Germania a lansat un plan de 86 de miliarde de euro (95 de miliarde de dolari) pentru a moderniza si extinde reteaua de cai ferate, o decizie menita sa faca sectorul transporturilor mai ecologic, transmite Bloomberg.
Planul pe zece ani nu se refera doar la modernizarea cailor ferate, a podurilor si a vagoanelor, ci si la imbunatatirea capacitatii si electrificarea mai multor rute pentru a-i convinge pe pasageri sa renunte la masini si avioane in favoarea trenurilor.
Guvernul federal va asigura o finantare de 62 de miliarde de euro, in timp ce compania de cai ferate Deutsche Bahn AG va veni cu 24 de miliarde de euro.
"Va fi deceniul cailor ferate", a afirmat ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, la o ceremonie in Berlin.
Acordul semnat marti intre Guvernul cancelarului Angela Merkel si firma de stat Deutsche Bahn face parte dintr-un plan mai amplu de imbunatatire a infrastructurii Germaniei si de reducere a emisiilor de carbon, in special din transport si generarea energiei. Alte masuri includ taxe mai ridicate pentru zborurile aeriene interne si stimulente pentru eficientizarea incalzirii locuintelor.
Pana in 2030, principalele orase germane vor fi conectate printr-o retea de trenuri care vor circula la intervale de 30 de minute
Deutsche Bahn, care are 11.000 de angajati, opereaza cea mai lunga retea de cale ferata din Europa, aproximativ 39.000 de kilometri.
Operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn este sub presiune din partea calatorilor... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 16:46
Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' SA va transfera, incepand din anul 2014, serviciul de furnizare si gestionare a energiei electrice pentru sectorul feroviar catre SC Electrificare CFR SA, pe zona geografica a EON Energie Romania SA, in vederea pentru reducerii costurilor cu energia electrica.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta masura operationala are drept scop imbunatatirea relatiei de business cu clientii CFR SA, prin reducerea costurilor percepute tuturor operatorilor de transport feroviar pentru consumul de energie electrica.
Compania precizeaza ca transferul activitatii de furnizare si gestionare a energiei electrice in sistemul feroviar, de la CNCF CFR SA catre SC Electrificare CFR, se va realiza in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 din 24 mai 2006, privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului de modernizare a retelei energetice Feroviare (2005) si prin respectarea Acordului de imprumut BERD din 2012, privind restructurarea financiara a CNCF CFR SA, conform caruia achizitionarea intregii cantitati de energie electrica necesara sistemului feroviar se va realiza prin intermediul SC Electrificare CFR SA, de pe piata OPCOM.
"Echipa manageriala a CFR SA va depune eforturi sustinute pentru stingerea obligatiilor financiare catre toti furnizorii de energie electrica, astfel incat in toate zonele geografice serviciul de furnizare si gestionare a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:15
Fostul ministrul al Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat vineri, la conferinta de bilant, ca societatile din energie, fata de care sectorul feroviar avea datorii de peste 1,2 miliarde lei, au acceptat sa renunte la aplicarea de penalitati de 900 milioane lei.
"In urma negocierilor pe care le-am avut cu companiile din energie, au acceptat sa primeasca datoria fara penalitati. Practic, statul este degravat astfel de plata a 900 milioane lei, penalitatile pentru energie", a precizat Boagiu.
Fostul ministru a precizat ca anul trecut au fost alocati 400 milioane lei pentru plata energiei companiilor feroviare, adaugand ca spera ca aceasta politica sa fie continuata si in acest an si sa fie achitate datoriile. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 13:10
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) vrea modificarea legii privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane (SNCFR), potrivit unui proiect de act normativ.Ordonanta de urgenta a Guvenului nr.12/1998 avea cuprins in text faptul ca intretinerea si asigurarea functionarii infrastructurii feroviare se asigura din veniturile proprii ale companiei nationale care administreaza infrastructura feroviara.
Potrivit OUG 12/1998 si a Hotararii Guvernului nr. 581/1998 privind infiintarea Companiei Nationale de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. prin reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane cu modificarile si completarile ulterioare, proiectul cuprinde in plus ca intretinerea si asigurarea functionarii infrastructurii feroviare sa se asigure din veniturile proprii ale companiei nationale care administreaza infrastructura feroviara si, in completare, din fonduri de la bugetul de stat.
De asemenea, actul normativ de modificare si completare mai cuprinde ca diferenta dintre veniturile incasate din aplicarea tarifului de utilizare a infrastructurii feroviare publice si costurile de administrare, intretinere si reparatie a infrastructurii feroviare publice se primeste de la bugetul de stat de catre Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A., companie ce administreaza infrastructura feroviara din Romania, pe baza bugetului de venituri si cheltuieli aprobat al acestei companii, si a contractului de activitate... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 15:53