Pentru prima data in istorie, energia eoliana a fost, in 2013, cea mai importanta sursa de energie in Spania, a anuntat vineri compania REE, care gestioneaza reteaua de transport a energiei electrice din Spania.
Potrivit REE, energia eoliana a acoperit 21,1% din cererea anuala de electricitate
"cu trei puncte procentuale mai mult decat in 2012", putin peste contributia energiei nucleare care a acoperit 21% din cererea anuala, transmite AFP.
De asemenea, productia de energie eoliana a crescut cu 12% in acest an comparativ cu anul trecut.
Cresterea ponderii ocupata de energia eoliana in mixul energetic trebuie pusa in contextul crizei economice din Spania, marcata de o scadere cu 2,3% a cererii brute de electricitate, pana la 246.166 gigawati ora, un nivel similar cu cel inregistrat in anul 2005.
In total, "energiile regenerabile au acoperit in acest an 42,4% din cererea de electricitate, cu 10,5 puncte mai mult decat anul trecut", subliniaza REE. In timp ce energia hidraulica a acoperit 14,4% din cerere de electricitate (fata de 7,7% in 2012), energia fotovoltaica a acoperit 3,1% din cerere (fata de 3% in 2012) iar energia solara termoelectrica a acoperit 1,8% (fata de 1,3% in 2012).
Spania, tara care mult timp a acordat subventii generoase pentru energiile regenerabile, ocupa locul patru la nivel mondial in termeni de capacitati de energie eoliana instalata. mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 17:23
Polonia intentioneaza sa reduca subventiile pe care le acorda pentru energiile regenerabile dupa ce incetinirea economiei a majorat deficitul bugetar, a declarat marti adjunctul ministrului polonez al economiei, Jerzy Pietrewicz.
Decizia Poloniei urmeaza unor masuri similare adoptate in Spania, Italia, Germania, Franta si Romania, in incercarea de a tine sub control cresterea preturilor platite de consumatorii finali.
"Nu avem de gand sa eliminam subventiile, insa credem ca progresele tehnologice ne permite sa reducem subventiile propuse anterior", a declarat Jerzy Pietrewicz la primul sau interviu de la numirea in functie la finele lunii februarie, potrivit Bloomberg.
Pietrewicz a adaugat ca noile propuneri vor fi incluse in noua lege privind energiile regenerabile care va fi prezentata in luna octombrie.
Guvernul polonez doreste sa scada sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila cu 38%, pana in 2020
Polonia, tara care produce 90% din energia sa electrica pe baza de carbune, si-a propus sa creasca ponderea energiei produse din surse regenerabile pana la 15% in 2020 de la aproximativ 2% in prezent. Autoritatile de la Varsovia estimeaza ca sprijinirea energiilor regenerabile va costa statul 10,8 miliarde de zloti (3,4 miliarde de dolari) in 2020, de la 5,5 miliarde zloti in 2014.
"Intentia noastra este sa venim cu o solutie buna in mijlocul unor interese variate. Intelegem ca investitorii au nevoie de stabilitate si predictibilitate", a... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:12
O investitie de 100 de milioane de euro intr-un parc fotovoltaic este aproape de finalizare la Sebis (Arad), unde pe 200 de hectare de teren sunt montate 317.000 de panouri cu o putere totala de 65 MW.
Panourile ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori. Reprezentantii investitorilor si primarul orasului Sebis au declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca acest parc fotovoltaic va fi cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.
Investitia apartine companiei spaniole "Promocion Inversolar 65", care a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru trei proiecte energetice derulate in Sebis, pe o suprafata totala de aproape 200 de hectare.
Energie pentru 100.000 de locuitori produsa la Sebis
Potrivit directorului economic al companiei spaniole, Jose Maria Abuli, primele doua proiecte vizeaza o suprafata totala de 44 de hectare, fiind instalate deja 72.000 de panouri fotovoltaice, cu o putere totala de 15 MW.
Aceste proiecte vor fi finalizare in martie-aprilie, cand vor incepe lucrarile pe alte 150 de hectare, pe care vor fi montate 245.000 de panouri, cu o putere nominala de peste 50 MW.
"Energia produsa in acest parc ar asigura necesarul pentru 100.000 de locuitori. Avem semnate deja contractele de conectare la reteaua nationala de energie electrica, productia urmand sa fie vanduta pe piata libera", a adaugat directorul tehnic al proiectului, Dragos Baghiu.
El sustine ca in aceasta vara parcul va livra energie la capacitatea... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:40
Societe Generale, UniCredit si CaixaBank au sindicalizat un credit de 50 de milioane de euro pentru parcurile eoliene Pestera si Cernavoda, conform Mediafax. Proiectele sunt dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis, cu fonduri de la BERD si IFC.
"Societe Generale, UniCredit si CaixaBank s-au alaturat cu succes unui club de banci organizat de doua institutii multilaterale importante, IFC (membra a Grupului Bancii Mondiale) si BERD, sustinand potentialul de investitii din domeniul energiei eoliene.
BERD si IFC au acordat cate un imprumut de 69,1 milioane de euro pentru fiecare din parcurile eoliene Pestera si Cernavoda, iar cele trei banci comerciale finanteaza alte 50 de milioane de euro, asigurand serviciile bancare comerciale legate de derularea acestor credite", se arata intr-un comunicat comun al celor trei banci.
Societe Generale asigura rolul de coordonator al tranzactiei de acoperire a riscului de dobanda, in timp ce grupul UniCredit, prin intermediul subsidiarelor sale, asigura rolurile de agent de garantii si de banca prin conturile careia se va intermedia tranzactia.
"Aceasta finantare ar trebui sa reprezinte o referinta pozitiva pentru piata locala si sa contribuie la dezvoltarea pietei energiei regenerabile in Romania, permitand tarii noastre sa-si respecte angajamentele privind productia de energie verde", se mai spune in comunicat.
Proiectul Cernavoda Power va reprezenta unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I, cu o... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:37