De azi, puteti subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur, cu maturitati de 1, 2 si 3 ani, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
Perioada de subscriere se va incheia pe data de 14 decembrie 2020. Aceste emisiuni reprezinta o alternativa de economisire avantajoasa pentru romani, avand in vedere ca veniturile provenind din dobanzi sunt neimpozabile.
Rata dobanzii este de:
* 3,5% - 1 an,* 3,75% - 2 ani,* 4,00% - 3 ani, fara plafon individual de subscriere.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
* de la unitatile Trezoreriei Statului in perioada 17 noiembrie - 11 decembrie 2020;* de la unitatile C.N. Posta Romana in perioada 17 noiembrie - 10 decembrie 2020 in mediul urban si in perioada 17 noiembrie - 12 decembrie 2020 in mediul rural.
Pentru aceasta achizitie, sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii.
Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar in perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platita la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur sunt transferabile si se pot rascumpara in avans.
In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale care le atesta calitatea.
CITESTE SI:... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:18
A doua serie din acest an de titluri de stat pentru populatie in lei si titluri de stat denominate in euro, va fi disponibila la vanzare, prin BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR si BRD, incepand din 9 noiembrie, a anuntat Ministerul Finantelor.
Acestea vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucuresti, avand maturitati de 1 si 3 ani pentru moneda nationala si de 5 ani pentru euro.
Dobanzile anuale oferite la titlurile de stat in lei sunt de 3,5% pentru scadenta de 1 an si 4% pentru scadenta la 3 ani, iar titlurile de stat in euro au o dobanda anuala de 1,85%.
"Aceste dobanzi acordate peste nivelul actual al pietei scad riscul investitional pana la maturitate si ofera oportunitatea lichidarii imediate si cu minimum de costuri pentru populatie in cazul unor nevoi imediate prin vanzarea acestora pe piata secundara", spune MFP.
Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleaza in perioada 9 - 27 noiembrie 2020.
"Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide. Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Ministerul Finantelor Publice a atras de la... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 13:29
Romanii pot cumpara, incepand de luni, noi titluri de stat. Emisiunea face parte din programul Tezaur, destinat exclusiv populatiei.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor, scadentele sunt la 1, 2, 3 si 5 ani, iar dobanzile anuale sunt de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile.
Titlurile de stat pot fi cumparate:
in perioada 4 - 22 martie 2019 de la unitatile operative ale Trezoreriei Statuluiin perioada 4 - 21 martie 2019 prin reteaua de oficii postale ale Companiei Nationale Posta Romana, din mediul urban, iar in perioada 4 - 20 martie 2019 din mediul rural.
Potrivit sursei citate, sunt eligibile persoanele fizice care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii. De asemenea, a fost eliminata plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice in cadrul acestor emisiuni.
Investitorii au posibilitatea anularii subscrierilor deja efectuate prin depunerea, in perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile si nu mai pot fi anulate. Titlurile de stat sunt in forma dematerializata si au valoare nominala de 1 leu. Dobanda este platibila la termenele prevazute in prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise in cadrul Programului Tezaur pot fi transferabile si se pot rascumpara in avans. In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale care le atesta... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 08:51
Romanii care au cumparat titluri de stat prin Programului Tezaur - editia Centenar le-ar putea tranzactiona sau folosi pe post de garantii bancare inainte de scadenta.
In momentul in care a fost lansat programul, Ministerul de Finante a anuntat ca persoanele care cumpara titlurile de stat raman cu banii blocati pana la incheierea perioadei de 5 ani, timp in care primesc dobanda anuala de 5%.
In cadrul primei emisiuni de titluri de stat lansata de Ministerul Finantelor Publice au fost investite 786 milioane de lei, iar oficialii institutiei considera ca lipsa posibilitatilor de a tranzactiona dupa vanzare este un factor care a redus atractivitatea pentru populatie a acestor titluri de stat, informeaza Profit.ro.
O varianta pentru tranzactionarea titlurilor de stat ar putea fi Bursa de Valori Bucuresti, dupa modelul emisiunilor de titluri pentru populatie derulate in anii trecuti.
"Intentia Guvernului este ca, pana la finalul anului, sa identifice solutii de modificare a cadrului legal, astfel incat titlurile de stat pentru populatie sa poata fi utilizate pentru garantarea imprumuturilor contractate de persoanele fizice si pentru a crea posibilitatea transferului proprietatii asupra acestora", potrivit Ministerului Finantelor.
Premierul Viorica Dancila a anuntat recent ca emisiunea de titluri de stat in cadrul Programului Tezaur - editia Centenar va continua.
"Ministerul Finantelor Publice are in vedere continuarea emiterii de titluri de stat pentru... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 10:47
Ministerul de Finante lanseaza un nou program care va da posibilitatea tuturor romanilor interesati sa achizitioneze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fara comisioane.
"Astfel, facem primul pas in privinta lansarii Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat (...) Titlurile de stat pentru populatie vor fi emise prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei statului", se arata intr-un comunicat al ministerului emis vineri.
In acelasi timp, veniturile obtinute din detinerea titlurilor emise de statul roman, prin Ministerul de Finante, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.
"Termenii si conditiile financiare aferente fiecarei emisiuni vor fi specificate in cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice", mentioneaza sursa citata.
Reprezentantii Ministerului Finantelor anuntau, pe 30 august, ca se va lansa in septembrie o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie in cadrul programului FIDELIS, iar din octombrie vor veni cu un nou instrument, si anume certificate trezorerie.
"Momentan nu va putem da detalii despre dobanzi. Acestea vor fi anuntate ulterior, cand vor fi publicate proiectele", au precizat acestia.
Titlurile de stat emise de Finante in cadrul programului FIDELIS Centenar au intrat la tranzactionare anul trecut, pe 5 august.
"MFP a atras 735 de milioane de lei prin emisiunea de titluri de... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 20:29
Romanii vor putea cumpara titluri de stat, in perioada 11-29 iulie, prin intermediul programului Fidelis Centenar, care a fost lansat, joi, de Guvern. Aceste obligatiuni reprezinta o modalitate de economisire mai avantajoasa decat depozitele bancare.
Valoarea nominala este de 100 de lei, iar scadenta este la doi ani, ceea ce inseamna ca participantii isi vor incasa banii in 2018, arata Ministerul Finantelor. Perioada a fost aleasa special pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918.
Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica, sunt practic imprumuturi ale statului.
Acestea pot fi achizitionate de la ghiseele celor patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
Iata ce pasi trebuie urmati:
1. Cumparatorii interesati trebuie sa se prezinte la una dintre bancile care distribuie emisiunea de titluri de stat si sa precizeze numarul de titluri de stat pe care doresc sa le cumpere. Prezinta angajatului bancii documentele ...citeste mai departe despre "Ciolos a lansat Fidelis Centenar: De ce e mai avantajos sa cumperi aceste titluri de stat decat sa tii banii in depozite la banca" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 13:17
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 6 luni in valoare de 500 milioane lei (114,9 milioane euro), la un randament mediu de 5,22% pe an.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,603 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
MFP si-a propus sa atraga 5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna februarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, reusind sa atraga peste 8,3 miliarde lei.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:18
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la 12 luni in valoare de 1,857 miliarde lei (427,9 milioane euro), la un randament mediu de 5,90% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1,5 miliarde lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 4,333 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna februarie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:20
Ministerul Finantelor vrea sa testeze piata pentru emisiuni cu scadenta mai mare de 10 ani in 2010 si a demarat discutii cu fonduri de pensii, firme de asigurari si alti posibili investitori, a declarat joi secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, citat de NewsIn. "O sa testam piata si vrem sa vedem apetitul pentru maturitati mai mari de zece ani.
Nu stiu inca daca este o cerere. Suntem in discutii cu fondurile de pensii si firmele de asigurari", a afirmat Dragoi.
In privinta finantarii deficitului bugetar din acest an, secretarul de stat a precizat ca "cel mult 10%" este un randament corect in acest moment pentru emisiunile de titluri de stat.
"Este corect ce a spus guvernatorul (BNR), ca la o dobanda cheie de 8% s-a cerut un randament de chiar 12%.
Maxim 10% este pretul corect in situatia actuala", a mai spus Dragoi.
Intrebat de posibilitatea unei noi emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna, secretarul de stat din MFP a afirmat ca nu exclude aceasta varianta, alaturi de alte optiuni.
Ministerul Finantelor a atras saptamana trecuta de pe piata interna 793,8 milioane euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon in valuta cu maturitate de trei ani, suma acoperind jumatatea din transa a treia de la FMI, ce trebuia sa intre in decembrie si sa acopere deficitul bugetar pe 2009. mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 11:48