Presedintele francez, Emmanuel Macron, a promulgat vineri, in stil american, doua legi privind etica vietii politice, semnand documentele chiar in fata camerelor de televiziune care transmiteau in direct ceremonialul, ceea ce este o premiera in Franta.
Autorizand televiziunile sa filmeze semnarea legilor in biroul sau din Palatul Elysee, presedintele "a dorit sa confere toata solemnitatea necesara acestui moment", a asigurat secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Christophe Castaner, relateaza AFP si Reuters.
In Franta, invitarea televiziunilor este o practica neobisnuita pentru o astfel de formalitate juridica, amintind de ceremoniile, cel putin teatrale, de promulgare a unor legi mediatizate de liderii de la Casa Alba, noteaza France Presse.
Gestul sau a starnit imediat comentarii in social media, ai caror utilizatori au facut paralele cu presedintele american, Donald Trump.
"Presedintele nostru Macron intr-o stare foarte 'trumpiana'", a scris un utilizator pe Twitter. "Macron se preface ca e Donald Trump. Pentru cine e o veste proasta? Pentru el sau pentru noi?" - a comentat un altul.
Instalat la Elysee la inceputul lui mai, dupa o ascensiune vertiginoasa, cel mai tanar presedinte din istoria Frantei (39 de ani) a reusit, in cateva saptamani, sa schimbe imaginea puterii in tara. Emmanuel Macron a impus un stil modern, de inspiratie americana, si-a promovat partidul ca pe un start-up si nu ezita sa se afiseze pe retelele de socializare ori la... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 17:58
Prezenta la vot in Franta este sub asteptari la alegerile parlamentare, esentiale pentru noul presedinte Emmanuel Macron.
Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului (13.00 ora Romaniei), prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru formatiunea lui Macron, La Republique En Marche, relateaza DPA.
Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.
In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.
Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen.
La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.
In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:53
Francezii sunt chemati duminica la urne sa isi voteze Parlamentul. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati la urne in primul tur al alegerilor parlamentare.
7.882 de candidati s-au inscris pe liste. Urnele s-au deschis la ora locala 08.00 si se vor inchide la 20.00 (09.00-21.00, ora Romaniei).
Ce si cum voteaza francezii
Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Nationala (camera inferioara), cu 577 de membri, si Senat (camera superioara), cu 348 membri. Mandatul deputatilor are o durata de cinci ani, iar cel al senatorilor de sase ani, informeaza Mediafax.
Deputatii din Adunarea Nationala sunt alesi prin sistem electoral majoritar uninominal in doua tururi de scrutin, alegerile desfasurandu-se in cele 577 de circumscriptii electorale din Franta.
Senatorii sunt alesi de catre un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputati, consilieri regionali sau generali, delegatiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din strainatate.
Pentru alegerile legislative din Franta, partidele sunt obligate sa prezinte liste in care femeile reprezinta 50% din numarul total de candidati. Varsta medie a unui candidat este de 48,5 ani.
Candidatii trebuie sa castige o majoritate in primul tur (si sprijinul a 25% dintre alegatorii inregistrati) sau o pluralitate in turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidentiale, cand doar primii doi candidati ajung in al doilea tur de scrutin, in... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 09:38
Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, a castigat alegerile prezidentiale din Franta, potrivit exit-poll-urilor, si este noul lider de la Elysee, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.
Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze", scrie AFP.
Afla rezultatul exit-pollului alegerilor prezidentiale din Franta
Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".
Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.
Un produs pur al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a... mai mult
Duminica, 07 Mai 2017, ora 21:54
Moneda euro s-ar putea deprecia cu 5% in cazul victoriei candidatei de extrema dreapta, Marine Le Pen, in alegerile prezidentiale din Franta, arata un sondaj recent.
Soarta intregii Uniuni Europene si a zonei euro ar putea depinde de alegerile prezidentiale din Franta, scrie Reuters.
Victoria asteptata a candidatului centrist, pro-UE, Emmanuel Macron ar putea fi considerata de piete un semn cu privire la regresul riscurilor politice in Europa. Pe de alta parte, daca alegerile de duminica vor fi castigate de Le Pen, va creste riscul ca a doua economie din zona euro sa abandoneze moneda unica si sa paraseasca UE.
Chiar daca Le Pen si-a temperat in ultima vreme discursul cu privire la iesirea din zona euro si din UE, in cazul in care va castiga alegerile, moneda euro s-ar putea deprecia cu 5%, potrivit unui sondaj Reuters, iar volatilitatea va creste pe pietele financiare.
Chiar daca Macron conduce detasat in sondaje (62% fata de 38%), dupa rezultatul alegerilor din SUA, cand Donald Trump a invins-o pe favorita Hillary Clinton, si dupa decizia britanicilor de iesi din UE, investitorii nu exclud producerea unei surprize.
Citeste mai multe stiri despre alegerile in Franta:
Alegeri Franta: O deputata socialista a murit in timpul unui miting pro-Macron
Alegeri in Franta: Evenimentele care il asteapta pe viitorul presedinte in primele saptamani de mandat
Alegeri in Franta: Care au fost cele mai importante promisiuni electorale ale lui Macron si Le Pen in... mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 17:18
Emmanuel Macron a fost considerat "mai convingator" decat candidata extremei drepte, Marine Le Pen, in duelul televizat de miercuri seara, cu patru zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, releva un sondaj de opinie realizat prin telefon la finalul dezbaterii.
Aproximativ 63% dintre persoanele chestionate in sondajul Elabe, pentru BFM TV, l-au considerat pe pro-europeanul si fost ministru al Economiei "mai convingator" decat lidera Frontului National, relateaza Reuters si EFE.
Macron a fost preferat de 95% dintre cei care l-au votat in primul tur, in timp ce la Marine Le Pen procentul a fost de 85% din cei care au sustinut-o.
Doua treimi din cei care l-au votat in primul tur, din 23 aprilie, pe Jean-Luc Melenchon, reprezentantul stangii radicale, l-au apreciat mai convingator pe Emmanuel Macron, iar un procent de 58% dintre cei care l-au sustinut pe conservatorul Francois Fillon au fost de aceeasi parere.
Iata si cum stau cei doi candidati in cele mai recente sondaje
Citeste si:
Cum vor fi afectate Romania si Uniunea Europeana de un presedinte MacronAlegeri in Franta: Presedintele Hollande si guvernul anunta ca il sustin pe Macron "fara rezerve"Franta, divizata: Exista vreo posibilitate sa castige Le Pen? ...citeste mai departe despre "Dezbatere prezidentiala in Franta: Pe cine a convins Macron si pe cine Le Pen (sondaj)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 08:07
Emmanuel Macron, candidatul organizatiei civice In Miscare! (social-liberala), ar urma sa castige scrutinul prezidential din Franta cu 61%, distantandu-se de Marine Le Pen, candidatul formatiunii populiste de extrema-dreapta Frontul National.
Cel mai recent sondaj de opinie difuzat luni arata ca Emmanuel Macron este creditat cu 61% din voturi (+1%) in turul doi al scrutinului prezidential, in timp ce Marine Le Pen ar obtine 39% din voturi (-1%).
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Sondajul de opinie realizat de institutele OpinonWay si ORPI la comanda Les Echos si Radio Classique a fost efectuat in perioada 28-30 aprilie, pe un esantion reprezentativ de 1.517 persoane, informeaza cotidianul Le Figaro.
Joi, un sondaj realizat de Institutul Ifop-Fiducia arata ca Emmanuel Macron va obtine 60,5% din voturi, in timp ce Marine Le Pen, candidatul formatiunii de extrema-dreapta Frontul National, era creditata cu 39,5%.
Vezi cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor din Franta ...citeste mai departe despre "Emmanuel Macron va castiga alegerile din Franta cu 61%, arata cel mai recent sondaj" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:33
Emmanuel Macron, candidatul organizatiei civice En Marche! (social-liberala), ar urma sa primeasca 60,5% din voturi in turul doi al scrutinului prezidential din Franta, potrivit unui sondaj de opinie difuzat joi de publicatia Le Figaro.
Potrivit sondajului Institutului Ifop-Fiducia, Emmanuel Macron va obtine 60,5% din voturi, in timp ce Marine Le Pen, candidatul formatiunii de extrema-dreapta Frontul National, este creditata cu 39,5%.
Citeste toate stirile despre alegerile din Franta
Sondajul de opinie a fost efectuat in perioada 24-27 aprilie, pe un esantion reprezentativ de 1.500 de persoane.
Ministerul francez de Interne a publicat luni dupa-amiaza rezultatele finale ale primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, ce include si rezultatul votului din strainatate. Emmanuel Macron a obtinut 24,01% din sufragii, iar Marine Le Pen 21,3% din voturi.
Rata de participare a fost de 77,77%, fata de 80,42% in 2012.
Vezi cum s-a desfasurat primul tur al alegerilor din Franta ...citeste mai departe despre "Alegeri in Franta: Emmanuel Macron va castiga cu 60,5% scrutinul prezidential - sondaj" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 23:08
Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, fara partid si care nu a mai fost ales in vreo functie, reprezentantul centrului, s-a clasat primul in turul intai al alegerilor prezidentiale de duminica, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.
"Intoarcem, astazi, in mod clar, o pagina a vietii politice franceze", a comentat duminica seara candidatul "nici de dreapta, nici De stanga", dupa anuntatrea calificarii sale in turul doi, pe 7 mai, scrie AFP.
Vezi filmul zilei alegerilor din Franta (Foto&Video)
Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze".
Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".
Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.
El o va infrunta pe 7 mai pe sefa extremei drepte... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:30