Industria eoliana din Romania ar putea atrage mai multi investitori in acest an si in 2014, ca urmare a stimulentelor guvernamentale, potrivit Monsson Group, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din Romania.
Monsson detine un portofoliu cu o capacitate totala de 2.400 MW, din care proiecte insumand 1.700 de MW au obtinut deja aprobarea operatorului national de transport de energie electrica, potrivit presedintelui grupului, Arne Osborg.
"Exista in prezent o oportunitate in industrie si cei care inca nu au investit sau nu s-au angajat in construirea acestor proiecte ar trebui sa o faca rapid", a recomandat Osborg.
Romania atrage investitori precum GDF Suez, CEZ si Enel datorita programului sau de stimulare a energiei regenerabile.
Capacitatea instalata a tarii s-ar putea dubla in urmatorii doi-trei ani de la 2 GW la sfarsitul anului 2012, estimeaza presedintele Monsson.
Citeste mai multe despre Investitiile in energia eoliana ar putea lua avant: De ce e Romania atractiva pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 12:10
Romania a ramas si in 2012 una dintre cele mai atractive tari din lume la investitiile in energia eoliana, iar capacitatea tarii noastre pe acest segment a crescut semnificativ in acest an, de la 623 MW instalati in septembrie 2011, la 1440 MW in septembrie 2012.
Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana, depasind tari precum Italia, Brazilia, Japonia, Australia sau Olanda, potrivit clasamentului Renewable Energy Country Attractiveness publicat de Ernst & Young.
Mai mult, in tara noastra a intrat in functiune cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Acest proiect al investitorilor cehi de la CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati si o capacitate totala de 600 megawati.
Record in industria eoliana din Romania: Cel mai mare parc din Europa a intrat in functiune
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Din acest profit al grupului, aproximativ 27 de milioane au fost datorate cresterii productiei de energie eoliana.
Si Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a anuntat constructia mai... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:01
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat luni de Ernst & Young.
Primele trei pozitii sunt ocupate de China, SUA si Germania.
Indicele calculat de Ernst & Young pentru ultimele trei luni plaseaza Romania inaintea Poloniei si Irlandei, cu care se afla la egalitate privind scorul energiilor eoliene in luna februarie. Mai mult, Romania se afla aproape de tari precum Spania, Suedia, Australia si Japonia.
Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila - eoliana, solara, geotermala si biomasa - plaseaza in continuare Romania intre primele 15 tari la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.
Conform ultimelor date publice, producatorii de energie electrica din surse regenerabile au inceput deja sa incaseze sume importante din partea statului roman, ca urmare a cantitatilor livrate in primele patru luni ale acestui an. Printre cei mai mari producatori se numara CEZ, Enel si Energias de Portugal.
Raportul Ernst & Young releva o evolutie surprinzatoare pentru Japonia, care urca trei locuri in clasament si se plaseaza pe pozitia a zecea, ca urmare a unor investitii majore in proiecte de energie eoliana. mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 11:16
Investitia in energie eoliana ramane una profitabila, in contextul in care tara noastra ramane campioana, alaturi de Turcia si Polonia, in Europa de Est.
Turbinele eoliene din Romania au produs, sambata, mai multa energie ca un reactor de la Cernavoda, datorita vantului care a suflat cu o forta uriasa. Astfel, energia produsa ar fi fost suficienta pentru aprovizionarea unui oras cu 200.000 de locuinte.
Puterea eolienelor din tara nu poate fi contestata, mai ales ca performanta a fost atinsa in 2011. Anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in 2010. Energia produsa de turbine, in primele trei luni din 2011, putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro.
"La circa 650 MW instalati de energie eoliana, sistemul energetic national functioneaza normal datorita rezervelor suficiente (in alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz - n.red.) De fapt, este posibila preluarea unor productii din centralele eoliene de pana la 3.000 MW fara restrictii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica, citat de publicatia amintita.
Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), spune ca in 2012, investitiile in energie eoliana s-ar putea ridica la 1,5 miliarde de euro. Investitiile ar putea totaliza, in 2012, pana la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totala va creste la aproape 1.600 MW, dublu fata de... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:18
Compania Enel Green Power ar putea investi in trei proiecte de energie eoliana, in Dobrogea si Banat, daca va primi o finantare de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) de 200 de milioane de euro, suma ce reprezinta jumatate din costul total al proiectelor, transmite Mediafax."Banca Europeana pentru Investitii confirma ca evalueaza in prezent un imprumut de 200 milioane euro catre Enel Green Power Romania", a declarat purtatorul de cuvant al BEI Richard Willis.
Oficialul a refuzat sa faca declaratii privind scadenta sau dobanda imprumutului, deoarece acordul cu Enel nu a fost inca incheiat.
Comisia Europeana (CE) a aprobat recent legea de sprijinire a investitiilor in energii regenrabile prin acordarea de stimulente sub forma certificatelor verzi, act normativ initiat de autoritatile romane inca din 2008.
Cele trei ferme eoliene vor fi echipate cu 126 de turbine de 2-2,3 MW fiecare.
Romania avea la finele anului trecut o capacitate instalata de 462 MW in turbine eoliene, potrivit datelor Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana. mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 17:40
Romania este, alaturi de Polonia si Turcia, campioana la energie electrica produsa din surse eoliene in estul Europei, avand totodata sansa de a deveni numarul 1 in sector, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David, citat de NewsIn."In tara noastra sunt deja instalati aproape 700 MW din surse eoliene. Astfel, Romania, Polonia si Turcia sunt principalii actori in energie eolioana din estul Europei.
Intai, pentru ca sunt tari cu intindere mare, toate trei au iesire la mare (unde bate vantul puternic) si au deja multi megawatti instalati in parcuri eoliene", a spus Ionel David.
In timp ce Polonia avea la sfarsitul anului trecut circa 1.100 MW instalati in ferme eoliene, in Croatia si Serbia investitiile in sector sunt minore sau nu exista (cum e cazul Serbiei).
"Energia produsa din surse regenerabile, cum este cea eoliana (de vant), este o energie curata, fara emisii.
Ca un exemplu, 1 MW instalat intr-o unitate pe carbune polueaza cu o tona de emisii de dioxid de carbon, iar 1 MW la o termocentrala pe gaze naturale, cu o jumatate de tona de emisii de dioxid de carbon", a precizat oficialul asociatiei.
De asemenea, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, Dana Duica, a afirmat ca pana in prezent au fost create aproximativ 2.000 de locuri de munca in sectorul eolian din Romania.
Totodata, potrivit asociatiei, Romania si-ar putea dubla pana la sfarsitul acestui an capacitatile de productie... mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 14:39
Groupe Concorde Developments (GCD) din SUA va lansa in Romania, in colaborare cu Guvernul si Uniunea Europeana, proiecte estimate la 570 milioane de euro, in energie eoliana si constructia unor centre de asistenta sociala.Compania va contrui in zona Tulcea un parc eolian cu o capacitate de 45 MW, folosing turbine de inalta eficienta fabricate in Canada, se arata intr-un comunicat al GCD.Proiectul, care va fi detinut in totalitate de Groupe Concorde, are o valoare de 90 de milioane de euro (127 milioane dolari), iar acordurile de achizitie a electricitatii produse sunt deja semnate.In plus, compania negociaza in prezent cu un grup din Grecia achizitia altui proiect, cu o capacitate de 120 MW, in aceeasi regiune.Dupa finalizarea negocierilor, Enel va incheia cu GCD un contract de cumparare a energiei, potrivit sursei citate.GCD va detine si acest proiect in proportie de 100%, a carui valoare va fi de 260 de milioane de euro (367 milioane dolari).Astfel, cele doua faze ale proiectului eolian vor avea o valoare cumulata de 350 milioane de euro (494 milioane dolari).In cazul celui de-al doilea proiect, de constructie a unui lant de centre ecologice de asistenta sociala, GCD a primit asigurari din partea autoritatilor romane ca pana la 1 iunie va fi semnat contractul.Valoarea totala a contractului este de 220 de milioane de euro (310,5 milioane dolari), iar GCD anticipeaza o marja de profit de pana la 40%.Toate aceste proiecte vor fi subventionate si sustinute de guvern si... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 10:22