Costurile de generare si stocare autonoma a energiei vor fi similare cu costul de achizitie a energiei de la un furnizor, pana in anul 2022 in Europa si 2021 in Oceania, se arata intr-un nou studiu realizat de EY.
Rezultatele acestuia arata ca pietele americane vor atinge paritatea off-grid intr-un orizont de timp mai mare, de exemplu in 2042 in regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex si foarte regionalizat.
De asemenea, studiul arata ca in toate pietele, pana in 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele traditionale, cu combustie interna, in ceea ce priveste costurile si performantele.
Cercetarea analizeaza rata de adoptie asteptata si impactul acesteia asupra cererii si al costurilor energetice in randul a 10 producatori si distribuitori importanti de energie din Europa, Oceania si SUA. Iar pentru prima data s-a calculat debutul a trei momente critice pentru sectorul energetic:
Momentul in care auto-generarea de energie devine accesibila pentru toata lumea;Momentul in care vehiculele electrice devin o optiune mainstream de mobilitate; siMomentul in care furnizarea de energie prin retele devine mai scumpa pentru consumatori decat cea pe care acestia si-ar produce-o singuri.
Valeriu Binig, Partener EY Romania, spune: "Maturizarea tehnologiilor de productie de energie regenerabila, scaderea abrupta a costurilor stocarii energiei in baterii si optiunile mai clare de alegere pentru consumatorul final indica de multa... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 12:46
1Energia produsa din surse eoliene ar putea duce la o crestere cu 2% a pretului final al electricitatii in 2011, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, intr-o conferinta de presa comuna cu firma de avocatura CMS Cameron McKeena, precizeaza Mediafax. "Pentru 2011, influenta energiilor regenerabile ar insemna o crestere de 2% a pretului final al electricitatii", a spus Lungu, afirmand ca anul viitor este prognozata o productie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile.
Potrivit acestuia, influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei era in 2005 de doi bani pe MWh, iar in 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh.
In 2010 influenta in pret va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar in 2011 ar putea fi intre sapte lei si 14 lei pe MWh, in functie de numarul de certificate verzi acordate pentru productia de energiei din surse regenerabile.
"Energia regenerabila este o necesitate pe termen lung, avand in vedere ca resursele conventionale se epuizeaza", a afirmat Lungu.
Romania poate atrage intre sapte si noua miliarde euro in sectorul energiilor regenerabile, a spus Gabriel Sidere, managing parter in firma internationala de avocatura Cameron Mckeena.
"Acum sunt instalati 320 MW in eoliene. Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW. Investitiile pana la 3.000 MW pot ajunge pana la sase miliarde de euro. Ce s-a realizat pana acum este foarte putin, comparativ cu Bulgaria", afirmat Sidere.
El a adaugat ca... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 11:29