Romania intentioneaza sa vanda, miercuri, in premiera, eurobonduri cu maturitatea de 20 de ani, in valoare de cel putin un miliard de euro, urmand exemplul Poloniei si Lituaniei care au accesat pietele internationale de obligatiuni.
Tara noastra lanseaza eurobonduri cu maturitatea la 20 de ani la un pret de 250 puncte de baza peste mid swaps (nivel de referinta - n.red.) si bonduri cu maturitatea la 10 de ani la un pret de 200 puncte de baza peste mid swaps, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea ofertei.
Oferta, prima de acest fel derulata de Romania in 2015, este intermediata de Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit SpA.
"Investitorii asteapta de mult timp ca Romania sa revina pe piata. Acestia au indicat ca sunt interesati in maturitati mai lungi si ma astept sa vad o cere buna pentru aceasta emisiune", a declarat Roxana Hulea, analist la Societe Generale SA.
Bloomberg: Infrangerea lui Ponta in ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Ce vrea sa faca Romania in premiera, dupa exemplul Poloniei si Lituaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 15:49
Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
RCS & RDS, companie controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari, va lansa marti, 29 octombrie, o emisiune de obligatiuni pe pietele externe pentru a atrage 350 milioane euro, fondurile urmand sa fie folosite pentru refinantarea datoriilor existente, au declarat surse bancare.
Fondurile atrase prin plasamentul de titluri, cu maturitate in 2020, vor fi completate de un nou imprumut la termen si de o linie de lichiditate, in vederea refinantarii datoriilor.
JPMorgan este coordonatorul global al operatiunii, iar Erste Group, SocGen si UniCredit Bank actioneaza ca aranjori.
In urmatoarele zile vor fi organizate turnee de prezentare in Europa si Statele Unite, in vederea atragerii de investitori, potrivit surselor citate.
In luna mai, actionarii RCS&RDS au aprobat contractarea de finantari in valoare totala de pana la 800 milioane de euro (sau echivalentul in orice alta moneda), pentru o perioada ce nu va depasi 10 ani.
Fondurile vor fi utilizate pentru restructurarea partiala sau totala a tuturor angajamentelor de finantare actuale ale operatorului telecom, potrivit hotararii actionarilor.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88,54% din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 7,83% este detinut chiar de companie. Cable Communications Systems este controlata de RCS Management, unde Zoltan Teszari detine aproape 60% din capital.
La inceputul anului 2011, RCS&RDS a incheiat recent doua acorduri de finantare, un... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 19:41
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 300 de milioane lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea reziduala la 33 de luni, potrivit site-ului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Randamentul mediu al titlurilor de stat este de 4,23%, iar rata cuponului este de 6%. Valoarea emisiunii a fost de 300 de milioane lei, iar ofertele bancilor au totalizat 1,828 miliarde lei.
MFP a redeschis luni o emisiune de obligatiuni din aprilie 2011, cu scadenta la cinci ani.
Licitatia de luni va fi urmata marti, 13 august, de o sesiune de oferte necompetitive, fiind vizat un imprumut suplimentar de 30 de milioane de lei. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 15:16
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 300 milioane lei prin licitatia de obligatiuni cu scadenta in trei ani, exact cat si-a propus, la un randament de 5,07%, in urcare fata de cel platit la precedenta emisiune cu o maturitate apropiata, de 4,96%.
Bancile au realizat subscrieri de 889,2 milioane lei. Obligatiunile ajung la scadenta in aprilie 2016.
Trezoreria a vandut saptamana trecuta obligatiuni cu o scadenta apropiata, respectiv in august 2016, in valoarea de 541,9 milioane lei, la un randament de 4,96%.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatuini, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,01 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:28
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,03%, in scadere fata de cel platit in luna aprilie pentru aceeasi scadenta, de 5,23%.
Bancile au subscris joi titluri de 1,03 miliarde lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 600 milioane lei.
La licitatia organizata in luna aprilie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 400 milioane lei, la un randament mediu de 5,23%.
Finantele au imprumutat in luna mai 3,55 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai, de 3,78 miliarde lei, este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 24,47 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:22
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul este pregatit pentru vizita delegatiei FMI de marti si considera ca Romania ar trebui sa aiba si anul viitor un acord cu FMI si CE.
"Tot ceea ce am discutat cu FMI ramane valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, dupa ce expira actualul acord de tip preventiv, sa avem in continuare un acord cu FMI, CE, pentru ca este pana la urma in interesul nostru", a spus Ponta.
O echipa de experti ai FMI, condusa de seful misiunii Fondului in Romania, Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 6-14 noiembrie pentru discutii cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscala si monetara si reformele structurale.
Echipa FMI va fi insotita de experti de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a sasea evaluare a acordului preventiv cu Romania, disponibilizand cea de-a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finantare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totala pusa la dispozitia Romaniei pana in prezent de la inceputul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.
Guvernul, pregatit pentru vizita FMI
Guvernul este "foarte pregatit" pentru vizita FMI, iar pietele financiare s-au aratat favorabile Romaniei prin randamentul redus al emisiunii de obligatiuni de 1,5 miliarde de euro, a aratat prim-ministrul Romaniei, Victor... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:39
Fitch Ratings a acordat, miercuri, ratingul "BBB-" obligatiunilor in valoare de 1,5 miliarde de dolari emise marti de Romania pe piata americana, calificativul fiind cel atribuit tarii pentru imprumuturile pe termen lung in valuta.
Titlurile au un cupon de 6,75% si au scadenta la 7 februarie 2022, precizeaza agentia de evaluare financiara intr-un comunicat.
Analistii Fitch mentioneaza ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit de la "BB+" la "BBB-" la 4 iulie 2011, cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea cresterii economice in teritoriu pozitiv, de evolutia buna a exporturilor, precum si de reducerea deficitului de cont curent si a celui bugetar.
Potrivit Fitch, a fost remarcata o scadere notabila a riscurilor in cazul Romaniei, ceea ce a permis revenirea la ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Cu toatea acestea, tara este inca expusa riscurilor de contagiune induse de situatia precara a zonei euro, principalul partener comercial si, de asemenea, zona de provenienta a bancilor ale caror filiale domina sistemul bancar romanesc.
Randamentul obligatiunilor in euro ale Romaniei si costul de asigurare impotriva riscului de default au scazut miercuri, dupa emisiunea de obligatiuni in dolari de marti.
Randamentul obligatiunilor in euro scadente in 2018 a scazut cu 0,18 puncte procentuale, la 6,29% pana la 12:54, ora Bucurestiului, aproape de cel mai mare declin pe parcursul... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:47