Primaria Cluj-Napoca a instalat 40 de noi parcometre electronice in zona centrala a orasului.
Acestea functioneaza in regim autonom, cu energie solara, fiind dotate cu acumulatori reincarcabili, care sa asigure functionarea sustenabila si independenta, potrivit unui anunt facut pe Facebook de PNL Cluj.
La aceste parcometre plata se poate face cu monede, card contactless sau carduri preplatite. Este bine de stiut ca automatul nu da rest.
"Primele 40 de parcometre din lotul de 100 au fost instalate in zona I si sunt functionale. Valoarea totala a achizitiei este de 2.591.763,3 lei fara TVA", arata sura citata.
Organizatia mai precizeaza ca Primaria Cluj-Napoca a montat, anul trecut, panouri digitale care afiseaza, in timp real, disponibilitatea locurilor de parcare din parcajele cu bariera si parking-urile de pe raza orasului.
In prima faza, au fost montate 9 astfel de panouri, in urmatoarele locatii:
1. P-ta Cipariu (sens de mers dinspre Calea-Turzii) - afiseaza informatii despre parcarile din pietele Unirii, Mihai Viteazul, Cipariu si Parking Leul
2. Piata Cipariu (intre B-dul N. Titulescu si Milton Lehrer) - afiseaza informatii despre parcarile din pietele Unirii, Mihai Viteazul, Cipariu si Parking Leul
3. Bd. 21 Decembrie 1989 (intersectie cu str. Constanta) - afiseaza informatii despre parcarile din pietele Unirii, Mihai Viteazul si parkingurile Leul si Motilor
4. Zona intersectiei strazilor Horea/Dragalina - afiseaza informatii despre... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 12:14
Construirea unui oras care sa foloseasca numai energie solara este o provocare pana si in insoritul stat american Florida. Si nu numai din motive tehnice.
La prima vedere, Babcock Ranch arata ca toate celelalte orasele din Florida. Cartiere ingrijite cu case in culori deschise, imbracate in lemn, verande spatioase si palmieri in gradini. Insa dincolo de aceste fatade se ascunde tehnologie inalta si sustenabilitate.
Pentru reducerea costurilor cu incalzirea sau racorirea caselor, acoperisurile sunt din metal. In garaje exista doze speciale pentru alimentarea masinilor electrice. Gazonul reprezinta doar 30% din suprafata gradinii. In rest sunt plante care necesita putina apa.
Pentru gradini oamenii folosesc apa de ploaie si apa din rigole directionata catre statia locala de epurare a apelor reziduale. Acest amalgam de traditional si modern i-a convins pe sotii Kinley sa se mute in oras.
Un oras aprovizionat numai cu energie solara
Richard si Robin Kinley sunt printre primii locuitori care, in ianuarie 2018, s-au mutat in Babcock Ranch. De atunci incoace orasul continua sa se extinda. Pe o suprafata de 7.200 de hectare ar urma sa locuiasca 50.000 de oameni in 19.500 de locuinte.
Pana la finele acestui an, vor mai fi vandute 250 de case. Dar a fost foarte greu sa se ajunga la actalul stadiu, afirma initiatorul proiectului, Syd Kitson. Fostul sportiv de cariera este acum dezvoltator imobiliar.
In ianuarie 2005 i-a venit ideea sa construisca un oras... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:14
Energia solara ar putea fi sursa de electricitate a viitorului, iar cateva proiecte folosesc deja tehnologii suprinzator de ingenioase.
Unul dintre ele se afla in desertul Nevada din Statele Unite si pare desprins din filmele SF.
Aflat in apropierea orasului Las Vegas, Crescent Dunes (foto articol) e format din 10.000 de bucati de sticla, iar fiecare masoara 115 metri patrati. Acestea inconjoara un turn foarte inalt, relateaza The Guardian.
Cu toate ca seamana cu un oras de pe alta planeta, asezarea este de fapt un parc sofisticat si ultra-modern pentru captarea energiei solare.
Acesta nu e alcatuit din panouri fotovoltaice folosite in mod obisnuit, ci din oglinzi care urmaresc traiectoria astrului.
Oglinzile sunt capabile sa capteze si apoi sa redirectioneze razele soarelui catre turnul din mijloc, care contine un rezervor cu 25.000 de tone de nitrati de sodiu si potasiu. Sarurile sunt incalzite la 288 grade Celsius, temperatura la care compozitia devine un lichid ...citeste mai departe despre "Cum arata energia viitorului - proiecte solare surprinzator de ingenioase" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 August 2016, ora 07:26
Primul aeroport din lume care se alimenteaza in exclusivitate cu energie solara se afla in India.
Constructia care a ajuns la aceasta performanta se gaseste in orasul Cochin, informeaza Mashable.
Premiera in Romania: Prima masina electrica alimentata de la panouri solare
Avionul Solar Impulse 2 a decolat in cadrul celei mai periculoase etape din inconjurul lumii
Aeroportul este dotat cu peste 46.000 de panouri solare, montate pe un teren de 45 de acri de langa cladire si vor acoperi necesarul energetic.
Cladirea a folosit pentru prima data aceasta tehnologie in 2013, cand a instalat panouri solare pe acoperisul unui terminal. Treptat, administratorii aeroportului au investit tot mai ...citeste mai departe despre "Primul aeroport din lume alimentat doar cu energie solara (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 11:54
Energia viitorului trebuie sa se bazeze pe resurse regenerabile, pentru a proteja planeta. Cercetatorii olandezi au gasit o metoda inedita prin care se poate obtine energie in orase.
Consortiul SolaRoad a construit, alaturi de organizatia olandeza TNO, o pista de biciclete cu o lungime de 70 de metri acoperita cu panouri solare, scrie Digital Trends. Aceasta va fi inaugurata in orasul Krommenie, aflat la 25 de kilometri de capitala Olandei, Amsterdam.
Pista de biciclete este facuta din placi de beton, care au incorporate in ele panouri fotovoltaice. Ele sunt protejate de un strat de sticla cu grosimea de aproximativ 2,5 centimetri, care poate sustine greutatea unui camion fara a se sparge.
Panourile solare, indreptate in directia gresita? Cum se poate obtine ...citeste mai departe despre "O metoda inedita de a obtine energie in orase, cu ajutorul bicicletei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 10:35
Autoritatile din cateva mari orase ale lumii au acordat toata atentia necesara economisirii energiei.
Tehnologia de ultima ora le-a ajutat in efortul lor de protejare a mediului.
Oslo, Norvegia
Capitala acestei tari este de mult timp in topul celor mai curate orase din lume. In plus, in Oslo, nivelul emisiei de carbon pe cap de locuitor este cel mai mic, raportat la orasele europene.
Aproape 140 de autobuze vor fi alimentate in curand cu biocombustibil obtinut din gunoi menajer, scrie The Week.
Numeroase cladiri dispun in prezent de surse regenerabile de incalzire. Autoritatile din capitala norvegiana spera sa elimine complet combustibilii fosili pana in anul 2020.
Copenhaga, Danemarca
In prezent, Copenhaga detine titlul de "Capitala verde europeana". De exemplu, in 2010, unul din trei locuitori se deplasa cu ajutorul bicicletelor. Reprezentantii oficialitatilor spera sa creasca aceasta cifra la 50 de procente pana in 2015 si sa elimine emisiile de carbon pana in ...citeste mai departe despre "Cele mai "verzi" orase din intreaga lume" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Mai 2014, ora 20:26
O firma spaniola construieste in orasul Livada, judetul Satu Mare, un parc fotovoltaic de 135 de hectare, investitia ridicandu-se la 65 de milioane de euro.
Seful de santier, Filip Popescu, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca parcul are o capacitate de 56 MW si va produce energie electrica pentru aproximativ 60.000 de locuinte.
"Parcul are o putere de 56 MW, ca marime este al saptelea din lume, pe o suprafata de 135 hectare. Investitia este de 65 de milioane de euro. Va fi gata in noiembrie, anul acesta vrem sa facem toate probele, va produce energie pentru 60.000 de locuinte", a declarat Filip Popescu.
Dupa finalizarea investitiei la parc vor lucra aproximativ 15 persoane, pentru partea de intretinere a panourilor, dar si pentru intretinerea terenului.
"Cel mai mult ne intereseaza electricieni, ingineri, pentru inlocuirea panourilor, dar o sa avem oameni si pentru tuns iarba, intretinerea drumurilor. Cautam oameni de peste tot, dar cat mai aproape de Livada", a precizat Filip Popescu.
Potrivit acestuia, amortizarea investitiei depinde foarte mult de soare, dar si le legislatiei, insa in general o asemenea investitie se recupereaza in 12-15 ani.
Primarul orasului Livada, Arthur Piricsi, a anuntat ca pe plan local o asemenea investitie inseamna foarte mult, urmand sa fie platite impozite.
"Doar pentru eliberarea autorizatiei de construire au platit o taxa de 250.000 de lei. A fost un avantaj foarte mare pentru ca am putut sa investim banii in... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 14:05
Parcul fotovoltaic de la Targu-Carbunesti, cel mai mare de acest gen din tara, a fost inaugurat, vineri, in prezenta autoritatilor locale si judetene, precum si a ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga.
Parcul fotovoltaic a fost construit pe o suprafata de 52 de hectare si cuprinde peste 80.000 de panouri solare, investitia ridicandu-se la peste 35 de milioane de euro.
"Este cel mai mare parc fotovoltaic din tara. Ca avantaje pentru comunitatea locala, mareste bugetul local cu 4,7% sau, in fiecare zi, cu 150 de euro, au venit bani din taxa de concesiune, taxa pe cladiri, impozit pe teren, iar de acum inainte aici vor lucra cateva zeci de oameni. Acest teren, inainte, ca si valoare era aproape zero, a crescut de zeci de ori aceasta valoare acum", a declarat primarul orasului Targu-Carbunesti, Mihai Mazilu.
Parcul fotovoltaic are o putere instalata de 20 de megawati pe ora, iar realizarea lui a durat aproximativ opt luni, la aceasta investitie lucrand peste 100 de angajati.
"Locatia initiala a fost mai putin importanta, mai important este terenul, sa fie disponibil intr-o suprafata atat de mare pentru a permite o asemenea investitie. Ca nivel al investitiei, vorbim de o investitie de 35 de milioane de euro, cu 46.000 de megawati pe an.
Suntem cel mai mare furnizor privat de energie din tara, de aici a venit si nevoia de dezvoltare a unor capacitati de productie proprie", a precizat Adrian Pavelescu, director pe energie... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 17:10
Energia regenerabila este un subiect intors pe toate partile de trei saptamani incoace. Dupa dezastrul de la Fukushima, specialisti mai mult sau mai putin avizati s-au grabit sa ridice in slavi sursele verzi si sa blameze centralele nucleare. Daca nu sunteti de acord, Google va contrazice. Si pariaza 168 de milioane de dolari pe asta.Nenumarati specialisti mai mult sau mai putin avizati se grabesc sa ridice in slavi trecerea la energia eco-friendly sau sa sustina in continuare centralele nucleare. In timp ce unii doar vorbesc, cei care trec la fapte vin de unde nu te astepti.
Astfel, marele investitor surpriza este...Google. Compania a declarat la inceputul acestei saptamani ca a investit 168 de milioane de dolari intr-o centrala de energie solara dezvoltata in desertul Mojave de recent infiintata BrightSource Energy.
Astfel, Sistemul de Generare de Electricitate Solara Ivanpah, ar putea fi cel mai mare proiect solar din lume in 2013, cand va fi finalizat.
"Speram ca investitia in Ivapah va avea ca efect dezvoltarea continua si implementarea aceste tehnologii de viitor si ca va incuraja si alte companii sa acorde atentie domeniului energiei regenerabile", a declarat Google cu ocazia anuntului. Ivanpah functioneaza pe baza de oglinzi, cunoscute ca heliostati, care reflecta lumina soarelui, indiferent de pozitia acestuia pe cer. Acestia stocheaza lumina solara intr-un receptor solar aflat in varful turnului.
La finalizarea proiectului, se va ajunge la un... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 11:15