Ministerul Finantelor Publice a programat, in data de 6 noiembrie, redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni de stat cu cupon denominate in euro in valoare de 200 milioane de euro.
Obligatiunile au o maturitate reziduala de 4,1 ani, o rata a cuponului de 1%, si o dobanda cumulata de 45,21 euro/titlu si sunt destinate finantarii deficitului bugetului de stat si refinantarii datoriei publice.
Valoarea nominala totala a emisiunii poate fi majorata prin redeschideri ulterioare ale acesteia. Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni este de 5.000 de euro.
Obligatiunile de stat cu cupon denominate in euro pot fi cumparate de catre dealerii primari, care vor transmite oferte atat in cont propriu cat si in contul clientilor, persoane fizice si juridice.
Citeste mai multe despre deficitul in care ne-a afundat guvernarea PSD:
Daianu: Nu ne putem incadra in tinta de deficit in 2019. In 2022, vom ajunge la 7%!Deficitul bugetar a crescut cu peste 60%. Statul cheltuie mult mai mult decat incaseaza ...citeste mai departe despre "Ne afundam in datorii: Finantele vor sa mai vanda obligatiuni de 200 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 14:14
Ministerul Finantelor lanseaza o emisiune de obligatiuni in lei pentru populatie, cu o valoare estimativa de 100 de milioane de lei, oferind o dobanda anuala neimpozabila peste nivelul practicat de banci la depozite.
In plus, Finantele organizeaza o loterie prin care romanii care cumpara titluri de stat pot castiga premii de cate 1.000 de lei, a anuntat, joi, ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa,.
Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice potrivit News.ro.
In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populatie, cu valoarea nominala a unei obligatiuni de 1.000 de lei.
Emisiunea a avut un succes limitat, populatia cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.
Spre deosebire de emisiunea de anul trecut, ministerul a facut mai multe modificari menite sa faca titlurile ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor concureaza bancile cu o emisiune de obligatiuni dotata cu premii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 10:39
Alibaba va lansa prima sa emisiune obligatiuni in SUA, profitand de costurile reduse pentru a strange fonduri pentru refinantare, la numai doua luni de la oferta sa publica initiala plina de succes.
Compania va oferi investitorilor institutionali titluri printr-un asa-numit plasament privat 144A saptamana viitoare, a anuntat compania intr-un comunicat. Emisiunea se poate apropia de pragul de 8 miliarde de dolari, au spus surse apropiate companiei, citate de Financial Times.
Emisiunea de titluri va fi intermediata de Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank si JPMorgan Chase si au ratingurile A+ de la Standard & Poor si A1 de la Moody.
Analistul Tony Tang de la S&P a spus ca se asteapta ca Alibaba "sa isi mentina pozitia dominanta pe piata, rentabilitatea si pozitia neta in numerar in urmatoarele 24 luni".
Alibaba, care a colectat suma record de 25 miliarde de dolari prin oferta sa publica initiala (IPO), a dezvaluit faptul ca a epuizat in totalitate o facilitate de credit de 8 miliarde de dolari si a precizat, atunci, ca a apelat la o noua facilitate de credit pentru finantarea unor tranzactiide in valoare de trei miliarde de dolari.
Valoarea de piata a Alibaba a ajuns la 285 miliarde de dolari
Valoarea de piata a Alibaba a urcat de la 168 miliarde de dolari, dupa finalizarea IPO, la 285 miliarde de dolari, ajungand printre cele mai mari zece companii din lume.
Corporatiile interesate de atragerea de fonduri au intrat pe pietele din SUA in ultimii... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 12:00
Companiile din toate domeniile, precum si autoritatile publice locale si centrale au oportunitatea de afla care sunt metodele de finantare alternative creditului bancar, in cadrul conferintei cu acelasi nume care va avea loc, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe data de 15 noiembrie, la Bucuresti.
Care sunt domeniile prioritare care vor fi finantate din fonduri europene in perioada 2014-2020,ce tipuri de proiecte pot fi depuse si care este parcursul unui potential beneficiar pentru a accesa fonduri nerambursabile sunt teme ce vor fi prezentate in cadrul conferintei. De asemenea, vor fi prezentate si idei de proiecte finantabile prin prisma prioritatilor europene.
Autoritatile publice locale, dar si companiile private vor afla cum isi pot finanta activitatea prin emisiune de obligatiuni, dar si despre alte metode inovative de atragere de capital.
Daca orice alte metode de finantare a activitatii nu se potrivesc companiei, operatiunile de factoring reprezinta cea mai buna modalitate de a imbunatati fluxurile de numerar ale acesteia si de a mari viteza de rotatie de capitalului, reducand termenele de plata la maxim 24 de ore de la emiterea facturilor. Finantari Structurate, Forfetare, Scontare, Factoring si studii de caz vor fi prezentate in cadrul conferintei.
Companiile private care vor sa atraga bani din piata de capital, fara a fi obligate la rambursarea sumelor atrase, pot apela la emisiuni de actiuni prin cedarea unei parti din... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:06
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat de pe piata interna 397,6 milioane lei prin vanzare de obligatiuni cu maturitate la trei ani, iar subscrierile au depasit de sase ori valoarea programata a emisiunii.
Costurile de finantare au crescut, insa, randamentul mediu acceptat fiind de 5,73% pe an, fata de 5,69% pe an la licitatia precedenta.
Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, randamentele au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus insa treptat, astfel ca de la inceputul lunii februarie randamentele au inceput sa creasca.
Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a atras 2,735 miliarde lei in primele cinci licitatii. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:55
BCR se asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa apeleze la finantare internationala inainte de campania electorala care va debuta la inceputul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro euro.
"Cotatia CDS (Credit Default Swap) la cinci ani a scazut semnificativ in ultima perioada (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP sa recurga la o finantare de pe piata internationala pentru a-si mari rezerva de lichiditate, conform cerintei FMI.
Se pare ca rezerva de lichiditate trebuie sa acopere patru luni de plata a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand in vedere anul electoral, cand depasirile la cheltuieli nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa finantarea internationala cat de curand, sau oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un raport BCR.
Astfel, analistii bancii estimeaza ca administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligatiuni in valoare de un miliard euro.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Analistii BCR estimeaza randamente de 6,8% (piata secundara) la obligatiunile pe cinci ani pentru luna decembrie si un curs de 4,55 lei/euro.... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:01
Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute 2,5 miliarde de lei de la banci in luna august, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
Prima licitatie va avea loc luni, 6 august, pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount in valoare de 700 milioane lei si scadenta la un an, urmata pe 9 august, de o emisiune de obligatiuni benchmark, in valoare de 400 milioane lei, cu scadenta la doi ani.
Pe 13 august va fi organizata o licitatie de certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 700 milioane lei si scadenta la opt luni, iar pe 20 august o licitatie de certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta la un an, in valoare de 500 milioane lei.
Ultima licitatie din august este fixata pe data de 23, pentru obligatiuni cu scadenta la patru ani, in valoare de 200 milioane de lei. mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 09:29
Dupa un esec dureros pe piata americana, Finantele Romaniei isi incearca norocul "acasa". In urmatoarele 3 zile, Ministerul de Finante urmeaza sa lanseze o noua emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, cu o maturitate de 3 ani si o rata de 4,5%. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publica.
Cum intentiile bune de a atrage investitori straini nu inseamna intotdeauna si succes garantat, reprezentantii ministerului de Finante au de trecut proba de foc pe taram national.
"Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 miliard euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", declara cu o saptamana in urma seful statului, intr-o emisiune televizata.
Pentru ca eforturile Finantelor de a se imprumuta pe piata interna sa nu fie in zadar, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a convocat saptamana trecuta oficialii bancilor pentru a intermedia relatia dintre cele mai mari banci de pe piata si reprezentantii Ministerului de Finante pentru a gasi solutii prin care statul sa poata imprumuta banii de care are nevoie.
Emisiunea de obligatiuni care urmeaza sa fie lansata pe 24 noiembrie este extrem de importanta... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 12:25
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni pe trei ani, de 498,7 milioane lei (121,4 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,80% pe an, in crestere fata de licitatia anterioara, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 900 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 6,85% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,5 miliarde lei (366 milioane euro).
La sedinta similara din 18 martie, Finantele au luat din piata 500 milioane lei (123 milioane euro), pentru care platesc un randament mediu de 6,63% pe an.
In aprilie, MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cea mai mare parte a banilor urmand sa fie plasati prin emisiuni de obligatiuni.
In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.
Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.
In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.
Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.
Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 5,9% din produsul intern brut (PIB). mai mult
Joi, 01 Aprilie 2010, ora 16:04