Ziare.com, cu ajutorul calculatoarelor de pe site-ul ANRE, a analizat care sunt, odata cu liberalizarea pietei, cele mai mici preturi la gaz si electricitate, in functie de judetul in care va aflati.
Oferte electricitate
Am luat in calcul ofertele concurentiale pentru facturi cu un consum estimat de 100 kWh, care au un nivel de tensiune joasa si un pret nediferentiat. De asemenea, am tinut cont si de modul in care va fi transmisa factura (e-mail), dar nu am luat in considerare din ce sursa va veni energia.
De asemenea am mers pe un pret fix al energiei, iar facturarea sa se produca la 30 decembrie 2020.
"Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice," poate fi accesat pe site-ul ANRE.
Bucuresti
Astfel ca, cea mai mica factura, pe Bucuresti, vine de la S.P.E.E..H. Hidroelectrica, oferta numindu-se Viitor Verde. Energia folosita este 100% regenerabila, iar valoarea unei facturi in parametri alesi de noi este de 62,42 de lei. Oferta celor de la Hidroelectrica este valabila pana la 30 iunie 2021, daca vreti sa o contractati.
A doua oferta, EnergyGO online, este cu 10 bani mai scumpa, adica 62,52 de lei si vine de la Restart Energy One SA. Si aici energia este 100% regenerabila. Oferta aceasta o gasiti valabila pana la data de 10 ianuarie 2021.
Pe locul trei se afla Nova Power&Gas SRL, cu "oferta casnic pret garantat 12 luni", pretul pentru 100 de kWh este de 63,71 de lei, deci cu o diferenta destul de mica intre ea si primele doua oferte.... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 08:40
Grupul german de utilitati RWE a obtinut aprobarea autoritatii antitrust a Uniunii Europene pentru achizitionarea activelor E.ON din sectorul energiei regenerabile si a celor din domeniul energiei electrice obtinute din surse nucleare, a anuntat marti Comisia Europeana, transmite Reuters.
"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca tranzactia nu va provoca temeri legate de concurenta in zona economica europeana", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Dupa finalizarea tranzactiei, RWE - cel mai mare producator de electricitate din Germania - va deveni al treilea mare furnizor european de energie regenerabila, dupa Iberdrola (Spania) si Enel SpA (Italia).
Este cel mai important proces de restructurare de pe piata energiei din Germania, dupa ce cancelarul Angela Merkel a anuntat ca statul german va renunta in totalitate la energia nucleara pana in 2022, in urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).
Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilitati din Germania nu vor mai concura una impotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate si se va concentra pe retelele operationale de energie si vanzarea electricitatii catre consumatorii finali.
Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si o retea de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 16:51
Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.
Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.
Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.
Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.
Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.
Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.
"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:51
Cererea de gaze naturale ar urma sa o depaseasca pe cea de carbune, devenind a doua mare sursa de energie a lumii, dupa petrol, pana in 2030, datorita eforturilor de reducere a poluarii aerului si cresterii gradului de utilizare a gazelor naturale lichefiate (LNG), a prognozat marti Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
In raportul sau intitulat "World Energy Outlook 2018", Agentia, cu sediul la Paris, a subliniat ca cererea de energie va creste cu peste un sfert intre 2017 si 2040, plecand de la ipoteza unei utilizari mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fara astfel de progrese in domeniul eficientei energetice.
Cererea globala de gaze naturale va creste cu 1,6% pe an pana in 2040, cand va fi cu 45% mai mare decat este in prezent, a precizat IEA.
Aceste estimari sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat "New Policies Scenario", care tine cont de actiunile legislative si politicile destinate reducerii emisiilor poluante si combaterii modificarilor climatice. In plus, aceste estimari pleaca de la ipoteza unei eficiente energetice mai mari cand vine vorba de utilizarea combustibililor, a cladirilor si a altor factori.
"Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de crestere in New Policies Scenario, depasind carbunele pana in 2030 pentru a deveni a doua mare sursa de energie, dupa petrol" sustine raportul IEA.
China, deja cel mai mare importator mondial de petrol si carbune, ar urma sa devina in curand cel... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:13
Costurile de generare si stocare autonoma a energiei vor fi similare cu costul de achizitie a energiei de la un furnizor, pana in anul 2022 in Europa si 2021 in Oceania, se arata intr-un nou studiu realizat de EY.
Rezultatele acestuia arata ca pietele americane vor atinge paritatea off-grid intr-un orizont de timp mai mare, de exemplu in 2042 in regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex si foarte regionalizat.
De asemenea, studiul arata ca in toate pietele, pana in 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele traditionale, cu combustie interna, in ceea ce priveste costurile si performantele.
Cercetarea analizeaza rata de adoptie asteptata si impactul acesteia asupra cererii si al costurilor energetice in randul a 10 producatori si distribuitori importanti de energie din Europa, Oceania si SUA. Iar pentru prima data s-a calculat debutul a trei momente critice pentru sectorul energetic:
Momentul in care auto-generarea de energie devine accesibila pentru toata lumea;Momentul in care vehiculele electrice devin o optiune mainstream de mobilitate; siMomentul in care furnizarea de energie prin retele devine mai scumpa pentru consumatori decat cea pe care acestia si-ar produce-o singuri.
Valeriu Binig, Partener EY Romania, spune: "Maturizarea tehnologiilor de productie de energie regenerabila, scaderea abrupta a costurilor stocarii energiei in baterii si optiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indica de multa... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:46
1Traim intr-o perioada in care ambitiile sunt foarte mari in ceea ce priveste energia verde. De exemplu, doua dintre cele mai populate state ale SUA, California si New York, au cerut companiiilor energetice ca pana in 2030 sa produca jumatate din electricitate folosindu-se de surse regenerabile.
Doar ca exista o problema: din cauza naturii speciale a surselor alternative de energie, cum ar fi cea solara sau cea eoliana, nu poti pur si simplu sa le introduci intr-o retea si cu asta basta.
Pentru ca aceste resurse regenerabile sunt intermitente, trebuie sa gasesti modalitati prin care sa asiguri furnizarea continua de electricitate, chiar si atunci cand nu bate vatul sau cand soarele nu straluceste pe cer, scrie Washington Post.
Un nou studiu a aratat ca, cel putin pana acum, incercarile de a gasi o rezolvarea la aceasta problema au implicat, in mod ironic, si mai multi combustibili fosili. Au dus la costruirea unui numar mai mare de instalatii de gaze natural, care sa poata ...citeste mai departe despre "Energia solara si eoliana au un amic secret: gazul natural. De ce nu se poate fara el" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 August 2016, ora 10:18
Intr-o piata in care mediul de afaceri asteapta cresteri de pana la 15% a pretului energiei pe plan mondial, in urmatorii cinci ani, noul trend in randul companiilor este utilizarea energiei regenerabile.
Cheltuielile cu energia reprezinta 5% din costurile operationale pentru jumatate din companiile participante la studiu, in timp ce un grup important (22%) a declarat ca aceste cheltuieli se ridica la peste 20%, potrivit unui studiu Ernst&young, realizat in randurile a 100 de multinationale, cu venituri de peste un miliard de dolari.
Intr-un astfel de context, 41% din companii produc propria energie pentru sustinerea activitatii, chiar daca reprezinta deocamdata doar o mica parte din necesarul companiei. Cu toate acestea, 67% dintre respondenti prevad o crestere a nivelului de energie regenerabila produsa sau utilizata de companiile pe care le conduc.
Statele arabe planuiesc investitii masive in energie
Cei mai multi dintre liderii chestionati anticipeaza o crestere a eficientei energetice in urmatorii cinci ani, peste 80% estimand ca vor realiza economii in consumul de energie.
"Doar acele companii care vor dezvolta o strategie energetica comprehensiva si diversificata vor putea obtine avantaje competitive in noua economie bazata pe eficienta utilizarii resurselor si pe emisii reduse de carbon", a comentat Saulius Adomaitis, Partener si Lider al Departamentului de Asistenta in Afaceri al Ernst & Young Romania.
INS: Resursele de energie ale Romaniei au... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 12:20
Tarifele la energie si gaze vor creste odata ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze si electricitate, din 2012 sau 2013, sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare.
"Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei - n.r.) operatorii sistemelor de distributie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, in cadrul caruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distributie (sau pentru - n.r.) contributia la Fondul de eficienta energetica cu o valoare anuala egala cu 0,5% din cifra de afaceri aferenta activitatii de distributie a energiei in anul precedent", se arata intr-un proiect elaborat de Autoritatea Natinala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Proiectul ar urma sa fie adoptat printr-o lege care sa transpuna in legislatia nationala o directiva a UE, si va fi aplicat din 2012 sau 2013.
Potrivit ANRE, directiva se afla in dezbaterea institutiilor europene si va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligatiile nationale de eficienta energetica. Totodata, directiva va cuprinde si posibilitatea includerii in sistemul de obligatii a cerintelor cu scop social.
Spre exemplu, o solutie pentru eficientizarea consumului de gaze la o scoala ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investitia ar fi facuta de furnizorul de gaze, care ulterior isi va... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:47
EGL Romania intentioneaza sa investeasca in energii regenerabile, pentru a deveni producator de energie electrica, si isi face parc eolian de pana la 50 MW, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Petre Stroe,precizeaza Newsin. "Strategia pe termen lung a companiei presupune implementarea de investitii in piata romaneasca: in energii regenerabile si in depozite de gaze. Ne gandim sa construim un parc eolian greenfield de 20-50MW, pentru care analizam patru posibile locatii. Am mai negociat si in trecut, insa nu ne-a convenit pretul. In doi ani, incepem lucrarile", a declarat Petre Stroe. Acesta nu poate estima cat ar costa acum acest proiect, intrucat anul trecut instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro. De asemenea, directorul general al EGL Romania a mai spus ca in planurile companiei intra si investitia intr-o termocentrala brownfield de 80 MW, proiect pentru care se va asocia cu o companie. EGL Romania negociaza in prezent cu producatorul national de gaze Romgaz pentru constructia unui depozit subteran de gaze naturale, cu o capacitate de gaze de 300 milioane metri cubi, fie un depozit nou, fie marirea capacitatii unuia deja existent. Grupul EGL detine participatii, in Italia, in patru centrale pe gaze, pentru productia de energie electrica, cu o putere totala de 3.200 MW. De asemenea, EGL investeste si in Norvegia intr-un parc eolian de 400 MW, ce va fi implementat treptat pana in 2012,... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:47