eoliene din Romania, pentru 136 milioane euro (151 milioane de dolari), transmite Reuters.
Grupul danez Vestas este cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa.
Achizitia, realizata prin divizia de investitii a Ingka Group, include 64 de turbine cu o putere totala instalata 171 MW, si vine dupa ce anul acesta grupul suedez cumparase o participatie in al doilea mare parc eolian offshore din Germania.
"Achizitia din Romania sprijina obiectivul nostru de a genera din surse regenerabile intreaga cantitate de energie pe care o consumam iar investitia ne aduce cu un pas mai aproape de indeplinirea tintelor noastre climatice din 2020", a afirmat seful investitiilor de la Ingka, Krister Mattsson.
Acum Ingka Group detine si opereaza 900.000 de module solare si 534 turbine eoliene in 14 tari.
Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare si ar urma sa se finalizeze in octombrie, a precizat grupul suedez.
IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, are o prezenta importanta pe piata din Romania. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 11:37
Romania trebuie sa pastreze un echilibru in ceea ce priveste mix-ul energetic, iar acest echilibru va sta la baza strategiei energetice care este in curs de elaborare si va fi adoptata pana la finele anului, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.
"As incepe cu urmatoarea afirmatie care este destul de dura: hai sa nu taiem ceva inainte de a pune ceva in loc. Adica Romania este o tara binecuvantata de Dumnezeu.
E o tara care dispune de resurse bogate de energie regenerabila, hidro, geotermala, biomasa, energie eoliana, solara si din resurse clasice, carbune, gaz, petrol... nuclear. Haideti sa ne uitam la structura productiei de energie intr-o zi oarecare.
Alaltaieri, de exemplu, au inghetat centralele eoliene, toate. Si ce am pus in loc? Am pus in loc carbune, ca n-am avut ce sa punem altceva.
Ca hidro deja era la maximum. Adica eu cred ca trebuie sa pastram un echilibru si acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltam si pe care, asa cum am promis, pana la sfarsitul anului o vom adopta", a spus Anton Anton.
Potrivit ministrului Energiei, Clean Energy Package (Pachetul privind Energia Curata n.r.) reprezinta o provocare si o oportunitate.
Acesta a reamintit ca pe zona de stocare de energie Romania are in derulare proiectul Tarnita-Lapustesti, dar ca in Europa sunt 340 de asemenea sisteme.
"Ma bucur ca toata lumea e de acord ca trebuie sa discutam despre stocare de energie. Romania are un proiect mare, frumos,... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 12:04
Prima ferma plutitoare din lume, cu turbine eoliene de mari dimensiuni, a fost inaugurata in nord-estul coastelor Scotiei.
Ferma eoliana Peterhead, cunoscuta si sub numele de "Hywind", se afla in largul coastelor localitatii Peterhead din comitatul Aberdeenshire si reprezinta un proiect-pilot ce a fost dezvoltat pentru a produce energie electrica pentru 20.000 de locuinte, informeaza BBC.
Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazeaza pe o platforma ce este fixata de fundul marii, in timp ce noul dispozitiv eolian folosit in cadrul acestui proiect poate sa genereze electricitate si in zone cu ape foarte adanci, unde tehnologiile traditionale nu pot sa ajunga.
Conform sursei, noile turbine dispun de o tehnologie revolutionara, care le permite sa functioneze si in zone in care adancimea apei este de pana la un kilometru.
Cantitatea de energie dezvoltata de noile turbine va fi cel putin egala sau chiar va o va depasi pe aceea obtinuta cu ajutorul sistemelor actuale, a precizat producatorul proiectului, Statoil.
Desi noile turbine sunt foarte costisitoare, Statoil se asteapta ca aceste costuri de productie sa scada considerabil dupa ce noua tehnologie va fi folosita pe scara larga in lume, in special in Japonia si Statele Unite.
Citeste mai multe despre prima ferma plutitoare de eoliene din lume.
...citeste mai departe despre "A fost inaugurata prima ferma plutitoare din lume, cu turbine eoliene uriase" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 19:56
In Marea Nordului, se va construi cea mai mare ferma de eoliene plutitoare din lume, care va deveni operationala in 2017.
Ferma se afla la mai putin de 30 de kilometri de cel mai estic punct al Scotiei, informeaza The Guardian. Proiectul, denumit "Hywind", va fi implementat de compania norvegiana Statoil.
Spre deosebire de turbinele eoliene normale, cele din sistemul Hywind vor fi ancorate pe fundul marii.
Belgia va construi o insula ...citeste mai departe despre "Cea mai mare ferma de eoliene plutitoare din lume se construieste in Europa (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 11:40
In cautarea surselor de energie regenarabila ieftine, americanii se lasa din ce in ce mai mult capturati de planurile de a acoperi cat mai mult din consumul de energie electrica direct din productia fermelor energetice eoliene. Din nefericire, zona cea mai productiva este cea a culoarelor eoliene care traverseaza statele Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Wisconsin, Iowa, Kansas, Missouri, Minnesota, Nebraska, Dakota de Sud si Dakota de Nord, departe de zonele dens populate de pe cele doua coaste ale Americii.
Un scenariu recent luat in calcul ar implica preluarea energiei generate de vant in Wyoming pe retelele care strabat Colorada si Utah, unde curentul electric ar fi folosit la realizarea unor depozite de aer comprimat in subsolul imbibat de sare, urmand a fi eliberat pentru a pune in miscare o turbina care sa genereze inca odata energie electrica ce ar urma sa fie transmisa prin Nevada pana in California, la consumatorul final.
Deja suna a bataie de cap, fara a vedea vreo schita a proiectului. Din fericire, cel mai nou studiu al Laboratorului National de studii pentru Energie Regenerabila arata ca proiectul ar fi intr-adevar fezabil daca inaltimea turnurilor pe care sunt amplasate turbinele eoliene ar creste cu 60 de metri, anunta publicatia The Economist.
Vanare de vant
Actualele turnuri de centrale eoliene din regiunea Mid-West au o inaltime medie de 80 de metri. Ridicarea acestora la altitudinea de 140 de metri ar spori capacitatea de productie la 1800... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 08:25
Contractul semnat luni, la Palatul Victoria, intre compania chineza Ming Yang Wind Power Group si Romanian Paunescu Corporation pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export va conduce la crearea a peste 1.300 de locuri de munca si reprezinta o investitie de peste 400 de milioane de dolari, a declarat Bobby Paunescu, presedintele companiei romanesti.
Bobby Paunescu a precizat, la Palatul Victoria, ca parcul eolian, care va avea o putere de 200 MW, va fi realizat in urmatoarele 11 luni in zona Vaslui-Husi, in baza unei investitii a partii chineze in valoare de 403 milioane dolari.
Partea romana este cea care a asigura elementele de infrastructura ale proiectului, a adaugat Paunescu.
Potrivit omul de afaceri, proiectul va conduce si la crearea de 1.300 de locuri de munca.
Bobby Paunescu a mentionat ca un aspect ce a contribuit la realizarea acestui parteneriat recunoasterea de care se bucura productiile cinematografice realizate prin intermediul caselor sale de film, "Mondragon Movies" si "Solar Pictures", unele dintre pelicule fiind premiate in China.
Paunescu a mai spus ca parteneriatul cu firma chineza va continua si in domeniul agriculturii, in sectoare precum zootehnia si productia de biomasa.
Nu in ultimul rand, Bobby Paunescu s-a declarat bucuros ca parafarea contractului intre firma pe care o conduce si compania chineza a fost introdusa pe agenda semnarii la Palatul Victoria intre Guvernele Romaniei si Chinei a mai multor documente... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:31
Producatorul danez de turbine eoliene Vestas va ajunge in august la o capacitate instalata, in Romania, de 1.100 MW, fata de 800 MW in prezent, si vrea sa deschida la Bucuresti, anul viitor, al doilea centru de servicii al companiei, dupa cel din Madrid.
La nivel international, Vestas are peste 20 de fabrici, dar nu ia in calcul constructia unei unitati de productie in Romania, deoarece aceasta este o "piata mica si imatura", a declarat Catalina Dragomir, directorul de vanzari al Vestas Romania, intr-o prezentare pentru presa in orasul danez Aarhus, la sediul central al Vestas.
"Asta nu inseamna ca in viitor excludem posibilitatea (deschiderii unei fabrici in Romania -n.r.)", a aratat el.
Vestas are 60 de angajati in Romania si vrea sa suplimenteze personalul, anul viitor, la 200 de persoane.
Dragomir a afirmat ca in ultimii patru ani Vestas a avut vanzari in Romania de aproximativ 1,5 miliarde de euro si cifra de afaceri de "sute milioane de euro", dar fara sa ofere informatii precise.
Costul instalarii unui MW in turbine eoliene este de aproape 1,5 milioane euro, din care circa 75% reprezinta costul echipamentelor. O turbina eoliana are peste 20.000 de componente, dar niciuna nu este construita in Romania.
Alti producatori de turbine eoliene prezenti pe piata locala sunt GE din America, Gamesa din Spania si Sinovel din China.
Vestas are la nivel global 18.000 de angajati si a instalat 49.000 de turbine in 70 de state. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 15:55
Un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare in judetul Vaslui, pana la sfarsitul anului 2015, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Judetean.
Potrivit unui raport intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare pana la finele anului 2015 in judetul Vaslui, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro.
Pe langa cele 437 de turbine amplasate in 24 de comune vasluiene si orasul Negresti, va fi construita si o centrala electrica eoliana in comuna Solesti.
Cele mai mari investitii in parcuri eoliene se vor face in comuna Falciu, unde se vor construi trei parcuri eoliene, in valoare de peste 23 de milioane de euro.
"Valoarea totala declarata de firmele care au obtinut autorizatiile de constructii pe cele 27 de parcuri eoliene se ridica la 434,3 milioane lei. Cu exceptia a opt dintre ele, lucrarile sunt incepute in alte 16 locatii, in alte trei fiind deja finalizate si date in exploatare", a declarat directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Capacitatea totala de energie electrica ce va fi produsa de cele 27 de parcuri eoliene din judetul Vaslui se va ridica la 917,4 MW, aproape echivalentul hidrocentralei de la Portile de fier I, cea mai mare capacitate de productie a energiei electrice din Romania, exceptand centrala nucleara de la Cernavoda. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:34