La patruzeci si cinci de minute vest de Las Vegas, intr-o zona desertica, cei care se abat de la drum pot vedea un peisaj pe care nu-l pot intalni prea des: 347.000 de oglinzi care reflecta razele soarelui puternic din desert pe cazanele montate pe trei turnuri inalte de peste 100 de metri.
Ivanpah, centrala ce foloseste caldura Soarelui pentru productia de energie electrica, deschisa la jumtatea lunii februarie, este cea mai mare de acest gen din lume. Puterea maxima instalata este de 377 de megawatti, care poate acoperi consumul a 140.000 de gospodarii din California de sud, conform The Economist.
Sustinatorii o compara cu Hoover Dam; in acelasi timp, un astronaut pretinde ca a vazut-o din spatiu. Este o priveliste uimitoare, chiar daca multe pasari au fost "prajite" de caldura pe care o concentreaza oglinzile asupra cazanelor.
Industria energiei solare acopera putin din consumul SUA
Industria energiei solare este in crestere rapida in America, desi acopera putin din consum.
Anul trecut, aceasta a reprezentat doar 29% din noua capacitate de energie electrica instalata, in timp ce instalatiile care consuma gaze gaze naturale pentru electricitate au o pondere de 46%. Productia de energie solara a crescut de peste doua ori in mandatele lui Barack Obama; GTM, o firma de cercetare, estimeaza ca va creste cu inca 26% in 2014. In acelasi timp, Departamentul de Energie vrea ca industria solara sa furnizeze 27% din energia electrica necesara in America pana... mai mult
Duminica, 09 Martie 2014, ora 09:12
O centrala fotovoltaica va fi realizata in comuna prahoveana Cornu, proiectul, al carui obiectiv este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna, fiind realizat cu fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Judetean (CJ) Prahova, joi a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul "Centrala fotovoltaica de producere a energiei electrice din conversia energiei solare in Comuna Cornu, judetul Prahova", care va fi finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS - CCE).
Proiectul are o valoare totala de 38.270.610 lei, iar obiectivul principal este acela de a acoperi consumul de energie electrica pentru toate institutiile si obiectivele publice din comuna Cornu.
"Dorinta noastra este sa devenim independenti in ceea ce priveste plata la energia electrica. Pentru iluminatul public si institutiile publice, inclusiv statia de epurare si de pompare, consumurile totale intr-un an depaseau cinci miliarde de lei vechi", a declarat managerul de proiect, Daniela Iancu.
Presedintele CJ, Mircea Cosma, a precizat ca in viitor, vor fi dezvoltate in majoritatea localitatilor astfel de proiecte care implica surse de energie regenerabila.
De asemenea, o centrala fotovoltaica a carei putere instalata este de 3,4 MW a fost inaugurata, marti, in comuna prahoveana Magurele, investitia, in valoare de aproximativ cinci milioane de euro, fiind a... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:29
Dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima a trezit interesul tuturor tarilor care planificau sa investeasca in dezvoltarea centralelor nucleare. Expertii au ridicat problema rentabilitatii si sigurantei reactoarelor nucleare. Astfel, guvernele marilor puteri au luat decizia de a-si reevalua centralele nucleare pentru a preveni un dezastru similar celui din Japonia, potrivit CNN.com.Ne putem baza pe energia nucleara?
In SUA exista 104 reactoare nucleare, iar in Japonia erau 54 inainte de cutremur si tsunami.
20% din energia electrica din SUA este furnizata din energie nucleara, in timp ce in Japonia aceasta insumeaza 27%, potrivit Administratiei Informationale de Energie SUA.
Pentru tari precum Japonia, care nu dispun de resurse naturale de petrol si gaze, centralele nucleare pot fi o optiune atractiva.
Potrivit expertilor, o tara ar trebui sa aiba un portofoliu de surse de energie diverse pentru a putea asigura o acoperire constanta.
In opinia acestora, tarile ar trebui sa aiba o forma de generare a energiei electrice pe piata interna, fara a se baza in intregime pe importuri.
A te baza doar pe petrolul strain poate fi o mare problema in cazul in care tara exportatoare decide sa mareasca preturile sau sa reduca aprovizionarea.
In opinia expertilor, centralele nucleare asigura tarilor siguranta energetica de care acestea au nevoie.
Cu toate acestea, realizarea armelor nucleare poate deveni o problema de securitate.
Plutoniul din combustibilul folosit la... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 18:58