Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:28
Printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu scadenta la cinci ani, Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 800 milioane lei, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,17%, in urcare cu 0,72 puncte procentuale fata de cel platit la licitatia din luna mai.
Bancile au subscris titluri de 1,7 miliarde de lei. Obligatiunile ajung la scadenta in noiembrie 2018.
Randamentul acceptat la licitatia de luni este apropiat de cel din piata secundara, potrivit dealerilor.
Trezoreria a vandut si la mijlocul lunii mai titluri din aceeasi emisiune, in suma de 800 milioane lei, la un randament de 4,45%.
Randamentele titlurilor de stat in lei au urcat in ultima luna, pe fondul iesirii unor investitori straini de pe obligatiuni denominate in monedele regionale si, implicit, de pe cele in lei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,81 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 18:03
Oferta primara de vanzare de obligatiuni corporative emise de UniCredit Tiriac Bank, in valoare de 500 milioane lei, a fost aprobata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Banca emite obligatiuni corporative in lei, negarantate, cu maturitatea de cinci ani, scadente in 2018, nominative, in forma dematerializata, evidentiate prin inscriere in cont, potrivit unui comunicat al UniCredit Tiriac Bank.
Oferta va fi declarata deschisa pe 14 iunie, ora 9.00, si va fi declarata inchisa pe 21 iunie, ora 13.00.
Oferta initiala este de 50.000 de obligatiuni, fiecare avand valoarea nominala de 10.000 de lei. In cazul in care subscrierile vor depasi acest numar, UniCredit Tiriac Bank poate creste numarul de obligatiuni pana la maximum 70.000 de unitati. Subscrierea minima este de 50 de unitati.
Oferta va fi considerata incheiata cu succes daca minimum 70% din suma tintita este subscrisa, precizeaza banca.
Subscrierile vor fi inregistrate exclusiv de intermediarul emisiunii, SSIF Broker.
Cuponul va fi de minimum 6% pe an, iar nivelul final al acestuia va fi anuntat public, cel mai tarziu in a patra zi lucratoare de derulare a ofertei, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare. Plata dobanzii se va realiza in datele de 15 iunie, respectiv 15 decembrie, ale fiecarui an, scadenta obligatiunilor fiind 15 iunie 2018.
Fondurile nete rezultate in urma emisiunii obligatiunilor, dupa plata comisioanelor, onorariilor si a altor cheltuieli cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 08:10
Nivelul record al dobanzilor la care se imprumuta Spania reprezinta o dovada ca tara nu mai are acces pe piata de obligatiuni, a declarat marti ministrul spaniol al Bugetului, Cristobal Montoro, transmite AFP.
Spania va testa joi pietele de obligatiuni printr-o emisiune de bonduri pe termen mediu si lung prin care spera sa stranga pana la doua miliarde de euro.
"Ceea ce arata prima de risc (diferenta dintre dobanda la care se imprumuta Spania comparativ cu Germania) este ca poarta pietei de obligatiuni este inchisa pentru Spania. Prima de risc arata ca statul spaniol are o problema in accesarea pietelor, intr-un moment in care trebuie sa-si refinanteze datoriile", a declarat Cristobal Montoro pentru postul de radio Onda Cero.
Diferenta dintre dobanzile cerute de investitori pentru a cumparat obligatiuni guvernamentale spaniole pe 10 ani si dobanzile pentru obligatiunile germane a atins vineri nivelul record de 548 puncte de baza, pe fondul ingrijorarilor ca problemele din sistemul bancar vor forta autoritatile de la Madrid sa solicite un pachet de sprijin similar cu cel acordat Greciei.
Cu toate acestea, Montoro a subliniat ca bancile spaniole nu au nevoie de fonduri "excesive" pentru recapitalizare si totodata a respins ca imposibila salvarea economiei spaniole, a patra ca marime din zona euro. "Spania nu poate fi salvata in sensul tehnic al termenului si nici nu are nevoie de asa ceva. Ce avem nevoie este ca institutiile europene sa caute procedurile prin... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 16:13
Obligatiunile de tip benchmark, vandute joi de Ministerul Finantelor publice, au fost in valoare de 206 milioane de lei, la un randament mediu de 7,31%/an, potrivit NewsIn.Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 774,5 milioane lei.MFP vrea sa atraga 4,8 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna mai, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.Astfel, ministerul va mai organiza doua licitatii pentru certificate de trezorerie cu discont in mai, una cu maturitate la un an si una cu maturitate la 6 luni. Emisiunea de certificate de trezorerie la 12 luni are o valoare programata de un miliard lei, iar emisiunea de certificate de trezorerie la 182 de zile are o valoare programata de 800 milioane lei.De asemenea, Finantele vor redeschide doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani si la 10 ani.
Obligatiunile la 5 ani au o valoare programata de 500 milioane lei, iar cea la 10 ani tot de 500 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca pentru trimestrul al doilea din 2011 vrea sa atraga intre 13 si 15 miliarde de lei de pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat.Ministerul Finantelor Publice a atras circa 41,038 miliarde lei pe parcursul lui 2010. In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008. mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 18:05
Conducerea Raiffeisen Bank Romania propune actionarilor majorarea capitalului social al bancii cu 3,74 milioane lei, pana la 1,2 miliarde lei, prin incorporarea rezervelor, potrivit convocatorului Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor.In prezent, Raiffeisen Bank are un capital social de 1,196 miliarde lei. Directoratul Raiffeisen Bank a convocat Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor (AGOA) si Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) la data de 29 aprilie 2011. Raiffeisen Bank a realizat in 2010 un profit net de 83 milioane euro, in crestere cu 12% fata de profitul anului trecut, de 74 milioane euro, in mare parte ca umare a injumatatirii cheltuielilor cu provizioanele, de la 88 milioane euro in 2009 la 48 milioane euro in 2010.
Rezultatele sunt auditate si respecta standardele International Financial Reporting Standards (IFRS). Presedintele si directorul general al Raiffesen Bank Romania, Steven van Groningen a declarat ca banca ar putea acorda dividende la un nivel asemanator cu cel de anul trecut, restul profitului urmand sa fie capitalizat. Tot in AGEA se propune aprobarea implementarii unui program de emisiuni de obligatiuni pe termen mediu (Medium Term Notes) in lei/euro, pe pietele de capital locala si internationala, suma maxima a programului fiind de 1,5 miliarde euro.
Programul va putea incepe in 2011 si poate continua si in anii urmatori. mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:52
Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat marti, ca trebuie facute noi emisiuni de obligatiuni "pentru ca acesta este mecanismul de finantare a deficitului bugetar, partial prin emisiuni de obligatiuni pe piata externa si partial pe piata interna", potrivit NewsIn."Se pot face si trebuie facute (noi emisiuni de obligatiuni n.r.) pentru ca acesta este mecanismul de finantare a deficitului bugetar, partial din resurse externe prin emisiuni de obligatiuni pe piata externa si partial pe piata interna", a mentionat Georgescu.
El a precizat ca, in ultima perioada, a crescut ponderea deficitului in produsul intern brut si implicit ponderea serviciului datoriei publice in cheltuielile bugetare, din cauza recesiunii economice si a scaderii veniturilor.
Georgescu sustine ca, odata aplicate reformele convenite cu FMI, "cresterea economica se reia, vor fi mai multe venituri la buget, deficitul va fi mai mic, indatorarea va fi mai redusa, iar ponderea cheltuielilor cu serviciul datoriei publice va scadea in total cheltuieli bugetare la nivel rezonabil". mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 12:54
Banca Europeana de Investitii (BEI) lanseaza o emisiune de obligatiuni de 150 milioane lei pentru care va plati o rata a cuponului de 12,625% si care va fi listata pe Bursa din Luxemburg, a anuntat institutia.Obligatiunile vor fi vandute la un pret egal cu valoarea nominala si vor avea scadenta in martie 2016.
Bond-urile BEI beneficiaza de rating maxim (AAA) din partea celor trei mari agentii de evaluare financiara - Fitch, Moody's si Standard & Poor's.
In prezent, Banca Europeana de Investitii are listata pe Bursa de la Bucuresti o serie de obligatiuni cu o valoare de 300 milioane lei si care are data de maturitate in mai 2014.
De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat recent doua emisiuni de obligatiuni in moneda romaneasca, cu o valoare totala de 165 milioane lei. mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 12:50
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat o noua emisiune de obligatiuni in moneda romaneasca, in valoare de 50 milioane lei (11,6 milioane euro), scadente in 2 martie 2011, potrivit Reuters. Rata cuponului este de 15,5%, iar pretul unei obligatiuni este de 100,05% din valoarea nominala.
Emisiunea vine dupa una similara, anuntata in 3 februarie, de obligatiuni BERD in lei pe zece ani, in valoare de 115 milioane lei si cu un cupon de 11,25%.
Obligatiunile BERD beneficiaza de rating maxim (AAA) din partea celor trei mari agentii de evaluare financiara - Fitch, Moody's si Standard & Poor's.
Emisiunea urmeaza a fi listata la bursa londoneza (London Stock Exchange).
mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 13:54