Scotia s-ar putea transforma in uzina de energie verde a Regatului Unit. Guvernul scotian a aprobat saptamana trecuta construirea primului parc eolian plutitor din Marea Britaniei in largul coastelor din nord-vestul tarii.
Proiectul pilot de 30 MW urmeaza sa fie realizat de Statoil, compania de stat in domeniul energiei din Norvegia, energia produsa fiind suficienta pentru a alimenta 20.000 de locuinte, anunta portalul Quartz.
Costuri reduse
"Parcurile eoliene plutitoare reprezinta o noua, importanta si extrem de competitiva resursa de energie regenerabila.
Obiectivul nostru este sa demonstram utilitatea comerciala a acestui proiect si sa crestem potentialul aplicarii acestei solutii la scara globala", a explicat Irene Rummelhoff, vicepresedinte pentru noi solutii energetice in cadrul Statoil.
In cadrul proiectului pilot, constructorii norvegieni vor amplasa 6 turbine eoliene flotabile de cate 5 MW la 30 de kilometri departare de plajele din Peterhead, comitatul Aberdeen.
Pentru ca nu sunt fixate pe fundul marii, costurile pentru realizarea turbinelor scad considerabil, fapt ce inseamna producerea de energie la un pret avantajos.
Statoil si guvernul scotian se asteapta ca pretul energiei produse in proiectul pilot Hywind Scotland sa fie de 100 lire/MWh, cu 12 lire mai ieftin decat media inregistrata la nivel global in cadrul altor proiecte eoliene maritime, relateaza consultantii de la Carbon Trust.
Expertii companiei au estimat ca dezvoltarea unor... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 12:16
1Romania se afla pe locul 10 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al productiei de energie eoliana, au declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie - SunE.
"In acest moment, in UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de 106.000 MW. Cea mai mare productie este in Germania, unde sunt peste 30.000 de MW si in Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Romania este pe locul 10, suntem intre tarile cu un numar semnificativ de centrale eoliene", a declarat Dan Teodoreanu, vicepresedintele asociatiei.
El a mai spus ca, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, in Romania sunt instalate capacitati eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalatii de producere a energie pe baza de biomasa de 42,7 MW si pe baza de biogaz de 0,5 MW.
"In ceea ce priveste energia fotovoltaica, in lume exista cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 in UE, adica de 10 ori mai mult decat consumul anual al Romaniei, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producator de energie fotovoltaica este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW si de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul intai in urmatorii ani", a completat Teodoreanu.
Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producatori de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:02
Subventiile pentru energiile regenerabile maresc pana la cote insuportabile costurile de productie in industrie, iar scaderea acestora provoaca pierderi investitorilor in sisteme ecologice. In plus, administratorii sistemului energetic sunt obligati sa faca echilibristica intre sursele clasice si cele "curate".
Romania si-a asumat la nivelul Uniunii Europene sa atinga un procentaj de energie regenerabila in consumul total de 24% in 2020. Prin legea interna, autoritatile din Romania si-au stabilit sa atinga, pana in 2020, un procent de energie electrica regenerabila de 38%, netinand insa cont de realitatile economice din tara. Astfel, Romania a devenit un El Dorado al investitorilor in energie regenerabila, dar si un iad pentru industriasi, care sunt obligati sa suporte, prin majorari de preturi, costurile pentru aceste surse.
Schema actuala de sprijin din Romania este cea mai generoasa din toate statele membre UE. Numai pentru acest an, schema prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca de la stat certificate de 500 de milioane de euro.
Daca pentru producatorii de energie verde subventia este bine-venita, pentru industriasi inseamna costuri suplimentare de productie care pot duce chiar la inchiderea unor fabrici. Pentru exemplificare, mentionam ca numai la Alro Slatina s-au inregistrat costuri de 22 de milioane de euro cu energia regenerabila, din totalul facturat de 66 de milioane de euro pentru energia consumata in 2012 de catre producatorul de... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:56
Chiar daca Europa se confrunta cu o criza economica dura, industria energiei eoliene a reusit sa inregistreze un avans serios in ultimii ani.
Succesul acestei ramuri a fost determinat, in mare parte, de reglementarile impuse de Comisia Europeana, precum si de planurile fiecarei natiuni in parte de a reduce dependenta de combustibilii clasici, noteaza aol.com.
In acest an, productia de energie eoliana din tarile membre ale Uniunii Europene a ajuns la 100 GW.
Aceasta cantitate ar fi fost realizata de 39 de centrale sau de arderea a 72 milioane de tone de carbune.
Energia eoliana reprezinta 7% din totalul de energie consumata in UE, potrivit datelor furnizate de European Wind Energy Association (EWEA) din Bruxelles.
"Le-a luat 20 de ani statelor europene ca sa produca 10 GW de energie eoliana si alti 13 ani, pentru inca 90 GW", a precizat Christian Kjaer, CEO al organizatiei, care a adaugat ca aceasta cantitate este suficienta pentru a alimenta 57 milioane de gospodarii.
Citeste mai multe despre Energia eoliana din Europa, infloritoare pe timp de criza pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 12:16
Romania are o pozitie de lider absolut in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste productia de energie eoliana, se afirma intr-un raport al Programului pentru conducere durabila.
Documentul, care cuprinde date despre Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Ungaria, a fost prezentat luni, la Sofia, in cadrul conferintei internationale "Politici pentru o crestere economica verde in Balcani". Aproape un sfert din toate unitatile eoline din noile state membre ale UE sunt situate pe teritoriul Romaniei, se afirma in document.
Partea de sud-vest al tarii are cel mai bun potential pentru productia de energia eoliana, iar principala piedica pentru construirea unor unitati noi este capacitatea limitata a sistemului national de transport al curentului electric. In momentul de fata, Romania se confrunta cu un adevarat boom al investitiilor in energia eoliana. In ultimii doi ani, capacitatile instalate au crescut de cel putin zece ori. Au fost emise licente pentru conectarea la retelei nationale a unor unitati cu o capacitate totala de 17.000 de megawati, in conditiile in care reteaua ar putea sa suporte doar 3.300 megawati (din care 1.000 de megawati sunt deja conectate), se noteaza in raport.
Romania, are potential si in ceea ce priveste energia solara fotovoltaica
Autorii raportului afirma ca sud-vestul Romaniei ofera si cele mai bune conditii si in ceea ce priveste energia solara fotovoltaica. Potentialul Romaniei in aceasta privinta este mai mare decat cel al... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 16:35
Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.
Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.
"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.
Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18
Romanii vor plati cu pana la 4,3% mai mult pentru energie pana la sfarsitul lui 2011, intrucat aplicarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila va creste pretul energiei cu 2 pana 4,5 euro pe Mwh, potrivit Adevarul. Notificarea privind schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila a fost deja trimisa vineri catre Comisa Europeana, iar autoritarile se asteapta sa primeasca un raspuns pozitiv, in maxim doua luni.
Energia regenerabila, o energie scumpaPretul ridicat al tehnologiei necesare si angajamentele statelor membre UE a determinat guvernele sa vina cu scheme de sprijin pentru stimularea investitiilor in sector energiei regenerabile.In Romania producatorii de energie verde primesc certificate verzi, care sunt vandute pe o piata specializata si astfel castiga niste sume in plus, pe langa pretul energiei.Furnizorii au obligatia sa cumpere aceste certificate, dar costul lor este transferat in factura consumatorului, care devine principalul pilon de sprijin pentru productia de energie verde.Sectorul eolian, punct de maxim interes pentru investitori Pentru ca Romania vrea sa atraga investitii serioase in sectorul energiei verzi, statul acorda peste 10 miliarde de euro producatorilor din domeniu, in urmatorii zece ani.
Trei sferturi dintre investitorii straini care cauta oportunitati de afaceri in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special in zona regenerabilelor, iar peste 80% dintre cei interesati de energia verde... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 17:05
Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, la 462 MW, plasandu-se pe pozitia a saptea in UE dupa cresterea de volum, insa este in continuare cu mult in urma altor state membre in aceasta privinta, anunta Mediafax.Astfel, daca ponderea energiei eoliene in totalul consumului intern este de 24% in Danemarca, 14% in Spania si Portugalia, circa 10% in Irlanda si Germania si 5,3% la nivelul UE, in Romania numai 1,6% din electricitatea folosita provine din centrale eoliene.
Spania a reusit anul trecut cea mai puternica crestere in volum a capacitatii de generare de energie eoliana, instaland 1.516 MW, urmata de Germania (1.493 MW), Franta (1.086 MW), Marea Britanie (963 MW), Italia (948 MW), Suedia (604 MW), Romania (448 MW), Polonia (382 MW), Belgia (350 MW), Portugalia (345 MW) si Danemarca (327 MW), potrivit unui raport al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana EWEA.
Restul statelor membre UE au instalat in total 800 MW in energie eoliana in 2010.
Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).
La nivelul UE, capacitatea instalata anul trecut se ridica la 9.259 MW, iar capacitatea totala de productie de la finele lui 2010 era de 84.074 MW.
Potrivit Transelectrica, la reteaua romaneasca de electricitate se mai poate conecta capacitate de pana la 3.500 MW in energie eoliana.... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 16:24
General Electric investeste aproape 340 milioane euro in sectorul energiei eoliene offshore (pe mare sau pe ocean- n.r.), in dezvoltarea sau extinderea unitatilor sale de productie, inginerie si service pentru turbine eoliene din patru tari europene, Marea Britanie, Norvegia, Suedia si Germania, relateaza NewsIn.Initiativa se concentreaza pe turbina eoliana GE de 4 MW actionata direct si pe sectorul eolian offshore, potrivit unui comunicat al companiei.
"Sectorul eolian offshore va juca un rol vital avand in vedere cererea globala in crestere pentru energie regenerabila si va avea un viitor stralucit aici, in Europa.
Aceste investitii ne vor permite sa ajutam la valorificarea vastelor resurse eoliene offshore intacte ale Europei, creand in acelasi timp noi locuri de munca atat pentru GE, cat si pentru furnizorii nostri", a declarat presedintele si directorul general executiv al GE International, Ferdinando (Nani) Beccalli-Falco.
In centrul planurilor GE de extindere europeana se afla dezvoltarea turbinei eoliene de ultima generatie cu putere de 4 MW, conceputa special pentru proiectele offshore.
Fiind considerata cea mai mare turbina eoliana din portofoliul companiei, aceasta va incorpora tehnologii avansate de actionare si control obtinute prin achizitia de catre GE a companiei ScanWind.
Turbina eoliana de 4 MW va beneficia de tehnologia GE, care elimina necesitatea folosirii cutiilor de viteze.
De asemenea, Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana estimeaza ca sectorul... mai mult
Marti, 30 Martie 2010, ora 14:24