Grecia a lansat o licitatie pentru obligatiuni pe 15 ani, cea mai lunga perioada pe care Grecia se imprumuta de la debutul crizei financiare din 2010, profitand de ratele scazute ale dobanzilor si de recenta imbunatatire a creditului suveran, transmit AP si Reuters.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice de la Atena spera sa obtina pana la 2,5 miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari) in prima emisiune de bonduri cu scadenta dupa 2023, anul in care se incheie pachetul de masuri adoptat de creditorii internationali pentru a atenua povara datoriei Greciei.
Vineri, agentia de evaluare Fitch a imbunatatit ratingul suveran al Greciei de la "BB minus" la "BB", perspectiva atribuita fiind pozitiva.
"Daca in urma cu 10 ani Grecia era persona non grata pe pietele financiare internationale, acum intentioneaza sa imprumute intre 2 si 2,5 miliarde de euro la o dobanda de 2% prin emiterea de euroobligatiuni cu scadenta in februarie 2035", a declarat luni un responsabil grec.
Autoritatea pentru gestionarea datoriei publice a mandatat bancile Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs, HSBC si JP Morgan sa intermedieze acest imprumut.
Marti, randamentele obligatiunilor guvernamentale elene pe zece ani au scazut la 1,175%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.
Anul trecut, obligatiunile elene au inregistrat cele mai bune performante din Europa, pe fondul redresarii economiei si a stabilitatii politice.
Grecia vrea sa profite de nivelul redus... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:35
Cancelarul german, Angela Merkel, a respins din nou in mod categoric ideea crearii euroobligatiunilor, declarand la o reuniune de marti a grupului parlamentar liberal-democrat (FDP) ca acestea nu vor exista "atat timp cat eu voi fi in viata", informeaza AFP, citand surse din partidul FDP.
Potrivit acelorasi surse, unii deputati din FDP, partid care face parte din coalitia guvernamentala de la Berlin, i-ar fi raspuns: "Va dorim sa aveti o viata lunga". Unii participanti au afirmat ulterior ca au avut impresia ca doamna Merkel a glumit, astfel de cuvinte fiind ceva neobisnuit in cazul sau. Dar este cunoscut ca ea a afirmat de mai multe ori ca se opune crearii unui instrument de mutualizare a datoriilor in Europa, considerand in plus ca euroobligatiunile contravin Constitutiei germane.
Chiar si premierul francez Jean-Marc Ayrault a admis, intr-un interviu publicat recent de saptamanalul german Die Zeit, ca un asemenea sistem"necesita o mai mare integrare politica (...) iar pentru acest lucru este nevoie de mai multi ani". mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 09:31