Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) precizeaza printr-un comunicat ca nu a primit nicio informare oficiala din partea companiilor cu privire la retragerea RWE, GDF SUEZ si Iberdrola din EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 din Cernavoda, relateaza NewsIn."In legatura cu informatiile publicate in presa, potrivit carora trei companii ar urma sa se retraga din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri precizeaza ca, pana in acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuala decizie de retragere", se arata in comunicatul Ministerului roman al Economiei.
Oficialii MECMA spun ca urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011.
Grupul german RWE a anuntat joi printr-un comunicat ca decizia privind retragerea celor trei investitori straini, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda "nu reflecta calitatea tehnica a proiectului", ci a fost luata din cauza incertitudinilor economice si de piata.
"Aceasta decizie nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de catre Comisia Europeana, nici angajamentul GDF SUEZ, RWE si Iberdrola in dezvoltarea pietei romanesti de energie", se arata in comunicatul emis joi de RWE.
De asemenea, cele trei companii, GDF SUEZ, RWE si... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 17:49
Grupul CEZ anunta, printr-un comunicat dat publicitatii marti, ca a vandut cele 9,15% din actiunile detinute la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, catre Nuclearelectrica, la valoarea nominala a acestora, anunta NewsIn."Tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a Grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate", se arata in comunicat.
Grupul ceh CEZ si-a anuntat in septembrie 2010 decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.
Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.
Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia... mai mult
Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 12:53
Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Serban, a declarat marti, la The Money Channel, ca statul vrea sa renunte la rolul de actionar majoritar la EnergoNuclear, compania care dezvolta proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, potrivit Newsin.Potrivit lui Tudor Serban, Ministerul Economiei negociaza cu investitorii implicati in proiect reducerea participatiei statului de la 51 la 40%. Negocierile intre statul roman si investitori pentru stabilirea structurii actionariatului la Energonuclear au inceput in urma cu cateva saptamani.
"Investitorii au vrut ca participatia in aceasta investitie sa fie mai mare din partea lor si noi. ca parte romana, sa devenim minoritari", a declarat Tudor Serban.
"A deveni noi minoritari numai cu 49% nu e o solutie care sa ne convina.
Ne convine in cazul in care ne vom duce mai jos, pana la 40%, pentru ca de restul pana la activele cu care intram in proiect si care, dupa aprecierea noastra, ar reprezenta 20-25%, trebuie sa venim cu bani, lucru care pentru noi, in momentul de fata, e cel mai greu", a explicat Serban.
Tudor Serban a mai precizat ca statul roman nu ia insa in calcul o participatie mai mica de 40% si ca pina la finele acestui an se va clarifica structura actionariatului companiei mixte EnergoNuclear. mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 01:42
Grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat, miercuri, ca a semnat un act aditional la contractul pentru investitia de 4 miliarde euro la reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, document care ii permite sa vanda celorlalti investitori participatia de 9,12% la EnergoNuclear."Decizia a fost luata in concordanta cu planul anuntat deja al grupului CEZ de a-si concentra investitiile in Republica Ceha si de a-si consolida si dezvolta actualul portofoliu international", se arata intr-un comunicat al grupului ceh, transmis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.
EnergoNuclear este compania mixta care deruleaza lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4.
Directorul de afaceri corporative al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca grupul ceh a decis sa se retraga, pana la sfarsitul anului, din proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4, intrucat vrea sa caute in alte state din regiune proiecte cu un risc mai mic si care sa asigure o recuperare mai rapida a sumelor investite.
"Decizia de retragere a fost aprobata deja de boardul CEZ si am notificat-o in Acordul Investitorilor", a afirmat Borotea, adaugand ca iesirea grupului din proiect va avea loc pana in luna decembrie.
Actionarii EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, au inceput renegocierea acordului, care expira la 24 septembrie si urmeaza sa fie prelungit cu cateva luni.
Compania asteapta pana la 15 decembrie ofertele sau... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 18:07
Grupul ceh CEZ analizeaza proiecte mai atractive in Cehia si Slovacia, dupa ce recent a luat decizia de a se retrage din actionariatul EnergoNuclear, compania de proiect care ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, a declarat, pentru NewsIn, Adrian Borotea."Decizia de retragere din EnergoNuclear este calda, a fost o decizie pur economica. In acest proiect erau sapte actionari, fiecare cu parerea lui, fiecare cu participatia lui. In prezent, analizam alte proiecte, mai atractive, dar nu in Romania, si anume doua in Cehia si unul in Slovacia", a precizat, pentru NewsIn, directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea.
De asemenea, acesta a precizat ca participatia CEZ de 9,15% la EnergoNuclear va fi impartit fie unui singur investitor, fie la mai multi dintre ceilalti ramasi.
"In urmatoarele trei luni, se va negocia intre investitori impartirea participatiei CEZ. Va fi o perioada foarte interesanta, orice se poate intampla", a adaugat Borotea.
Compania de stat Nuclearelectrica si ceilalti investitori straini se intalnesc miercuri pentru a decide prelungirea Acordului de investitii pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda cu trei luni, pana la 31decembrie 2010, si totodata pentru a incepe renegocieri ale unor prevederi din acest Acord.
Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 14:22
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat vineri ca noua participatie a statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, va fi discutata miercurea viitoare in Guvern, informeaza NewsIn."Memorandumul este deja pregatit. Nu va pot spune acum ce decizie s-a luat, nu pot vorbi peste premier. Veti afla saptamana viitoare", a precizat Videanu.
La randul sau, fostul secretar de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, spunea la sfarsitul lunii mai ca s-a decis reducerea participatiei statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.
Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
mai mult
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 14:57
Participatia statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ar putea fi redusa de la 51% chiar si sub 25%, a declarat luni directorul general al Complexului Energetic (CE) Craiova, Constantin Balasoiu, potrivit NewsIn."Se discuta mai multe scenarii. Un scenariu posibil este ca statul roman, prin Nuclearelectrica, sa-si pastreze actuala participatie de 51%, participatia maxima posibil. Iar participatia minima, cel mai jos scenariu, ar fi sa scada sub 25%", a declarat luni la Constanta Constantin Balasoiu, prezent la Forumul Regional al Energiei FOREN 2010.
La randul sau, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, spunea la sfarsitul lunii mai ca s-a decis reducerea participatiei statului roman la EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, de la 51%, o varianta posibila putand fi la circa 25%.
mai mult
Luni, 14 Iunie 2010, ora 14:17
Firma de avocatura White&Case a semnat contractul cu EnergoNuclear, compania care realizeaza reactoarele 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda, pentru sub 400.000 euro, contract ce este valabil timp de zece luni, a declarat Agentiei NewsIn directorul general al EnergoNuclear, Dan Ionescu. "Contractul a fost semnat in urma cu cateva zile, intrand in vigoare in momentul semnarii si va fi valabil zece luni, pana la 30 septembrie 2010, cand expira etapa de pre-proiect.
EnergoNuclear a luat decizia de a acorda contractul de asistenta juridica firmei White&Case datorita experientei si expertizei internationale, in conformitate cu legislatia in vigoare", a precizat Dan Ionescu.
Acesta a afirmat ca acest contract are un obiect restrans de activitate fata de cum era prevazut in licitatia initiala.
Dan Ionescu a mentionat totodata faptul ca, desi acest consultant juridic a fost ales mai tarziu decat era prevazut initial, compania este in grafic in ceea ce priveste realizarea viitoarelor reactoare de la Cernavoda si ca "proiectul nu este intarziat".
EnergoNuclear a lansat in luna iulie o licitatie restransa accelerata, pentru servicii de asistenta juridica, licitatie ce prevedea atunci un contract in valoare de 700.000 euro, fara TVA, cu o durata de un an (12 luni).
Aceasta licitatie initiala a fost castigata de White&Case, dar ulterior licitatia a fost contestata.
Dan Ionescu a precizat ca EnergoNuclear a declarat acum White&Case firma castigatoare... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 11:02