Grecia a lansat o licitatie pentru obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, profitand de ratele scazute ale dobanzilor si de recenta imbunatatire a creditului suveran, transmit AP si Reuters.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice de la Atena spera sa obtina pana la 2,5 miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari) in prima emisiune de bonduri cu scadenta dupa 2023, anul in care se incheie pachetul de masuri adoptat de creditorii internationali pentru a atenua povara datoriei Greciei.
Vineri, agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB", perspectiva atribuita fiind pozitiva.
"Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in februarie 2035", a declarat luni un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut.
Marti, randamentele obligatiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scazut la 1,175%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Anul trecut, obligatiunile elene au inregistrat cele mai bune performante din Europa, pe fondul redresarii economiei si a stabilitatii politice.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:35
Romania intentioneaza sa vanda, miercuri, in premiera, eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, in valoare de cel putin un miliard de euro, urmand exemplul Poloniei si Lituaniei care au accesat pietele internationale de obligatiuni.
Tara noastra lanseaza eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un pret de 250 puncte de baza peste mid swaps (nivel de referinta - n.red.) si bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un pret de 200 puncte de baza peste mid swaps, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea ofertei.
Oferta, prima de acest fel derulata de Romania in 2015, este intermediata de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Bloomberg: Infrangerea lui Ponta in ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Ce vrea sa faca Romania in premiera, dupa exemplul Poloniei si Lituaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 15:49
Producatorul finlandez de telefoane mobile Nokia intentioneaza sa obtina 750 milioane de euro (980 milioane de dolari) prin emiterea de obligatiuni convertibile pentru a-si imbunatati situatia financiara.
Nokia incearca astfel sa recupereze pierderile pe care le inregistreaza pe piata mobile, in fata unor companii precum Apple sau Samsung, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Lichiditatile Nokia au scazut la 3,6 miliarde de euro, de la 4,2 miliarde de euro in iunie, iar ratingul a fost retrogradat la "junk" (nerecomandat pentru investitii). Analistii avertizeaza ca in urmatoarele luni compania trebuie sa arate o redresare pentru a supravietui.
Rata cuponului pentru obligatiunile emise de Nokia este intre 4,25 si 5%. Marti dimineata, actiunile companiei au scazut cu 5,2%, la 2,048 euro, la bursa de la Amsterdam.
La 14 iunie, Nokia a anuntat ca are de gand sa elimine alte 10.000 de locuri de munca la nivel global pana la finele lui 2013 iar, in urma renuntarii la anumite proiecte de cercetare dezvoltate, va inchide uzinele de la Ulm (Germania), Burnaby (Canada) si Salo (Finlanda).
Anul trecut Nokia a decis sa inchida fabrica din localitatea Jucu din judetul Cluj, dupa ce a investit 60 de milioane de euro in aceasta intreprindere inaugurata in 2008. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:33
Grupul austriac OMV a atras finantare de 1,5 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitati la zece si 15 ani. Fondurile vor fi utilizate si pentru rascumpararea datoriilor existente.
Suma de 1,5 miliarde de euro a fost obtinuta de OMV prin plasare de obligatiuni de 750 milioane de euro cu maturitate in 2022, titluri scadente in 2027 in valoare de 750 milioane de euro si un cupon de 2,62%.
Obligatiunile au fost emise prin programul de finantare EMTN de patru miliarde euro derulat de OMV pentru acces inlesnit la piete.
Fondurile astfel obtinute vor fi utilizate atat pentru finantarea operatiunilor curente ale companiei, cat si pentru rascumpararea partiala a datoriilor.
OMV a lansat totodata oferte de rascumparare a eurobondurilor de un miliard de euro scadente in 2014 si a titlurilor de credit Schuldschein de 183 milioane euro, cu maturitatea in 2014 si 2016, pentru a extinde maturitatea medie a datoriilor companiei. Ofertele de rascumparare vor expira pe 26 septembrie si 1 octombrie.
Aranjorii emisiunii de eurobonduri pe termen lung sunt Barclays, Erste Group Bank, JPMorgan Securities plc si UniCredit Bank Austria. Rascumpararea obligatiunilor scadente in 2014 este intermediata de Citigroup si Societe Generale Corporate & Investment Banking.
Vanzarile grupului austriac au urcat in primul semestru cu 27%, la 20,3 miliarde euro, iar profitul net ajustat, atribuibil actionarilor, a avansat cu 61%, la 834 milioane euro.
OMV Petrom a avut in... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 15:01
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele internationale au scazut la minime record, datorita planurilor Ministerului Finantelor de a emite in urmatoarele doua luni titluri denominate in euro pentru a reface rezervele.
Randamentul eurobondurilor romanesti cu scadenta in 2018 a scazut cu noua puncte de baza, reprezentand 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de inchidere din iulie 2010, cand titlurile au intrat la tranzactionare.
Randamentul titlurilor in dolari cu maturitatea la zece ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scazut nivel de la intrarea pe piata, in ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.
Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa emita in urmatoarele doua luni obligatiuni in euro pe pietele externe, a declarat saptamana trecuta scretarul de stat in MFP, Enache Jiru.
Rezervele MFP au scazut la 3,3 miliarde euro in iulie, de la 4,9 miliarde euro in aprilie, in urma rascumpararii datoriilor de stat ajunse la maturitate si finantarii deficitului bugetar.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru august vanzarea de titluri de stat pe piata interna de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.
In iunie, MFP a imprumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, fata de nivelul de 3,5 miliarde lei prevazut in planul de finantare, iar in iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din tinta de 2,25 miliarde lei.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 38,93 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:31
Bancile romanesti ar trebui sa emita obligatiuni ipotecare pentru a-si finanta portofoliile de credite si a-si echilibra activele pe maturitati mai lungi, Romania fiind singura tara din UE care nu are inca o astfel de emisiune, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oprescu a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.
In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.
De ce sunt importante
Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.
Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:55
Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.
Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.
Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.
Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%
Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
Comisia Europeana va prezenta optiunile pentru emiterea de obligatiuni comune alte tarilor din zona euro, a anuntat presedintele Jose Manuel Barroso, miercuri, avertizand ca nu exista o solutie simpla pentru criza datoriilor care ameninta viitorul economic si politic al Europei."Este o lupta pentru locuri de munca si pentru prosperitatea familiilor din statele membre. Este o lupta pentru viitorul economic si politic al Europei. Este o lupta pentru ceea ce Europa reprezinta pentru lume", a declarat Barroso, citat de Reuters.Germania ramane singura tara care se opune total emiterii de obligatiuni comune ale celor 17 tari din zona euro. Potrivit expertilor legali, decizia celei mai inalte curti de justitie din Germania, de saptamana trecuta, face imposibil pentru guvernul din Berlin sa accepte emiterea de obligatiuni comune, chiar daca ar vrea acest lucru, deoarece tribunalul a decis ca este nevoie de aprobarea Parlamentului.Barroso a avertizat ca aceste obligatiuni nu vor fi "solutia magica" pentru terminarea crizei, in timp ce Olli Rehn, comisarul european pentru economie, a declarat ca acestea vor putea fi introduse doar daca vor fi acompaniate de o supraveghere fiscala mai stricta.
Citeste continuarea pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 21:46