Romania nu a mai avut niciun fel de investitii in sectorul de producere a energiei din surse regenerabile, a declarat secretarul de stat in Ministerul Energiei George Niculescu. Investitiile au fost sistate de prin 2013 - 2014, din cauza deselor modificari legislative.
"In ceea ce priveste dezvoltarea sectorului de energie regenerabila din Romania, in perioada urmatoare, trebuie sa ne uitam la ceea ce s-a intamplat in prima parte a procesului de investitii in sector, sector care a fost pe un trend foarte bun in primul val al investitiilor, si sa vedem cum putem sa nu repetam greselile care s-au efectuat in trecut", a declarat oficialul.
Potrivit lui, noi nu am investit deloc in ultimii ani, iar motivul pentru care acest lucru nu s-a intamplat este lipsa unui cadru legislativ predictibil.
"Apetitul investitorilor a fost taiat din cauza deselor modificari legislative. La Legea 220 numarasem aproximativ 14 in doi ani... Deci, predictibilitate este un cuvant care, practic, nu putea fi adresat in acest context. Lucrul acesta trebuie sa intre pe un fagas drept. Sectorul de energie regenerabila trebuie pus in contextul Green Deal. Romania si-a asumat niste tinte pentru anul 2030, de la 3GW putere instalata in eolian sa crestem la aproximativ 5 GW, iar de la 1,3 in solar sa crestem la aproximativ 5 GW putere instalata. Niste tinte ambitioase pe care Romania si le-a asumat prin acest plan si pe care va trebui sa ale atingem", a spus Niculescu.
Tranzitia din sectorul... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 13:54
Romania isi va realiza obiectivul asumat in fata Uniunii Europene pentru anul 2020, ca 24% din consumul final brut de energie sa provina din surse regenerabile, astfel ca ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie verde, se arata intr-un raport privind promovarea si utilizarea energiei din surse regenerabile, publicat de Ministerul Energiei.
"Romania considera ca va realiza obiectivul global stabilit de 24% privind ponderea E-SRE (energiei din surse regenerabile - n.red.) in consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fara sa faca apel la transfer din alte state membre. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE in consumul brut de energie din anii 2013 si 2014 sunt 25,13%, respectiv 26,27%, depasind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativa de 19,66% pentru perioada 2013-2014", se precizeaza in raport.
Producatorii "verzi" avertizeaza: Romania ingroapa energia regenerabila - Statul provoaca haos
Astfel ca, pentru perioada ...citeste mai departe despre "Romania ar putea transfera altor state surplusul de energie regenerabila, insa nu exista proceduri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 16:53
Consumul de energie regenerabila al Romaniei a fost de 1,1 milioane tone echivalent petrol, in 2013, cu 75,5% mai mare fata de cel din anul precedent, si a reprezentat 0,4% din consumul mondial de energie de pe acest segment, conform statisticilor British Petroleum.
Cel mai mare consum de energie regenerabila a fost inregistrat in SUA - 58,6 milioane tep, China - 42,9 milioane tep, Germania - 29,7 milioane tep, Spania - 16,8 milioane tep si Brazilia - 13,2 milioane tep.
In Uniunea Europeana, consumul de energie regenerabila a fost, in 2013, de 110,6 milioane tep si a reprezentat 39,6% din totalul mondial. mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 11:01
Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.
In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector', a aratat Calota.
Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.
La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW. Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:58
Sistemul de promovare a energiei regenerabile in Romania, stabilit prin Legea nr. 220/2008, se afla inca in perioada de juniorat in comparatie cu alte sisteme de promovare similare din tari cu traditie in acest sector, cum ar fi Germania, Olanda sau Franta.
Cu toate acestea, putem spune ca, pana in momentul de fata, sistemul de promovare a avut o existenta dinamica, caracterizata prin modificari succesive ce au fost precedate de o perioada relativ lunga de inaplicabilitate, apreciaza EY Romania.
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013 cand, dupa schimbarea Guvernului si, evident, a strategiei, Legea a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (OUG 57/2013).
Aceste modificari au venit pe fondul presiunilor facute la cel mai inalt nivel de catre reprezentantii marilor consumatori industriali ce au invocat scaderea competitivitatii datorita costurilor mari cu energia electrica generate de sistemul de promovare a energiei regenerabile. Este evident faptul ca Guvernul Romaniei s-a aflat intr-o situatie cel putin dificila avand de jonglat cu interesele marilor consumatori industriali ce genereaza un numar important de locuri de munca in economie, precum si incasari la buget, pe de-o parte iar, pe de alta parte, cu interesele investitorilor in sectorul energiei regenerabile ce au adus investitii semnificative in Romania, in plina... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:36
Remus Borza, fostul administratorul judiciar al Hidroelectrica, a prognozat ca multe proiecte din industria energiei regenerabile vor esua in 2013, acesta fiind un an de cotitura pentru Romania.
"2013 va fi un an de cotitura pentru industria regenerabilelor. Sute de proiecte vor esua, pentru ca piata va cadea", a precizat Borza, la Digi24.
Acesta a spus ca, pentru prima data, Romania se confrunta cu un excedent de productie, desi in ultimii 23 de ani s-a aflat intr-un deficit in domeniul energiei regenerabile.
"Surplusul de energie generat de aceasta industrie regenerabila, coroborat cu un fenomen foarte interesant, scaderea consumului, au dus la scaderea megawatului in piata", a explicat Borza, adaugand ca un astfel de fenomen s-a petrecut si in domeniul imobiliar inainte de a se prabusi.
Citeste mai multe despre Remus Borza avertizeaza: Sute de proiecte din energia regenerabila vor esua pe Ziare.com. mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 09:15
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01