Tarile din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ar putea constata in timp ca au dirijat resursele putine pe care le au in directii gresite, cum ar fi energiile alternative, fata de alte state care au avut viziune si au decis sa expoalteze gaze de sist, obtinand energie ieftina si relansand industria.
"Probabil vom constata in timp ca am dirijat si resursele putine pe care le aveam in directii complet grestite noi in Uniunea Europeana gen energiile alternative. Iata ca descoperim ca cei care s-au uitat mai departe si s-au gandit ca mai bine scot gaze de sist si fac energie ieftina si reusesc sa-si relanseze industria si s-o aduca acasa, in timp ce noi avem niste energii minunate care ne ofera un aer foarte curat si posibilitatea extraordinara de a cumpara fiecare curatator de cartofi din orice alta tara decat dintr-o tara a Uniunii Europene", a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu la un seminar pe tema capitalului uman.
El a aratat ca Romania, ca si celelalte tari din Uniunea Europeana, are inca obsesia anului 2020 si obiectivele trasate pentru acest orizont prin Agenda Lisabona.
"Uniunea Europeana l-a ratat pe 2020, Agenda Lisabona a fost ratata pentru ca toate angajamentele de dezvoltare si finantare a cercetarii s-au blocat ca urmare a crizei economice, n-au mai fost bani. 2020 este ratat", a spus Olteanu.
Viceguvernatorul BNR s-a intrebat retoric daca o economie poate functiona in conditiile directionarii gresite a resurselor, spunand ca daca pana in... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 15:07
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa se concentreze pe extinderea in Polonia, dupa ce Romania a redus subventiile la energiile regenerabile. "Extinderea viitoare in Romania era intr-un stadiu ipotetic si acum am decis sa ne concentram in schimb pe piata poloneza", a declarat purtatorul de cuvant al CEZ, Ladislav Kriz.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Planurile anterioare ale companiei vizau construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, insa in luna februarie le-a revizuit la 300 de megawati din cauza incertitudinilor cu privire la schema de suport si necesitatile de finantare, transmite Bloomberg.
Guvernul roman a anuntat zilele trecute suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Romania va pierde investitii de sute de milioane de euro din cauza reducerii subventiilor
Investitorii sunt "supracompensati" in cadrul actualului sistem, care trebuie redus avand in vedere cresterea rapida a capacitatilor de productie a energiei regenerabile, a declarat directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Marian Manicuta.
"Credibilitatea Romaniei a fost redusa la zero", a declarat Markus Vrieling,... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 14:29
Romania va pierde patru miliarde de euro daca autoritatile modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.
El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.
Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.
Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a mai spus Voicu.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 11:47
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia au achizitionat de la compania cipriota EP Global Energy 80% dintr-un parc eolian de 80 de MW din judetul Constanta.
Astfel, fondul Marguerite, cu sedii la Paris si Luxemburg, va detine 50% din parcul eolian, iar firma ceha EnerCap Power va avea o participatie de 30%, iar diferenta a ramas in portofoliul EP Global Energy, potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Salans, care a asistat cele doua fonduri de investitii in derularea tranzactiei, anunta Mediafax.
Parcul eolian va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta si va fi dotat cu turbine produse de compnaia Nordex. Operatiunile comerciale ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2014.
Marguerite si EnerCap Power au finantat achizitia proiectului de productie a electricitatii in turbine eoliene cu credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank si UniCredit Bank Austria.
Fondul Marguerite a fost infiintat de institutiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeana pentru Investitii, Instituto de Credito Oficial, KfW si PKO Bank Polski.
EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost infiintat in 2007 si este specializat in investitii private in proiecte de energie regenerabila in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. EnerCap administreaza un portofoliu de investitii care cuprinde peste 350 MW in eoliene si panouri solare in regiune.
Firma EP... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:11
O instalatie fotovoltaica de 1,5 MW va fi inaugurata, miercuri, in Pufesti, judetul Vrancea, de catre Eurowind Energy A/S si Martifer Solar Romania.
Instalatia a fost finalizata la inceputul lunii iulie si a fost conectata la reteaua nationala la inceputul lunii august 2012. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind Energy A/S de catre filiala sa, Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu sprijinul tehnic al Martifer Solar.
Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Pana in prezent, Martifer Solar a participat la instalarea a peste 200 MW de energie solara fotovoltaica la nivel mondial. In 2011, veniturile din activitatile de baza ale grupului au atins 550 milioane euro.
Eurowind Energy A/S dezvolta investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.
Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale - Alpha Wind Polska si Alpha Wind Renewables Romania SRL. In parteneriat cu investitori straini, Eurowind Energy A/S investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.
Martifer si Eurowind Energy A/S anunta continuarea investitiilor in Romania
Martifer Solar Romania are in vedere inceperea pe piata romaneasca a altor proiecte de acest tip, in perioada urmatoare.
"Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:02
O firma din judetul Ilfov va dezvolta un parc eolian la Tulucesti, judetul Galati. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.
Obiectivul va fi situat pe o suprafata de cateva zeci de hectare.
Proiectul a primit acordul de mediu, dupa 20 de luni de la inregistrarea solicitarii la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati.
Parcul eolian va produce peste 250.000 MWh pe an. Intreaga cantitate de energie va fi descarcata in sistemul energetic national prin intermediul unei statii de transformare de 110 kV.
CEE Tulucesti va fi una dintre cele mai mari centrale electrice eoliene proiectate in judetul Galati, avand o suprafata de peste 70 hectare, cu tot cu drumuri de acces.
Suprafata totala construita va fi de 28 hectare si va include fundatiile celor 41 de turbine, drumurile de acces si de exploatare, parcarile si statia de transformare.
La inceputul acestei luni a fost inaugurat la Buzias, judetul Timis, primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.
Parc fotovoltaic de doua milioane de euro, inaugurat in Timis mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 15:55
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020, realizate de Comisia Nationala de Prognoza.
Cea mai mare crestere, de 7,8%, va fi consemnata in 2013, cand productia de energie hidroelectrica si eoliana este estimata la 1,595 milioane tep. In 2014, cresterea va fi 5,6%, pana la 1,685 milioane tep, in 2015 de 4,2%, la 1,755 milioane tep. Pentru perioada 2016-2020 se preconizeaza o crestere medie anuala de 0,7%, arata acelasi document al Comisiei Nationale de Prognoza.
Anul trecut, productia de energie hidroelectrica si eoliana a scazut cu 22,6% fata de 2010, totalizand 1,37 milioane tep. Pentru 2012 se estimeaza o crestere de 8% fata de anul anterior. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:45
"Ce facem noi acum este sa castigam cota pe o piata in scadere, ceea ce este mai ieftin. Acest segment va reveni pe crestere, desi nu cred ca asta se va intampla pana anul viitor. Pentru ca omul, cand iese din criza, in primul rand isi cumpara lucruri de stricta necesitate in casa, cum ar fi mobila, aparatura, abia apoi se indreapta spre magazine", a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, cu ocazia lansarii primului magazin MACRO.Potrivit acestuia, magazinul MACRO este "o piata unde se gasesc produse pentru toate buzunarele, atat pentru bogatasii cu jeep, cat si pentru pensionarii cu sacosa", informeaza Adevarul.
Patriciu a tinut sa-si afirme si sprijinul pentru taranii romani.
De altfel, langa magazine vor fi amenajate piete exclusiv pentru taranii care vor sa-si vanda legumele si fructele din gradina.
Totusi, dintre toate business-urile pe care le are - energie alternativa, imobiliare, servicii financiare si media - Patriciu a spus ca este preocupat cel mai mult de energia alternativa, pe care o considera ca fiind si cea mai promitatoare pentru viitor. mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 00:05