De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabila mentine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar in lipsa acestei legi nivelul va creste incepand din aprilie la 15%, generand si cresterea facturii, a declarat premierul Victor Ponta.
Acesta a afirmat ca nepromulgarea legii de catre presedintele Traian Basescu este motivata de interesul acestuia in a sprijini companii private sa recupereze mai repede, prin cresterea pretului in factura, investitia efectuata in energia regenerabila.
"Reconsiderarea cotei (la 11% in loc de 15% - n.r.) va asigura pastrarea pretului actual, cu fluctuatiile de rigoare. Daca legea nu este promulgata pana la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsa in Romania, ceea ce determina o crestere de aproape 50% a impactului in factura finala a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de platit pentru energia regenerabila, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW", a spus Ponta, potrivit Mediafax
Din datele prezentate de premier, respectiv o crestere de la 42 lei la 63 lei/MGW, rezulta doar o crestere de 50% a componentei reprezentata de energia regenerabila in factura si nu a facturii finale, deoarece energia din surse regenerabile reprezinta doar 11% din consumul total.
Seful Executivului a adaugat ca presedintele a contestat la Curtea Constitutionala faptul ca Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeana, desi... mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 17:07
Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.
Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.
Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
Una din marile probleme ale tarii noastre este asigurarea energiei, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, iar specialistii intaresc aceasta afirmatie in contextul in care productia proprie de energie scade constant si invers proportional cu dependenta de importuri, care genereaza mai multa vulnerabilitate.
Problema energetica in Romania a devenit o una de siguranta nationala, considera analistul Mircea Cosea.
"Este bine ca domnul presedinte atrage atentia, insa o face prea tarziu si o face dupa ce, acum catva timp, a recunoscut ca nu a putut sa se lupte cu baietii destepti din energie. Acestia sunt una din problemele care blocheaza rezolvarea problemelor energetice din Romania", a spus Mircea Cosea pentru Ziare.com.
Potrivit analistului, principalele probleme in ceea ce priveste resursele in domeniul energetic vizeaza incapacitatea Romaniei de a-si crea din resurse proprii baza energetica de siguranta, cedarea rezervelor nationale de hidrocarburi la privatizarea Petromului, pentru care primim o redeventa (n.r. taxa de exploatare) "hilara", intarzierea introducerii energiei alternative, in primul rand a bioenergiei, energiei eoliene si fotovoltaice, precum si a finalizarii capacitatii de energie nucleara.
Cititi mai multe despre Cum a ajuns energia problema de siguranta nationala? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 17:29
Romania s-a contruntat cu cel mai mare consum de curent in aceasta iarna si peste aceasta s-a suprapus si o crestere a exportului, astfel ca a fost necesara o reducere a acestuia, pentru a nu pune in pericol sistemul energetic national, sustine directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan.
"Pe langa faptul ca este iarna foarte grea, in care consumul a crescut seara si dimineata, avem valori de peste 9.000-9.500 de MWh, a sarit brusc (exportul de energie, n.r.) la valori de 1.300 MWh. Deja puneam in pericol sistemul energetic romanesc, pentru ca avem lacurile goale, pentru ca a fost un an deosebit de greu", a spus Lohan, citat de NewsIn.
El a declarat ca in februarie s-au inregistrat recorduri ale consumului de curent electric.
"In ziua de 3 februarie am avut un consum mediu zilnic de 8.466 MWh, cu mult peste valoarea maxima de pana acum, din ultimii 10 ani. Anul 2011, luna februarie cu un consum mediu de 7.749 MWh, a fost consumul mediu cu valoarea cea mai mare din ultimii 10 ani. Luna februarie din acest an deja avem o valoare medie de 8.106 MWh, mai mare cu 5,5% fata de acesasi perioada de anul trecut", a spus Lohan.
El a mai spus ca, din pacate, Romania s-a confruntat cu niste probleme deosebite, la care ne-am fi asteptat.
"Asa cum stiti, bulgarii au sistat toate exporturile de doua ori in aceasta iarna. O data, pentru ca minerii lor au intrat in greva si pentru o saptamana au sistat toate exporturile, apoi pentru ca, din cauze diverse, le-au... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 19:34
Presedintele Traian Basescu a dat asigurari luni ca populatia nu va fi afectata de intreruperea energiei electrice si a precizat ca Guvernul va decide daca trebuie oprite sau nu exporturile de energie.
"Va pot asigura ca nu exista niciun fel de pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Daca s-ar intampla vreo avarie, s-ar proceda conform unui plan, de intrerupere a agentilor economici", a spus seful statului la Tvr Info.
Presedintele Romaniei a mai spus ca este exclusa intreruperea energiei pentru populatie. "Va pot informa ca Romania exporta in medie 500 megawati/ora si probabil, prin hotarare de Guvern se va hotari sistarea oricarui export.
In orele de varf, exportul ajunge la 1600 de megawati. Avem resurse sa asiguram energie si pentru industrie si pentru populatie", a spus Traian Basescu.
Seful statului a mai spus ca guvernul va decide daca sisteaza sau nu exporturile. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:35
Programul liberalizarii preturilor la energie electrica si gaze naturale trebuie stabilit "foarte repede", deoarece altfel BNR nu poate stabili foarte corect tintele de inflatie, a declarat Traian Basescu la conferinta organizata de Ziarul Financiar. Seful statului a sustinut necesitatea realizarii unui "program al liberalizarii preturilor administrate".
Presedintele Basescu a mentionat ca este necesara o dezbatere pentru a opta intre doua variante. Pe de o parte, este vorba despre varianta ca liberalizarea preturilor la energie si gaze naturale sa se faca in trepte, a explicat el.
"Sau spunem: stam pe loc, dam drumul doar acolo unde sunt pierderi si stabilim o data, sa zicem 1 iulie 2013, si dam drumul la preturi", a adaugat seful statului.
Traian Basescu a insistat asupra faptului ca aceasta dezbatere "trebuie facuta foarte repede, pentru ca altfel BNR nu poate sa stabileasca foarte corect tintele de inflatie".
Citeste si:
Basescu: Cresterea economica a Romaniei ar putea depasi 2%
FMI nu e biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei - Traian Basescu
mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 12:52
Preturile la care companiile de stat vand electricitate si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM, precizeaza Mediafax."Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatori prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006.
Principala companie care are incheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricitatii este Hidroelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anuntat in 2006 ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale.
Trei ani mai tarziu, presedintele Traian Basescu a... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:33
Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Bruxelles, ca la nivel european se are in vedere, in construirea pietei unice a energiei, si interconectarea cu tari care nu sunt membre UE, sustinand Serbia si Republica Moldova in acest sens, informeaza NewsIn. La finalul Consiliul European la care a participat, presedintele a informat ca pana in 2014 toate reglementarile legate de piata unica a energiei trebuie sa fie in vigoare, "iar pana in 2015 nu trebuie sa existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio insula energetica, adica nicio zona a Uniunii care sa fie izolata".
"Piata unica a energiei se refera la piata gazelor si la piata energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant ca se are in atentie si interconectarea cu tari care nu sunt in mod necesar in Uniunea Europeana, ca spre exemplu Serbia si Republica Moldova, sustinerea noastra este pentru cele doua tari, urmeaza sa vedem in bugetul Uniunii cum vom putea interconecta si cele doua tari. Ca efect, fie ca vorbim de piata energiei electrice, fie ca vorbim de piata gazelor, unificarea pietei si interconectarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu au ca rezultat decat faptul ca se diminueaza in mod major riscul ca o tara sau alta sa ramana neaprovizionate.
Acest obiectiv va permite, de exemplu Romaniei, sa-si suplimenteze necesarul de gaze fie de la Gazprom, fie gaze extrase in Marea Nordului sau oriunde in alta parte sau gaze lichefiate, care sunt delichefiate pe urma in porturile Uniunii... mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 01:25