Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, aflat in subordinea Ministerului Energiei, a incheiat contracte de servicii cu SC Fox Management Consultants SRL pentru selectia membrilor Consiliului de Supraveghere si ai directoratului societatii. Compania nu precizeaza care este valoarea contractului.
"Pentru selectia membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2016, societatea Complexul Energetic Oltenia a organizat proceduri de achizitie a serviciilor unei firme specializate pentru identificarea si recrutarea de personal de conducere, cu respectarea legislatiei aplicabile in domeniul achizitiilor publice.
In urma derularii si atribuirii procedurilor de achizitie, societatea Complexul Energetic Oltenia a incheiat contracte de servicii cu SC Fox Management Consultants SRL avand ca obiecte servicii de recrutare de personal in vederea selectiei membrilor Consiliului de Supraveghere al societatii Complexul Energetic Oltenia si servicii de recrutare de personal in vederea selectiei membrilor directoratului societatii Complexul Energetic Oltenia, in conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2016", a informat compania de stat.
Intre Societatea Complexul... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 23:43
Conceptul de eficienta energetica este legat de utilizarea rationala a resurselor de energie, care consta in obtinerea unui produs sau realizarea unui proces, consumand mai putina energie. Practic, vorbim de un consum mai mic de resurse, avand aceleasi beneficii.
Diverse actiuni de eficienta energetica contribuie la utilizarea rationala a energiei, cum ar fi eficienta echipamentelor si a proceselor de reducere a consumului, a programelor educationale care vizeaza incurajarea utilizarii sigure si eficiente a energiei electrice si a proceselor de reutilizare si reciclare.
Printre beneficiile eficientei energetice se numara si cele economice. Intr-adevar, eficienta energetica se traduce prin economii la factura de energie si prin valorificarea la maximum a resurselor de energie pe care le avem la dispozitie.
Pe de alta parte, eficienta energetica aduce si beneficii pentru intreg mediul inconjurator. Prin nevoia de a genera mai putine resurse energetice ca urmare a utilizarii lor mai eficiente, contribuim, de asemenea, la reducerea exploatarii suferite de natura.
Prin urmare, pe scurt, putem spune ca eficienta energetica este sinonima cu o utilizare responsabila si inteligenta a resurselor, bazata pe posibilitatile pe care ni le ofera tehnologia.
Cum se imbunatateste eficienta energetica?
Serviciile de audit energetic sunt un punct cheie in imbunatatirea eficientei energetice si reprezinta primul pas catre strategia globala de gestionare a energiei pentru... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 20:26
"European Green Deal care constituie esenta activitatii Comisiei Europene este de asteptat sa aduca beneficii sub forma sustinerii financiare a investitiilor in cresterea eficientei energetice, dar si masuri drastice in privinta cladirilor ineficiente energetic."
Intr-un articol publicat in urma cu 2 ani mentionam ca parcul imobiliar la nivelul Statelor Membre U.E. este responsabil pentru aprox. 40 din consumul de energie (restul fiind alocat agriculturii, industriei si transporturilor) si pentru 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.
Avand in vedere ca 50% din consumul energetic final total al U.E. este alocat incalzirii si racirii, iar 80% din acest consum este utilizat in cladiri, renovarea parcului imobiliar constituie o prioritate.
Conform unei analize a Comisiei Europene din luna octombrie 2020 la nivel european exista peste 220 milioane de cladiri, astfel incat cuvintele de ordine devin eficienta energetica si cladirile "verzi" in conditiile in care aprox. 75% dintre acestea sunt ineficiente energetic.
European Green Deal publicat in anul 2019 constituie piatra de temelie pentru Comisia Europeana care declara ca va implementa "in mod riguros" legislatia aplicabila in privinta eficientei energetice a cladirilor. La nivelul Romaniei Planul national de actiune in domeniul eficientei energetice IV aprobat prin Hotarare de Guvern in anul 2019 este documentul programatic in aceasta privinta.
In toamna anului curent Legea privind performanta... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:30
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, luni seara, ca finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania.
"Nu trebuie uitat reactoarele de la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Am parafat acel acord interguvernamental cu Guvernul SUA, vineri ne-a venit aprobarea Comisiei Europene pentru acest acord, deci putem trece la semnarea acordului interguvernamental. Asta inseamna ca practic putem sa punem in aplicare acest acord. Avem finantare din partea americana. Vorbim de un consortiu euroatlantic cu parteneri din SUA, Canada si din Franta, evident si Romania, fiecare partener va avea finantare in asa fel incat acest consortiu va putea sa ia decizia de investitie, sa inceapa de anul viitor retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea Plus, luni seara.
Ministrul a adaugat ca aceasta constructie a reactoarelor 3 si 4 " va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania".
"Pana in 2030 avem de finalizat reactorul 3. Retehnologizarea se va termina tot asa, pana in 2027 - 2028. Daca vorbim de nuclear, vorbim de un termen mai lung, dar daca nu il incepem si ramaneam blocati cu un proiect cu partenerii chinezi cu care am fost blocati 7 ani de zile, nu apucam sa il facem. Dupa parerea mea, finalizarea reactoarelor 3 si 4 va aduce securitate energetica definitiva pentru Romania", a mai declarat Popescu.
La inceputul lunii octombrie a acestui... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 00:12
Complexul Energetic Oltenia, companie aflata in subordinea Ministerului Energiei, cumpara agende si pixuri de sarbatori in valoare de 100.000 de lei.
Cei din companie sustin ca este vorba de daruri simbolice pentru continuarea traditiei sarbatorilor de iarna din anii trecuti.
Agendele si pixurile vor fi oferite salariatilor si colaboratorilor. Aceasta achitie se face in contextul in care Complexului Energetic Oltenia s-a imprumutat anul acesta 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de carbon, relateaza Europa FM.
Tot compania a anuntat ca din 2026 va functiona cu 5.000 de salariati mai putin, iar planul de restructurare va costa peste 3 miliarde de euro.
Sindicatele din minerit si energie sustin ca aceste cheltuieli pe agende si pixuri trebuie sa dispara atata timp cat compania are probleme financiare.
Citeste si: Complexul Energetic Oltenia va primi de la Guvern 1,3 miliarde de euro. Banii vor fi alocati esalonat ...citeste mai departe despre "Complexul Energetic Oltenia cumpara agende si pixuri de sarbatori in valoare de 100.000 de lei: "Sunt daruri simbolice pentru continuarea traditiei"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 13:05
Guvernul a aprobat, miercuri seara, memorandumul prin care va acorda, in urmatorii ani, un ajutor de peste 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia in vederea restructurarii.
"Am aprobat astazi in sedinta de guvern Memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajeaza ca in perioada 2021-2025 va pune la dispozitie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1.326.000.000 de euro", a anuntat miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Acesta a precizat ca CE Oltenia a intocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezinta angajamentul Guvernului.
Ministrul Economiei a precizat ca aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezinta "un mesaj foarte clar pentru salariatii companiei Energetice Oltenia ca nu ii lasam la greu si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest ajutor de stat".
"Se deschide practic calea aprobarii de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Guvernul in ansamblul sau in perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare" a adaugat Popescu.
Comisia Europeana a invitat Complexul Energetic Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:09
Peste 6.650 de romani s-au inscris pana in acest moment in cadrul programului "Casa Eficienta Energetic" pentru a intra in posesia primei de de 15.000 de euro in vederea izolarii locuintelor, arata Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor intr-un comunicat dat publicitatii.
In primele patru minute de la startul programului - in data de 15 septembrie - in aplicatia online au fost inscrise 340 de dosare. Pana la ora actuala, 6.657 de romani s-au inscris in prima sesiune a acestui program, iar inscrierile continua pana la atingerea a 150% din bugetul alocat, respectiv 430 de milioane de lei, potrivit site-ului StirileProtv.ro.
"Ne bucuram ca Romania incepe sa-si gandeasca locuintele in cheia eficientei energetice. Vrem ca prin acest program sa reducem consumul de energie din casele romanilor si emisiile de gaze cu efect de sera", mentioneaza ministerul de resort.
Proprietarii de case din intreaga tara pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), pentru cresterea cu o clasa energetica a propriilor locuinte.
Prima energetica acopera 60% din valoarea fiecarei investitii si poate fi folosita pentru instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc.
Ce trebuie sa contina dosarul
...citeste mai departe despre "Programul... mai mult
Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 21:34
Programul "Casa Eficienta Energetic" va deputa astazi, astfel ca, aproape 9.000 de romani pot beneficia de o finantare a cate 15.000 de euro pentru a-si optimiza locuintele din punct de vedere al energiei.
Programul are un buget de 430 de milioane de lei, si a fost creat cu scopul de a reduce consumul de energie din casele romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Cu alte cuvinte: cresterea eficientei energetice si/sau utilizarea energiei din surse regenerabile in locuintele unifamiliale existente, situate intr-un imbobil-constructie avand regim de inaltime de cel mult trei nivele.
Romanii pot beneficia de o prima energetica in valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 75.000 de lei), suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM. Finantarea nerambursabila deconteaza 60% din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de suma mentionata, respectiv 15.000 de euro.
"Casa Eficienta Energetic este unul din programele la care tin foarte mult si care va ajuta foarte mult si populatia, si economia, si mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung pana la 30% prin peretii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperis. Se stie ca, astazi, sectorul cladirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie si cea mai mare sursa de gaze cu efect de sera. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:54
Ferestrele permit luminii naturale si aerului proaspat sa intre in casa, oferind vedere spre exterior si chiar si o iesire de urgenta.
Totodata, ferestrele pot fi responsabile pentru ineficienta energetica a unei locuinte, pierderi inutile de caldura, consum ridicat de energie, curenti reci, condens si igrasie. De aceea, alegand ferestrele adecvate, poti reduce substantial consumul de energie al casei, costurile de incalzire sau racire, emisiile de gaze cu efect de sera, umiditatea si multe alte probleme.
In acest context, Salamander vine cu o oferta imbatabila de ferestre.
Ferestrele Salamander - tehnologie eficienta si confort
Salamander este unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme de profil din plastic pentru ferestre si usi. Cu o vechime de peste 30 de ani in domeniu, Salamander ofera garantia calitatii superioare si autenticitatea know-how-ului german.
Compania exista din 1885, dar abia un 1973 a inceput productia de echipamente PVC pentru usi si ferestre.
Instaland ferestre termopan Salamander, o mare parte din problemele legate de ineficienta energetica sunt evitate cu succes. Vom vedea in continuare cat de usor este sa imbunatatesti performantele energetice ale unei case cu aceste ferestre.
Ferestrele Salamander - solutia ideala pentru casele pasive
Casele pasive asigura confort termic sporit cu consum minim de energie, iar ferestrele Salamander sunt ideale pentru acest gen de case. Altfel spus, sunt casele autosustenabile care... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 11:23