Capacitatile de productie a energiei nucleare au atins un maximum istoric pe plan mondial, insa numarul de proiecte noi in domeniu este redus, arata un studiu publicat marti.
Conform rezultatelor World Nuclear Industry Status Report (raportul anual privind starea industriei nucleare in lume) pe 2018, preluate de AFP, capacitatea operationala a centralelor nucleare a ajuns la 370 de gigawati, peste maximul precedent de 368 GW in 2006.
Pe de alta parte, in 2018, in intreaga lume au inceput sa functioneze doar noua reactoare noi - sapte in China si doua in Rusia. Ulterior, in primul semestru din 2019, au fost date in exploatare alte patru, dintre care doua in China.
Numarul total de reactoare nucleare functionale din intreaga lume a ajuns astfel la 417, in 31 de tari, la inceputul semestrului al doilea al acestui an. In 1989, erau inregistrate 418 reactoare, insa puterea lor medie era mai mica.
Raportul - de obicei critic la adresa industriei nucleare, potrivit AFP - prezinta o dinamica slaba a domeniului respectiv; la 1 iulie, erau in constructie 46 de reactoare (dintre care 10 in China), cel mai mic numar din ultimul deceniu.
Anul trecut au inceput doar cinci proiecte noi in domeniu, in Bangladesh, Coreea de Sud, Regatul Unit, Rusia si Turcia, iar anul acesta unul singur, in Rusia.
In China, considerata "locomotiva sectorului", nu s-a mai inceput constructia unui reactor comercial din decembrie 2016, subliniaza raportul. Maximul istoric al dezvoltarii a... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:30
Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat luni ca nu vrea ca Germania sa importate energie nucleara ieftina din tarile vecine pentru a compensa programata inchidere a termocentralelor pana in 2038, transmite Reuters.
"Vrem sa dispunem de securitate energetica in orice moment", a declarat Peter Altmaier pentru postul de televiziune ZDF, adaugand "nu vrem sa importam energie nucleara ieftina din alte tari. In concluzie, avem nevoie de flexibilitate".
Comisia guvernamentala pentru carbune a decis duminica faptul ca, pana la sfarsitul anului 2038, Germania ar trebui sa renunte sa mai arda carbune pentru a obtine energie. De asemenea, Comisia, compusa din politicieni, cercetatori si lobisti, a propus acordarea unor ajutoare de cel putin 40 de miliarde de euro pentru regiunile afectate de renuntarea la carbune.
Peter Altmaier a spus ca propunerile Comisiei vor fi analizate si discutate in mod constructiv cu primul ministru dupa care va fi prezentat un plan pentru legile necesare care vor viza atat regiunile afectate cat si care sunt centralele care pot fi scoase din retea. "Pentru ca lumina sa nu se stinga si electricitatea sa continue sa fie furnizata la priza. Germania este o tara cu o securitate ridicata a aprovizionarii", a spus Altmaier.
Conform Biroului Federal pentru Statistica, in 2017, 37% din energia electrica a Germaniei a fost obtinuta din arderea carbunelui in termocentrale. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 11:51
Elvetienii au decis ca intr-un orizont de timp tara lor sa renunte complet la energia nucleara, 58,2% dintre participantii la un referendum desfasurat duminica votand in favoarea unei legi ce interzice constructia de noi centrale atomoelectrice si sustine energia verde, precum si diminuarea consumului energetic.
Conform datelor oficiale, prezenta la urne a fost de 42,3%, procent situat in media participarii la consultarile populare din ultimii doi ani, elvetienii fiind chemati de cateva ori pe an la referendumuri pe teme dintre cele mai diverse, relateaza AFP.
Referendumul de duminica a fost rezultatul unui indelungat proces inceput dupa accidentul nuclear produs in martie 2011 la Fukushima si care a fost urmat de un puternic tsunami. La cateva saptamani dupa acea catastrofa, Elvetia a decis ca pe termen lung sa renunte la energia nucleara, dar legea in acest sens a fost votata de Parlament abia in septembrie 2016.
Elvetia are in prezent patru centrale nucleare ce produc aproximativ o treime din necesarul de energie al tarii. Executivul de la Berna a anuntat inchiderea progresiva a acestora pana in anul 2034, dar a subliniat ca aceasta data este doar teoretica.
In paralel cu renuntarea la energia nucleara, Elvetia va implementa in etape pana in anul 2050 o noua strategie energetica bazata pe sustinerea energiilor regenerabile.
Prima componenta a acestei strategii, a carei aplicare va incepe chiar de anul viitor, vizeaza in principal reducerea consumului de... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 08:02
Statul roman trebuie sa finalizeze in acest an negocierile cu China General Nuclear Power Corporation pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala din Cernavoda, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, sustinand ca nu sunt bani suficienti pentru prelungirea duratei de viata a reactorului 1.
Ministrul a mentionat ca exista anumite pretentii din partea companiei chineze, fara a da detalii.
Ministerul Energiei si reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) au convenit in februarie asumarea unui calendar de actiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect care sa realizeze raectoarele 3 si 4 de la Cernavoda sa fie urgentate.
Potrivit unui raport din aceasta luna al Nuclearelectrica, compania care administreaza centrala nucleara din Cernavoda, proiectul de retehnologizare a Unitatii 1 are o valoare estimata de 1,2 - 1,5 miliarde euro.
"Noi vorbim de extinderea reactoarelor 3 si 4, dar trebuie sa vorbim si de retubarea reactoarelor 1 si 2. Pentru ca mai au putin si ajung la 30 de ani de viata, de productie si noi inca nu suntem pregatiti sa facem aceasta retubare. Chiar mi-am exprimat nemultumirea fata de conducerea SNN pentru ca inca lucreaza la un studiu de fezabilitate pentru aceasta retubare", a afirmat Petcu marti seara la Antena 3.
Oficialul afirma ca SNN a strans bani pentru retubarea reactorului 1, dar acestia nu sunt suficienti.
"Noi din 2021-2022 trebuie sa demaram aceste lucrari,... mai mult
Miercuri, 03 Mai 2017, ora 07:51
Romania vrea sa construiasca inca doua reactoare nucleare in parteneriat cu o companie din China, iar proiectul de 6,4 miliarde de euro se afla inca in faza incipienta.
Ziare.com a stat de vorba cu reprezentantii Forumului Atomic Roman (ROMATOM) despre situatia energiei nucleare din tara noastra, dar si despre proiectele viitoare din acest domeniu.
Iohannis pleaca in America - va participa la Summitul Securitatii Nucleare
Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile?
Acestia ne-au precizat motivul pentru care e oportun sa construim inca doua reactoare nucleare, dar au vorbit si despe cat de important este sa avem un mix energetic variat.
Care este situatia actuala a energiei nucleare din tara noastra?
In prezent, in Romania opereaza doua unitati nucleare - Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda detinute de Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN). Unitatea 1 a fost data in operare comerciala in 1996, ...citeste mai departe despre "Energia nucleara in Romania: Proiect de miliarde de euro cu chinezii si independenta energetica - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 08:22
Pretul stabilit de autoritati pentru energia electrica furnizata de Nuclearelectrica pe piata reglementata, din care populatia este aprovizionata din cele mai ieftine surse de energie, a ajuns mai mare decat preturile obtinute pentru energia produsa la centrala de la Cernavoda, din piata libera, din care cumpara firmele, a declarat directorul general al companiei, Daniela Lulache.
Nuclearelectrica, societatea care opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, vinde 86% din energia produsa pe piata libera administrata de OPCOM, iar restul pe piata reglementata, din care este aprovizionata populatia, scrie Nwws.ro.
In prezent, doar societatile de stat Nuclearelectrica si Hidroelectrica contribuie pe piata reglementata, deoarece energia nucleara si cea produsa in hidrocentrale sunt considerate cele mai ieftine surse de energie. Pana in 2014, piata reglementata aducea pierderi companiei Nuclearelectrica, pentru ca preturile erau mai mici decat cele obtinute prin vanzarea energiei pe ...citeste mai departe despre "Populatia a ajuns sa plateasca mai mult decat firmele pentru energia nucleara produsa la Cernavoda" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Martie 2016, ora 10:25
Moscova nu s-a sfiit niciodata sa se foloseasca de companiile de stat pentru atingerea scopurilor in politica externa a tarii.
Rafuielile politice duse de Vladimir Putin cu Belarusul sau Ucraina, condimentate cu taierea alimentarii cu gaze naturale, au lasat de cateva ori inclusiv parti intregi din Europa in frig.
Dar alte arme, care pot spori considerabil influenta politica a Rusiei, au fost pana acum ignorate de catre analisti.
Recenta dezvaluire a tentativelor Rusiei de a cumpara resursele de uraniu de pe glob ar putea schimba acest lucru.
Rosatom, compania de energie nucleara detinuta de statul rus, intretine o activitate prolifica pe toate meridianele, detinand recordul mondial de contracte de construire a centralelor nucleare la nivel international: 29 la numar, informeaza Reuters.
Numarul reactoarelor raspandite de Rosatom in aproape 20 de tari depaseste rezultatele americanilor de la Westinghouse sau pe cele ale companiei de stat franceze Areva, care nu a mai vandut un reactor nuclear din 2007.
Spre deosebire de proiectele de livrare a gazului natural sau a petrolului, care au o arie regionala de aplicabilitate, Kremlinul a sesizat in urma cu 10-15 ani ca centralele nucleare construite de Rosatom pot fi amplasate oriunde in lume, oferind si oportunitati de desfasurare a unor jocuri politico-economice la scara globala.
Putin, globe-trotter atomic
Numarul si pozitia geografica a tarilor care au incheiat cu Rusia acorduri de dezvoltare a... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 17:14
Cehia vrea sa creasca ponderea energiei nucleare in mixul energetic, chiar daca tara vecina, Germania, si-a propus sa inchida toate centralele nucleare iar pretul energiei electrice pe piata europeana este la un nivel scazut record, transmite Bloomberg.
Adjunctul ministrului Industriilor, Pavel Solc, a precizat ca energia nucleara are un rol "crucial" in nou strategie energetica care este elaborata in prezent si urmeaza sa fie adoptata de Cabinetul de la Praga la inceputul anului urmator.
Cu doua centrale nucleare si mai multe termocentrale alimentate cu lignit de la minele locale, Cehia exporta in prezent 20% din productia de electricitate. Insa, pana in 2030, Cehia va fi nevoita sa inlocuiasca capacitati de aproximativ 3.500 de megawati, majoritatea sub forma noilor centrale nucleare.
"Nu putem sa acoperim deficientele cu sursele regenerabile sau prin cresterea eficientei energetice. Pana in 2030 potentialul nostru de export va disparea complet", a declarat Pavel Solc.
Insa, pana acum, grupul ceh de utilitati CEZ, cel care opereaza cele doua centrale nucleare din Cehia, a amanat de doua ori alegerea companiei care va furniza urmatoarele doua reactoare de la centrala de la Temelin. CEZ cere Guvernului de la Praga sa-i ofere garantii ca pretul energiei electrice va fi suficient pentru a acoperi costurile de 10 miliarde de dolari ale acestui proiect. Statul ceh controleaza 70% din actiunile CEZ.
Potrivit analistului UBS, Patrick Hummel, Cez ar avea nevoie ca... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 09:49
Consumul de energie nucleara al Romaniei a fost anul trecut de 2,7 milioane tone echivalent petrol, reprezentand 0,4% din cel mondial, conform statisticilor companiei petroliere British Petroleum.
Consumul de energie nucleara a crescut in 2011, in Romania, cu 1,1% fata de anul precedent, fiind mai mult decat dublu fata de cel din 2001, cand a totalizat 1,2 milioane tep.
Cel mai mare consum de energie nucleara a fost inregistrat anul trecut in SUA - 188,2 milioane tep, Franta - 100 milioane tep, Federatia Rusa - 39,2 milioane tep, Japonia - 36,9 milioane tep, Coreea de Sud - 34 milioane tep.
In Uniunea Europeana, consumul de energie nucleara a fost in 2011 de 205,3 milioane tep, mai mare cu 1,1% fata de cel din 2010. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 11:16