Grupul francez Renault a anuntat marti ca o instanta franceza l-a pus sub acuzare pentru inselaciune, intr-o investigatie privind emisiile diesel ale automobilelor lansata in 2017, axata pe unele dintre vehiculele mai vechi ale producatorului auto si suspiciuni de manipulare a testelor de poluare, transmite Reuters.
Mai multi producatori auto din Europa au ajuns in atentie de la scandalul "dieselgate" al Volkswagen din 2015, legat de manipularea testelor de emisii ale automobilelor diesel in Statele Unite.
Renault respinge orice incorectitudine.
"Renault neaga ca ar fi comis vreo ilegalitate si reitereaza ca vehiculele sale nu sunt echipate cu sisteme care ar permite sa insele testele de emisii. Toate vehiculele Renault au fost aprobate intotdeauna in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare", a anuntat grupul intr-un comunicat.
Directorul pentru inginerie al Renault, Gilles Le Borgne, a declarat reporterilor ca nu este clar cate dintre masinile grupului sunt incluse in investigatie.
Volkswagen a recunoscut in 2015 ca a trucat software-ul motoarelor pentru a insela testele de emisii ale motoarelor diesel in SUA, un scandal care a costat grupului mai mult de 32 de miliarde de euro sub forma de amenzi, modificari tehnice si costuri legale, caz care a avut repercusiuni in intreaga industrie.
Procurorii francezi care investigheaza Renault din 2017 si care au deschis, de asemenea, o ancheta impotriva producatorului Peugeot PSA, care acum face parte... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 07:49
Procurorii germani au pus sub acuzare 15 directori ai grupului Volkswagen si ai unui furnizor auto, in scandalul emisiilor diesel din 2015, a declarat sambata, 24 aprilie, un purtator de cuvant al procuraturii, transmite Reuters.
Suspectii sunt acuzati ca au ajutat si au incitat la frauda combinata cu evaziune fiscala, certificare falsa indirecta si promovare ilegala, a declarat Klaus Ziehe, de la parchetul din orasul Braunschweig din nordul Germaniei.
In acest scandal, peste noua milioane de vehicule ale marcilor VW, Audi, Seat si Skoda au fost vandute consumatorilor cu un dispozitiv care a contribuit la eludarea testelor de mediu ale motoarelor diesel.
Procuratura nu a publicat numele directorilor, care sunt acuzati ca au adus masini pe piata intr-o conditie care nu era aprobata oficial, ceea ce inseamna ca erau ilegale si faceau publicitate inselatoare, a spus Ziehe.
El a adaugat ca rechizitoriul a ajuns acum la 1.554 de pagini.
Un purtator de cuvant al Volkswagen a declarat ca o ancheta penala impotriva companiei a fost abandonata in 2018, dupa ce compania a platit o amenda, adaugand ca VW nu este implicata in procesul impotriva suspectilor individuali.
Volkswagen a declarat luna trecuta ca va cere despagubiri de la fostul sau CEO Martin Winterkorn si fostul sef al Audi Rupert Stadler, pentru scandalul emisiilor motoarelor diesel, care a fost descoperit in 2015.
Procesul lui Winterkorn si al celorlalti manageri a fost amanat pana in septembrie... mai mult
Duminica, 25 Aprilie 2021, ora 08:15
Emisiile de dioxid de carbon la nivel global ar putea sa scada cu 7% in acest an, in functie de restrictiile si masurile de distantare sociala luate impotriva epidemiei de coronavirus, arata un studiu publicat marti in revista Nature Climate Change.
Studiul, semnat de un grup de cercetatori de la institutii din Europa, SUA si Australia, a analizat emisiile zilnice de CO2 din 69 de tari, din cele 50 de state americane si din 30 de provincii ale Chinei, sase sectoare economice si trei niveluri de duritate ale masurilor de inchidere si izolare sociala, folosind date precum consumul zilnic de energie electrica si datele obtinute de la serviciile mobile de tracking.
In cursul anului 2019, la nivelul intregii planete au fost emise in jur de 100 de milioane de tone de dioxid de carbon pe zi, prin arderea combustibililor fosili si in urma proceselor industriale de productie, conform studiului.
La inceputul lunii aprilie a acestui an, emisiile globale de dioxid de carbon au scazut la 83 de milioane de tone pe zi, o scadere de 17%, iar unele tari au raportat scaderi ale emisiilor medii de pana la 26% in perioada de varf a izolarii.
Daca pana la jumatatea lunii iunie se va reusi revenirea la starea dinainte de pandemie, atunci emisiile din acest an ar putea fi cu 4% mai mici decat cele de anul trecut. Insa, daca restrictiile vor continua pe intreaga durata a anului, atunci emisiile ar putea scadea cu 7% prin raport cu anul trecut, conform raportului. Aceasta ar fi cea mai... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 21:21
Grupul auto Volkswagen AG a anuntat luni ca a incheiat acorduri cu 200.000 din cei 260.000 de reclamanti care au luat parte la primul proces colectiv din Germania, legat de manipularea emisiilor (Dieselgate), un scandal care a izbucnit in septembrie 2015, transmite Reuters.
Germania permite doar de anul trecut procesele colective. In cazurile Volkswagen, reclamantii individuali sunt reprezentati de Federatia asociatiilor de consumatori din Germania (VZBV), care acuza VW de falsificarea rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Inca 21.000 de cazuri sunt reanalizate pentru posibile despagubiri, sumele fiind cuprinse intre 1.350 si 6.250 euro pe masina, iar termenul limita pentru incheierea intelegerii a fost prelungit pana in 30 aprilie, a informat VW. Suma exacta depinde de data fabricarii masinii si de model.
In total, Volkswagen va plati 620 de milioane de euro. Cel mai mare producator auto european a pus deoparte 830 de milioane de euro pentru a acoperi costurilor procesului cu VZBV.
Pe plan global, Volkswagen a platit pentru implicarea in scandalul emisiilor peste 30 de miliarde de euro. In 2019, compania germana a anuntat ca a pus deoparte inca un miliard de euro pentru cheltuieli juridice.
Plangerea vizeaza vehiculele cu motoare diesel de tip EA 189, iar obiectivul este de a stabili ca cei care au achizitionat masini VW au fost in mod intentionat lezati in urma folosirii de catre producatorul auto a unui soft pentru a eluda standardele de... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 17:03
Guvernul condus de Angela Merkel si landurile germane au ajuns la un acord privind majorarea pretului pus pe emisiile de dioxid de carbon, una din principalele masuri ale strategiei de mediu a Berlinului, a anuntat luni Ministerul german al Mediului, transmite AFP.
Prevazut initial la 10 euro pe tona, pretul pus pe emisiile de dioxid de carbon va fi stabilit la 25 de euro pe tona, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, se arata in acordul negociat in noaptea de duminica spre luni de Guvernul federal german si landuri.
Ulterior, pretul emisiilor de CO2 va fi majorat treptat la 30 de euro pe tona in 2022, pentru a ajunge la 55 de euro pe tona in 2025, data la care aceste permise nationale de emisii de CO2 ar urma sa se integreze intr-un sistem european extins, la un pret cuprins intre 55 si 65 de euro.
Acest sistem, destinat sa completeze piata europeana de tranzactionare a cotelor de emisii poluante, ar urma sa antreneze o crestere de 7-8 eurocenti pe litru a pretului carburantilor.
Masura autoritatilor de la Berlin este destinata sa acopere limitele actuale ale pietei europene a carbonului, care nu acopera decat jumatate din emisiile de CO2, in conditiile in care singurele sectoare care sunt luate in calcul sunt industria grea sau energia, lasand deoparte constructiile sau transporturile.
Toate veniturile generate de pe urma majorarii pretului pentru emisiile de CO2 vor fi utilizate pentru a reduce taxele pe care consumatorii germani trebuie sa le plateasca in... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 16:13
Aluminiul este unul dintre metalele pe care le intalnim la tot pasul, de la dozele de bere la liniile electrice si la smartphone-uri si, in ciuda acestui lucru, rareori ne gandim la cum a ajuns el sa faca parte din viata noastra.
Iata ca productia aluminiului este un proces intensiv din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera, cu o pondere de aproximativ 1% din emisiile anuale globale.
Un numar in crestere de consumatori, dar si de investitori, le solicita producatorilor sa ia masuri pentru a-si reduce impactul asupra mediului, noteaza Reuters.
Acesta este contextul in care Apple anunta ca a cumparat primul lot de aluminiu realizat fara emisii de carbon.
Metalul a fost produs de doi dintre cei mai mari furnizori de aluminiu in lume, Alcoa Corporation si Rio Tinto Aluminum, care au creat joint venture-ul Elysis, cu sediul in Montreal.
Apple, alaturi de guvernul Quebecului si de cel al Canadei, a investit 144 de milioane de dolari in dezvoltarea noii tehnologii. De peste 130 de ani, aceeasi metoda este folosita pentru obtinerea aluminiului: rafinarea minereurilor de bauxita si extragerea metalului din oxidul de aluminiu obtinut prin rafinare. Cei de la Elysis au inlocuit anozii de carboni folositi in mod obisnuit in acest proces cu anozi ceramici, care elibereaza oxigen in loc de CO2.
Reprezentantii Apple numesc achizitia primei cantitati de aluminiu obtinut prin noua metoda "un moment de referinta", fara a preciza insa in ce proportie va... mai mult
Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 00:00
In vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investitii nu numai in productia de energie regenerabila, ci si in electrificarea transporturilor si a sistemelor de incalzire, in productia de energie din hidrogen si in infrastructura pentru retele inteligente, potrivit celei de-a 54-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
"Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Comisia Europeana este asteptata sa prezinte un set de schimbari legislative in perioada urmatoare ce va impune modificari profunde in aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, in mod general, si energia regenerabila, in mod specific, sunt doar o parte a solutiei", a declarat Mihai Draghici, Senior Manager, Departamentul de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Raportul evidentiaza masura in care se va accelera in viitor implementarea unor tehnologii cheie, in domenii precum generarea distribuita, vehiculele electrice si solutiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniaza ca, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabila al Agentiei Internationale pentru Energie, investitiile in energia regenerabila ar trebui sa se dubleze, de la 300 miliarde de USD, alocate in 2018, la o medie anuala de 600 miliarde de USD, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de USD pana in 2050.
China isi mentine prima pozitie in cea mai recenta editie a... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 11:14
Doar 20 de companii producatoare de combustibili fosili, private si de stat, care au afaceri in intreaga lume, precum Chevron, Exxon, BP, Shell, Saudi Aramco si Gazprom, sunt responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global.
Noi date colectate de experti renumiti din intreaga lume arata ca aceste companii multinationale si detinute de stat sunt principalii responsabili pentru problemele privind mediul care ameninta viitorul omenirii, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Acestea continua sa isi extinda activitatile, desi cei care le administreaza sunt constienti de impactul devastator al combustibililor fosili asupra planetei.
Analiza, realizata de Richard Heede, de la Climate Accountability Institute din SUA, cea mai mare autoritate din lume care monitorizeaza efectul combustibililor fosili asupra mediului, a avut ca scop evaluarea materiilor prime extrase de aceste corporatii din sol si nivelul de gaze cu efect de sera de care sunt responsabile inca din 1965.
Acesta este anul in care efectele combustibililor fosili asupra mediului au inceput sa fie cunoscute atat de lideri din industrie, cat si de politicieni, mai ales in SUA, spune Heede.
Cele 20 de companii din top contribuie la 35% din totalul emisiilor de dioxid de carbon si metan la nivel global, respectiv echivalentul a 480 de miliarde de tone din 1965.
In top au fost incluse companii detinute de investitori - Chevron, Exxon, BP si Shell, dar si de stat, precum... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:39
Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, si presedintele Hans Dieter Poetsch isi vor pastra functiile, a anuntat Comitetul de supervizare al grupului auto german, la o zi dupa ce procurorii germani i-au acuzat de manipularea bursei in privinta scandalului emisiilor (Dieselgate).
Comitetul de supervizare al VW a precizat ca nu a gasit dovezi ca Herbert Diess si Hans Dieter Poetsch au informat prea tarziu pietele de capital de riscurile legate de scandalului care a izbucnit in septembrie 2015.
"De aceea va fi continuata colaborarea de succes cu presedintele si directorul general", se arata intr-un comunicat al Comitetului de supervizare, dupa sedinta extraordinara care a avut loc miercuri.
Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, fostul director general Martin Winterkorn si presedintele Hans Dieter Poetsch sunt acuzati ca in mod intentionat nu i-au informat la timp pe investitori de impactul financiar al scandalului. Din acest motiv, ei au influentat in mod necorespunzator pretul actiunilor companiei, a precizat Procuratura din Braunschweig.
Avocatul lui Diess sustine ca directorul general nu ar fi putut anticipa turbulentele de pe pietele financiare si si-a efectuat in continuare atributiile.
Winterkorn a demisionat la cateva zile dupa izbucnirea scandalului. In 2017, el le-a declarat autoritatilor ca nu a stiut mai devreme de manipularea emisiilor.
Dupa ce oficialii VW au recunoscut falsificarea rezultatele testelor antipoluare, actiunile... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 20:16