Turbinele eoliene reprezinta principala sursa de generare a energiei electrice joi dimineata, acoperind peste un sfert din productia nationala, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 11:00, eolienele produceau 2.523 MW, adica 27,23% din total.
Ele erau urmate de hidrocarburi - 20%, carbune - 15,9%, nuclear - 15,2%, fotovoltaic - 5% si biomasa - 0,7%.
Consumul national era, la ora mentionata, de 8.786 MW, productia se ridica la 9.351 MW, iar diferenta de 529 MW era exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, miercuri, o atentionare cod galben de vant puternic, valabila pana joi seara pentru 25 de judete ale tarii. mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:59
Vantul puternic din ultimele zile a facut ca turbinele eoliene din tara sa functioneze la capacitate maxima, astfel ca vantul este prima sursa de electricitate a tarii noastre, de joi.
In aceste conditii, Romania exporta electricitate masiv, iar preturile in piata coboara, scrie Economica.net.
De joi, de la ora 11:00, turbinele eoliene au fost prima sursa de generare de energie electrica a tarii.
De atunci, eolienele produc constant peste 2.500 MW, atingand chiar si 2.800 MW joi seara la ora 19:00.
Sursa citata precizeaza ca in tara noastra sunt instalate capacitati de circa 3.000 MW, cea ce inseamna ca aproape toate parcurile eoliene au produs energie electrica la capacitate maxima.
Acest lucru a dus si la o scadere semnificativa a preturilor in piata. In Romania preturile au coborat sub cele din Cehia.
In plus, producatorii din Romania au coborat si pretul zonei, in contextul in care pe fiecare interval orar al zilei exportam energie pe granita cu Ungaria. ...citeste mai departe despre "De joi, vantul este prima sursa de electricitate a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 11:50
Vantul puternic din ultimele zile a facut ca turbinele eoliene din tara sa functioneze la capacitate maxima.
Miercuri, cand mare parte din tara s-a aflat sub cod galben de vant, peste o treime din toata energia a fost produsa de astfel de centrale, conform ProTv.
Astfel, energia obtinuta intr-o singura ora de la turbine a fost suficienta pentru a alimenta 4 milioane de gospodarii. Asta inseamna aproximativ 50% dintre gospodariile din Romania.
Productia a fost mai mare decat consumul, astfel ca Romania a exportat excedentul catre tarile vecine.
Amintim ca 18 judete si municipiul Bucuresti s-au aflat, miercuri, sub o avertizare cod galben de vant puternic.
Rafalele au atins frecvent 55 - 65 de kilometri la ora, iar temporar viteza vantului a ajuns si la 75 de kilometri la ora.
De altfel, cea mai mare parte a tarii a fost sub incidenta unei informari meteorolgice de instabilitate atmosferica accentuata, cu averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.
Vezi si Vreme extrema in Romania: Autobuz rasturnat de vant langa A2. Vijelia avea 90 km la ora si arata ca o tornada! ...citeste mai departe despre "Romania exporta energia eoliana produsa in urma vantului puternic din ultimele zile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 07:56
Energia eoliana era pe primul loc in topul surselor de electricitate, vineri dimineata, cu o pondere de aproximativ o treime din totalul productiei la nivel national, potrivit datelor postate pe site-ul Transelectrica.
Mai exact, la ora 10:15, energia eoliana asigura 27,4% din totalul productiei, cu 2.450 de MW. Cea mai mare pondere a energiei eoliene in aceasta dimineata s-a inregistrat la ora 6:25, cand au functionat 2.720 de MW, acoperind 34% din total.
La ora 10:15, consumul de energie electrica tarii era de 8.297 de MW, iar productia, de 8.905 MW, diferenta fiind exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri dimineata, o avertizare nowcasting cod galben de vant puternic pentru zona de litoral a judetelor Constanta si Tulcea, regiune unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene de pe teritoriul Romaniei.
Codul galben este valabil pana la ora 14:00. In zonele avertizate, se vor semnala intensificari ale vantului care vor atinge viteze de 65 - 80 km/h la rafala. mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 13:20
Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.
Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.
"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.
Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18
Romania este, alaturi de Polonia si Turcia, campioana la energie electrica produsa din surse eoliene in estul Europei, avand totodata sansa de a deveni numarul 1 in sector, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David, citat de NewsIn."In tara noastra sunt deja instalati aproape 700 MW din surse eoliene. Astfel, Romania, Polonia si Turcia sunt principalii actori in energie eolioana din estul Europei.
Intai, pentru ca sunt tari cu intindere mare, toate trei au iesire la mare (unde bate vantul puternic) si au deja multi megawatti instalati in parcuri eoliene", a spus Ionel David.
In timp ce Polonia avea la sfarsitul anului trecut circa 1.100 MW instalati in ferme eoliene, in Croatia si Serbia investitiile in sector sunt minore sau nu exista (cum e cazul Serbiei).
"Energia produsa din surse regenerabile, cum este cea eoliana (de vant), este o energie curata, fara emisii.
Ca un exemplu, 1 MW instalat intr-o unitate pe carbune polueaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon, iar 1 MW la o termocentrala pe gaze naturale, cu o jumatate de tona de emisii de dioxid de carbon", a precizat oficialul asociatiei.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Dana Duica, a afirmat ca pana in prezent au fost create aproximativ 2.000 de locuri de munca in sectorul eolian din Romania.
Totodata, potrivit asociatiei, Romania si-ar putea dubla pana la sfarsitul acestui an capacitatile de productie... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:39
Romania are un potential eolian foarte mare si, tocmai de aceea, ar putea deveni un pion important in zona energiilor regenerabile din Estul Europei. Pe harta eoliana a tarii noastre, cele mai favorabile locatii pentru astfel de investitii sunt Dobrogea si judetele din sudul Moldovei. "In 2010, Romania a inregistrat cel mai mare progres din tot Estul Europei, la capacitatea instalata de eoline.
Avem 448 de MW instalati, numai anul trecut, ajungand astfel, la sfarsitul anului, la un total de 462 MW", a declarat Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, pentru TV Ziare.com.
In ceea ce priveste anul in curs, estimarile arata ca se vor instala inca 600 MW, adica investitii de aproximativ un miliard de euro. Prima investitie inaugurata in acest an va fi un parc in Cernavoda, de 138 de MW, facut de portughezi, care va fi deschis in una-doua saptamani. Potentialul Romaniei este insa mult mai mare, potrivit specialistului, si, tocmai de aceea, tara noastra va junge la 4.000-5.000 MW instalati in cativa ani. "Vom urma modelul Germaniei, pentru ca avem conditii climatice asemanatoare. In zona exista trei mari puteri: Polonia, Romania si Turcia.
Sunt tari care au iesire la mare, unde se intensifica vantul si se creeaza premise favorabile pentru dezvoltarea eoliana", a adaugat invitatul TV Ziare.com.Cat costa astfel de investitii? Desi Romania a inceput abia de curand astfel de proiecte, aceasta intarziere are si un avantaj,... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:47
Litoralul romanesc, cu regiuni izolate in care saracia sare in ochi, iar vantul este singura certitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energiei eoliene, atragand nume precum CEZ, care instaleaza cel mai mare complex eolian terestru din Europa, titreaza publicatia Le Monde citata de Mediafax. In urma cu 2.000 de ani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Marii Negre, a facut cunostinta cu puternicele vanturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. In prezent, forta lor se face simtita pana in Fantanele, un sat mic situat la cateva zeci de kilometri de mare, comenteaza Le Monde.
"De aceea se numeste Marea Negra. Este agitata, iar cand se infurie, ceea ce se intampla foarte des, suflarea ei se simte pana aici", spune Constantin Stanciu, locuitor din Fantanele. In aceste zone izolate, vantul este singura certitudine, noteaza Le Monde.
Relieful este usor deluros, clima arida, iar solul pietros limiteaza culturile. Soarele este la fel de puternic precum vantul, asa cum o arata tenul taranilor. Saracia sare in ochi, iar populatia s-a resemnat in fata fortei vantului.
In prezent, insa, vantul istoriei bate in favoarea lor, vechiul dusman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instaleaza la Fantanele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa. Proiectul vine ca o binecuvantare pentru tarani, care au pus la dispozitia grupului terenul, pentru care primesc pana la 3.000 de euro pe an.
"Este o adevarata mana cereasca. Primim 1.800 de... mai mult
Duminica, 15 August 2010, ora 21:07
Romania s-a miscat cel mai repede la capitolul energie eoliana dintre tarile est-europene, facand in doi ani ce n-a facut Polonia in cinci, a declarat pentru NewsIn reprezentantul General Electric pentru Europa Centrala si de Est, Rod Christie."In prezent, tara unde am vazut cea mai multa activitate in energia eoliana este Romania. A introdus legislatie, are un profil eolian foarte bun si vedem acum ca se construieste cel mai mare parc eolian pe uscat din afara Statelor Unite", a spus Christie.
General Electric a anuntat in luna septembrie ca va furniza inca 101 turbine eoliene pe langa cele 139 contractate anul trecut pentru a doua faza de dezvoltare a parcului Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Turbinele sunt fabricate in Salzbergen, Germania, si sunt ultima tehnologie in materie de eficienta si capacitate de conectare la reteaua electrica.
Parcul eolian de 600MW va fi gata in prima parte a lui 2011, a anuntat recent compania ceha CEZ, operatorul proiectului.
Pe de alta parte, reprezentantul General Electric a atras atentia ca energia eoliana nu reduce dependenta de gaz, deoarece parcurile eoliene de mare capacitate, ca cel din Constanta, trebuie sa fie dublate si de centrale pe gaz, care sa genereze electricitate atunci cand nu bate vantul.
"Cand nu e vant, productia trebuie compensata cu o alta forma de energie, cele mai eficiente fiind centralele pe gaz, pentru ca cele nucleare nu pot fi oprite si pornite de la o zi la alta, iar cele pe carbune polueaza", a... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 15:26