Japonia are ambitii mari in domeniul energiei regenerabile si a creat un proiect care presupune acumularea energiei soarelui cu ajutorul a 30 de insule fotovoltaice.
Proiectul energetic indraznet a fost conceput astfel deoarece aceasta tara asiatica nu are un teritoriu foarte mare, scrie digitaltrends.com. El apartine companiilor Kyocera si Century Tokyo.
Initial, acestea vor construi doua insule care vor pluti pe rezervoare uriase, energia produsa urmand a fi de 2,9 megawatti. O prima insula va fi amplasata pe lacul Nishishira si va genera ...citeste mai departe despre "Proiectul energetic uluitor al Japoniei: Insule fotovoltaice plutitoare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 14:31
O centrala fotovoltaica va fi realizata in comuna prahoveana Cornu, proiectul, al carui obiectiv este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna, fiind realizat cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, joi a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul "Centrala fotovoltaica de producere a energiei electrice din conversia energiei solare in Comuna Cornu, judetul Prahova", care va fi finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS - CCE).
Proiectul are o valoare totala de 38.270.610 lei, iar obiectivul principal este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna Cornu.
"Dorinta noastra este sa devenim independenti in ceea ce priveste plata la energia electrica. Pentru iluminatul public si institutiile publice, inclusiv statia de epurare si de pompare, consumurile totale intr-un an depaseau cinci miliarde de lei vechi", a declarat managerul de proiect, Daniela Iancu.
Presedintele CJ, Mircea Cosma, a precizat ca in viitor, vor fi dezvoltate in majoritatea localitatilor astfel de proiecte care implica surse de energie regenerabila.
De asemenea, o centrala fotovoltaica a carei putere instalata este de 3,4 MW a fost inaugurata, marti, in comuna prahoveana Magurele, investitia, in valoare de aproximativ cinci milioane de euro, fiind a... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:29
O firma spaniola construieste in orasul Livada, judetul Satu Mare, un parc fotovoltaic de 135 de hectare, investitia ridicandu-se la 65 de milioane de euro.
Seful de santier, Filip Popescu, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca parcul are o capacitate de 56 MW si va produce energie electrica pentru aproximativ 60.000 de locuinte.
"Parcul are o putere de 56 MW, ca marime este al saptelea din lume, pe o suprafata de 135 hectare. Investitia este de 65 de milioane de euro. Va fi gata in noiembrie, anul acesta vrem sa facem toate probele, va produce energie pentru 60.000 de locuinte", a declarat Filip Popescu.
Dupa finalizarea investitiei la parc vor lucra aproximativ 15 persoane, pentru partea de intretinere a panourilor, dar si pentru intretinerea terenului.
"Cel mai mult ne intereseaza electricieni, ingineri, pentru inlocuirea panourilor, dar o sa avem oameni si pentru tuns iarba, intretinerea drumurilor. Cautam oameni de peste tot, dar cat mai aproape de Livada", a precizat Filip Popescu.
Potrivit acestuia, amortizarea investitiei depinde foarte mult de soare, dar si le legislatiei, insa in general o asemenea investitie se recupereaza in 12-15 ani.
Primarul orasului Livada, Arthur Piricsi, a anuntat ca pe plan local o asemenea investitie inseamna foarte mult, urmand sa fie platite impozite.
"Doar pentru eliberarea autorizatiei de construire au platit o taxa de 250.000 de lei. A fost un avantaj foarte mare pentru ca am putut sa investim banii in... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 14:05
Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55