Turbinele eoliene reprezinta principala sursa de generare a energiei electrice joi dimineata, acoperind peste un sfert din productia nationala, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 11:00, eolienele produceau 2.523 MW, adica 27,23% din total.
Ele erau urmate de hidrocarburi - 20%, carbune - 15,9%, nuclear - 15,2%, fotovoltaic - 5% si biomasa - 0,7%.
Consumul national era, la ora mentionata, de 8.786 MW, productia se ridica la 9.351 MW, iar diferenta de 529 MW era exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, miercuri, o atentionare cod galben de vant puternic, valabila pana joi seara pentru 25 de judete ale tarii. mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:59
Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.
El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.
"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.
El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.
"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04
Ordonanta de Urgenta 114/2018 a provocat pierderi in lant in tot sectorul energetic, iar consumatorii finali vor fi cei care vor plati toate aceste pierderi, a declarat, marti, Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei, la conferinta Focus Energetic.
Potrivit lui Havrilet, Comisia Europeana a declansat mai multe proceduri de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a OUG 114, iar una dintre ele are termen de solutionare 26 decembrie. Daca Romania nu va rezolva problemele, va fi trimisa in fata Curtii Europene de Justitie de la 1 ianuarie 2020.
"Lucram si tinem legatura cu Comisia Europeana, astfel incat Romania sa iasa din procedura de infringement si sa reimpuna functionarea pietei dupa modelul pietei unice europene, nu dupa modelul anilor 2002-2003, unde ne-a adus OUG 114. In ceea ce priveste discutia daca anularea prevederilor OUG 114 va duce sau nu la cresteri de preturi, eu va spun ca cel mai mare pacat al ordonantei a fost ca nu a prevazut ce se va intampla dupa expirarea termenelor din ordonanta: 2021, 2022...", a precizat Havrilet.
El a precizat ca ordonanta va produce efecte negative si anii urmatori.
"Cand se intervine administrativ intr-o piata libera, nu poti sa ai decat pozitia unui elefant intr-un magazin de portelanuri. La fel s-a intamplat si cu OUG 114, sunt efecte negative la vedere, evidente, si unele care se vor vedea peste ani. Repararea efectelor negative este dificila, pentru ca s-au inregistrat pierderi pe tot lantul,... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 11:54
Romania are, luni, cea mai ieftina piata spot de energie electrica din regiune, pe fondul productiei mari de energie hidro, potrivit datelor Transelectrica si OPCOM, analizate de AGERPRES.
Astfel, pretul mediu al energiei cu livrare luni este 47,51 euro pe MWh in Romania, in timp ce, in Ungaria, energia costa 49,01 euro pe MWh, iar in Cehia si Slovacia, 49,04 euro pe MWh.
La ora 10:30, consumul tarii era de 8.385 MW, productia, de 8.633 MW, iar restul de 248 MW erau exporturi.
In topul surselor se afla energia hidro, cu 2.143 MW, hidrocarburile - 1.783 MW, carbune - 1.694 MW, nuclear - 1.388 MW, eolian - 1.378 MW, fotovoltaic - 183 MW, biomasa - 64 MW.
De altfel, Romania este exportator de energie inca de saptamana trecuta, din 20 noiembrie, cand au inceput ploile si vantul, favorizand productia de energie hidro si eoliana. mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 11:25
Piata intraday de energie din Romania a fost cuplata marti dupa-amiaza cu pietele similare din alte 20 de tari europene, iar primele cantitati de energie au fost deja livrate in cursul noptii trecute, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Victor Ionescu, directorul operatorului bursier OPCOM.
Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia si Spania.
"Acest lucru inseamna ca toti traderii din Romania vor avea la dispozitie aceleasi instrumente de tranzactionare ca si in celelalte 20 de tari europene si exista posibilitatea de a efectua tranzactii transfrontaliere cu energie. Este o etapa care dovedeste determinarea noastra de a fi pe piata europeana de energie, pe cele mai performante platforme si cu regulile europene. Este un proces foarte complex si o mare provocare pentru noi", a precizat Ionescu.
Cuplarea pietelor intraday inseamna practic ca toti traderii din tarile cuplate folosesc aceeasi platforma informatica pentru tranzactionare, care ofera transparenta totala privind preturile si volumele tranzactionate.
"Primele tranzactii s-au facut aseara, cu livrare incepand cu data de 20 noiembrie, ora 0:00", a mai spus Ionescu.
Toate acestea vor duce la cresterea lichiditatii in piata si la sporirea concurentei, a continuat el.
In urma cu cinci ani, pe 19 noiembrie 2014, piata spot de energie a Romaniei... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 12:39
Capacitatile de productie a energiei nucleare au atins un maximum istoric pe plan mondial, insa numarul de proiecte noi in domeniu este redus, arata un studiu publicat marti.
Conform rezultatelor World Nuclear Industry Status Report (raportul anual privind starea industriei nucleare in lume) pe 2018, preluate de AFP, capacitatea operationala a centralelor nucleare a ajuns la 370 de gigawati, peste maximul precedent de 368 GW in 2006.
Pe de alta parte, in 2018, in intreaga lume au inceput sa functioneze doar noua reactoare noi - sapte in China si doua in Rusia. Ulterior, in primul semestru din 2019, au fost date in exploatare alte patru, dintre care doua in China.
Numarul total de reactoare nucleare functionale din intreaga lume a ajuns astfel la 417, in 31 de tari, la inceputul semestrului al doilea al acestui an. In 1989, erau inregistrate 418 reactoare, insa puterea lor medie era mai mica.
Raportul - de obicei critic la adresa industriei nucleare, potrivit AFP - prezinta o dinamica slaba a domeniului respectiv; la 1 iulie, erau in constructie 46 de reactoare (dintre care 10 in China), cel mai mic numar din ultimul deceniu.
Anul trecut au inceput doar cinci proiecte noi in domeniu, in Bangladesh, Coreea de Sud, Regatul Unit, Rusia si Turcia, iar anul acesta unul singur, in Rusia.
In China, considerata "locomotiva sectorului", nu s-a mai inceput constructia unui reactor comercial din decembrie 2016, subliniaza raportul. Maximul istoric al dezvoltarii a... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:30
Pretul energiei electrice pe piata spot atinge din nou maximul istoric de 750 de MW, care a mai fost inregistrat saptamana trecuta, Romania importand electricitate la capacitate maxima pe linia de interconexiune cu Ungaria, potrivit datelor OPCOM si Transelectrica,.
Astfel, energia cu livrare marti are pretul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh in intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparatie, la acea ora, preturile in celelalte tari din regiune sunt la jumatate: 81 de euro in Ungaria si Slovacia si 65 de euro in Cehia.
Acest nivel de 750 de lei a mai fost inregistrat saptamana trecuta, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, in februarie 2017, in timpul unei perioade extrem de geroase.
Importurile de energie din aceasta perioada sunt si ele la cote ridicate. Spre exemplu, marti, la ora 10:40, consumul tarii era de 7.424 MW, productia - de 5.923 MW, iar diferenta de 1.501 MW era adusa de peste granita.
De altfel, datele OPCOM arata ca marti, intre orele 6:00 si 21:00, Romania importa energie din Ungaria la intreaga capacitate disponibila a liniei de interconectare, respectiv 656 MW. mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 11:05
Abrogarea in Comisia de industrii din Camera Deputatilor a unor articole din OUG 114, care reintroduceau preturile reglementate pe piata de energie electrica si gaze naturale, aduce din nou haos si incertitudine in sector, intr-o perioada in care preturile sunt oricum in crestere, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).
"Este foarte bine ca se revine la o situatie de normalitate si ne bucura faptul ca se doreste renuntarea la acele articole care reintroduc in piata preturile reglementate. Insa este foarte deranjanta pentru participantii la piata aceasta alba-neagra cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini in piata, la haos, la distorsiuni", a spus Lungu.
El a aratat ca nicaieri in Uniunea Europeana nu a existat o situatie in care sa se revina la preturi reglementate atat de brusc si fara o consultare cu specialistii, cum s-a intamplat cand a fost aprobata OUG 114 in decembrie 2018.
"Indiferent de ce decizie se ia, este nevoie sa se lase o perioada pentru ca lumea sa se pregateasca. Nu-mi dau seama cum se va face aceasta revenire. Sa asteptam votul final, pentru ca zarurile nu au fost aruncate inca", a continuat Lungu.
Potrivit presedintelui AFEER, toate acestea au loc intr-o perioada cu preturi mai ridicate decat in mod obisnuit.
Astfel, pe bursa de energie OPCOM, pretul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, fata de 307 lei luni si 405 lei... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 16:15
Consumul national de energie electrica este in crestere, pe fondul temperaturilor ridicate din partea de sud a tarii, depasind 8.200 de MW miercuri la pranz, Romania fiind importator de electricitate, potrivit datelor Transelectrica, analizate de AGERPRES.
Astfel, la ora 13:10, consumul se ridica la 8.240 MW, productia era de 7.960 MW, diferenta de 281 de MW fiind importata.
In topul surselor de generare a energiei se aflau cele hidro - 37%, carbune - 22%, nuclear - 15,6%, hidrocarburi - 15,04%, fotovoltaic - 8%, eolian - 0,9%, biomasa - 0,6%.
Pretul energiei pe piata spot in Romania, cu livrare miercuri, este de 60,01 euro pe MWh, la egalitate cu cel din Ungaria si cu 30% mai mare decat cele din Slovacia si Cehia - 43,11 euro pe MWh.
Energia cu livrare joi va fi si mai scumpa in Romania, respectiv 64,12 euro pe MWh, potrivit datelor publicate de bursa de profil OPCOM.
Astfel, Romania va fi, joi, cea mai scumpa piata din regiune, fiind urmata de Ungaria, cu un pret de 63,77 euro pe MW, in timp ce pretul in Cehia si Slovacia va fi de 38,20 euro pe MWh. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:33