Cel mai mare producator de turbine eoliene din lume a acuzat autoritatile din Marea Britanie ca impiedica utilizarea unei tehnologii care poate reduce costurile de productie.
Anders Runevad, directorul executiv al Vestas Wind Systems, a transmis ca noile produse ale companiei sale pot fi extrem de competitive si energia eoliana poate deveni una dintre cele mai ieftine surse de energie din tara, chiar si fara interventia statului.
Insa exista o conditie: Guvernul sa elimine orice piedica, iar piata sa devina una libera, arata The Telegraph.
"Marea Britanie impune o restrictie legata de inaltime: nu poti sa folosesti turbine mai inalte de 125 de metri. Iar ultima noastra generatie depaseste acest prag", a explicat omul de afaceri.
Mai exact, noile turbine ating 140 de metri si sunt capabile sa capteze mai bine curentii de aer si au rotoare mai mari, astfel ca devin mai eficiente.
"Costurile s-au redus cu 80% ...citeste mai departe despre "Un detaliu aparent minor impiedica energia eoliana sa se ieftineasca masiv intr-o tara europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 12:41
2012 a fost al doilea an consecutiv in care a avut loc aproape o dublare, fata de anul precedent, a capacitatilor instalate in asa-numita energie verde (practic, in covarsitoare majoritate deocamdata, energie eoliana).
Valorile la care s-a ajuns exclud o repetare in 2013 a performantei, dar, tinand cont de proiectele pe rol, se prevede o noua dublare pana undeva prin 2014. Capacitatile instalate in energie verde, de numai 14 MW in 2009, au ajuns spre 2000 MW la sfarsitul lui 2012, respectiv corespondentul a trei centrale de puterea celei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Responsabile sunt investitii de circa 3 miliarde euro. Alte miliarde euro stau la rand sa ia avizele pentru instalatii eoliene si solare.
Prin raportare la toate aceste perspective minunate, o anume afirmatie poate parea o ratacire in ape tulburi: o cadere distrugatoare in sistemul energetic ar putea sa nu apuce dublarea din cursul lui 2014 a prezentei energiei verzi in sistem! Este vorba despre un avertisment responsabil, asupra caruia, din pacate, insista public deocamdata doar analisti, si nu specialistii din sistem! Un avertisment deloc exagerat avand in vedere cum se deruleaza lucrurile!
Certificatele verzi, magnet pentru investitii
Aceasta dezvoltare aproape halucinanta a energiei verzi in Romania - pe baza extinderii rapide a unor investitii straine, in total contrast cu caderea acestora in restul economiei in ultimii ani - are o singura explicatie: schema de asa-zisa promovare a... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:05
"Statul vorbeste despre faptul ca avem petrol si cu toate astea e scump. Guvernul vorbeste multe insa ascunde faptul ca la benzina, 75% sunt numai taxe si accize. Orice crestere de pret il avantajeaza" a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul pentru Romania al Zeta Petroleum, Bogdan Popescu. Acesta este de parere in 20-30 de ani explorarea titeiul conventional nu va mai fi rentabila din cauza cresterii pretului pe fondul epuizarii rezervelor mondiale. Cum arata topul tarilor cu cele mai mari exporturi de petrol din lume?
In mod sigur prima este Rusia, pe locul doi ar trebui sa fie Nigeria, Venezuela sau Iranul si Arabia Saudita.
Contrar a ce se spune ca Libia este tara cu cea mai mare productie din Africa, nu e adevarat.
Cred ca Nigeria are resurse mai mari decat Libia.
Ce state sunt cele mai mari consumatoare de resurse de petrol?
De departe, America care consuma 30% din resursele planetei, ceea ce este indecent pentru o populatie de peste 200 de milioane.
Franta nu este atat de mare consumatoare cat Japonia, iar China este o tara care a devenit “atelierul planetei” unde se produce tot ce nu vrea Occidentul sa produca.
Cat de afectate sunt economiile lor de cresterea pretului la petrol?
Cu cat tara e mai saraca cu atat e mai afectata.
Pana la 100 de dolari/baril nu s-a intamplat nici un “seism” exceptional.
Noi, fiind inca in criza, suntem afectati, mai ales ca discursul politic este putin schizoid.
Statul vorbeste despre resursele noastre,... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 23:24