Ministrul american al Energiei, Rick Perry, a fost saptamana trecuta victima unei farse intr-o convorbire telefonica in care a crezut ca interlocutorul sau este premierul ucrainean.
Potrivit unei relatari facute miercuri de Bloomberg, convorbirea telefonica, ce a durat 22 de minute, a fost de fapt o farsa pusa la cale de Vladimir Kuznetov si Aleksei Stoliarov, doi rusi care se prezinta drept "baietii rai din Rusia", transmite joi agentia Xinhua.
Departamentul Energiei american a confirmat acest incident.
Dupa ce in urma cu numai cateva saptamani s-a intalnit cu o delegatie ucraineana condusa de presedintele Petro Porosenko, Perry, total vulnerabil, a crezut acum ca discuta la telefon cu premierul Ucrainei, Volodimir Groisman.
In timpul convorbirii, Rick Perry a explicat decizia retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si, printre altele, a exprimat disponibilitatea Washingtonului de a exporta gaz natural catre Ucraina. Intrebat daca Kievul ar putea obtine o reducere de pret pentru importurile de carbune din SUA, Perry a raspuns: "Negocierea este intotdeauna posibila".
Autorii farsei l-au mai informat pe Rick Perry despre eforturile Ucrainei de a dezvolta un nou biocombustibil, realizat pe baza de alcool realizat in casa si excremente de porc.
Publicatia Washington Post considera ca aceasta parte a conversatiei reprezinta "singura deconspirare" a farsei.
De-a lungul timpului si alti politicieni americani, precum... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 12:56
Hackeri rusi au reusit sa patrunda in reteaua de energie electrica din Statele Unite printr-un furnizor din Vermont (estul SUA), un atac cibernetic fara consecinte asupra operatiunilor acestei companii, dar care a dezvaluit o "vulnerabilitate", a informat vineri cotidianul Washington Post, potrivit AFP.
"Un cod asociat operatiunii de piraterie informatica denumite Grizzly Steppe de catre administratia Obama a fost detectat in interiorul sistemului unui furnizor de electricitate din Vermont", a scris jurnalul pe pagina sa de internet, fara sa precizeze data.
Citand responsabili americani sub acoperirea anonimatului, Washington Post a subliniat ca, daca acest cod "nu a fost utilizat in mod activ pentru a perturba operatiunile furnizorului (...), penetrarea retelei nationale de energie electrica este importanta ...citeste mai departe despre "Hackerii rusi ar fi reusit sa patrunda in reteaua de energie a SUA - presa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 11:47
Hakerii Statului Islamic incearca sa patrunda in reteaua de energie electrica a SUA, pentru a comite atacuri cibernetice care sa lase fara curent mai multe zone ale tarii.
Din fericire, hackerii ISIL s-au dovedit pana acum incapabili sa faca acest lucru, relateaza site-ul CNN Money, citat de Business Insider.
Oficialii americani au vorbit despre incercarile Statului Islamic de a comite atacuri cibernetice la o conferinta din 14 octombrie, la care au participat companii energetice.
Anonymous declara razboi cibernetic Statului Islamic: Cum sunt nimiciti jihadistii pe Net
"Dorinta puternica, dar, din fericire, capacitate scazuta", a declarat John Riggi, un sef din cadrul diviziei cibernetice a FBI, vorbind despre tentativele esuate ale organizatiei teroriste. "Ingrijorarea este, insa, ca isi vor cumpara aceasta capacitate", a avertizat el.
Iar ingrijorarea este un reala, au spus reprezentantii FBI. Software-uri cu ajutorul carora pot fi comise atacuri informatice se gasesc ...citeste mai departe despre "FBI spune ca Statul Islamic vrea sa lase America fara energie electrica. Ar putea sau nu?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:52
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
La patruzeci si cinci de minute vest de Las Vegas, intr-o zona desertica, cei care se abat de la drum pot vedea un peisaj pe care nu-l pot intalni prea des: 347.000 de oglinzi care reflecta razele soarelui puternic din desert pe cazanele montate pe trei turnuri inalte de peste 100 de metri.
Ivanpah, centrala ce foloseste caldura Soarelui pentru productia de energie electrica, deschisa la jumtatea lunii februarie, este cea mai mare de acest gen din lume. Puterea maxima instalata este de 377 de megawatti, care poate acoperi consumul a 140.000 de gospodarii din California de sud, conform The Economist.
Sustinatorii o compara cu Hoover Dam; in acelasi timp, un astronaut pretinde ca a vazut-o din spatiu. Este o priveliste uimitoare, chiar daca multe pasari au fost "prajite" de caldura pe care o concentreaza oglinzile asupra cazanelor.
Industria energiei solare acopera putin din consumul SUA
Industria energiei solare este in crestere rapida in America, desi acopera putin din consum.
Anul trecut, aceasta a reprezentat doar 29% din noua capacitate de energie electrica instalata, in timp ce instalatiile care consuma gaze gaze naturale pentru electricitate au o pondere de 46%. Productia de energie solara a crescut de peste doua ori in mandatele lui Barack Obama; GTM, o firma de cercetare, estimeaza ca va creste cu inca 26% in 2014. In acelasi timp, Departamentul de Energie vrea ca industria solara sa furnizeze 27% din energia electrica necesara in America pana... mai mult
Duminica, 09 Martie 2014, ora 09:12
Departamentul de Justitie din Statele Unite investigheaza daca JP Morgan a avut un comportament incorect in tranzactiile cu electricitate, pentru manipularea preturilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, caz care se adauga altor litigii si anchete in care este implicata banca.
Luna trecuta, JP Morgan a acceptat plata a 410 milioane de dolari pentru inchiderea unei anchete a Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, in care banca era acuzata de manipularea pietelor energiei in California si regiunea Midwest.
JP Morgan Ventures Energy Corporation (JPMVEC) a fost de acord sa plateasca o amenda civila de 285 milioane de dolari Trezoreriei SUA si sa returneze profituri incorecte de 125 milioane de dolari unor abonati ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator si Midcontinent Independent System Operator.
Investigatorii Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei au constatat ca divizia JP Morgan s-a angajat in 12 strategii de influentare a pietei energiei, in perioada septembrie 2010-noiembrie 2012.
JP Morgan, cea mai mare banca americana in functie de active, nu a recunoscut ca ar fi avut un comportament incorect.
Departamentul de Justitie a decis sa analizeze practicile bancii pe piata energiei, au spus sursele, precizand ca investigatia se afla in stadiu incipient, iar rezultatul este incert, potrivit Wall Street Journal.
Reprezentantii JP Morgan au refuzat sa comenteze in... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:39
Cea mai mare companie din lume, cunoscuta traditional drept producator de petrol, genereaza acum o cantitati egale de gaze si titei. "Lumea are un apetit vorace pentru energie, asa ca multumim lui Dumnezeu ca putem face asta", spune CEO-ul Rex Tillerson atunci cand vorbeste despre exploatarea gazelor de sist.
Acum, avansul energetic al SUA bazat exclusiv pe exploatarea gazelor de sist il face pe Tillerson sa uite de noptile petrecute in deserturi, cand dormea in camion si infrunta vantul pentru a studia procedeul si pentru a incerca sa-l imbunatateasca, povesteste acesta intr-un rar interviu, acordat revistei americane "Fortune".
Ajuns in fruntea celei mai mari companii petroliere din lume, el pariaza o mare parte a viitorului companiei pe aceasta resursa neconventionala.
In 2011, compania a obtinut un profit de 41 de miliarde de dolari, al doilea cel mai mare din istoria SUA.
Citeste mai multe despre Gazele de sist, urmatorul mare pariu al companiei Exxon pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 15:01
Ritmul rapid de crestere al productiei de gaze naturale si petrol din SUA vor schimba sectorul energetic din aceasta tara si este posibil sa modifice modul in care Statele Unite se vor implica in afacerile internationale.
Acest boom al productiei este un eveniment revolutionar, insa nu in felul in care cred multi. Expertii, spre exemplu, sustin ca o crestere a independentei energetice a Americii de Nord va conduce la masuri la fel de drastice in geopolitica, transmite Agerpres, citand o analiza New York Times.
Faptul ca Statele Unite vor avea dintr-o data o cantitate mare de gaze naturale produse pe plan intern si, din ce in ce mai mult, de petrol, le va permite - sustine argumentul - sa manifeste mai putin interes fata de afacerile internationale, inclusiv fata de tarile politic provocatoare, producatoare petrol si gaze naturale din Orientul Mijlociu, Africa si din alta parte.
Ori, acest lucru este putin probabil sa se intample, sustine NY Times. In pofida productiei mai mari din zacaminte de sist, cum ar fi cel de la Bakken (Dakota de Nord), cota petrolului din cererea totala de energie a SUA este asteptata sa scada doar la 32% fata de 37% pana in 2035. Intre timp, gazele naturale isi vor creste cota la 26% fata de 25%, iar sursele regenerabile de energie vor creste la 11% de la 7%, potrivit "US Energy Information Administration".
Factorul cel mai strategic in consumul american va ramane pretul petrolului si efectul perturbarilor asupra economiei Statelor... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 14:31
China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, in detrimentul Statelor Unite, care au detinut aceasta pozitie mai mult de un secol, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), citata de Wall Street Journal, infomeaza Mediafax.China a consumat 2.252 de milioane de tone de echivalent petrol anul trecut, cu 4% mai mult decat SUA, care au folosit 2.170 milioane de tone echivalent petrol, potrivit AIE.
Unitatea de masura echivalent petrol include toate tipurile de energie consumate, respectiv petrol, carbune, energie nucleara, gaze naturale si energie regenerabila.
Datele reflecta modul in care recesiunea economica globala a lovit SUA mai dur decat China, dar si cresterile puternice ale consumului inregistrate de industria chineza.
In urma cu zece ani, China consuma jumatate din cantitatea de energie necesara SUA.
"Depasirea SUA de catre China simbolizeaza inceputul unei noi epoci in istoria energiei", a afirmat, intr-un interviu, economistul sef al AIE, Fatih Birol.
SUA au fost cel mai mare consumator de energie de la inceputul secolului trecut. China a depasit in 2007 SUA si din postura de cel mai mare poluator cu dioxid de carbon. mai mult
Marti, 20 Iulie 2010, ora 02:11