Ministerul Finantelor continua si in aceasta luna programul prin care se imprumuta direct de la populatie prin vanzarea de titluri de stat.
Astfel, incepand de joi, romanii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populatiei in cadrul Programului Tezaur, cu scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor, titlurile de stat pot fi cumparate:
in perioada 02 - 31 mai 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statului;in perioada 02 - 30 mai 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban;in perioada 02 - 29 mai 2019 din mediul rural.
Sursa citata precizeaza ca sunt eligibile persoanele fizice care au implinit 18 ani si ca a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
"Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans", se arata in document.
Emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pe tot parcursul anului 2019, mai transmite... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 11:36
Ministerul Finantelor va lansa, luni, o emisiune de titluri de stat pentru populatie cu o maturitate la doi ani si o dobanda de 4,5%, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
"A fost astazi in Guvern o aprobare a unei hotarari pentru anumite modificari pe care vrem sa le aducem mecanismului de lansare de titluri de stat pentru populatie, pentru ca de luni, de saptamana viitoare, se pot achizitiona din nou de catre populatie astfel de titluri de stat.
Este a treia emisiune pe care o lansam, prima a fost pe cinci ani, a doua la trei ani si a treia va avea maturitatea la doi ani de zile, cu o dobanda atractiva de 4,5%", a spus Teodorovici.
El a precizat ca va fi organizata si o tombola pentru a incuraja si stimula posibilii investitori persoane fizice.
"Si un element de noutate: va fi organizata si o tombola pentru a incuraja si a stimula posibilii investitori persoane fizice, o tombola care sa aiba loc nu la scadenta acestei emisiuni de titluri de stat, ci dupa ce se finalizeaza subscrierea de catre populatie.
O tombola prin care sa se rasplateasca cei care vor sa investeasca cu un bonus de dobanda de 5.000 de lei in cadrul unei tombole, pentru 1.000 de persone, care trebuie sa aiba un minim de investitii, de titluri de stat achizitionate, de 500 de lei.
Asta inseamna ca fie prin posta, fie prin trezorerii, fie cumulat aceasta este suma minima de achizitionat pentru a putea participa la o astfel de tombola,... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 17:01
Ministerul Finantelor Publice lanseaza cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - editia CENTENAR, destinata exclusiv populatiei, informeaza joi institutia printr-un comunicat.
Titlurile de stat cu o valoare nominala de 1 leu, au scadenta la 3 ani, o dobanda de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, inclusiv de cele care au participat si la emisiunea anterioara din luna iulie. Dobanda este anuala, platibila la termenele din prospectul de emisiune.
Titlurile de stat pot fi cumparate in perioada 1 - 24 august 2018 de la toate unitatile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal, in perioada 1 - 23 august 2018 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale "Posta Romana" S.A, din mediul urban, iar in perioada 1 - 22 august 2018 din mediul rural.
Cumpararea titlurilor de stat se poate realiza prin numerar, dar si prin virament bancar, atat prin unitatile operative ale Trezoreriei Statului cat si prin oficiile postale din reteaua Postei Romane.
Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri in cadrul unei emisiuni, dar valoarea maxima cumulata a acestora nu poate depasi 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitatile postale... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 19:34
Premierul Viorica Dancila a confirmat, miercuri, ca Ministerul Finantelor va continua emisiunea de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia CENTENAR, avand in vedere ca s-a dovedit a fi un succes pana acum.
"Prima emisiune de titluri de stat programul 'Tezaur - editia CENTENAR' lansata de Ministerul Finantelor Publice s-a dovedit a fi un succes. Romanii apreciaza acest instrument de economisire sigur si avantajos. Au investit peste 786 de milioane de lei.
Am discutat cu ministrul Teodorovici, cu specialistii din Ministerul Finantelor si am decis ca avand in vedere interesul crescut al populatiei fata de aceasta metoda de economisire, Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea emiterii de titluri de stat pentru populatie pana la epuizarea plafonului stabilit pentru anul 2018, la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei", a declarat Dancila la inceputul sedintei de Guvern de joi.
Vineri, Ministerul Finantelor Publice a transmis cateva date despre aceasta prima emisiune:
- titluri achizitionate prin trezorerii: 644.269.745 de lei (numar de investitori 14.756);
- titluri achizitionate prin Posta Romana: 141.955.889 de lei (numar de investitori 4.946);
- volumul total de subscriere atins: 786.225.634 de lei.
Inca de vineri, ministerul a transmis ca emiterea titlurilor de stat pentru populatie va continua pana la epuizarea plafonului de 4 miliarde de lei alocat pentru anul 2018.
Prima emisiune de titluri de stat in cadrul Programului... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 15:02
Statul vrea sa imprumute 4 miliarde de lei de la populatie, platind o dobanda de 5% pe an, sensibil mai mare decat dobanzile oferite in acest moment de bancile comerciale la depozite.
Ministerul de Finante a lansat, vineri, prima emisiune de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar, destinata exclusiv populatiei.
Astfel, romanii pot cumpara titluri de stat in urmatoarele conditii:
- scadenta la 5 ani
- pretul de 1 leu/titlu
- dobanda de 5% pe an
- dobanda se plateste la termenele din prospectul de emisiune
- titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta
- titlurile sunt netransferabile, nu se tranzactioneaza
- veniturile obtinute sunt neimpozabile
Titlurile de stat pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii, astfel:
In perioada 15 iunie - 06 iulie 2018 de la unitatile Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscalIn perioada 15 iunie - 05 iulie 2018 prin reteaua de oficii ale Postei din mediul urbanIn perioada 15 iunie - 04 iulie 2018 prin reteaua de oficii a Postei din mediul rural.
Plafonul stabilit pentru anul 2018 este de 4 miliarde lei, precizeaza Ministerul de Finante.
De ce se imprumuta statul cu o dobanda atat de mare?
Faptul ca statul se imprumuta de la populatie la o dobanda atat de mare arata ca exista o mare nevoie de bani la buget in acest moment, a declarat pentru Ziare.com Gabriel Aldea, senior broker in cadrul Tradeville.... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 16:29
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 500 de milioane de lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat benchmark, cu scadenta la trei ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 4,44%. Rata cuponului este de 6%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 1,57 miliarde lei. mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 15:30
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras prin obligatiuni pe doi ani 500 milioane de lei, la un randament de 5,18%, iar cererea a fost de peste 4 ori mai mare, avand in vedere lichiditatea excesiva din piata.
Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014, iar randamentul de joi a coborat cu 0,65 puncte procentuale fata de nivelul din februarie, atingand cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.
Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au insumat 2,33 milioane lei.
La licitatia din februarie pentru aceasta scadenta, administratorii datoriei publice au atras tot 600 milioane lei, la un randament de 5,83%.
Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa imprumute in luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.
Ce titluri va mai emite Trezoreria in martie
In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.
Miercuri au ajuns la scadenta titluri de 2,6 miliarde lei, care se adauga la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate saptamana trecuta. Totodata, dealerii cred ca lichiditatea din piata este suplimentata si de platile realizate de Ministerul Finantelor.
De la inceputul lunii martie, Trezoreria a atras doar 1,5 miliarde lei. Urmatoarea operatiune va fi organizata luni, pentru titluri pe un an, prin care Finantele vor sa atraga tot 500 milioane lei.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 16:16
Exxon si OMV vor continua investitiile in Romania, acestea urmand sa atinga 1 miliard de euro, a declarat premierul Victor Ponta, inainte de sedinta de guvern. El a mai precizat, ca OMV urmeaza sa mai faca o investitie in valoare de 500 de milioane de euro pana la finalul acestei luni.
Premierul s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu conducerile companiilor Exxon Mobil si OMV-Petrom vizavi de operatiunile de explorare de gaze ale celor doua companii in Marea Neagra.
Premierul a mai mentionat ca este bucuros de faptul ca Romania a reusit sa se imprumute, marti, de pe pietele externe cu 750 milioane euro la o rata a dobanzii de 5,1%, in conditiile in care, de obicei, tara noastra se imprumuta cu 6%. Ponta a mentionat ca, in conditile in care alte state au probleme cu costul de finantare, cum ar fi Spania si Italia, operatiunea de marti a fost un succes pentru Romania.
"Aici pot sa va spun ca e vorba de Deutche bank, JPMorgan si BNP Paribas, banci care au suprasubscris aceasta emisiune de euro pe obligatiuni. E un semn bun pentru Romania ca economie, care vine din zona in care ne asteptam mai putin si care, din punct de vedere al creditarii si al predictibilitatii si a mesajului dat catre investitori, e extraordinar de bun", a spus Ponta.
In ceea ce priveste rezultatele economice ale Romaniei, Victor Ponta a declarat ca s-a inregistrat o crestere neta a veniturilor, tara noastra fiind una din putinele state europene care au avut un astfel de rezultat. In... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:46
Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.
"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.
Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.
Totul depinde de apetitul romanilor
Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.
Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00