Ministerul Finantelor lanseaza o emisiune de obligatiuni in lei pentru populatie, cu o valoare estimativa de 100 de milioane de lei, oferind o dobanda anuala neimpozabila peste nivelul practicat de banci la depozite.
In plus, Finantele organizeaza o loterie prin care romanii care cumpara titluri de stat pot castiga premii de cate 1.000 de lei, a anuntat, joi, ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa,.
Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice potrivit News.ro.
In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populatie, cu valoarea nominala a unei obligatiuni de 1.000 de lei.
Emisiunea a avut un succes limitat, populatia cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.
Spre deosebire de emisiunea de anul trecut, ministerul a facut mai multe modificari menite sa faca titlurile ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor concureaza bancile cu o emisiune de obligatiuni dotata cu premii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 10:39
Compania americana Apple pregateste o noua emisiune de obligatiuni, iar o parte dintre acestea ar putea fi denominate in euro, o premiera pentru gigantul IT, potrivit Wall Street Journal, care citeaza surse apropiate situatiei.
Apple a mandatat bancile Deutsche Bank si Goldman Sachs sa organizeze o intalnire cu investitorii in cursul zilei de luni, plasamentul de titluri urmand sa fie lansat probabil saptamana viitoare, conform surselor citate, transmite Mediafax.
Analistii CreditSights estimau in aprilie ca Apple ar putea emite anul acesta obligatiuni in alta moneda decat dolarul american in valoare de pana la 5 miliarde dolari.
Companiile americane au accelerat in ultimele luni programele de vanzari de obligatiuni pe pietele din Europa, profitand de costurile in scadere. De la inceputul anului, firmele americane au vandut titluri in euro in valoare de 51,5 miliarde (64,5 miliarde dolari), cea mai mare suma din primele zece luni ale unui an din 2008, potrivit datelor Dealogic.
Precedentele emisiuni de obligatiuni ale Apple au avut valori considerabile, de 17 miliarde dolari, respectiv 12 miliarde dolari. Investitorii au subscris titluri in valoare totala de circa 100 miliarde de dolari la cele doua emisiuni, care au avut loc in 2012 si 2013.
Maturitatile au variat intre 3 si 30 de ani, dobanda platita de Apple fiind de 1,068% pentru titlurile pe 3 ani si de 4,483% pentru cele pe 30 de ani, putin peste randamentul oferit de Trezoreria SUA pentru... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:25
Romania a mandatat HSBC, Raiffeisen Bank International, SG CIB si UniCredit sa pregateasca o emisiune de eurobonduri pe zece ani, transmite Reuters, citand surse bancare.
Romania beneficiaza de un rating 'Baa3' din partea Moody's si de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's si Fitch, transmite Agerpres.
Analistii apreciaza ca obligatiunile Romaniei sunt partial protejate de cresterea increderii investitorilor in gradul de indatorare al tarii, mai scazut decat in multe alte state din UE. Estimarile Comisiei Europene arata ca, in acest an, nivelul datoriei Romaniei va fi de 40% din PIB, fata de 42% din PIB in Suedia, 75% din PIB in Germania, 80% din PIB in Ungaria si o medie de 96% din PIB in zona euro.
Guvernul roman intentioneaza sa vanda eurobonduri in valoare de un miliard de euro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Bugetului, Darius Valcov, intr-un interviu citat de Bloomberg. Anterior, directorul general al Trezoreriei statului, Diana Popescu, declara ca vanzarea era programata la finele anului.
Potrivit analistilor, decizia autoritatilor de a urgenta planurile privind accesarea pietelor internationale a fost determinata de teama ca sentimentul investitorilor sa nu se deterioreze dupa alegerile prezidentiale de luna viitoare.
'Riscurile aparute de pe urma alegerilor i-au determinat sa ia in considerare accelerarea procedurilor', a declarat Dumitru Dulgheru, analist la Erste.... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:45
Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
RCS & RDS, companie controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, va lansa marti, 29 octombrie, o emisiune de obligatiuni pe pietele externe pentru a atrage 350 milioane euro, fondurile urmand sa fie folosite pentru refinantarea datoriilor existente, au declarat surse bancare.
Fondurile atrase prin plasamentul de titluri, cu maturitate in 2020, vor fi completate de un nou imprumut la termen si de o linie de lichiditate, in vederea refinantarii datoriilor.
JPMorgan este coordonatorul global al operatiunii, iar Erste Group, SocGen si UniCredit Bank actioneaza ca aranjori.
In urmatoarele zile vor fi organizate turnee de prezentare in Europa si Statele Unite, in vederea atragerii de investitori, potrivit surselor citate.
In luna mai, actionarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finantari in valoare totala de pana la 800 milioane de euro (sau echivalentul in orice alta moneda), pentru o perioada ce nu va depasi 10 ani.
Fondurile vor fi utilizate pentru restructurarea partiala sau totala a tuturor angajamentelor de finantare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotararii actionarilor.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88,54% din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este detinut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlata de RCS Management, unde Zoltan Teszari detine aproape 60% din capital.
La inceputul anului 2011, RCS&RDS a incheiat recent doua acorduri de finantare, un... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 19:41
BCR va intermedia o emisiune de obligatiuni la Transelectrica (TEL), prin care compania vrea sa vanda titluri cu maturitate de cinci ani, imprumutand astfel circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro).
Actionarii au aprobat in AGA din 30 septembrie un plafon de 900 milioane lei (203,1 milioane de euro) pentru emisiuni de obligatiuni in perioada 2013-2017 atat in lei, cat si in valuta.
Tot atunci au fost decise si caracteristicile emisiunii inaugurale din cadrul plafonului.
Astfel, valoarea primei emisiuni va fi de 200 milioane lei, obligatiunile vor avea scadenta pe 5 ani, dobanda fixa, titlurile nu vor fi garantate, iar emisiunea va fi listata pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti.
Transelectrica a anuntat inca la sfarsitul lunii iunie ca intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.
Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controleaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 7,11%. mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 13:40
Transelectrica intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.
"Directoratul societatii, la recomandarea Consiliului de Supraveghere, a decis initierea procedurilor unei prime emisiuni de obligatiuni corporative, care sa contribuie la imbunatatirea lichiditatii societatii, la reducerea expunerii valutare si la diversificarea surselor de finantare pe termen lung.
Suplimentar, o emisiune de obligatiuni s-ar constitui intr-un prim pas spre cresterea vizibilitatii costurilor de finantare ale Transelectrica, in special aferente programului de investitii, cu efecte pozitive anticipate in ratingul societatii (astazi Ba2) si nu in ultimul rand asupra costurilor de finantare si a valorii de piata a companiei", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de companie, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Emisiunea de obligatiuni trebuie aprobata si de actionari, intr-o AGA.
Oferta de obligatiuni ar urma sa fie finalizata in doua jumatate a lunii noiembrie, cand titlurile vor fi listate la BVB. Obligatiunile vor avea o dobanda fixa.
"In urma incheierii cu succes a acestei emisiuni, societatea, sub rezerva aprobarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor, va considera initierea unui program continuu pe termen mediu, cu cresterea... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 10:55
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 300 milioane lei prin licitatia de obligatiuni cu scadenta in trei ani, exact cat si-a propus, la un randament de 5,07%, in urcare fata de cel platit la precedenta emisiune cu o maturitate apropiata, de 4,96%.
Bancile au realizat subscrieri de 889,2 milioane lei. Obligatiunile ajung la scadenta in aprilie 2016.
Trezoreria a vandut saptamana trecuta obligatiuni cu o scadenta apropiata, respectiv in august 2016, in valoarea de 541,9 milioane lei, la un randament de 4,96%.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatuini, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,01 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:28