Turbinele eoliene reprezinta principala sursa de generare a energiei electrice joi dimineata, acoperind peste un sfert din productia nationala, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 11:00, eolienele produceau 2.523 MW, adica 27,23% din total.
Ele erau urmate de hidrocarburi - 20%, carbune - 15,9%, nuclear - 15,2%, fotovoltaic - 5% si biomasa - 0,7%.
Consumul national era, la ora mentionata, de 8.786 MW, productia se ridica la 9.351 MW, iar diferenta de 529 MW era exportata.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, miercuri, o atentionare cod galben de vant puternic, valabila pana joi seara pentru 25 de judete ale tarii. mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:59
Parcurile eoliene genereaza peste 37% din productia nationala de energie electrica, Romania exportand in jur de 1.500 de MW miercuri dupa-amiaza, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 14:40, consumul tarii era de 5.630 MW, productia - de 7.124 MW, iar surplusul, respectiv 1.494 MW, era exportat.
Pe primul loc in topul surselor de generare a electricitatii se aflau turbinele eoliene, care, cu 2.631 MW, asigurau 37,03% din productie.
Urmeaza sursele nucleare - 1.424 MW (20,04%), hidrocarburi - 1.059 MW (14,90), carbune - 814 MW (11,46%), hidro - 812 MW (11,43%).
Pe ultimele locuri sunt energia fotovoltaica - 306 MW (4,31%) si cea din biomasa - 60 MW (8,84%). ...citeste mai departe despre "Energia eoliana asigura 37% din productia de energie a Romaniei, pe 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:30
Vantul puternic din ultimele zile a facut ca turbinele eoliene din tara sa functioneze la capacitate maxima.
Miercuri, cand mare parte din tara s-a aflat sub cod galben de vant, peste o treime din toata energia a fost produsa de astfel de centrale, conform ProTv.
Astfel, energia obtinuta intr-o singura ora de la turbine a fost suficienta pentru a alimenta 4 milioane de gospodarii. Asta inseamna aproximativ 50% dintre gospodariile din Romania.
Productia a fost mai mare decat consumul, astfel ca Romania a exportat excedentul catre tarile vecine.
Amintim ca 18 judete si municipiul Bucuresti s-au aflat, miercuri, sub o avertizare cod galben de vant puternic.
Rafalele au atins frecvent 55 - 65 de kilometri la ora, iar temporar viteza vantului a ajuns si la 75 de kilometri la ora.
De altfel, cea mai mare parte a tarii a fost sub incidenta unei informari meteorolgice de instabilitate atmosferica accentuata, cu averse cu caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina.
Vezi si Vreme extrema in Romania: Autobuz rasturnat de vant langa A2. Vijelia avea 90 km la ora si arata ca o tornada! ...citeste mai departe despre "Romania exporta energia eoliana produsa in urma vantului puternic din ultimele zile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 07:56
Cel mai mare producator de turbine eoliene din lume a acuzat autoritatile din Marea Britanie ca impiedica utilizarea unei tehnologii care poate reduce costurile de productie.
Anders Runevad, directorul executiv al Vestas Wind Systems, a transmis ca noile produse ale companiei sale pot fi extrem de competitive si energia eoliana poate deveni una dintre cele mai ieftine surse de energie din tara, chiar si fara interventia statului.
Insa exista o conditie: Guvernul sa elimine orice piedica, iar piata sa devina una libera, arata The Telegraph.
"Marea Britanie impune o restrictie legata de inaltime: nu poti sa folosesti turbine mai inalte de 125 de metri. Iar ultima noastra generatie depaseste acest prag", a explicat omul de afaceri.
Mai exact, noile turbine ating 140 de metri si sunt capabile sa capteze mai bine curentii de aer si au rotoare mai mari, astfel ca devin mai eficiente.
"Costurile s-au redus cu 80% ...citeste mai departe despre "Un detaliu aparent minor impiedica energia eoliana sa se ieftineasca masiv intr-o tara europeana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 12:41
Google si Ikea se arata tot mai interesate de energia verde si au dezvaluit cate un nou acord semnat cu companii din aceasta industrie. Ikea, retailerul suedez de mobilier, a facut cel mai mare pas de pana acum in industria energiei regenerabile, prin cumpararea unui parc eolian cu 55 de turbine, amplasat in Texas, principalul stat american producator de astfel de energie.
La randul lor, cei de la Google au semnat un acord pe zece ani prin care au cumparat energia produsa de cele 19 turbine din ferma eoliana de langa noul lor centru de date din Olanda, in care americanii investesc 600 de milioane de euro.
Aceste doua tranzactii, separate, sunt ultimele investitii facute de cele doua companii in energie regenerabila, scrie Financial Times.
La cat se ridica investitiile celor doua companii in energia verde
Google a investit, pana acum, peste un miliard de dolari in astfel de proiecte, iar Ikea a anuntat ca are in plan investitii de 1,9 miliarde de dolari in energie solara si eoliana pana la sfarsitul lui 2015. Suedezii au facut prima achizitie din industria americana de energie eoliana in prima parte a acestui an, cand a cumparat o mica ferma din Illinois.
Compania a precizat ca este intentioneaza sa detina si sa opereze 279 de turbine eoliene in noua tari, ca parte a planurilor sale de a consuma, la nivel global, numai energie regenerabila pana in 2020.
Proiectele de energie regenerabila sunt atragatoare pentru companiile care doresc sa-si imbunatateasca... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 16:45
Pentru prima data in istorie, energia eoliana a fost, in 2013, cea mai importanta sursa de energie in Spania, a anuntat vineri compania REE, care gestioneaza reteaua de transport a energiei electrice din Spania.
Potrivit REE, energia eoliana a acoperit 21,1% din cererea anuala de electricitate
"cu trei puncte procentuale mai mult decat in 2012", putin peste contributia energiei nucleare care a acoperit 21% din cererea anuala, transmite AFP.
De asemenea, productia de energie eoliana a crescut cu 12% in acest an comparativ cu anul trecut.
Cresterea ponderii ocupata de energia eoliana in mixul energetic trebuie pusa in contextul crizei economice din Spania, marcata de o scadere cu 2,3% a cererii brute de electricitate, pana la 246.166 gigawati ora, un nivel similar cu cel inregistrat in anul 2005.
In total, "energiile regenerabile au acoperit in acest an 42,4% din cererea de electricitate, cu 10,5 puncte mai mult decat anul trecut", subliniaza REE. In timp ce energia hidraulica a acoperit 14,4% din cerere de electricitate (fata de 7,7% in 2012), energia fotovoltaica a acoperit 3,1% din cerere (fata de 3% in 2012) iar energia solara termoelectrica a acoperit 1,8% (fata de 1,3% in 2012).
Spania, tara care mult timp a acordat subventii generoase pentru energiile regenerabile, ocupa locul patru la nivel mondial in termeni de capacitati de energie eoliana instalata. mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 17:23
Iberdrola nu va mai investi in Romania in productia de energie eoliana, ramanand cu doar 80 MW din cei 1.200 MW anuntati, grupul spaniol urmand sa se axeze, in acest domeniu, pe activitatile din America de Nord si de Sud.
"In Romania Iberdrola ramane doar cu cei 80 MW aflati in productie. Este un proces de dezinvestire care, practic, este finalizat", au declarat pentru MEDIAFAX surse din companie.
Unul dintre motivele pentru care grupul spaniel a decis sa renunte la investitiile in productia de energie eoliana este reprezentat si dificultatile financiare cauzate de criza financiara la nivel global, potrivit surselor citate.
"In Europa, grupul se va concentra doar pe Scotia. La nivel global, va investi in America de Nord si America de Sud", au mai spus sursele citate.
Iberdrola s-a retras, in urma cu aproximativ trei ani, si din proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 de la central de la Cernavoda. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 12:48
Romania se afla pe locul 10 in Uniunea Europeana din punctul de vedere al productiei de energie eoliana, au declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie - SunE.
"In acest moment, in UE sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de 106.000 MW. Cea mai mare productie este in Germania, unde sunt peste 30.000 de MW si in Spania, cu peste 20.000 de MW. Urmeaza Marea Britanie, Italia si Franta. Romania este pe locul 10, suntem intre tarile cu un numar semnificativ de centrale eoliene", a declarat Dan Teodoreanu, vicepresedintele asociatiei.
El a mai spus ca, potrivit ultimelor date transmise de Transelectrica, aferente zilei de 24 septembrie 2013, in Romania sunt instalate capacitati eoliene de 2.394 MW, microhidrocentrale de 459 de MW, panouri fotovoltaice cu o putere de 508 MW, instalatii de producere a energie pe baza de biomasa de 42,7 MW si pe baza de biogaz de 0,5 MW.
"In ceea ce priveste energia fotovoltaica, in lume exista cumulat panouri de 100.000 de MW, din care 70.000 in UE, adica de 10 ori mai mult decat consumul anual al Romaniei, care este de circa 6.000-7.000 de MW. Cel mai mare producator de energie fotovoltaica este Germania, cu 32.000 de MW, urmat de Italia cu 16.000 de MW si de China, cu 8.000 de MW. China va merge spre locul intai in urmatorii ani", a completat Teodoreanu.
Potrivit acestuia, 7 din cei mai mari 10 producatori de panouri fotovoltaice din lume sunt din China.... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 17:02
Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si locul 13 in topul privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Topul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, ce cuprinde 40 de tari, precum SUA, China, Germania si Marea Britanie, a fost lansat joi de Ernst & Young.
In comparatie cu Romania, Polonia s-a plasat pe locul 8 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana si pe locul 14 in cel privind investitiile in toate formele de energie regenerabila.
Pozitia excelenta a Romaniei, atat in topul energiei eoliene, cat si in topul general este determinata de mediul favorabil de reglementare care a condus la investitii substantiale mai ales in proiecte de energie eoliana.
O dovada in plus este cresterea spectaculoasa a capacitatilor de energie eoliana instalate intr-un singur an: daca in septembrie 2011, Romania avea 623 MW instalati, in septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.
"Avand in vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din Romania, inclusiv schema de stimulare a investitiilor in domeniu, tara noastra s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decat cel actual, in cazul in care limitarea semnarii de contracte bilaterale care asigura bancabilitatea proiectelor de investitii in acest sector ar disparea. Speram ca aceasta modificare legislativa asteptata de intreaga industrie si de catre investitori... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:26