Germania a avut parte de o premiera anul trecut, in sectorul energiei, in conditiile in care mai mult de 40% din totalul energiei electrice produse in aceasta tara a provenit din surse regenerabile (eoliana, solara, hidroelectrica si biomasa), depasind pentru prima data carbunele, care a avut o pondere de 38%.
Productia de electricitate din surse regenerabile a crescut in 2018 cu 4,3% fata de anul anterior in aceasta tara, la 219 Terawati ora (TWh), relateaza Reuters.
Conform grupului de cercetare Fraunhofer, turbinele eoliene au produs anul trecut cea mai mare cantitate de energie regenerabila (cu o pondere de 20,4% din totalul energiei produse in Germania), fiind urmate de panourile fotovoltaice (8,4%).
Centralele nucleare au avut o pondere de 13,3% din total, iar cele pe baza de gaze naturale de 7,4%.
Reusita are loc in contextul in care cea mai mare economie europeana vrea sa inchida toate centralele nucleare si pe cele baza de carbune in urmatorii ani, urmarind sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% in 2019 si cu 95% pana in 2050, fata de nivelul din 1990.
Expertii se asteapta ca ponderea energiei electrice din surse regenerabile sa fie de peste 40% si in 2019, iar Germania vrea ca aceasta sa ajunga la 65% pana in 2030.
In 2010, doar putin peste 19% din energia electrica produsa in Germania provenea din surse regenerabile.
C.S. ...citeste mai departe despre "Premiera in Germania: Regenerabilele au depasit carbunele in 2018, devenind... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 00:00
Mai multe companii energetice din Germania, Danemarca si Olanda au in plan construirea unei insule artificiale care sa produca energie din surse regenerabile.
Proiectul suna usor stiintifico-fantastic, dar initiatorii lui sustin ca insula de 6,5 km patrati reprezinta mai mult decat un simplu vis, informeaza IB Times.
Complexul energetic din Marea Nordului ar urma sa primeasca unda verde in cadrul unei intalniri comune organizata la Bruxelles, in data de 23 martie, iar turbinele eoliene si parcurile solare de pe aceasta insula artificiala ar putea alimenta in viitor 80 de milioane de locuinte.
"Nu ne-am lasat furati de imaginatie, chiar daca proiectul pare nebunesc", a precizat Torbon Glar Nielsen, directorul companiei daneze Energienet.
Insula r urma sa fie ridicata in zona Dogger Bank, un banc de nisip aflat intre Danemarca si Marea Britanie, iar pe ea se vor regasi si un aeroport, locuinte pentru muncitori si un port.
Insula artificiala producatoare de energie electrica are sansa de a beneficia de subventii importante, proiectul inscriindu-se in planul de actiune adoptat in urma summitului ONU pe teme de Mediu de la Paris.
Banii sunt vitali, in contextul in care prima faza a constructiei necesita investitii de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
In 2014, energia verde produsa in interiorul UE acoperea 12,5% din consumul total al blocului comunitar, iar pana in 2020, liderii statelor UE spera sa creasca productia de energie din surse regenerabile la 20%... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 17:16
Turnul Eiffel din Paris va folosi, incepand de la 1 ianuarie 2015, doar energie din surse regenerabile, conform unui contract pe doi ani semnat cu compania Gaz Electricite de Grenoble (GEG).
Cel mai vizitat obiectiv turistic din lume a primit garantia ca "intreaga cantitate de energie electrica pe care o va consuma va fi produsa si introdusa in reteaua franceza din surse regenerabile si curate", asigura un comunicat de presa difuzat de firma care gestioneaza acest simbol al capitalei franceze. Totodata, compania Gaz Electricite de Grenoble, care inlocuieste ca furnizor de electricitate firma germana E.ON, va acorda consiliere legata de eficienta energetica ...citeste mai departe despre "Turnul Eiffel va folosi doar energie verde" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 09:02
Germania si-ar putea inchide circa treizeci de centrale electrice conventionale in lunile urmatoare din cauza concurentei energiilor regenerabile, a declarat joi presedintele Agentiei federale a retelelor electrice, Jochen Homann, relateaza AFP.
"In prezent, Agentia retelelor a primit cereri pentru inchiderea a 28 de centrale" care functioneaza pe baza de carbune sau gaze, a afirmat Jochen Homann pentru cotidianul Rheinische Post, adaugand ca agentia trebuie sa decida in ultima instanta oprirea capacitatilor de productie.
Homann a lasat insa sa se inteleaga ca agentia nu va accepta toate cererile, din motive de securitate a aprovizionarii. "Cele mai multe dintre centralele care ridica probleme se afla la sud de Main", a precizat el, "insa avem nevoie de o aprovizionare sigura".
Fluviul Main traverseaza Germania de la est la vest trecand prin orasul Frankfurt. In partea de sud, Bavaria si Baden-Wurttemberg sunt printre regiunile cele mai populate si industrializate si mare consumatoare de energie, iar autoritatea de reglementare este reticenta in a se priva de plasa de siguranta care o reprezinta centralele conventionale.
Cu toate acestea, productia de electricitate din surse regenerabile, in special eoliana si solara, acopera in prezent cea mai mare parte a nevoilor de energie din Germania.
Energiile regenerabile sunt foarte bine subventionate si reprezinta principala sursa pentru alimentarea retelei, astfel incat un numar mare de centrale pe gaz sau... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:02
Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:15
Vega este primul hotel din Romania care implementeaza "Eco-Hotel Management System", sistem de management auditat anual de catre TUV-Rheinland Romania, subsidiar al celei mai mari organizatii de inspectie si certificare din Germania.
Prin parteneriatul incheiat cu Enel Energie, hotel Vega a achizitionat produsul Energie Verde, energie provenita exclusiv din surse regenerabile, care sprijina semnificativ reducerea emisiilor de CO2.
In locul consumului de energie electrica practicat pana acum, hotelul Vega va consuma exclusiv energie electrica regenerabila
Enel Energie este un furnizor de energie electrica al carui proces de achizitie si de vanzare de energie regenerabila este auditat de un organism independent si respecta prevederile standardelor de calitate, mediu si sanatate, ISO 9001, 14001 si respectiv OHSAS 18001. mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 15:59
Marii producatori auto germani, BMW, Daimler si Volkswagen (VW), se orienteaza tot mai mult catre productia proprie de energie, in contextul in care costurile acesteia au crescut din cauza tranzitiei catre energia verde.
BMW construieste patru turbine eoliene care vor furniza in curand un sfert din energia necesara la o fabrica din Leipzig, unde grupul fabrica SUV-ul X1 si va produce modelul i3, prima sa masina electrica, iar Daimler va inaugura in acest an o centrala energetica la o fabrica de camioane, in timp ce VW analizeaza constructia a cel putin cinci noi generatoare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Motivul este ca industria germana de automobile vrea sa evite efectele unui plan al cancelarului Angela Merkel de a inchide reactoarele nucleare si de a promova in schimb energia regenerabila, care a dus la majorarea taxelor aplicate achizitiilor de energie de la producatorii comerciali.
"Unul din doi producatori industriali germani isi genereaza energia necesara sau intentioneaza sa faca acest lucru, din cauza politicii energetice a lui Merkel. Producerea proprie a energiei nu este doar mai ieftina in majoritatea cazurilor dar te si protejeaza de avariile retelelor", a declarat Sebastian Bolay, analist in domeniul energiei.
Vanzarile proaste din Europa si costurile ridicate ale energiei pun presiune tot mai mare pe producatorii auto
Majorarea cu 47% a unei taxe pentru energia verde, in acest an, ar putea mari facturile cumulate ale producatorilor... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:00
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012, conform raportului trimestrial Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011.
Performanta noilor piete a fost datorata abundentei resurselor naturale si cererii in crestere pentru energie, se transmite in comunicatul de presa al companiei.
In timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune.
Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brand-ul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile.
Desi ne-am confruntat cu o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:46