Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.
Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.
Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.
Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).
Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.
Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).
Citeste mai mult despre O... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 18:46
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica pot lua masura de a nu mai acorda aprobari pentru producatorii de energie regenerabila pentru a proteja Sistemul Energetic National (SEN) care nu suporta la infinit capacitatea de transport, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Nu am vazut niciun investitor de aici sa se gandeasca la faptul ca acea energie trebuie transportata cumva. Capacitatea de transport a Transelectrica nu suporta mai mult de 3.500 de MW. Atunci cand facem investitii trebuie sa ne gandim si la viitor.
ANRE si Transelectrica vor lua masuri de reducere a acestor aprobari si chiar blocarea lor. Trebuie sa spunem ca Sistemul Energetic National nu suporta. Nu putem sa ne permitem sa oprim centrale de mii de megawati, dupa care sa le repornim, sa trimitem oameni acasa si sa cheltuim cu repornirea lor", a spus Nita.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Romania are, la ora actuala, un surplus de energie pe care nu are cum sa-l vanda din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct.
"Avem un surplus de energie pe care nu avem cum sa-l vindem din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct", a mentionat Constantin Nita.
Investitii de peste trei miliarde de euro in ultimii trei ani
Conform datelor oficiale, sectorul energiei verzi din Romania a atras, in ultimii trei ani, investitii de peste trei... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:32
Si persoanele care locuiesc la bloc au posibilitatea sa diminueaze costul facturilor la curent electric, cu ajutorul sistemelor de producere a energiei regenerabile.
Din pacate, lipsa unor programe publice de sustinere a investitiilor, problemele de organizare si costurile mari pe care le implica obtinerea autorizatiilor au descurajat pana acum asociatiile de proprietari.
In tarile vestice, aceste solutii se bucura de o larga popularitate si sustinere guvernamentala, dar in Romania, asociatiile de proprietari trebuie sa se descurce pe cont propriu. In prezent nu exista programe publice care sa sustina astfel de investitii, ca in cazul programului de reabilitare termica. Mai mult, Programul Casa Verde, care oricum este blocat din 2011, a exclus din randurile beneficiarilor pe cei care locuiesc la bloc, din cauza numarului mic de solicitari si a problemelor organizatorice pe care le implica (proprietarii trebuie sa fie de acord in unanimitate), potrivit Administratiei Fondului de Mediu.
Cum se calculeaza costurile investitiei
De regula, o familie consuma in medie 3-4 kW/zi. Pentru un kW putere instalata, care genereaza in medie 5-6 kW/zi, sunt necesare instalatii pe o suprafata de 6-7 mp. In ceea ce priveste costurile investitiei, ele se ridica la 1.300-1.350 de euro pentru fiecare kW putere instalata, potrivit calculelor lui Hans Simon, proprietarul companiei EcoApaSol.
Principala problema a sistemelor fotovoltaice pe acoperisurile blocurilor este suprafata... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:10
Directorul GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu, a declarat pentru NewsIn ca, in anul 2015, unitatile de producere a electricitatii din Romania din surse regenerabile vor fi dominate de cele din surse eoliene, si ca nu poate fi vorba inca de o dezvoltare a solarului."In 2015, piata de energie regenerabila va fi dominata de vant si cred ca, din punct de vedere al resurselor care vor beneficia de certificate, cea mai mare parte va fi pe energie eoliana.
In primul rand, pentru ca energia eoliana, in momentul in care conditiile si reglementarile de sustinere pentru energiile regenerabile au fost foarte rigide in Romania, era si ea o tehnologie matura comercial, care raspundea si din punct de vedere al investitiei specifice nevoilor momentului, si din punct de vedere al calitatii tehnologice, al mediului in care opereaza intr-un sistem energetic", a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.
Potrivit acesteia, nu este momentul unei discutii despre o dezvoltare a solarului pana in 2015.
"Solarul inca nu este la aceasta maturitate tehnologica care sa-i permita o dezvoltare fara o sustinere financiara foarte importanta.
De aceea, si in lege, tehnologia solara este cea care are sase certificate verzi, dar inca nu este matura comercial. Poate nici nu este momentul sa discutam de o dezvoltare a solarului pana in 2015. Majoritatea... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:30