Constructorul auto francez Renault SA vrea sa tina pasul cu rivalii in incercarea de a profita de cresterea cererii pentru automobile electrice in Europa, prin lansarea de noi modele, posibil cu ajutorul partenerului japonez Nissan Motor Co, informeaza Bloomberg.
Proprietarul Dacia se gandeste sa lanseze un nou automobil electric, mai mare decat modelul actual Zoe, care sa concureze cu rivali precum Model 3 de la Tesla sau ID.3 de la Volkswagen. Noul automobil ar putea fi produs pe o platforma comuna cu Nissan si Mitsubishi Motors Corp., a declarat directorul comercial pentru automobile electrice de la Renault, Emmanuel Bouvier.
"Lucram la dezvoltarea unei game de modele astfel incat sa acoperim toate segmentele cu automobile electrice", a spus Bouvier, adaugand ca noul vehicul ar putea fi o versiune electrica a unui model existent. "Este prea devreme sa spunem ca vom concura direct cu Tesla dar evident ca intentionam sa acoperim o gama mai larga din piata", a mai spus Bouvier.
Renault si Nissan au fost printre primii constructori auto generalisti care au oferit vehicule electrice precum Renault Zoe si Nissan Leaf insa aceste modele nu au componente majore comune. Perspectiva ca alianta Renault-Nissan-Mitsubishi sa produca noi modele in comun a fost pusa sub semnul intrebarii dupa prabusirea fostului lider Carlos Ghosn.
In prezent, constructorii auto incep sa isi extinda oferta de vehicule electrice pentru a tine pasul cu noile norme mai stricte privind... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 12:21
Ancheta din Franta privind implicarea Renault intr-o posibila frauda privind emisiile este aproape de a ajunge in tribunal, a anuntat luni publicatia Le Monde, dupa ce un raport tehnic a confirmat ca unele motoare diesel ale producatorului auto au fost configurate pentru a emite mai multi poluanti in conditii reale de drum, transmite Reuters.
Dupa izbucnirea scandalului manipularii emisiilor poluante ale vehiculelor Volkswagen, in toamna lui 2015, Guvernul francez a cerut Directiei Generale pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF) sa efectueze o ancheta cu privire la emisiile poluante la toate marcile de autovehicule comercializate in Franta.
In urma investigatiilor, care s-au desfasurat si in alte state europene, s-a descoperit ca nivelul emisiilor de oxid de azot este de zece ori mai mare fata de limitele stabilite de autoritatile de reglementare la unele modele Opel, Renault si Fiat Chrysler.
Procurorii francezi au deschis o investigatie privind nivelul emisiilor la Volkswagen, Renault, PSA si Fiat Chrysler, in perioada 2016-2017.
Un purtator de cuvant al Renault a precizat ca firma nu poate comenta cele mai recente informatii deoarece nu a vazut rezultatele investigatiei. "Vehiculele Renault nu sunt echipate cu dispozitive de frauda si respecta normele de omologare a vehiculelor", a declarat purtatorul de cuvant.
Studiul realizat de ISAT, un institut francez de cercetare in domeniul transporturilor, a confirmat concluziile anterioare... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 10:19
Renault a anuntat ca va oferi, in Germania, subventii proprietarilor vehiculelor echipate cu motoare diesel mai vechi pentru a le schimba cu modele mai noi si mai putin poluante, devenind astfel primul producator auto strain care sprijina eforturile anti-poluare ale autoritatilor de la Berlin.
Marti, grupul auto francez a informat ca proprietarii vehiculelor diesel care indeplinesc standardele Euro 5 sau mai vechi sunt eligibili pentru a primi o suma cuprinsa intre 2.000 euro si 10.000 de euro pentru a-si cumpara noi masini Renault, indiferent de tipul motorului pe care il are noul model, transmite Reuters.
Si grupul auto Volkswagen AG a acceptat sa acopere o parte din costurile reconfigurarii sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel, a anuntat luni ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer.
"Avem un angajament de la Volkswagen pentru reconfigurarea sistemului hardware, costul fiind estimat la 3.000 euro per vehicul. VW va acoperi 2.400 de euro din aceasta suma. Acum va trebui sa se ajunga la un acord in coalitia de guvernare privind acoperirea deficitului de finantare de 600 de euro", a explicat Andreas Scheuer.
Acesta a adaugat ca partidul sau, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), care guverneaza alaturi de Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cancelarului Angela Merkel, nu vrea ca soferii masinilor diesel sa plateasca costuri suplimentare pentru reconfigurarea sistemului hardware la vehiculele echipate cu motoare diesel mai vechi.... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 10:57
Renault va introduce versiuni hibride la cele mai bine vandute modele ale sale, a anuntat producatorul auto francez.
Producatorii auto se grabesc sa lanseze modele complet electrice si plug-in hibride pentru a indeplini cerintele europene mai stricte privind emisiile si pentru a evita amenzile masive. Reglementarile vor intra in vigoare in perioada 2020 - 2021, arata Reuters.
Incepand din 2020, Renault va lansa un model hibrid Clio si variante plug-in hibride (reincarcabile la priza) pentru mini SUV-ul Captur si hatchback-ul Megane.
"Ceea ce vedem acum este extinderea masinilor electrice, intr-un ritm care difera de la o companie la alta", a afirmat Carlos Ghosn, directorul general al aliantei Renault-Nissan-Mitsubishi, la un eveniment desfasurat inaintea Salonului Auto de la Paris.
De asemenea, Renault a confirmat lansarea in 2019 a unui model electric low-cost K-ZE in China, produs de societatea mixta alcatuita din Renault-Nissan si grupul chinez Dongfeng.
Renault a anuntat ca noile sale modele electrice vor avea o autonomie de 250 de kilometri.
Renault are ca obiectiv dublarea productiei modelului sau complet electric Zoe la fabrica sa de la Flins, la vest de Paris, ca parte a planului de a investi peste un miliard de euro in vehiculele electrice si in lansarea de noi modele.
In perioada 2015-2017, Zoe a fost cel mai bine vandut vehicul electric in Europa, dar anul acesta se confrunta cu concurenta venita din partea modelului imbunatatit Nissan... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 10:11
Companiile auto Mazda si Suzuki, precum si producatorul de motociclete Yamaha au recunoscut ca au utilizat metode inadecvate pentru testarea emisiilor poluante ale noilor vehicule si economiile de carburant, a anuntat joi Guvernul de la Tokyo.
Problema a aparut dupa ce Ministerul Transporturilor a cerut unui grup de 23 de producatori de masini si de motociclete din Japonia sa examineze procedurile lor de testare, in urma scandalului de la Subaru si Nissan Motor.
La Suzuki, la aproape jumatate din cele 12.819 de vehicule noi, inspectiile au implicat proceduri inadecvate, a anuntat Ministerul Transporturilor.
"Este o problema majora ca ne confruntam cu un numar atat de mare de vehicule, vom lua situatia foarte in serios", a afirmat presedintele Suzuki, Toshihiro Suzuki, la o conferinta de presa desfasurata la Tokyo. Acesta si-a cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele provocate.
In 2016, Suzuki a recunoscut ca a utilizat metode de testare care nu indeplineau reglementarile oficiale.
In schimb, proceduri inadecvate s-au descoperit la un numar mai mic de vehicule produse de Mazda si Yamaha. La Mazda, sunt afectate 3,8% din cele 1.875 de vehicule inspectate in ultimii patru ani iar la Yamaha la 2,1% din cele 335 motociclete verificate in ultimii doi ani si jumatate s-au utilizat metode inadecvate pentru testare a emisiilor poluante.
Si reprezentantii Yamaha si-au cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 18:14
Constructorul auto japonez Nissan a recunoscut, luni, ca majoritatea uzinelor sale din Japonia au utilizat metode inadecvate pentru testarea emisiilor poluante ale automobilelor.
Intr-un comunicat de presa, producatorul auto a precizat ca rezultatele masuratorilor privind emisiile de gaze de esapament si testele privind economiile de carburant au fost falsificate in mod deliberat si s-au "abatut de la protocolul de testare prescris", transmite AFP.
Nissan, partenerul grupului auto francez Renault, nu a precizat in comunicat numarul vehiculelor afectate si nici perioada de timp, in luni sau ani, in care au fost folosite aceste metode ilegale.
La cererea autoritatilor, Nissan a fost obligat incepand din luna septembrie a anului trecut sa deruleze o serie de inspectii cu privire la modul in care sunt controlate vehiculele care ies de pe liniile de asamblare, dupa ce anterior a recunoscut ca persoane neautorizate si-au pus semnatura pe documentele de verificare.
Cu prilejul anchetei interne, au iesit la lumina si alte practici incorecte pe care grupul auto le-a comunicat Ministerului japonez al Transporturilor inainte de a le dezvalui presei.
Nissan a subliniat ca va lua masuri pentru a evita reperarea acestor abateri in viitor, precizand ca intentioneaza sa introduca un nou mecanism de testare.
Actiunile Renault, companie care controleaza 43% din titlurile Nissan, au inregistrat luni dimineata o scadere de 2,6%, dar, dupa conferinta de presa organizata de... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 14:09
Engie Romania, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze din Romania, va cumpara 262 de autovehicule de la Renault Commercial Roumanie, valoarea contractului ridicandu-se la 16,4 milioane de lei (circa 3,58 milioane euro), fara TVA.
Renault a depus singura oferta primita de Engie la licitatia organizata, care estima initial contractul la aproape 3,86 milioane euro. Acesta este incheiat pentru o perioada de un an.
In anuntul de participare la licitatie, furnizorul de gaze a mentionat ca doreste sa achizitioneze 262 de autovehicule noi, dintre care 250 de utilitare, diverse modele, precum si 12 autoturisme, pentru desfasurarea activitatii.
Totodata, Engie vrea din partea constructorului auto o garantie de buna executie, in valoare de 5% din pretul contractului fara TVA.
Aceasta va fi constituita printr-un instrument de garantare emis de o banca sau o companie de asigurari.
Renault a castigat si licitatia organizata la finalul anului 2016 de catre Engie Romania, prin care a cumparat anul trecut 266 de autovehicule, pentru 3,21 milioane euro, fara TVA.
Engie Romania este unul din cei doi mari furnizori de gaze de pe piata, alaturi de E.ON.
Grupul francez Engie este prezent in Romania in trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate si servicii energetice.
Engie Romania si filialele sale au 1,6 milioane de clienti, opereaza o retea de distributie de circa 19.000 km, detin doua parcuri eoliene cu o capacitate totala de 100 MW si au 3.620 de... mai mult
Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 16:30
Mai multi directori de la constructorul auto francez Renault vor fi audiati, luni dupa-amiaza, de o comisie guvernamentala, pentru a explica de ce testele derulate dupa scandalul Volkswagen au aratat depasirea normelor de emisii poluante.
Rezultatele acestor teste nu au fost date inca publicitatii, insa potrivit unor surse din apropierea comisiei, grupul auto francez a fost criticat dupa ce testele au aratat ca doua din modelele sale, inclusiv Renault Captur, au emisii poluante care depasesc de mai multe ori normele admise, informeaza Financial Times.
Guvernul francez a infiintat o comisie guvernamentala pentru a testa emisiile poluante a 100 de automobile, dupa ce constructorul auto german Volkswagen a recunoscut ca a echipat 11 milioane de motoare diesel cu un software care falsifica emisiile poluante.
Controale la Renault: A folosit un software cu care a pacalit testele emisiilor poluante la fel ca VW?
Saptamana trecuta, guvernul francez a anuntat ca 11 automobile, ...citeste mai departe despre "Renault e prinsa in scandalul emisiilor poluante: Sefii grupului auto sunt audiati" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 14:07
Rezultatele preliminare ale testelor au aratat ca emisiilor vehiculelor produse de Renault si de alti producatori auto depasesc limitele, a anuntat joi ministrul francez al Ecologiei si Transporturilor, Segolene Royal, dupa ce la sediul companiei franceze au avut loc o serie de perchezitii posibil legate de consecintele scandalului motoarelor trucate de la Volkswagen.
Segolene Royal a dat asigurari ca in timpul verificarilor nu s-au descoperit dispozitive de trucare a emisiilor, iar "actionarii si angajatii Renault trebuie sa fie linistiti", transmit AFP, Bloomberg, AP, Reuters.
Aceste evolutii vin pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen, care face obiectul unor investigatii in mai multe tari, dupa ce a recunoscut ca in perioada 2005 - 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 500.000 in SUA) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
In urma scandalului, autoritatile din diverse state au ...citeste mai departe despre "Controale la Renault: A folosit un software cu care a pacalit testele emisiilor poluante la fel ca VW?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 10:41