Enel Romania, prin companiile sale de furnizare si distributie a energiei electrice, va dona suma de 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" in lupta impotriva COVID-19.
"Enel Romania s-a alaturat eforturilor echipelor medicale in sustinerea luptei impotriva COVID-19 si in sprijinul vindecarii pacientilor infectati. Astfel, Enel Romania, prin companiile sale de furnizare si distributie a energiei electrice, doneaza 100.000 de euro pentru a sprijini activitatea Institutului National de Boli Infectioase - prof. Dr. Matei Bals. Donatia se va face asociatiei "Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA", care lupta umar la umar alaturi de Institutul National de Boli Infectioase - Prof. Dr. Matei Bals impotriva COVID-19. Suma va fi folosita pentru echipamentele medicale necesare prevenirii si controlului raspandirii virusului, precum si pentru asigurarea mijloacelor medicale necesare tratarii cat mai multor persoane", precizeaza compania, intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, AGERPRES.
Pe de alta parte, oficialii Enel Romania sustin faptul ca, la ora actuala, toate activitatile care implica contactul direct cu publicul au fost suspendate, oferind clientilor canale alternative de comunicare.
De asemenea, compania a activat regimul de munca inteligenta (telemunca) pe termen lung pentru toate activitatile angajatilor pentru care acest regim poate fi aplicat, cu exceptia activitatilor esentiale care nu... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:53
Hidroelectrica a demarat procedurile de achizitie a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania si solicita aprobarea actionarilor pentru a angaja servicii de consultanta in acest sens, potrivit convocatorului sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), care va avea loc pe 12 decembrie.
Astfel, pe ordinea de zi a sedintei se afla "informarea actionarilor cu privire la demararea actiunilor aferente procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania la nivelul S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA".
De asemenea, actionarii vor fi informati cu privire la aprobarea achizitionarii serviciilor de consultanta aferenta procesului de fuziuni si achizitii (M&A) pentru Grupurile CEZ Romania si Enel Romania.
Un alt punct de discutie este "aprobarea achizitionarii de catre S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA a unor servicii avocatiale de consultanta avand in vedere obiectivul societatii de a-si diversifica portofoliul de productie prin proiecte noi, atat prin transfer de business, achizitie de participatii si/sau achizitie de actiuni sau active ale grupurilor CEZ Romania si Enel Romania".
Totodata, Hidroelectrica vrea sa preia si unele active ale UCM Resita, care vor fi utilizate in activitatile de mentenanta si retehnologizare ale companiei.
In cadrul sedintei AGEA, conducerea companiei propune si acordarea de sponsorizari pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Marie Curie Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti,... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 12:54
Enel SpA ("Enel") a semnat cu UniCredit SpA ("UniCredit") prima sa linie de credit de tip revolving asociata de realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU, un contract de imprumut "asociat de indeplinirea ODD" in valoare de 1 miliard de euro, cu termen 5 ani.
"Cu aceasta linie de credit inovatoare, progresam in directia obtinerii de finantare sustenabila legata de realizarea obiectivelor de decarbonizare ale Grupului, in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite," a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel.
"Aparitia de instrumente financiare care rasplatesc comportamentul responsabil fata de mediu este o confirmare suplimentara a validitatii ecuatiei care leaga sustenabilitatea de crearea de valoare. Privind in viitor, instrumente de acest tip vor fi utilizate din ce in ce mai mult pentru implementarea strategiei de finantare a Grupului".
Noua linie de credit si primul program mondial de obligatiuni legate de ODD, lansat de Enel in septembrie, sunt destinate sa extinda si sa diversifice sursele de finantare sustenabila ale Enel.
Aceasta noua abordare a finantarii face parte din strategia de creare a valorii prin integrarea ODD in modelul de afaceri al Grupului, strategie care a contribuit la cresterea Enel si la reducerea profilului sau de risc.
In Planul Strategic actual, Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin optiuni de business care sustin indeplinirea urmatoarelor patru... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 13:58
Grupul italian Enel, cea mai mare companie europeana de utilitati, a demarat procesul de vanzare a operatiunilor din Romania si se asteapta ca activele sa fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.
Procesul este condus de banca franceza BNP Paribas.
Enel este cel mai mare investitor privat in sectorul energetic din Romania, unde grupul italian este prezent din 2005 cu operatiuni in domeniul distributiei de electricitate si in cel al productiei de energie regenerabila.
Enel deserveste peste trei milioane de clienti in Romania si vrea sa relanseze eforturile destinate vanzarii participatiilor sale dupa ce precedentul plan de a iesi de pe piata romaneasca a fost abandonat in 2015.
Procesul de vanzare a activelor Enel, aflat deocamdata in primele faze, vine intr-un context in care alte companii internationale de utilitati, precum CEZ, E.ON si Engie, isi revizuiesc optiunile cu privire la prezenta pe aceasta piata, deoarece se chinuie sa concureze cu firma de stat Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din Romania, a declarat una din surse.
"BNP incearca acum sa sondeze terenul sa vada daca exista apetit si daca Enel isi va vinde toate sau doar o parte din afaceri. Depinde de cumparatori", a spus o alta sursa.
Enel isi revizuieste in fiecare an operatiunile globale in cadrul unui program destinat vanzarii unor active si cumpararii altora care ofera randamente mai mari. In... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2019, ora 16:41
Enel SpA, cea mai mare companie de utilitati din Europa, studiaza posibila vanzare a activelor sale din Romania, a anuntat publicatia italiana Il Sole 24 Ore, transmite Reuters.
Procesul inca nu a inceput iar printre cei interesati de activele Enel in Romania se afla fondul australian Macquarie, fondul suveran de investitii din Singapore (GIC) si un fond de investitii din Kuweit specializat in infrastructura, Wren House, sustine ziarul italian.
Reprezentantii Enel nu au comentat informatia, insa surse din piata spun ca tranzactia ar viza pachete minoritare de actiuni la companiile pe care Enel le controleaza in Romania.
Enel, controlata de stat, detine o participatie majoritara in compania spaniola de utilitati Endesa si investeste in energia verde si retele, pentru a compensa criza din domeniul energiei conventionale.
In Romania, Enel detine 78% la E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distributie Banat, E-Distributie Dobrogea si Enel Energie si 100% din actiunile Enel Romania. Aceste companii gestioneaza o retea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si vand aproximativ 10 TWh/an unui numar de circa trei milioane clienti. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 11:50
Procesul de vanzare a activelor Enel din Romania si Slovacia este aproape de a fi incheiat, a declarat joi directorul general al grupului, Francesco Starace, care a reiterat ca investitorii interesati pot depune oferte angajante pana la finele lui noiembrie.
"Vanzarea activelor se afla intr-un stadiu avansat. Exista un anumit numar de cumparatori potentiali, iar ofertele angajante vor fi primite pentru fiecare tara in parte pana la finele lunii noiembrie, la o distanta de trei saptamani", a spus Starace in timpul unei audieri in parlamentul italian, citat de publicatia online Il Sole 24 Ore.
Starace a precizat ca vanzarea activelor Enel din Romania si Slovacia "nu reprezinta un vot de neincredere in cele doua piete", ci ca unitatile din cele doua tari au fost active usor de identificat in incercarea de a atinge cifra tintita prin programul de reducere al datoriilor.
Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa
Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei si pentru a-si pastra ratingul pentru investitii.
In Romania, unde Enel detine o treime din piata distributiei de energie, grupul vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:50
Grupul italian de utilitati Enel va finaliza vanzarea activelor din Slovacia si Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat marti directorul general al grupului, Francesco Starace, transmite Reuters.
La inceputul lunii trecute, Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a-si vinde activele de producere a energiei din Slovacia si de distributie si vanzari din Romania.
'Procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania avanseaza in mod ordonat. Suntem in perioada in care posibilii cumparatori isi manifesta interesul, iar bancile pun la punct diferite oferte. Cred ca vom trage concluziile pana la sfarsitul anului', a spus Francesco Starace.
Grupul Enel a desemnat drept consultanti financiari BNP Paribas si Deutsche Bank pentru activele din Slovacia si Citigroup si Unicredit pentru activele din Romania, in sprijinul operatiunilor de vanzare.
Vanzarea activelor Enel, parte a unui program mai larg de vanzari de active
Vanzarea activelor Enel de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriilor Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro. Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program.
Vanzarile vor implica o participatie de 66%... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 09:17
Consumatorii de energie nu vor fi afectati de decizia Enel de a-si vinde activele de distributie si furnizare din Romania, intrucat tarifele aferente acestor companii sunt valabile pana in 2018, a declarat, vineri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Consumatorii nu vor fi afectati negativ de decizia Enel, pentru ca tarifele care sunt in functiune acum pentru companiile de distributie si furnizare detinute de Enel vor fi valabile si pentru noul proprietar", a aratat Havrilet.
Potrivit acestuia, tarifele reglementate de furnizare si distributie pentru fiecare companie au fost aprobate pentru perioada 2013-2018, insa sunt revizuite anual.
"Eventual tarifele ar putea scadea, daca viitorul proprietar are o capacitate de investitie mai mare si aloca mai multi bani pentru investitii", a completat oficialul ANRE.
Enel a achizitionat in perioada 2005-2006, in Romania, trei companii de distributie si furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv in Bucuresti), Electrica Dobrogea si Electrica Banat. Totodata, compania detine si locul trei pe piata productiei de energie regenerabila, avand in portofoliu mai multe parcuri eoliene in Romania.
Enel incepe procesul de vanzare a activelor din Slovacia si Romania
Grupul energetic italian Enel a anuntat ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 14:06
Grupul energetic italian Enel a anuntat, joi, ca boardul sau a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei in Slovacia si de distributie si vanzari din Romania, informeaza Reuters.
Vanzarea activelor de productie din Slovacia si a celor de distributie si vanzari din Romania sunt parte a unui program mai larg de vanzari de active in valoare de sase miliarde de euro, inceput in 2013, si care vizeaza reducerea datoriei Enel. Pana in prezent, acest program a generat suma de 1,6 miliarde de euro.
Activele din Slovacia si Romania, impreuna cu alte active non-strategice, vor contribui cu peste 4,4 miliarde de euro /6 miliarde dolari/ la acest program, a anuntat compania intr-un comunicat.
Vanzarile vor implica o participatie de 66% in Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% in Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% in Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, precum si 100% din actiunile Enel Romania Srl.
In cazul activelor din Romania este vorba despre companii care gestioneaza o retea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cota de piata de 34%) si care vand aproximativ 9TWh/an unui numar de aproximativ 2,6 milioane clienti, dintre care 2,4 milioane sunt clienti rezidentiali (aproximativ 20% din piata de retail) si 200.000 sunt companii.
In anul 2013 aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro si au generat un profit operational de 289... mai mult
Vineri, 11 Iulie 2014, ora 09:15