Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.
Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.
Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.
Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).
Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.
Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).
Citeste mai mult despre O... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 18:46
Tranzitia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a inregistrat progrese atat de mari, incat ar putea fi posibil ca instalatiile regenerabile sa fie oprite din cauza supraproductiei, transmite Bloomberg.
Cresterea de cinci ori inregistrata la productiile de energii verzi in Europa in ultimul deceniu a condus la scaderea preturilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si, totodata, a sters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor de utilitati. In aceste conditii, operatorii de retea ar putea limita productia de energie solara si eoliana in momentele in care cererea este scazuta, pentru a impiedica supraincarcarea retelelor de electricitate.
"Vor exista ore in care in mod inevitabil vom fi supra-aprovizionati", a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.
Cresterea ponderii energiilor regenerabile in total energie reprezinta un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.
"In unele state membre am mers prea repede cu cresterea energiilor regenerabile", a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinta Eurelectric, organizata la Londra.
200 de miliarde de euro, suma necesara pentru modernizarea retelelor de transport
Regiunea are nevoie de o infrastructura mai buna pentru a gestiona cantitatile crescute de energie. Comisia Europeana estimeaza ca... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 10:24
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01
Romania ocupa locul 13 la nivel mondial in ceea ce priveste atragerea investitorilor pentru derularea de proiecte de energie regenerabila, a declarat joi Dan Simion, director general al Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS).
"Romania se afla pe locul 13 in lume in ceea ce priveste atractivitatea investitorilor pentru proiecte in energie regenerabila. In afara faptului ca este in interesul nostru, ca se creeaza locuri de munca, pe plan international. Este un domeniu relativ nou si oameni tineri implicati. Sper sa ajungem si la o ecuatie de pret avantajoasa pentru consumatorul casnic", a precizat Simion.
Topul mentionat de oficial este a fost realizat de catre compania de consultanta Ernst&Young.
Clasamentul este condus de China, urmata de Statele Unite, Germania, India, Marea Britanie, Franta, Italia, Canada, Japonia, Brazilia, Australia, Suedia si Romania.
Dintre statele Europei Centrale si de Est, Polonia se regaseste pe locul 15, Ucraina pe 29, Austria pe 33, Bulgaria pe 36, iar Ungaria si Cehia pe 39, respectiv 40.
In prezent, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), in Romania sunt in derulare sapte proiecte fotovoltaice, iar valoarea acestora se ridica la 13 milioane de euro.
Proiectele, care insumeaza o capacitate instalata de 16,7 MW, sunt localizate in Constanta, Botosani, Suceava, Vrancea, Covasna, Brasov si Mehedinti.
Mai putina birocratie pentru finantarea proiectelor de energie... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:01
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
"Succesul pe piata post-recesiune va depinde de actiunea imediata. Progresul notabil realizat de Romania in ultimii ani in domeniul energiei regenerabile a avut la baza atractivitatea data realizarii acestor investitii aici de legislatia certificatelor verzi. Insa de acum inainte planurile de investitii anuntate in energie vizeaza sectoarele traditionale ale productiei, in termocentrale si hidrocentrale. Companiile de utilitati au oportunitati la o alta economie de scara in aceste sectoare in tari precum India si China", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de compania de consultanta Ernst & Young (E&Y).
Astfel, "pentru a ramane in joc" si pentru a continua sa atraga bani in sectorul energiei, Romania ar trebui sa treaca imediat la construirea de programe coerente care sa faca aceste investitii atractive si, in acelasi timp, sa continue sa sprijine implementarea noilor tehnologii, cum ar fi serviciile energetice si retelele computerizate de energie, considera reprezentantii E&Y.
"Este necesara elaborarea unei strategii energetice clare, care sa stabileasca prioritatile pentru dezvoltarea celor mai competitive surse de generare a electricitatii si sa ofere mecanismele... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 11:37
Lukoil Ecoenergo, companie care apartine gigantului rus Lukoil, si producatorul italian de energie regenerabila ERG Renew au creat un joint venture care va dezvolta capacitati de energie solara si eoliana in Bulgaria si Romania, potrivit NewsIn. Compania nou infiintata se numeste LUKErg Renew si va avea sediul la Viena. Proiectele sale se vor concentra initial in Bulgaria si Romania, urmand sa se extinda in Ucraina si Rusia. Planul de afaceri al LUKErg Renew va fi analizat in iunie si aprobat pana la sfarsitul anului. Crearea noii companii face parte din strategia Lukoil de a demara afaceri in sectorul energiei regenerabile. Compania petroliera rusa LukOil si-a anuntat inca din martie intentia de a construi centrale solare si ferme eoliene in Romania si Bulgaria.
"Cum Rusia nu dispune de un sistem de sustinere a energiilor alternative, investitiile noastre se concentreaza in strainatate. E vorba cu precadere de tarile in care este prezenta LukOil - Bulgaria si Romania, unde avem in vedere construirea unor centrale solare si a unor ferme eoliene", spunea atunci adjunctul sefului departamentului pentru energie al societatii, Vasili Zubakin, citat de RIA Novosti.
LukOil, care asigura 18% din productia rusa si 2,1% din productia mondiala de petrol, este cea mai mare societate rusa in domeniu. Rezervele sale de hidrocarburi reprezinta 1,3% din rezervele mondiale. Are o cifra de afaceri anuala de 81 miliarde dolari si venituri nete de 9,5 miliarde dolari.
Compania Lukoil... mai mult
Joi, 26 Mai 2011, ora 14:59
Directorul GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, a declarat pentru NewsIn ca, in anul 2015, unitatile de producere a electricitatii din Romania din surse regenerabile vor fi dominate de cele din surse eoliene, si ca nu poate fi vorba inca de o dezvoltare a solarului."In 2015, piata de energie regenerabila va fi dominata de vant si cred ca, din punct de vedere al resurselor care vor beneficia de certificate, cea mai mare parte va fi pe energie eoliana.
In primul rand, pentru ca energia eoliana, in momentul in care conditiile si reglementarile de sustinere pentru energiile regenerabile au fost foarte rigide in Romania, era si ea o tehnologie matura comercial, care raspundea si din punct de vedere al investitiei specifice nevoilor momentului, si din punct de vedere al calitatii tehnologice, al mediului in care opereaza intr-un sistem energetic", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.
Potrivit acesteia, nu este momentul unei discutii despre o dezvoltare a solarului pana in 2015.
"Solarul inca nu este la aceasta maturitate tehnologica care sa-i permita o dezvoltare fara o sustinere financiara foarte importanta.
De aceea, si in lege, tehnologia solara este cea care are sase certificate verzi, dar inca nu este matura comercial. Poate nici nu este momentul sa discutam de o dezvoltare a solarului pana in 2015. Majoritatea... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:30
Energia produsa din surse eoliene ar putea duce la o crestere cu 2% a pretului final al electricitatii in 2011, a declarat miercuri presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, intr-o conferinta de presa comuna cu firma de avocatura CMS Cameron McKeena, precizeaza Mediafax. "Pentru 2011, influenta energiilor regenerabile ar insemna o crestere de 2% a pretului final al electricitatii", a spus Lungu, afirmand ca anul viitor este prognozata o productie de 1,5 TWh de energie din surse regenerabile.
Potrivit acestuia, influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei era in 2005 de doi bani pe MWh, iar in 2009 a ajuns la 1,21 lei pe MWh.
In 2010 influenta in pret va ajunge la 2,85 lei pe MWh, iar in 2011 ar putea fi intre sapte lei si 14 lei pe MWh, in functie de numarul de certificate verzi acordate pentru productia de energiei din surse regenerabile.
"Energia regenerabila este o necesitate pe termen lung, avand in vedere ca resursele conventionale se epuizeaza", a afirmat Lungu.
Romania poate atrage intre sapte si noua miliarde euro in sectorul energiilor regenerabile, a spus Gabriel Sidere, managing parter in firma internationala de avocatura Cameron Mckeena.
"Acum sunt instalati 320 MW in eoliene. Problema este cum ajungem la circa 3.000 MW. Investitiile pana la 3.000 MW pot ajunge pana la sase miliarde de euro. Ce s-a realizat pana acum este foarte putin, comparativ cu Bulgaria", afirmat Sidere.
El a adaugat ca... mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 11:29