Actiunile companiei austriece Verbund AG au inregistrat cele mai bune performante in indexul companiilor europene de utilitati, dovada a beneficiilor investitiilor in companiile de energie regenerabila.
Valoarea actiunilor Verbund AG s-a triplat in 2018, devansand toate celelalte 27 de companii incluse in indicele STOXX 600 Utilities Index. Compania austriaca si-a construit afacerile pe o strategie foarte simpla, dar foarte profitabila: sa cumpere energie electrica ieftina noaptea, pe care sa o utilizeze pentru a pompa apa in sus, in Alpi, pe care sa o elibereze pentru a produce energie hidroelectrica in timpul zilei, cand preturile sunt mai mari, transmite Bloomberg.
Alte companii europene de utilitati cu cresteri mari la bursa sunt grupul danez Orsted A/S, care, in cativa ani, s-a transformat din compania nationala de petrol si gaze intr-o companie specializata in constructia de turbine eoliene offshore, precum si producatorii de electricitate care nu folosesc combustibili fosili Electricite de France SA si Fortum Oyj (Finlanda), ale caror actiuni au crescut cu 30%, respectiv 15%.
Unul dintre motivele pentru care aceste companii au avut rezultate atat de bune la bursa este ca nu trebuie sa plateasca pentru certificatele de emisii, un gen de obligatiuni al caror pret a crescut cu 204% in acest an.
"Producatorii de energie verde sunt bine plasati pentru a genera profituri si randamente pe termen lung pentru actionari pe fondul cresterii preturilor la emisiile... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 12:28
"O schimbare radicala", asa definesc sauditii noua atitudine care impinge tara cunoscuta pentru economia bazata pe exploatarea petrolului catre productia de energie din surse regenerabile.
Regatul din Orientul Mijlociu nu este doar un producator important de petrol la nivel global, ci si cel mai mare consumator de combustibili fosili in procesul de productie a energiei electrice, consumand zilnic 900.000 de barili in acest scop, anunta The Independent.
Prea scump
Anual, regatul saudit arde 16 miliarde de dolari in petrol, la pretul pietei locale, pentru a tine lumina aprinsa, arata cel mai recent studiu al Agentiei Internationale in Energie (IEA).
In primul trimestru al anului viitor insa, Arabia Saudita ar putea produce 500 MW de electricitate din surse verzi, o atitudine care ar putea schimba regulile jocului pentru intreaga regiune si, mai alesa pentru marii producatori de petrol.
Pana in 2018, alti 700 MW ar putea fi adaugati in reteaua nationala de electricitate din exploatarea fermelor eoliene si a parcurilor fotovoltaice, dar acest lucru inseamna automat si cresterea cantitatii de petrol exportate de sauditi, eveniment care ar putea dezechilibra o piata a energiei aflata deja in cadere libera de aproape 2 ani.
Persoane din interiorul cercului guvernamental de la Riad vorbesc chiar de o cantitate de energie de apropae 9 GW care ar putea fi adaugata in reteaua nationala intre 2019-2023.
"Ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie cea mai mare piata de... mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:23
Eforturile Beijingului de a creste productia de energie din surse regenerabile sunt laudabile, dar risca sa duca la supraproductie, arata cea mai recenta analiza a Agentiei Internationale pentru Energie.
China a dominat fara drept de apel piata in privinta cresterii capacitatilor de productie de energie verde in 2015 si este de asteptat sa creasca cu inca 60% in cursul urmatorului deceniu, dar problemele abia incep, remarca analistii IEA, citati de Marketwatch.
Schimbarea modelului economic din China a generat o reducere a consumului de energie in tara, iar prabusirea dramatica a pretului petrolului lasa inca loc de competitie intre energia obtinuta din surse regenerabile si cea rezultata din arderea combustibililor fosili, fapt care face dificila integrarea noilor capacitati de productie in sistemul energetic.
"China ramane liderul global incontestabil al extinderii pe segmentul energiei regenerabile, cu 40% din cresterea inregistrata la nivel mondial", arata raportul IEA.
Estimarile specialistilor agentiei arata ca o treime din capacitatea de productie de energie in parcuri fotovoltaice si ferme de eoliene se va regasi in China pana in 2021, insa acest lucru nu asigura o trecere masiva a consumatorilor pe energie din surse nepoluante.
Conform raportului, "China se va confrunta cu o supraproductie de energie electrica, in conditiile in care dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei verzi a mers in paralel cu investitii initiate in construirea unor... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 16:04
In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.
Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.
Contra curentului
329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.
In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.
Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.
China, campioana absoluta
Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.
Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
Teama ca prabusirea pietei petrolului va afecta productia de energie verde nu se confirma. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arata ca investitiile in sectorul energiei regenerabile au crescut in 2014, chiar si pe fondul unei ieftiniri cu 50% a pretului combustibililor fosili.
Cresterea investitiilor in energie verde vine dupa doi ani de stagnare, iar Asia conduce in topul regiunilor in care s-a investit cel mai mult in ultimul an, relateaza reporterii CNN.
Raportul ONU arata ca guvernele si companiile private au investit in 2014 peste 270 de miliarde de dolari in energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente fata de cea alocata pentru acelasi tip de investitii in 2013.
China si Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, in total suma alocata pentru investitiile in fermele solare din cele doua tari fiind de 74,9 miliarde de dolari.
Europa a inregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari directionati catre parcurile eoliene maritime, se mai arata in raport.
Nivelul investitiilor in energie verde realizate in pietele emergente totalizeaza 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia si Africa de Sud conduc in topul tarilor care au dezvoltat capacitati de productie a energiei din surse regenerabile.
Energie cat 158 de reactoare nucleare
Statele Unite a inregistrat investitii de 38,3 miliarde de dolari, in crestere cu 7% fata de 2013, dar sub nivelul maxim atins in... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 12:00
Numarul unitatilor care produceau energie verde a ajuns, in 2013, la 559, in timp ce productia totala de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh, cu o instalatie de 4.350 MW, a declarat, joi, in cadrul editiei a XXII-a a Conferintelor Focus Energetic, Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Romania a facut progrese in pas accelerat si daca ne uitam pe cifre vedem ca productia totala de energie verde a fost, in 2013, de peste 22,3 TWh, cu o putere instalata in unitatile de productie de 4.350 MW. In perioada 2006-2008, in primul meu mandat la Ministerul Mediului, am promovat Harta soarelui si a vantului, un instrument care s-a dovedit un prim pas important in deciziile publice in dezvoltarea acestui sector. Rezultatele nu au intarziat sa apara si, la finele anului 2009, aveam deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile, fara centralele mari", sustine Attila Korodi.
De aici, putem vorbi de un adevarat boom. In 2011 erau 82 de instalatii, in 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unitati de producere a energiei verzi. La sfarsitul anului 2012, erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 pe eolian si 77 de unitati din surse hidro.
De departe, cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o sectorul de productie din surse fotovoltaice.
Daca in 2012 era functionale 41 astfel de unitati, la nivelul anului trecut se inregistrau 395 de instalatii fotovoltaice. Ponderea... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 13:16
Presedintele Traian Basescu a trimis marti Parlamentului, spre reexaminare, legea privind aprobarea OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, considerand-o inoportuna.
Legea transmisa spre promulgare aproba Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, act normativ care modifica schema de ajutor de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile.
Intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidenatiale se arata ca, in privinta proiectelor care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele, este obligatorie informarea Comisiei Europene, insa aceasta obligatie nu a fost neideplinita pana in prezent de Guvern.
Citeste mai multe despre Basescu intoarce la Parlament legea care loveste in producatorii de energie verde pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 10:10
Reducerea schemei de sprijin pentru proiectele in energie regenerabila ar putea duce la scaderea investitiilor in acest domeniu, iar cetatenii ar urma sa suporte costurile litigiilor cu statul, sustin jucatorii din piata.
Multe proiecte din energia regenerabila s-au realizat cu imprumuturi de la banci, iar unele societati au nevoie de credite pentru a se finanta si extinde.
"Bineinteles ca reducerea schemei de sprijin pentru energia fotovoltaica atrage dupa sine scaderea investitiilor. Pe de alta parte, tocmai declaratiile in contradictoriu si incerte din parte Guvernului cu privire la cadrul legislativ au determinat blocarea sistemului bancar din Romania. Adica, timp de 3 luni de zile, au fost refuzate finantari in acest domeniu", a declarat pentru Ziare.com Claudia Almajanu, director executiv al firmei de panouri fotovoltaice Solana Investment.
Citeste mai multe despre Mai putini bani de la stat pentru energia verde - dar romanul tot plateste mai mult? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 09:20
Guvernul roman a decis sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile, o decizie care potrivit expertilor risca sa afecteze o industrie in plina crestere care a atras investitii de miliarde de euro, arata AFP.
Conform actului normativ adoptat marti, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Premierul Victor Ponta a declarat ca prin schema de ajutor adresata populatiei se doreste gasirea liniei de mijloc care sa permita castiguri pentru cei care investesc in energii regenerabile, dar si dezvoltarea industriei.
La randul sau, ministrul Energiei, Constantin Nita, considera ca schema actuala de sprijinire a producatorilor de energii regenerabile este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si acest lucru are un impact negativ asupra gospodariilor si asupra consumatorilor industriali.
Reactia industriei
Insa, pentru presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), Ionel David, adoptarea acestui text "marcheaza sfarsitul unui vis frumos si al unei industrii de varf", care dupa 2010 a atras investitii de trei miliarde de euro .
Datorita pozitiei sale privilegiate, Romania are un potential de productie a energiei eoliene de 14.000 de megawati, sustin mai multe studii. Insa pana in prezent capacitatea instalata este de 2.100 MW, dintre care jumatate a fost pusa in functiune in 2012.
"Este echivalentul... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 10:15